Ple: Vic posposa el seu suport a la insubmissió fiscal

La moció que han presentat ERC, la CUP i SI no ha fet massa gràcia a l’alcalde, que en té una altre molt semblant de preparada a l’Associació de Municipis. El consistori ha tractat altres temes sensibles, com la “doctrina Parot” a l’etarra Juan José Zubieta, l’illa càrnia o les presumptes incompatibilitats de l’exregidor Xavier Solà.

| 05/03/2012 a les 19:35h
Arxivat a: Municipis, SI, CUP, insubmissió fiscal, ETA
Aquesta notícia es va publicar originalment el 05/03/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els vots en contra dels regidors de CIU han tombat la moció de la CUP, SI i ERC en suport a la insubmissió fiscal Foto: Adrià Costa

Sessió maratoniana de quatre hores i mitja al ple de l’Ajuntament de Vic. L'acte ha tingut molts punts de l’ordre del dia que han estat de tràmit. El debat més intens ha tingut lloc amb les mocions, amb algunes propostes carregades de caràcter simbòlic.

És el cas de la moció que ha presentat PxC per demanar que s’apliqui la “doctrina Parot” a  Juan José Zubieta, l’etarra que va ser condemnat a 1.311 anys per l’atemptat de l’any 1991 contra la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, on van morir nou persones. La proposta ha tirat endavant amb els únics vots de PxC i gràcies a l’abstenció de la majoria de partits (CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA / i la CUP, que no vota res de PxC), que no s’han atrevit a votar en contra d’un tema tan sensible. A efectes pràctics, la decisió del consistori tindrà poca repercussió, ja que és el Tribunal Constitucional qui ha de decidir sobre la “doctrina Parot”.

Una altra moció que ha portat cua ha estat la que han presentat de manera conjunta la CUP, ERC i SI. Des de CiU s’ha demanat als tres partits que es retirés, ja que l’Associació de Municipis, que presideix l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, està preparant una moció semblant que es debatrà en el proper ple. Com que han fet cas omís del suggeriment, CiU hi ha votat en contra i la moció no ha prosperat.

A l’apartat de precs i preguntes s’han tocat temes de pes. L’alcalde ha reconegut que l’illa càrnia “no pinta bé”, després de l’anunci fet per les empreses inversores d’aturar el projecte.  “La crisi s’ha aprofundit i a les empreses inversores els fa  por tirar endavant l’illa càrnia”, ha dit Vila d’Abadal. “L’Ajuntament ha fet tot el que havia de fer a l’illa càrnia. Jo els he insistit que s’ho pensin”, ha afegit.

També s’ha parlat de les presumptes irregularitats que denuncia el diari El País en el conveni de col•laboració entre la societat Impulsvic SL i la Fundació Municipal d'Habitatge Públic de Catalunya de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), relacionat amb l’exregidor i actual número 2 del Departament de Cultura, Xavier Solà. Vila d’Abadal ha dit que havia encarregat un informe al secretari de l’Ajuntament sobre les possibles incompatibilitats de Xavier Solà en el cas.

El ple, en directe per Twitter
La CUP treu de polleguera l’alcalde

El debat sobre la insubmissió fiscal ha servit per evidenciar el distanciament cada cop més gran entre Georgina Rieradevall (CUP)  i l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal. El pols que ha proposat la CUP no ha fet massa gràcia a l’alcalde i la tensió ha anat creixent a mesura que es repetien els mateixos arguments, un cop rere l’altre.

Recapitulem. La CUP, ERC i SI van consensuar una moció conjunta sobre la insubmissió fiscal que proposa el moviment “Diem prou”. En alguns ajuntaments, com Manlleu o Berga ja s’han aprovat mocions semblants, on es reclama a la Generalitat que iniciï un procés per tal que els ciutadans puguin pagar els impostos de l’IVA i l’IRPF a l’Agència Tributària Catalana enlloc de l’Agència Tributària Espanyola. La mesura és del totes legal, ja que no insta l’Ajuntament a la insubmissió directament, sinó que es demana a la Generalitat que estableixi el protocol legal necessari per tal que es pugui activar la insubmissió. Amb aquestes premisses, semblava que la proposta tenia forces números per prosperar.

Doncs no ha estat així. L’Associació de Municipis per la Independència, que presideix Vila d’Abadal, prepara una moció semblant que es repartirà ben aviat a tots els ajuntaments adherits. Entre ells, Vic, on la moció està prevista que es debati en el proper ple.

Intervenció de Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

Antoni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Per aquesta raó, Anna Erra, portaveu de CiU, ha demanat que es retirés la moció, perquè ara encara no era “el moment”. Vila d’Abadal, veient que la CUP i SI no es feien enrere ha anat endurint el seu discurs: “Hem d’anar junts cap a la independència. Si una associació es crea és per fer-la servir”. I ha afegit, en un to burlesc, adreçant-se a Georgina Rieradevall:  “Ja li deixaré presentar a vostè la moció, que vostè sigui la seva mare”. Vila d’Abadal ha rebut fins i tot un cop de mà del portaveu socialista Jacint Raurell: “Vostès no volen fer el camí plegats”, ha comentat dirigint-se a la CUP.

Per la seva banda, la CUP i SI no s’han mogut ni un centímetre de la seva posició i han mantingut la moció. El tercer partit en discòrdia, ERC, ha optat per l’ambigüitat, per no fer enfadar encara més el seu soci de govern. “Estem disposats a acceptar consensuar una moció per al proper ple, si els altres dos grups volen. Si no, ens mantindrem units”, ha dit Joan López ERC.

Finalment, la moció per a la insubmissió fiscal ha estat tombada amb els vots en contra de CiU. Hi han votat a favor ERC, SI, ICV-EUiA i la CUP. PSC i PxC s’han abstingut.

El consistori aprova la moció d’ETA a contracor

Els partits del consistori no han picat l’ham i no han entrat amb massa entusiasme a debatre la moció sobre la “doctrina Parot” que ha presentat PxC. Les distintes formacions l’han considerat inadequada i fora de lloc.

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) pensa que aquest debat és “una pèrdua de temps” i la moció “oportunista”. Jacint Raurell diu que la moció “sobrepassa” els àmbits d’actuació del municipi i opina que no s’hauria d’haver presentat. “La decisió que prengui el plenari no tindrà cap efecte pràctic”, assegura Joan Ballana (ERC). “Hem de deixar el poder judicial que apliqui el que cregui convenient en la doctrina Parot”, defensa el Dr. Arimany (CiU).

Tot i les crítiques, i de manera sorprenent, la moció s’ha aprovat ja que els partits no s’han atrevit a votar en contra d’un tema tan sensible per a la ciutat. Els cinc regidors de PxC han estat suficients per tirar endavant el text, ja que només hi ha votat en contra SI, i tots els altres partits s’han abstingut. Gol de PxC.

Josep Anglada (PxC) ha  agraït l’abstenció que ha permès que la moció prosperés però ha lamentat que no els haguessin donat suport directament. “Què vol que fem?”, li ha demanat Vila d’Abadal directament a Anglada. “El que fem és remoure la ferida sense cap finalitat”, ha afegit l’alcalde.

Les possibles incompatibilitats de Xavier Solà

Tots els grups han coincidit en preguntar sobre el cas del conveni d’Impulsivic i l’ACM, als habitatges de la serra de Senferm, on hi podrien haver hagut algun defecte d’incompatibilitat per part de l’exregidor Xavier Solà. S’ha sol•licitat una junta extraordinària urgent de la junta d’Impulsvic, que es fes públic el conveni i que l’Ajuntament investigués el possible conflicte d’interessos.

Josep Rafús (CiU) ha detallat algunes actes de plens anteriors on s’havia parlat del conveni i ha assegurat que no s’ha amagat mai res. “El conveni amb l’ACM és públic i qui vulgui el pot obtenir”, ha conclòs. A més, l’alcalde ha anunciat que havia encarregat un informe jurídic al secretari.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

“No sé si és legal o no. Però és lleig políticament que es lliuri la construcció de pisos a una empresa participada per un regidor (Solà)”, ha dit Tornafoch. Per la seva banda, Raurell ha defensat l’actuació d’Impulsvic, àrea que gestionaven els socialistes a la passada legislatura.

MOCIONS

CCOO i UGT han presentat una moció en contra de la reforma laboral. Tots els partits menys CiU han criticat la reforma i han coincidit en que no crearà llocs de treball i suposarà una pèrdua de drets per als treballadors. La CUP ha volgut anar més enllà i ha proposat una esmena on l’Ajuntament es comprometés a no aplicar la reforma laboral als treballadors municipals. No ha prosperat. El que sí s’ha aprovat ha estat la moció original dels sindicats, amb els vots a favor de PxC, PSC, ICV i SI. CiU s’ha abstingut i la CUP  hi ha votat en contra.

La segona moció, aprovada per unanimitat, l’han presentada de manera conjunta tots els partits del consistori. Es tractava de donar suport institucional a les cooperatives, en el marc de l’Any Internacional de les Cooperatives, decretat per l’ONU . Un toc emotiu en el debat: Xavier Tornafoch diu que els seus avis van fundar  la Cooperativa Obrera de Prats.

Resultat estrany de la tercera moció, presentada per PxC, sobre l’abolició de les execucions notarials extrajudicials. En un primer moment, l’equip de govern demana a PxC que retiri la moció i se sumi a una d’alternativa que entrarà per urgència, més complerta. PxC no ho accepta però l’equip de govern s’absté i permet l’aprovació de la moció, amb els vots de PxC i SI. PSC i ICV hi han votat en contra.

Tots els partits menys PxC s’han adherit a la moció d’ICV-EUiA que rebutja la supressió d’incentius econòmics per a l’impuls de les energies renovables. “És una moció molt oportuna i necessària”, l’ha qualificat l’alcalde.

La darrera moció sobre la defensa del català a l’escola, presentada per SI i la CUP, no ha prosperat.  Ha estat desestimada, amb les vots en contra de CiU i PxC. ERC s’ha abstingut i la resta de formacions, PSC, ICV-EUiA, SI i la CUP, hi han votat a favor. Tant CiU com ERC han considerat que la proposta estava massa polititzada i que el consistori ja havia aprovat una moció semblant en un ple anterior.

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Nil Puigivila i Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

Una darrera moció, entrada per urgència per ICV-EUiA, sobre mesures per evitar els desnonaments a Vic, ha estat aprovada per unanimitat, després d’assumir unes modificacions de l’equip de govern. La moció també insta el Parlament català i el Congrés espanyol a emprendre tots els canvis normatius per legalitzar la dació en pagament.

EN BREU

El pressupost del Pla de Cooperació que s’ha aprovat avui es desglossa de la següent manera: 40% a la cooperació directe, 30% a campanyes de sensibilització, i el 30% restant a entitats vinculades a la cooperació.

L'Ajuntament cedirà dos espais al primer pis del recinte firal del Sucre per a la delegació de la Catalunya Central d'Agricultura.

L’Ajuntament cobrarà 600.000 euros d’una subvenció del Consell Català de l’Esport per a la construcció del Circuit d’Osona i anirà pagant a mesura que l’Escuderia Osona, l’entitat que gestiona l’equipament, vagi fent les obres.

L’Ajuntament de Vic recupera la gestió del servei d’informàtica, a través de Sermuvic i gràcies a una subvenció de Diputació de Barcelona.

L’informe per estudiar si el parc tecnològic es podia ubicar a Can Bauman va costar 60.000 euros.

Vila d’Abadal ha demanat a Josep Anglada que retirés el qualificatiu de “corruptes” als sindicats. El secretari general d’UGT Osona, Cesc Poch, que estava present a la sala, ha anunciat al seu twitter que el sindicat estudiarà demandar Anglada per “injúries”. Mari Moyano (PSC) també s’ha queixat que Anglada ha qualificat els sindicats d’”inútils”. L’alcalde diu que, en aquest cas, només es tracta d’una “observació”.

La CUP felicita l’Ajuntament per la Fira de la Biomassa.

L’intendent dels Mossos d’Esquadra de la Catalunya Central va fer retirar les pancartes reivindicatives dels Mossos d’Esquadra a Vic, després de saber que infringien la normativa municipal.

El procés de contractació del nou gerent del Mercat de Música Viva de Vic ha estat negociat. Hi ha tres persones presentades.

L’alcalde i Anna Erra aniran a París a l’exposició de Sert.

Josep Maria Vila d'abadal, Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

De moment, la regidoria de Cultura no té previst activar les propostes d’un estudi sobre política cultural que va costar  60.000 euros. Quan no hi hagi crisi, ja es veurà.

L’Ajuntament borrarà el nom de Pje General Mola d’una passatge, atenent un prec presentat per SI.  És un dels pocs vestigis franquistes que queden a la ciutat, tal com va denunciar Osona.com

---------------------
ORDRE DEL DIA
PLE MUNICIPAL


A)  ESBORRANY DE L'ACTA DE LES SESSIONS DE 9 DE GENER I 6 DE FEBRER DE 2012

B)   PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

APROVAR LES MODIFICACIONS DELS ESTATUTS DEL CONSELL DE CULTURA

APROVAR EL PLA ANUAL DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

RATIFICACIÓ I NOUS NOMENAMENTS DELS MEMBRES DEL CONSELL DE CIUTAT  PER DONAR COMPLIMENT A L'ARTICLE 3 .K)

RATIFICACIÓ I NOUS NOMENAMENTS DELS MEMBRES DEL CONSELL DE CIUTAT PER DONAR COMPLIMENT A L'ARTICLE 3, EN ELS SEUS PUNTS C), D), E), F), G), H) I J)

APROVAR EL CONVENI DE CESSIÓ D'ÚS DEL PROGRAMARI DE GESTIÓ I SUPORT ALS PROCESSOS DE LES POLICIES LOCALS DENOMINAT SIPCAT ENTRE EL DEPARTAMENT D'INTERIOR I L'AJUNTAMENT DE VIC

REVOCACIÓ PARCIAL DE L'ADSCRIPCIÓ DIRECTA A L'ORGANISME AUTÒNOM DE FIRES I MERCATS DE DIVERSOS IMMOBLES MUNICIPALS SITUATS AL RECINTE FIRAL EL SUCRE

CONVENI DE CONCESSIÓ DE SUBVENCIÓ ENTRE EL CONSELL CATALÀ DE L’ESPORT I L’AJUNTAMENT VIC PEL FINANÇAMENT DE LA CONSTRUCCIÓ DEL CIRCUIT D’OSONA

ENCOMANA DE GESTIÓ DE SERMUVIC PER ACTIVITATS RELACIONADES AMB EL SERVEI D'INFORMÀTICA

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST DE 2012  (2 propostes)

APROVAR EL PLA ESPECÍFIC MUNICIPAL DEL MERCAT DEL RAM

APROVAR DEFINITIVAMENT EL PLA DE MILLORA URBANA PER A L'ACCESSIBILITAT D'UN EDIFICI PLURIFAMILIAR SIUTAT AL NÚM. 24 DE LA RAMBLA DEL CARME

APROVACIÓ INICIAL DE L'ORDENANÇA DEL RÈGIM GENERAL DE COMUNICACIÓ PRÈVIA, LES ACTIVITATS INNÒCUES I ELS INFORMES URBANÍSTICS DE COMPATIBILITAT

APROVACIÓ DE L'ACTA DE LES OPERACIONS DE DELIMITACIÓ  DELS TERMES MUNICIPALS DE VIC I CALLDETENES

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a)  MOCIÓ EN CONTRA DE LA REFORMA LABORAL IMPOSADA PEL GOVERN DE L'ESTAT

b) MOCIÓ CONJUNTA DE SUPORT INSTITUCIONAL A LES COOPERATIVES DURANT EL 2012, ANY INTERNACIONAL DE LES COOPERATIVES

c) MOCIÓ DE PXC PER L'ABOLICIÓ DE LES EXECUCIONS NOTARIALS EXTRAJUDICIALS

d)  MOCIÓ DE PXC PER SOL•LICITAR QUE S'APLIQUI LA "DOCTRINA PAROT" A JUAN JOSÉ ZUBIETA, L'ETARRA AUTOR DE L'ATEMPTAT DE VIC

e)  MOCIÓ DE LA CUP, ERC I SI SOBRE EL PAGAMENT DE L'IRPF I L'IVA

f)  MOCIÓ D'ICV-EUIA DE REBUIG A LA SUPRESSIÓ D'INCENTIUS ECONÒMICS PER A L'IMPULS DE LES ENERGIES RENOVABLES

g) MOCIÓ DE SI I LA CUP SOBRE LA CAMPANYA "DEFENSEM L'ESCOLA EN CATALÀ"

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Intervenció de Montserrat Rovira. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Maria Arimany. Foto: Adrià Costa


També us pot interessar

 

COMENTARIS

S'ha aprovat més coses !!!
Anna C., 05/03/2012 a les 17:34
+29
-20
Per què no expliqueu que s'ha aprovat la moció presentada per CCOO i UGT en contra de la reforma laboral ? Creieu que és poca la notícia ?
Doncs això, s'ha aprovat per 11 vots a favor ( 5 PxC, 2 Esquerra, 2 PSC-PSOE, 1 IC, 1 SI ), 8 abstencions ( CiU ) i 2 en contra ( CUP )
La notícia seria : " Les CUP traicionen als treballadors votant en contra la moció que els defensa "
I després van d'esquerranosos aquesta colla
Quina llàstima més pregona!
A. Nònim, 05/03/2012 a les 17:57
+31
-21
Tot va començar a Llívia. Per què,Xevi,per què?

La felicitat és un mite.

La infelicitat és real.

EL DOLOR FA MAL.
La vida és com una escala de galliner...

ELS MILLORS ANYS DE LA NOSTRA VIDA VAN SER UN FRAU.
jose
Anònim, 05/03/2012 a les 18:32
+12
-25
No sé què ha passat a la CUP però esteu fotent una feinada de l'òstia.

Seguiu per aquest camí que us comencen a tenir por.

Canya a l'stato quo!
Molt bé Solidaritat Catalana!!!!
DeVic, 05/03/2012 a les 22:16
+12
-30
Molt bé Iban Lapeira, l'únic que ha votat en contra de la moció de l'Anglada sobre que s'apliqui la Doctrina Parot al basc de'n Zubieta.

Per cert, que s'esborri el nom de General Mola del carrer on està escrit ho ha proposat en forma de prec el regidor Iban Lapeira, a veure si osona.com mencioneu aquest "detall".
Si vota al costat de PxC
Franki, 06/03/2012 a les 01:37
+28
-18
Hi ha coses que no entendré mai, i una és com pot l'inefable Lapeira votar al costat de la PxC.A aquest senyor se l'hauria d'alliçonar, hi ha un acord de tots els partits democràtics de no recolzar mai res que vingui dels neo feixistes de la PxC.Trist paper a l'Ajuntament del senyor Iban Lapeira, no tenen a SI ningú més seriós?
esquerres
A., 06/03/2012 a les 08:53
+7
-20
Clar que si CUP,
Anna C. a veure si ens informem:
La CUP ha presentat una esmena a la moció presentada per CCOO i UGT, que deia que l'ajuntament de Vic renunciava a aplicar la reforma laboral. Tots els partits s'han fet kk, i al final han aprovat una moció purament simbòlica.
nena
Anònim, 06/03/2012 a les 09:28
+12
-6
L'Anna Erra dient que ara no és el moment em recorda "l'ara no toca" dels 30 anys de govern convergent. Haurem d'esperar 30 anys més?

Per cert, la moció dels sindicats majoritàris era una cosa simbòlica, la CUP em sembla que anava més enllà i plantejava que l'Ajuntament desobeixi la reforma laboral, i per tant no s'apliqui als seus treballadors. Si això és anar contra els treballadors anem arreglats. A part, va intentar que la moció la defensessin els sindicats al ple, però l'equip de govern no ho va voler
confusió?
Anònim, 06/03/2012 a les 13:59
+7
-0
La moció presentada per la CUP,respecte la reforma laboral es fruit de la suprema ignorància que té la gent d'aquest partit respecte el marc de relacions laborals existents al país. D'aquí que confonguin allò que pot ser pactat per conveni col·lectiu o acord laboral dins del marc de la negociació entre empresa ( ajuntament)i comitè d'empresa ( representació dels treballadors/es de l'ajuntament)amb allò que s'estableix a nivell general pel que fa a les regles de joc on es mouen les relacions entre empresa i treballadors.
Osona.com = Ajuntament de Vic
Anònim, 07/03/2012 a les 10:19
+6
-0
No val la pena que fem comentaris a Osona.com perquè si el comentari no és favorable a l'Ajuntament o al exregidor Xavier Sola no us el publicaran.

Democràcia a Vic = Dictadura refinada
Tu si que et confons
Anònim, 07/03/2012 a les 14:58
+0
-4
La CUP no va presentar cap moció de la reforma laboral!!! Ho van fer els sindicats. Ai ai ai, abans de dir ignorants a la gent de forma gratuïta potser que ens informem, res, només llegir-nos la notícia de sobre n'hi hauria prou.
tu si que et confons?
Anònim, 08/03/2012 a les 11:43
+2
-0
Tens raó Anonim que la Cup no va presentar cap moció,pero si volia ficar un afegit que es en contra de la llei, con dius tu ai,ai,ai, aveura s'ens informen abans d'escriure.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Lluís Llach, també homenatjat, demana "confiança" als independentistes davant de l'actual situació política
01/01/1970
La modificació de l'ordenança es va aprovar aquest dimarts al ple | El canvi s'aplicarà de manera lineal i suposarà uns 20 euros per família
La programació inclou una cinquantena de projeccions, a més d'activitats paral·leles | Festival Protesta
Carles Fiter
01/01/1970
Aquest divendres s'inaugura el certamen amb quatre estrenes a Catalunya, dues de les quals també ho són a l'Estat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
Entrades anteriors »
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat