La manifestació a Vic reuneix un miler de persones d'arreu del país

La convocatòria per la cohesió social i contra el racisme transcorre sense incidents i en un ambient festiu, pacífic i reivindicatiu, tal com havien demanat els organitzadors.

Pere Pratdesaba
26 de maig del 2012
La cpapçalera de la manifestació a la zona del portalet.
La cpapçalera de la manifestació a la zona del portalet. | Adrià Costa
Les banderes del poble amazigh i la del Regne del Marroc, al costat de l'estelada Foto: Adrià Costa.

La capçalera de la manifestació, a la zona del Portalet. Foto: Adrià Costa

La manifestació per la cohesió social i contra el racisme ha reunit aquesta tarda a Vic prop d’un miler de persones, segons un recompte efectuat per Osona.com conjuntament amb d’altres mitjans de comunicació. Els organitzadors s’han mostrat molt satisfets amb la repercussió de la protesta i ja preparen una plataforma que li doni continuïtat.

Com sempre en aquests tipus d’esdeveniments, les xifres de participació han estat totalment dispars, segons les fonts d’on provenien. Els organitzadors han anunciat per megafonia que la protesta havia congregat més de 2.000 persones. La Guàrdia Urbana, en canvi, ha rebaixat la xifra i l’ha situada en 800 persones.

Molts dels assistents a la manifestació han vingut de fora de la comarca, fent cas de la crida que s’havia fet des d’un àmbit nacional. També hi havia força gent de Vic i Osona. Entre els participants, alguns immigrants que ocupaven els primers llocs, molt jovent i també famílies senceres, al mig d’un ambient totalment festiu, pacífic i reivindicatiu, que era el que havien demanat els organitzadors. Fins i tot, la comitiva ha comptat amb la música d’una xaranga. No hi ha hagut cap incident.

Entre els assistents, algunes cares conegudes, com el pintor i escultor Josep Vernis, Xavier Rius, el secretari general d'UGT Osona Cesc Poch, el mossèn del Remei Lluís Rocaspana, els músics Francesc Ribera “Titot” i Cesk Freixas, o l’advocat Antoni Iborra, entre d’altres. També alguns representants de la CUP, com Georgina Rieradevall o l’exregidor Quim Soler, i algun aïllat d’ICV, com l’exregidora de Torelló, Montse Ayats.

Foto: Adrià Costa  

Finalment, la iniciativa ha comptat amb l'adhesió de 134 col·lectius i 405 persones a títol individual, de tipologia molt diversa. A excepció de la CUP, la resta de partits de l’Ajuntament no s’hi havien adherit i els seus representants no hi han assistit. La minsa presència de regidors ha estat criticada per alguns dels assistents. “Quan els partits no volen participar en una manifestació com aquesta, llavors són els partits els que es converteixen en un problema”, comentava en Robert, un veí d’Olost que s’ha desplaçat a Vic per a l’ocasió.

Tot i aquesta polèmica, la protesta ha estat totalment despolititzada, tal com havien reclamat els organitzadors.  Per això, no hi ha hagut presència de cap partit polític ni a la pancarta inicial ni als parlaments que s’ha fet al final. Tampoc hi ha hagut banderes de cap partit. Les senyeres i les estelades han estat majoritàries.

Els manifestants han cridat consignes com “Cap persones és il·legal”, “Tots som germans”, i “Tots som catalans”. També hi ha hagut al·lusions directes a PxC i Josep Anglada, amb crits com: “Cap agressió sense resposta” o “Fora racistes de l’Ajuntament”.

La manifestació ha començat pocs minuts més tard de les 18:30 h a la plaça Major de Vic, amb una pancarta al capdavant on es podia llegir el lema de la mateixa: “Per la cohesió social. Aturem el racisme”. Cares llargues en un primer moment entre els organitzadors per la poca presència de gent a la plaça, només unes 400 persones. L’espant inicial, però, s’ha esvaït en comprovar el gran nombre de participants que s’ha anat adherint a la comitiva al llarg del recorregut.

Els manifestants han trigat poc més d’una hora en tornar al punt de sortida, després de recórrer les muralles històriques (Rambles de l’Hospital, de Sant Domènec, del Bisbat, dels Montcada, del Passeig, del Carme i de les Davallades). A la plaça, s’han llegit els parlaments, que han posat punt i final a la protesta. En aquesta cloenda, Pilar Font ha llegit un text de l’escriptor Matthew Tree, que no ha pogut assistir a l’acte, i el nen Victor Bravo ha llegit el manifest de l’organització. També ha parlat David Karvala, en nom d’Unitat contra el Feixisme, que aglutina unes 300 associacions.

I ara què?

Els portaveus de les entitats adherides han qualificat la convocatòria com un èxit. Alguns, com Youssef Alloui, del Consell Marroquí d’Osona, han reclamat a partir d’ara una “reflexió” a tots els ciutadans per tal de lluitar contra el racisme i la xenofòbia. Alloui també ha dit que avui era un dia per agrair a tots els ciutadans catalans per haver-los acollit en “aquesta terra tan meravellosa”.

La manifestación, al seu pas pel passeig. Foto: Adrià Costa  

Carme Roquer, de Veus Diverses, s’ha mostrat contenta amb la participació però ha lamentat que no s’hi hagin adherit la majoria de partits polítics. Roquer ha demanat a tots els representants de la societat civil i del consistori que s’asseguessin un altre cop i intentessin trobar accions consensuades per lluitar contra el racisme.

Per la seva banda, Xevi Vilar, un dels membres de l’organització, es mostrava eufòric: “Ha estat un clam contra el racisme i la cohesió social, i una de les manifestacions més importants de la història de la comarca”. Vilar no ha amagat la seva sorpresa pel nombre de gent: “No ens pensàvem que podrien venir tantes persones”. I ha afegit: “La manifestació ha servit per donar una imatge diferent d’Osona i de Vic, vinculada al racisme”.

Segons Vilar, l’organització s’ha marcat l’objectiu, a partir d’ara, de crear “un moviment unitari” per seguir lluitant contra el racisme, de manera semblant a la que ja s’ha fet en d’altres comarques. En aquesta “unitat”, hi seria benvinguda la participació dels partits polítics. “Com més col·lectius siguem, millor”, ha conclòs.

Recull de notícies publicades




Foto: Adrià Costa
Arxivat a