La manifestació contra la reforma laboral concentra 2.000 persones a Vic

Cop d’efecte de sindicats, entitats i partits polítics a la vaga general, amb una protesta històrica i multitudinària a la capital d'Osona.

Pere Pratdesaba
29 de març del 2012
La manifestació contra la reforma laboral ha concentrar unes 2.000 persones a Vic.
La manifestació contra la reforma laboral ha concentrar unes 2.000 persones a Vic. | Adrià Costa
La manifestació contra la reforma laboral ha concentrat unes 2.000 persones a Vic. Foto: Adrià Costa

Cop d’efecte a la vaga general. La plataforma Osona en defensa dels drets socials i laborals ha aconseguit concentrar avui, 29 de març, prop d’unes 2.000 persones, segons la Guàrdia Urbana (2.500 segons els sindicats), en una manifestació contra la reforma laboral que ha tingut lloc al centre de Vic. La plataforma, que es va crear per a la vaga general, està  formada per entitats, associacions de veïns, associacions culturals, AMPA, sindicats i partits polítics (ERC, SI, CUP, EUiA, ICV i PSC) de la comarca d’Osona.

La manifestació ha estat una de les més multitudinàries que es recorden a l’època de la democràcia a Vic. Ha concentrat molta gent de tota la comarca, grans i petits, amb moltes pancartes, senyeres i estelades, i xiulets. La protesta ha arrencat de la plaça de l’Estació, passades les 12 del migdia, ha enfilat pel carrer Verdaguer i ha trigat uns 20 minuts en arribar a l’entrada de la plaça Major, on s’han fet els parlaments.

La protesta estava encapçalada per una gran pancarta que portaven els líders sindicals i de la plataforma (menys els polítics, que han volgut quedar en un segon pla), on es podia llegir “En defensa dels drets socials i laborals”.  Altres pancartes portaven escrites frases com: “Aturats d’Osona, defensem els nostres drets”, “Condicions dignes per als interins” o “Prou borsa escombraries”. Els manifestants han cridat consignes com: “Contra la reforma, ni un pas enrere!”, “Vaga general contra el capital” o “No hi ha pa per tants xoriços”.

Entre els assistents, cares molt conegudes. No hi han faltat els polítics, entre els que hi havia Jacint Raurell, Dolors Pena, Sergi Vilamala, Nil Puigivila, Laia Jurado, Joan Ballana, Joan López, Gràcia Ferrer, Marta Rovira, Xavier Tornafoch, Iñaki Escudero i Roser Mas, entre d’altres. També molts personatges d’altres àmbits, a més dels sindicals, com el cantautor Cesk Freixas.

Als parlaments, Quim Soler, exregidor de la CUP ha dit, entre aplaudiments, que la reforma volia convertir els treballadors en “esclaus” i ha instat als assistents a continuar la lluita “cada dia”.

Cesc Poch, secretari general d’UGT Osona, s’ha mostrat molt satisfet per la resposta a la crida. “Ens volien fer creure que això de les vagues era un tema metropolità. Doncs no! A Osona els hem demostrat que no! La manifestació és la més gran que es recorda a tota la història de la comarca d’Osona!”, ha dit. Poch també ha tingut paraules contra els empresaris, el PP i CiU: “Que n’aprenguin! Ja n’hi ha prou!”.

“La manifestació demostra que el sindicalisme i la lluita dels treballadors és més viva que mai”, ha defensat Miguel Sánchez, secretari general de CCOO Osona. “El que vol la dreta és tenir un tercer món aquí, per poder tenir mà d’obra barata, com a Xina”, ha afegit.

L’activitat sindicalista a la tarda ha amainat a Osona. Els delegats i molts dels manifestants es desplacen a hores d’ara cap a Barcelona, on hi ha convocada una gran manifestació.

Un vaga ‘molt general’

Els sindicats s’han mostrat molt satisfets amb el seguiment de la vaga. Segons Poch, ha estat “molt general”, amb un 90% de la indústria i el transport, i entre un 30 i un 40% de l’ensenyament. “La vaga ha estat un èxit, més que al 2010”, diu Poch. “Estem contents, els treballadors han resposts. I no hi ha hagut incidents importants”, apunta Sánchez.

On ha hi hagut menys incidència a la vaga ha estat al sector sanitari, on hi havia fixats uns serveis mínims força elevats. Tampoc ha estat gaire important al petit comerç. Al centre de Vic, per exemple, els establiments han optat per tancar portes només l’estona de la manifestació. Les grans superfícies, com Decathlon, Mercadona o Carrefour han decidit tancar provisionalment després de la visita dels piquets informatius.

La manifestació contra la reforma laboral ha concentrat unes 2.000 persones a Vic. Foto: Adrià Costa

La manifestació contra la reforma laboral ha concentrat unes 2.000 persones a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a