El Govern retirarà la taxa dels Mossos a les proves esportives

El Govern rectifica després de les pressions de clubs i entitats organitzadores. La mesura de cobrar per la vigilància a les carreteres suposaria, en casos com el Ral·li Osona, un increment dels costos d’entre 8.000 i 10.000 euros.

Pere Pratdesaba
13 d'abril del 2012
Un agent dels Mossos d'Esquadra a la passada edició de la Cursa de la Policia.
Un agent dels Mossos d'Esquadra a la passada edició de la Cursa de la Policia. | Adrià Costa
Un agent dels Mossos d'Esquadra a la passada edició de la Cursa de la Policia. Foto: Adrià Costa

El Govern ha començat a cobrar perquè els Mossos d’Esquadra vigilin les proves esportives a les carreteres. Concretament, i segons es recull en el Decret de mesures fiscals, financeres i administratives, publicat al DOGC el 23 de març, els clubs organitzadors han de pagar 33,66 euros per cada hora que sigui necessari un agent. És el cas, per exemple, del Trofeu Cursa del Lluçanès, que es va celebrar el passat 1 d’abril. Els organitzadors, el Club Ciclista Olost, va haver de pagar 1.800 euros a l’avançada. Si no, no hi havia permisos per celebrar la prova ciclista, puntuable per al campionat d’Espanya juvenil.

La proposta, que ja és efectiva des de l'1 d'abril, ha indignat la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i les federacions d'atletisme, automobilisme, ciclisme, motociclisme i triatló. De fet, consideren que la mesura pot deixar tocat de mort l'esport amateur i de promoció que no compta amb prou recursos per assumir aquesta despesa i més en un context de disminució de patrocinadors.

La pressió sembla que ha fet efecte i la Generalitat rectificarà i deixarà d’aplicar la polèmica taxa, segons van informar ahir a la nit fonts d’Interior. Només es tracta d’un “error” que se solucionarà en els propers dies, diuen les mateixes fonts.

Els clubs posen el crit al cel

A Osona, amb un bon nombre d'activitats esportives a les carreteres, la notícia ha causat indignació entre els clubs afectats. Josep Corominas, president del Club Ciclista Olost, considera que, si s’aplica la taxa, el ciclisme quedarà “tocat de mort”. En aquest esport no hi sol haver ingressos per inscripcions i, en el cas de la cursa que organitza aquest club, tampoc hi ha subvencions. A més, s’ha de pagar 30 euros a cada un dels corredors que hi participen. En total, 12.800 euros de pressupost, una xifra que cada cop és més difícil d’assumir i que posa en perill la continuïtat de la prova. “És una presa de pèl”, es queixa Corominas.

Una altra de les entitats que tindria seriosos problemes si s’aplica la taxa és l’Escuderia Osona, que necessita el suport dels Mossos d’Esquadra en dues curses: el Ral·li Esprint i el Ral·li Osona. En aquest segona cursa, fan falta entre 15 i 20 agents durant tot el dia, amb alguns torns que poden sobrepassar les 12 hores. En algun tram, com el d’Alpens, se n’hi col·loquen uns 10. La calculadora va sumant.

“Hem fet els números i aquest cobrament al Ral·li Osona ens suposarà un increment de costos d’entre 8.000 i 10.000 euros”, diu Ramon Varela, president de la Comissió Esportiva de l’Escuderia Osona. Aquest augment repercutirà en el cost de la inscripció per als pilots, la qual cosa podria reduir la participació, segons reconeix el mateix Varela.

El Club Atlètic Vic també està a l’expectativa. L’entitat organitza la Cursa de Policia, la Cursa de muntanya Ciutat de Vic i la Mitja Marató. Aquest darrera prova és la que presenta més complexitat logística i on fan falta més agents dels Mossos d’Esquadra.  “Haurem de fer números, però aquesta taxa pot marcar un punt i apart en algunes proves”, assegura Montse Solà, presidenta en funcions del club.