L'autor de l'atemptat d'ETA a Vic podria sortir de la presó aviat

Juan José Zubieta està a l’espera d’una decisió del Tribunal Constitucional sobre la “doctrina Parot”.

Pere Pratdesaba
14 de febrer del 2012
Juan José Zubieta
Juan José Zubieta
El 29 maig de 1991, etarres del comando Barcelona d'ETA van desfrenar un vehicle a la rampa de la casa caserna de la Guàrdia Civil de Vic, cap a les 6 de la tarda, carregat amb 70 quilos d'explosius. Com a conseqüència de l'atemptat hi va haver nou morts, entre ells cinc menors, i 28 ferits. A més, un altre guàrdia civil va morir en ser atropellat durant el rescat de les víctimes de l'explosió.

Els etarres van ser localitzats l'endemà. Dos d’ells, Juan Félix Erezuma i  Juan Carlos Monteagudo, van morir en l'enfrontament amb la policia. El tercer, Juan José Zubieta, va ser detingut i condemnat a 1.311 anys de presó.

Zubieta podria sortir de la presó d’aquí uns dies, ja que ja ha complert la seva condemna (el temps de màxima permanència en presó és de 30 anys, segons el Codi Penal de 1973, al qual s’hi poden aplicar rebaixes de fins a 10 anys per treballs, estudis...). Zubieta està en la mateixa situació que una vintena de reclusos d’ETA amb delictes de sang: si se’ls aplica la “doctrina Parot” continuaran uns anys més a la presó, si no, sortiran en breu.

La “doctrina Parot” és fruit d’una sentència del Tribunal Suprem del 2006, que ha creat jurisprudència. Aquesta resolució dictaminava que els beneficis penitenciaris que es podien descomptar els reclusos s’havien d’aplicar individualment a cada una de les sentències i no sobre el màxim legal de permanència en presó, que són 30 anys. La conseqüència més directe és que els presos amb més d’una sentència, com Zubieta, la suma final dels beneficis penitenciaris que es poden reduir és molt minse i, per tant, no poden sortir e la presó als 20 anys sinó gairebé als 30.

En aquests moments, la “doctrina Parot” està al Tribunal Constitucional, que ha de decidir si és una mesura constitucional o no. La sentència, segons José María Fúster-Fabra, advocat de l’ACVOT (Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes), sortirà en els propers dies. Si la “doctrina Parot” és constitucional, Zubieta haurà de romandre a la presó, ja que té tos els números que li apliquin, apunta Fuster-Fabra. Si no, podria sortir ben aviat.
Arxivat a