Joan Arimany recull en un diccionari 69 sants catalans

L'autor presenta l'obra a l'Albergueria, a Vic.

Miquel Cañellas
18 d'abril del 2012
Joan Arimany va presentar el seu diccionari de sants a l'Albergueria
Joan Arimany va presentar el seu diccionari de sants a l'Albergueria
Aquest dimarts al vespre, a la sala romànica de l’Albergueria de Vic, el manlleuenc Joan Arimany va presentar el seu llibre “Diccionari de sants històrics catalans”   L’historiador  i folclorista va ser introduït per Jordi Suades, director d’El Farell, l’editorial que ha publicat l’obra.

El diccionari conté en forma de fitxes erudites molts elements relacionats amb la iconografía, els atributs, l’art  i la pietat popular de 69 personatges ordenats per naixement, missió personal o per devoció popular vers el nostre país. Un ventall de sants i santes presentat des d’un punt de vista social, religiós i antropològic amb “un tractament  àgil, respectuós però sense prejudicis”, segons va remarcar Suaves,  que mereix l’interès dels qui volen conèixer de prop l’origen dels nostres costums, creences i tradicions.

La segona part de l’acte va anar  a càrrec del mateix autor, que va fer un repàs per la historiografia i creences sobre els sants patrons i copatrons de la ciutat de Vic, situant el seu relleu i substitució al llarg dels segles pel pols històric entre les dues jurisdiccions de la ciutat (episcopal i reial /municipal) amb profusió d’imatges presentades en goigs i documents originals. La xerrada va acabar amb la projecció d’un treball audiovisual on va situar els punts de la ciutat on avui encara subsisteixen les fornícules i capelletes dedicades als principals patrons: els Sants Màrtirs i Sant Miquel dels Sants, així com la posició que ocupaven les seves figures icòniques  (al costat de les de sant Just, santa Escolástica i sant Bernat Calbó) en el frontispici de 1803 de la Catedral neoclássica de Vic.   

Diccionari de sants històrics catalans
Autor: Joan Arimany i Juventeny
Editorial: Farell Editors
Col.lecció: Talaia, 2
Pàgines: 160
Format: 135x215 mm
PVP: 17 €
ISBN: 978-84-92811-28-1

El llibre
El “Diccionari de sants històrics catalans” ofereix, per primera vegada, el recull exhaustiu de biografies de les santes i els sants que han viscut a Catalunya: des dels màrtirs de l’antiguitat fins als més recents. També hi trobarem aspectes relacionats amb la devoció de cada sant, amb la cultura popular i amb l’art (els seus atributs principals i propostes de visita al patrimoni arquitectònic que se li relaciona). És, també, una forma diferent que permet endinsar-nos en la nostra història i en les tradicions populars.

L’autor
Joan Arimany i Juventeny (Manlleu, 1966) Llicenciat en Humanitats i diplomat en Educació Social; postgrau en gestió i animació de la cultura popular. S’ha dedicat a la investigació en l’àmbit de la religiositat popular recollint i difonent les manifestacions que se celebren actualment mitjançant la publicació d’articles. Ha elaborat diferents treballs de recerca etnològica vinculats a la temàtica, becats pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. És autor del llibre “Devoció, festa i veïnat: capelletes de carrer i capelletes de visita domiciliària a Manlleu”.
De 1984 a 1989, va col·laborar en els mitjans de comunicació locals de Manlleu i entre 1999 i el 2001 va exercir la direcció de la revista El Ter. De 1991-1995 fou regidor de Cultura i Jovent de l’Ajuntament de Manlleu, i des de fa 10 anys treballa a la Biblioteca Municipal.

La col·lecció Talaia
Vol aprofundir en la relació entre el cristianisme, la història de l’art, i la cultura popular. El primer volum de Mn. Lluís Maria Vericat, “Diccionari de símbols cristians”, fa molt poc traspassat, ha tingut una magnífica acollida, ja se n’han fet dues edicions.

L’editorial
Farell Editors pretenem divulgar i recuperar valors com el paisatge, les tradicions i la nostra història col·lectiva. El seu principal objectiu és donar a conèixer aspectes de la cultura catalana poc divulgats: cultura popular, llibres de muntanya, cuina tradicional, història i patrimoni. L’editorial, fundada el 1998, vol ser una aposta de qualitat i rigor en les seves publicacions.

Aneu al bloc de la Devocioteca, de Joan Arimany

Arxivat a