El seguiment de la vaga general a la comarca se situa entre el 48 i el 85%

Torna l’habitual ball de xifres després de l’aturada. CCOO i UGT consideren que ha estat un èxit, sobretot a la indústria. Els empresaris rebaixen l’eufòria dels sindicats i matisen que molts treballadors han canviat la jornada per un dia de vacances o pel dissabte. Seguiment irregular a l'Administració i ensenyament.

Pere Pratdesaba
29 de març del 2012
Un piquet informatiu dins el supermercat Lidl del sot dels pardals, aquest matí
Un piquet informatiu dins el supermercat Lidl del sot dels pardals, aquest matí | Adrià Costa
L'encarregat d'un supermercat de Vic, tancant el comerç després de la visita dels piquets. Foto: Adrià Costa

El Consell Empresarial d’Osona (CEdO) ha fixat en un 48% el seguiment de la vaga dels treballadors osonecs, i en un 26% les empreses afectades a la comarca. La incidència ha estat major en las companyies més grans. Tot i això, aquesta xifra tindria alguns matisos, ja que, segons el CEdO, moltes empreses han canviat el dia de vaga per vacances o pel dissabte.

“Aquesta és una vaga que no anava amb nosaltres, que ens hem mirat des de la barrera”, ha apuntat Joan Rovira, president del CEdO. “És una vaga poc democràtica i política. Uns quants volen guanyar al carrer el que van perdre a les urnes”, ha afegit en un to molt crític.

Per contra, els sindicats osonencs s’han mostrat molt satisfets amb el seguiment de la vaga. Segons CCOO, a la indústria ha estat del 85% (un 95% a les grans empreses i un 70% de les petites i mitjanes). “La vaga ha estat un èxit, més que al 2010”, diu Cesc Poch, secretari general d’UGT Osona. “Estem contents, els treballadors han resposts. I no hi ha hagut incidents importants”, apunta Miguel Sánchez, el seu homònim de CCOO Osona.

On ha hi hagut menys incidència a la vaga ha estat al sector sanitari, on hi havia fixats uns serveis mínims força elevats. Tampoc ha estat gaire important al petit comerç. Al centre de Vic, per exemple, els establiments han optat per tancar portes només l’estona de la manifestació. Les grans superfícies, com Decathlon, Mercadona o Carrefour han decidit tancar provisionalment després de la visita dels piquets informatius.

A on el seguiment ha estat irregular ha estat a escoles i instituts. A l’ensenyament públic, a la comarca d’Osona s’ha situat prop del 30%, segons Pere Dot, delegat d’Ensenyament de CCOO. A les escoles concertades ha estat menor, un 10%, i la xifra ha estat superior als instituts i a les escoles bressol. Arcadi Figueras, del sindicat USTEC-STEs, opina que la proporció en general ha estat més gran i situa el seguiment global en un 40%.

Pel que fa a la Universitat de Vic, un 18% dels treballadors han fet vaga (16% de personal docent i investigador, i 22% de personal administratiu). Les classes on hi ha hagut professors i alumnes s’han fet amb normalitat.

En un altre àmbit on les xifres ballen, segons d’on provinguin, és en l’Administració. Segons Poch, un 75% dels funcionaris ha fet vaga i en ajuntaments com el de Seva, el seguiment ha estat total. Les dades contrasten amb les que han facilitat directament els grans ajuntaments de la comarca: a Vic hi ha hagut un seguiment de només el 2,6% dels treballadors i a Manlleu, del 15,9% (34 persones). A Tavèrnoles ha treballat tothom.

-----------------
Comunicat de prensa
Consell Empresarial d’Osona


La vaga convocada pels sindicats pel dia d’avui, vaga política per intentar guanyar al carrer el que no es va guanyar a les urnes, les empreses n’han sortit afectades tot i no tenir-hi cap culpa.
 
Cal dir que a la comarca d’Osona, al moment d’escriure aquesta nota, la tranquil•litat i civisme ha estat la nota dominant, tant per part dels piquets que han estat mesurats en les seves intervencions, com per part dels treballadors que no volien secundar la vaga. Només alguns grups de bandarres han enteranyinat la protesta.
 
En valors relatius, la vaga ha estat seguida segons els nostres números per un 26 % de les empreses, en major o menor incidència.
 
Han estat les empreses més grans on hi ha hagut més incidència, això fa que en número de treballadors han seguit la vaga un 48 % del personal.
 
També cal assenyalar que en alguns casos s’ha canviat el dia de vaga per vacances o dissabte, això fa molt difícil la valoració de la vaga.
 
Caldrà esperar que la Seguretat Social informi de les baixes especials degudes a la vaga, valor prou exacte que, per altre part, rarament es fa públic.

-------------------------
Nota de premsa de balanç de la vaga de CCOO d'Osona

La vaga general del 29 de març ha estat un gran èxit. Amb una participació del 85% dels treballadors/es participant activament en aquesta jornada de vaga.

Un 95% de les grans empreses s’han sumat a la vaga i un 70% de les petites i mitjanes empreses també s’hi ha sumat activament.

Indicador d’aquest exitòs tancament és la davallada del consum energètic amb una reducció d’aquest equiparable a la d’un dia festiu.

El comerç majoritàriament ha tancat portes, tot i les reticències de les grans superfícies comercials ( aquelles que exerceixen majors pressions sobre els seus precaritzats treballadors). L’acció informativa dels piquets desplaçats a aquests centres ha permès que aquest col•lectiu de treballadors/es pogués exercir el seu dret a vaga amb plena llibertat i normalitat.

Pel que fa al transport públic, en aquest sector dir que els serveis mínims que ja s’havien pactat amb anterioritat s’han acomplert amb total normalitat i sense incidents que mereixin la pena de ser ressaltats. El mateix es pot pel que fa a l’àmbit sanitari.

On ha estat més irregular el seguiment de la vaga ha estat en el sector de l’ensenyament, amb un seguiment del 40% .

Aquesta vaga ha estat un èxit rotund, tot i les tàctiques brutes de la patronal que allí on ha pogut, ha exercit pressió sobre els treballadors a fi d’evitar que aquests poguessin exercir el seu dret constitucional de fer vaga.

La patronal ha utilitzat la vella i clàssica tàctica d’amenaçar als treballadors amb l’acomiadament (dins del context actual de crisi aquesta amenaça esdevé una fantàstica eina d’extorsió).

Alguns mitjans de comunicació no s’han quedat curts a l’hora de difondre “notícies” i “comunicats” contraris a la vaga i sobretot qüestionant el paper dels sindicats com a vertaders representants de la classe treballadora.

Els sindicats han sofert, en el decurs dels darrers mesos, un atac sistemàtic per part de mitjans de comunicació afins als partits de dretes i no tant de dretes. Les institucions promotores de la crisi tampoc no s’han quedat curts. Els sindicats estaven òbviament en el seu punt de mira. Aquesta colla sabien i saben que la desaparició dels sindicats i de tot allò que aquests representen significa la destrucció de la darrera línia de defensa col·lectiva de les classes populars.

Per tot això i amb les dades a la mà podem afirmar que el seguiment de la vaga ha estat un èxit. Un èxit rotund contràriament al que desitjaven la patronal, els governs d’Espanya i de Catalunya en mans de partits de dretes i certs poders fàctics ( banca, sector financer i els distints lobbys).

Tan sols ens queda agrair als treballadors/es en general i als nostres afiliats en particular la seva cívica participació al llarg d’aquesta jornada de vaga.

Miquel Sánchez , Secretari general de CCOO d’Osona.

Un piquet informatiu dins el supermercat Lidl del Sot dels pardals, aquest matí Foto: Adrià Costa