Ple: Vic posposa el seu suport a la insubmissió fiscal

La moció que han presentat ERC, la CUP i SI no ha fet massa gràcia a l’alcalde, que en té una altre molt semblant de preparada a l’Associació de Municipis. El consistori ha tractat altres temes sensibles, com la “doctrina Parot” a l’etarra Juan José Zubieta, l’illa càrnia o les presumptes incompatibilitats de l’exregidor Xavier Solà.

Pere Pratdesaba
05 de març del 2012
Els vots en contra dels regidors de CIU, han tombat la moció d'CUP, SI i ERC en suport a la insubmissió fiscal
Els vots en contra dels regidors de CIU, han tombat la moció d'CUP, SI i ERC en suport a la insubmissió fiscal | Adrià Costa
Els vots en contra dels regidors de CIU han tombat la moció de la CUP, SI i ERC en suport a la insubmissió fiscal Foto: Adrià Costa

Sessió maratoniana de quatre hores i mitja al ple de l’Ajuntament de Vic. L'acte ha tingut molts punts de l’ordre del dia que han estat de tràmit. El debat més intens ha tingut lloc amb les mocions, amb algunes propostes carregades de caràcter simbòlic.

És el cas de la moció que ha presentat PxC per demanar que s’apliqui la “doctrina Parot” a  Juan José Zubieta, l’etarra que va ser condemnat a 1.311 anys per l’atemptat de l’any 1991 contra la caserna de la Guàrdia Civil de Vic, on van morir nou persones. La proposta ha tirat endavant amb els únics vots de PxC i gràcies a l’abstenció de la majoria de partits (CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA / i la CUP, que no vota res de PxC), que no s’han atrevit a votar en contra d’un tema tan sensible. A efectes pràctics, la decisió del consistori tindrà poca repercussió, ja que és el Tribunal Constitucional qui ha de decidir sobre la “doctrina Parot”.

Una altra moció que ha portat cua ha estat la que han presentat de manera conjunta la CUP, ERC i SI. Des de CiU s’ha demanat als tres partits que es retirés, ja que l’Associació de Municipis, que presideix l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, està preparant una moció semblant que es debatrà en el proper ple. Com que han fet cas omís del suggeriment, CiU hi ha votat en contra i la moció no ha prosperat.

A l’apartat de precs i preguntes s’han tocat temes de pes. L’alcalde ha reconegut que l’illa càrnia “no pinta bé”, després de l’anunci fet per les empreses inversores d’aturar el projecte.  “La crisi s’ha aprofundit i a les empreses inversores els fa  por tirar endavant l’illa càrnia”, ha dit Vila d’Abadal. “L’Ajuntament ha fet tot el que havia de fer a l’illa càrnia. Jo els he insistit que s’ho pensin”, ha afegit.

També s’ha parlat de les presumptes irregularitats que denuncia el diari El País en el conveni de col•laboració entre la societat Impulsvic SL i la Fundació Municipal d'Habitatge Públic de Catalunya de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), relacionat amb l’exregidor i actual número 2 del Departament de Cultura, Xavier Solà. Vila d’Abadal ha dit que havia encarregat un informe al secretari de l’Ajuntament sobre les possibles incompatibilitats de Xavier Solà en el cas.

El ple, en directe per Twitter




La CUP treu de polleguera l’alcalde

El debat sobre la insubmissió fiscal ha servit per evidenciar el distanciament cada cop més gran entre Georgina Rieradevall (CUP)  i l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal. El pols que ha proposat la CUP no ha fet massa gràcia a l’alcalde i la tensió ha anat creixent a mesura que es repetien els mateixos arguments, un cop rere l’altre.

Recapitulem. La CUP, ERC i SI van consensuar una moció conjunta sobre la insubmissió fiscal que proposa el moviment “Diem prou”. En alguns ajuntaments, com Manlleu o Berga ja s’han aprovat mocions semblants, on es reclama a la Generalitat que iniciï un procés per tal que els ciutadans puguin pagar els impostos de l’IVA i l’IRPF a l’Agència Tributària Catalana enlloc de l’Agència Tributària Espanyola. La mesura és del totes legal, ja que no insta l’Ajuntament a la insubmissió directament, sinó que es demana a la Generalitat que estableixi el protocol legal necessari per tal que es pugui activar la insubmissió. Amb aquestes premisses, semblava que la proposta tenia forces números per prosperar.

Doncs no ha estat així. L’Associació de Municipis per la Independència, que presideix Vila d’Abadal, prepara una moció semblant que es repartirà ben aviat a tots els ajuntaments adherits. Entre ells, Vic, on la moció està prevista que es debati en el proper ple.

Intervenció de Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

Antoni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Per aquesta raó, Anna Erra, portaveu de CiU, ha demanat que es retirés la moció, perquè ara encara no era “el moment”. Vila d’Abadal, veient que la CUP i SI no es feien enrere ha anat endurint el seu discurs: “Hem d’anar junts cap a la independència. Si una associació es crea és per fer-la servir”. I ha afegit, en un to burlesc, adreçant-se a Georgina Rieradevall:  “Ja li deixaré presentar a vostè la moció, que vostè sigui la seva mare”. Vila d’Abadal ha rebut fins i tot un cop de mà del portaveu socialista Jacint Raurell: “Vostès no volen fer el camí plegats”, ha comentat dirigint-se a la CUP.

Per la seva banda, la CUP i SI no s’han mogut ni un centímetre de la seva posició i han mantingut la moció. El tercer partit en discòrdia, ERC, ha optat per l’ambigüitat, per no fer enfadar encara més el seu soci de govern. “Estem disposats a acceptar consensuar una moció per al proper ple, si els altres dos grups volen. Si no, ens mantindrem units”, ha dit Joan López ERC.

Finalment, la moció per a la insubmissió fiscal ha estat tombada amb els vots en contra de CiU. Hi han votat a favor ERC, SI, ICV-EUiA i la CUP. PSC i PxC s’han abstingut.

El consistori aprova la moció d’ETA a contracor

Els partits del consistori no han picat l’ham i no han entrat amb massa entusiasme a debatre la moció sobre la “doctrina Parot” que ha presentat PxC. Les distintes formacions l’han considerat inadequada i fora de lloc.

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) pensa que aquest debat és “una pèrdua de temps” i la moció “oportunista”. Jacint Raurell diu que la moció “sobrepassa” els àmbits d’actuació del municipi i opina que no s’hauria d’haver presentat. “La decisió que prengui el plenari no tindrà cap efecte pràctic”, assegura Joan Ballana (ERC). “Hem de deixar el poder judicial que apliqui el que cregui convenient en la doctrina Parot”, defensa el Dr. Arimany (CiU).

Tot i les crítiques, i de manera sorprenent, la moció s’ha aprovat ja que els partits no s’han atrevit a votar en contra d’un tema tan sensible per a la ciutat. Els cinc regidors de PxC han estat suficients per tirar endavant el text, ja que només hi ha votat en contra SI, i tots els altres partits s’han abstingut. Gol de PxC.

Josep Anglada (PxC) ha  agraït l’abstenció que ha permès que la moció prosperés però ha lamentat que no els haguessin donat suport directament. “Què vol que fem?”, li ha demanat Vila d’Abadal directament a Anglada. “El que fem és remoure la ferida sense cap finalitat”, ha afegit l’alcalde.

Les possibles incompatibilitats de Xavier Solà

Tots els grups han coincidit en preguntar sobre el cas del conveni d’Impulsivic i l’ACM, als habitatges de la serra de Senferm, on hi podrien haver hagut algun defecte d’incompatibilitat per part de l’exregidor Xavier Solà. S’ha sol•licitat una junta extraordinària urgent de la junta d’Impulsvic, que es fes públic el conveni i que l’Ajuntament investigués el possible conflicte d’interessos.

Josep Rafús (CiU) ha detallat algunes actes de plens anteriors on s’havia parlat del conveni i ha assegurat que no s’ha amagat mai res. “El conveni amb l’ACM és públic i qui vulgui el pot obtenir”, ha conclòs. A més, l’alcalde ha anunciat que havia encarregat un informe jurídic al secretari.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

“No sé si és legal o no. Però és lleig políticament que es lliuri la construcció de pisos a una empresa participada per un regidor (Solà)”, ha dit Tornafoch. Per la seva banda, Raurell ha defensat l’actuació d’Impulsvic, àrea que gestionaven els socialistes a la passada legislatura.

MOCIONS

CCOO i UGT han presentat una moció en contra de la reforma laboral. Tots els partits menys CiU han criticat la reforma i han coincidit en que no crearà llocs de treball i suposarà una pèrdua de drets per als treballadors. La CUP ha volgut anar més enllà i ha proposat una esmena on l’Ajuntament es comprometés a no aplicar la reforma laboral als treballadors municipals. No ha prosperat. El que sí s’ha aprovat ha estat la moció original dels sindicats, amb els vots a favor de PxC, PSC, ICV i SI. CiU s’ha abstingut i la CUP  hi ha votat en contra.

La segona moció, aprovada per unanimitat, l’han presentada de manera conjunta tots els partits del consistori. Es tractava de donar suport institucional a les cooperatives, en el marc de l’Any Internacional de les Cooperatives, decretat per l’ONU . Un toc emotiu en el debat: Xavier Tornafoch diu que els seus avis van fundar  la Cooperativa Obrera de Prats.

Resultat estrany de la tercera moció, presentada per PxC, sobre l’abolició de les execucions notarials extrajudicials. En un primer moment, l’equip de govern demana a PxC que retiri la moció i se sumi a una d’alternativa que entrarà per urgència, més complerta. PxC no ho accepta però l’equip de govern s’absté i permet l’aprovació de la moció, amb els vots de PxC i SI. PSC i ICV hi han votat en contra.

Tots els partits menys PxC s’han adherit a la moció d’ICV-EUiA que rebutja la supressió d’incentius econòmics per a l’impuls de les energies renovables. “És una moció molt oportuna i necessària”, l’ha qualificat l’alcalde.

La darrera moció sobre la defensa del català a l’escola, presentada per SI i la CUP, no ha prosperat.  Ha estat desestimada, amb les vots en contra de CiU i PxC. ERC s’ha abstingut i la resta de formacions, PSC, ICV-EUiA, SI i la CUP, hi han votat a favor. Tant CiU com ERC han considerat que la proposta estava massa polititzada i que el consistori ja havia aprovat una moció semblant en un ple anterior.

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Nil Puigivila i Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

Una darrera moció, entrada per urgència per ICV-EUiA, sobre mesures per evitar els desnonaments a Vic, ha estat aprovada per unanimitat, després d’assumir unes modificacions de l’equip de govern. La moció també insta el Parlament català i el Congrés espanyol a emprendre tots els canvis normatius per legalitzar la dació en pagament.

EN BREU

El pressupost del Pla de Cooperació que s’ha aprovat avui es desglossa de la següent manera: 40% a la cooperació directe, 30% a campanyes de sensibilització, i el 30% restant a entitats vinculades a la cooperació.

L'Ajuntament cedirà dos espais al primer pis del recinte firal del Sucre per a la delegació de la Catalunya Central d'Agricultura.

L’Ajuntament cobrarà 600.000 euros d’una subvenció del Consell Català de l’Esport per a la construcció del Circuit d’Osona i anirà pagant a mesura que l’Escuderia Osona, l’entitat que gestiona l’equipament, vagi fent les obres.

L’Ajuntament de Vic recupera la gestió del servei d’informàtica, a través de Sermuvic i gràcies a una subvenció de Diputació de Barcelona.

L’informe per estudiar si el parc tecnològic es podia ubicar a Can Bauman va costar 60.000 euros.

Vila d’Abadal ha demanat a Josep Anglada que retirés el qualificatiu de “corruptes” als sindicats. El secretari general d’UGT Osona, Cesc Poch, que estava present a la sala, ha anunciat al seu twitter que el sindicat estudiarà demandar Anglada per “injúries”. Mari Moyano (PSC) també s’ha queixat que Anglada ha qualificat els sindicats d’”inútils”. L’alcalde diu que, en aquest cas, només es tracta d’una “observació”.

La CUP felicita l’Ajuntament per la Fira de la Biomassa.

L’intendent dels Mossos d’Esquadra de la Catalunya Central va fer retirar les pancartes reivindicatives dels Mossos d’Esquadra a Vic, després de saber que infringien la normativa municipal.

El procés de contractació del nou gerent del Mercat de Música Viva de Vic ha estat negociat. Hi ha tres persones presentades.

L’alcalde i Anna Erra aniran a París a l’exposició de Sert.

Josep Maria Vila d'abadal, Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

De moment, la regidoria de Cultura no té previst activar les propostes d’un estudi sobre política cultural que va costar  60.000 euros. Quan no hi hagi crisi, ja es veurà.

L’Ajuntament borrarà el nom de Pje General Mola d’una passatge, atenent un prec presentat per SI.  És un dels pocs vestigis franquistes que queden a la ciutat, tal com va denunciar Osona.com

---------------------
ORDRE DEL DIA
PLE MUNICIPAL


A)  ESBORRANY DE L'ACTA DE LES SESSIONS DE 9 DE GENER I 6 DE FEBRER DE 2012

B)   PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

APROVAR LES MODIFICACIONS DELS ESTATUTS DEL CONSELL DE CULTURA

APROVAR EL PLA ANUAL DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

RATIFICACIÓ I NOUS NOMENAMENTS DELS MEMBRES DEL CONSELL DE CIUTAT  PER DONAR COMPLIMENT A L'ARTICLE 3 .K)

RATIFICACIÓ I NOUS NOMENAMENTS DELS MEMBRES DEL CONSELL DE CIUTAT PER DONAR COMPLIMENT A L'ARTICLE 3, EN ELS SEUS PUNTS C), D), E), F), G), H) I J)

APROVAR EL CONVENI DE CESSIÓ D'ÚS DEL PROGRAMARI DE GESTIÓ I SUPORT ALS PROCESSOS DE LES POLICIES LOCALS DENOMINAT SIPCAT ENTRE EL DEPARTAMENT D'INTERIOR I L'AJUNTAMENT DE VIC

REVOCACIÓ PARCIAL DE L'ADSCRIPCIÓ DIRECTA A L'ORGANISME AUTÒNOM DE FIRES I MERCATS DE DIVERSOS IMMOBLES MUNICIPALS SITUATS AL RECINTE FIRAL EL SUCRE

CONVENI DE CONCESSIÓ DE SUBVENCIÓ ENTRE EL CONSELL CATALÀ DE L’ESPORT I L’AJUNTAMENT VIC PEL FINANÇAMENT DE LA CONSTRUCCIÓ DEL CIRCUIT D’OSONA

ENCOMANA DE GESTIÓ DE SERMUVIC PER ACTIVITATS RELACIONADES AMB EL SERVEI D'INFORMÀTICA

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST DE 2012  (2 propostes)

APROVAR EL PLA ESPECÍFIC MUNICIPAL DEL MERCAT DEL RAM

APROVAR DEFINITIVAMENT EL PLA DE MILLORA URBANA PER A L'ACCESSIBILITAT D'UN EDIFICI PLURIFAMILIAR SIUTAT AL NÚM. 24 DE LA RAMBLA DEL CARME

APROVACIÓ INICIAL DE L'ORDENANÇA DEL RÈGIM GENERAL DE COMUNICACIÓ PRÈVIA, LES ACTIVITATS INNÒCUES I ELS INFORMES URBANÍSTICS DE COMPATIBILITAT

APROVACIÓ DE L'ACTA DE LES OPERACIONS DE DELIMITACIÓ  DELS TERMES MUNICIPALS DE VIC I CALLDETENES

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a)  MOCIÓ EN CONTRA DE LA REFORMA LABORAL IMPOSADA PEL GOVERN DE L'ESTAT

b) MOCIÓ CONJUNTA DE SUPORT INSTITUCIONAL A LES COOPERATIVES DURANT EL 2012, ANY INTERNACIONAL DE LES COOPERATIVES

c) MOCIÓ DE PXC PER L'ABOLICIÓ DE LES EXECUCIONS NOTARIALS EXTRAJUDICIALS

d)  MOCIÓ DE PXC PER SOL•LICITAR QUE S'APLIQUI LA "DOCTRINA PAROT" A JUAN JOSÉ ZUBIETA, L'ETARRA AUTOR DE L'ATEMPTAT DE VIC

e)  MOCIÓ DE LA CUP, ERC I SI SOBRE EL PAGAMENT DE L'IRPF I L'IVA

f)  MOCIÓ D'ICV-EUIA DE REBUIG A LA SUPRESSIÓ D'INCENTIUS ECONÒMICS PER A L'IMPULS DE LES ENERGIES RENOVABLES

g) MOCIÓ DE SI I LA CUP SOBRE LA CAMPANYA "DEFENSEM L'ESCOLA EN CATALÀ"

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Intervenció de Montserrat Rovira. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Maria Arimany. Foto: Adrià Costa


Arxivat a