Mor un escalador osonenc en un accident de muntanya a Lurdes

Pau Escalé ha caigut quan ascendia per una canal de gel, aquest dissabte al matí.

Redacció
10 de març del 2012
Pau Escalé, el 2010.
Pau Escalé, el 2010. | Revista Desnivel.
Pau Escalé, en ple ascens a la Dame du Lac. Foto: Marcel Garrell (publicada a Desnivel).

Pau Escalé, en ple ascens per una paret de gel.

Pau Escalé, el 2010. Foto: Revista Desnivel.

Actualització a les 9:10 h del diumenge, dia 11
- La revista especialitzada Desnivel ja es fa ressò de l'accident i confirma que algun dels altres membres de la cordada va resultar ferit.
- Accés al Facebook de Pau Escalé, amb mostres de condol.

Actualització a les 23:47 h del dissabte dia 10
Un escalador que ha presenciat i fotografiat l'accident ho explica i publica les imatges en el seu bloc, Edupicapiedres. Hi fa constar la seva sorpresa al veure que algú estava intentant escalar la Dama del Circ, en aquesta època de l'any.

................................................................

Informació inicial (dissabte, dia 10, a les 20:54 h)

L’escalador osonenc Pau Escalé i Morales (n. el 1979) ha mort aquest matí en un accident quan estava ascendint per una paret de gel anomenada la Dama del Circ, a la zona de Gavarnie, propera a Lurdes, a la cara nord del Pirineu, dins del departament d'Alts Pirineus, amb capital a Tarbes, i que limita al sud amb el Parc d'Ordesa, a l'Aragó.

Veí de Muntanyola, Escalé estava considerat un dels millors escaladors del país en especialitat de gel, i havia aconseguit en els darrers temps algunes fites de molt risc i dificultat, que l’havien fet mereixedor del premi Piolet d’Or de la revista Desnivel.

El sinistre s’ha produit pels volts de les onze del matí d’aquest dissabte. Familiars de l’esportista han sortit cap al lloc dels fets per gestionar el trasllat del cadáver al nostre país. Fins aquest moment, no s’ha pogut disposar de més informació sobre les persones que l’acompanyaven ni si hi ha hagut algun ferit en l’accident, però tot semblaria indicar que no. Pau Escalé tenia la seva activitat professional a Verticat, empresa dedicada als treballs verticals. Estava vinculat al Grup Excursionista de Manlleu.

Des de la infantesa, va anar a la muntanya. A l'edat de 20 anys, segons la seva biografia al web Arcteryx, va patir un accident laboral que li va deixar seqüeles al genoll esquerre. Els metges van dir-li que això l'inhabilitava per a l'escalada, però va ser justament a partir de llavors que es va llançar a fons a aquest esport.

El lloc de l'accident, el circ de Gavarnie, està situat dins del Parc National Pyrenées Mont-Perdut, i està declarat patrimoni mundial de l'Unesco. És un lloc molt visitat per excursionistes i escaladors, especialment la zona de la gran cascada (veure fotos).

En el següent enllaç, Escalé explicava a la revista Desnivel les escalades portades a terme encara fa uns pocs dies a França. En el seu testimoni es destaquen la passió grandiosa que sentia per l'escalada en gel, i les accions de risc extrem que era capaç de portar a terme:

- Pau Escalé y Toti Solé abren ‘La guillotine’ (V/6, 210 m) en Fer à Cheval (25-II-2012)

- Entrevista amb Pau Escalé, a la revista Desnivel (27-XII-2010).

- Pau Escalé respon preguntes dels lectors de Desnivel.

- Recull d'informacions sobre Pau Escalé a la revista Desnivel.

- Fitxa de Pau Escalé al wev d'Arcteryx .

- Fitxa biogràfica des del web Jomose 2011 .

- Vídeo que mostra Pau Escalé ascendint per una paret de gel: "Nuit blanche ice climbing", des de Vimeo. (Autor: Marcel).

Vídeo de la presentació del seu documental "Hielo en la sexta dimensión" a Segovia.



Ver mapa más grande