Tret a tret, el rècord mundial de salves va caure a la Gleva

Amb temperatures de fins a cinc graus sota zero, més d'un miler de persones va participar a la marxa d'homenatge a l'exèrcit català de 1714 (vídeos a l'interior de la notícia).

Redacció
05 de febrer del 2012
Un canó del grup italià Gruppo Storico Montichiari de Brescia ha donat el tret de sortida al rècord mundial de salves.
Un canó del grup italià Gruppo Storico Montichiari de Brescia ha donat el tret de sortida al rècord mundial de salves. | Adrià Costa
Un canó del grup italià Gruppo Storico Montichiari de Brescia ha donat el tret de sortida al rècord mundial de salves. Foto: Adrià Costa





El rècord va ser batut: les colles de galejadors i trabucaires van aconseguir que un total de 210 participants disparessin al camp de futbol de la Gleva, aquest dissabte a la tarda, envoltats de més d'un miler de persones que resistien temperatures de fins a cinc graus sota zero.

L'acte formava part de la jornada commemorativa dels Fets de la Gleva de 1714, en què un centenar de soldats de l'exèrcit català van morir en combat contra les tropes castellanes de Felip V. La convocatòria era d'Òmnium Cultural


-----------------------------------------------------------------------

Comunicat d'Òmnium Cultural d'Osona

Pel què fa als actes, s'han desenvolupat amb total normalitat tot i les fredes temperatures, i s'ha pogut complir amb tots els esdeveniments previstos. El rècord mundial de salves amb armes d'avantcàrrega ha comptat amb un total de 210 trets, i els seus participants han rebut un certificat que avala la seva presència i participació. Així mateix, el jurat ha certificat aquest nombre de salves i ha signat la documentació que acabarà aprovant la World Record Academy per tal d'assignar aquest nou rècord mundial a la comarca d'Osona.

Únicament hi ha hagut un canvi d'última hora, i l'il·lustríssim alcalde de Vic que formava part inicialment d'aquest jurat, ha hagut de ser substituït pel Sr. Joan López, regidor de Cultura de l'ajuntament vigatà. La Diputada al Parlament Anna Simó, en nom dels membres del jurat i com a parlàmentaria que va entrar la resolució condemnant la prohibició de l'any passat de realitzar aquestes salves, ha parlat al final d'aquest acte presentat per l'actor Quim Masferrer, destacant l'aprovació d'aquesta resolució que ha canviat certes coses pel què fa a la normativa i ha aprofitat per tenir un record especial als personatges històrics que van signar el Pacte dels Vigatans del 1705 i als 120 màrtirs de La Gleva de 1714.

Unes tres mil persones han participat dels actes al llarg de tot el dia, i la marxa de torxes ha estat especialment multitudinària en una jornada històrica al Voltreganès, que ha acabat amb l'ofrena floral al Santuari de La Gleva i els parlaments de Ramon Carner del CCN (Cercle Català de Negocis) que ha demanat que aquests dos anys que falten fins al 2014 tothom treballi tant com pugui per assolir un estat propi, i l'historiador Francesc Xavier Hernàndez Cardona que ha posat en relleu la importància de fets històrics com els ocorreguts a La Gleva el 1714 emmarcats en una guerra a escala mundial on més enllà de la contesa entre la corona catalanoaragonesa i la francocastellana, s'estava decidint un veritable xoc entre la visió absolutista i la visió més progressista i constitucional de la societat.

Una jornada en definitiva, festiva i reivindicativa alhora que creiem marcarà un abans i un després al Voltreganès. Aprofitem també per agrair el suport institucional i el recolzament popular als actes, així com la col·laboració de totes les entitats, associacions, i persones a títol individual que l'han fet possible.



Els trets van ser disparats un a un per tal de poder ser ben verificats pels membres del jurat. Foto: Josep M. Cos.

----------------------------------

INFORMACIÓ PRÈVIA


Una estelada gegant, penjada amb motiu de la commemoració dels Fets dels màrtirs de 1714, dona la benvinguda a Vinyoles d'Orís Foto: Adrià Costa

El fred no serà obstacle per a la commemoració dels Fets dels màrtirs de la Gleva de 1714, que aquest dissabte, dia 4 de febrer, tindrà lloc al Voltreganès. L’organització, Òmnium Cultural d’Osona, en una reunió celebrada aquest dijous, va decidir tirar endavant amb el programa tot i les previsions meteorològiques .

La festa comptarà amb el suport de diferents grups de recreació històrica i de colles de trabucaires i s’homenatjaran els màrtirs de la Gleva amb un rècord mundial de salves d'armes d’avantcàrrega. Entre aquests grups n’hi ha d’Escòcia i d’Itàlia, a part d'altres d'arreu del país. En la primera edició d'aquest acte, va ser impossible disparar les salves d'honor perquè les autoritats espanyoles les van prohibir, en base a un informe de la Guardia Civil, que la Delegación del Gobierno va fer seu.

El jurat que certificarà el nombre de salves estarà format per personalitats de primer ordre, representants de diferents àmbits de la societat catalana. Entre ells hi haurà el diputat al Parlament de Catalunya, Alfons López Tena; l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal; i l’exconseller de la Generalitat i president de Reagrupament Independentista, Joan Carretero, entre d’altres.  L’acte serà presentat per l’actor Quim Masferrer, de Teatre de Guerrilla.

Els habitatges del Voltreganès s’han engalanat per a l’ocasió amb estelades per donar suport a l’acte. A més, els ajuntaments de Sant Hipòlit i Les Masies de Voltregà han penjat senyeres als fanals dels carrers, i l'estelada gegant que cada any és a l'Arc de Triomf de Barcelona a la mostra d'entitats dels Països Catalans que es fa per la Diada de l'Onze de setembre ja es troba al campanar del Santuari de La Gleva. D'altra banda la senyera gegant dels 50 anys d'Òmnium Cultural, està penjada al campanar de l'església de Sant Hipòlit de Voltregà.

Grups de recreació històrica i colles de cultura popular

A part dels Miquelets de Catalunya, els del Regne de València i els de Girona, la commemoració gaudirà de la presència de grups de recreació històrica de l'època napoleònica vinguts des d'Itàlia (Gruppo Storico Montichiari de Brescia), i de Girona. El grup de la Coronela de Barcelona custodiarà l'estendard de Santa Eulàlia (que surt per primera vegada del Fossar de Les Moreres), i també hi haurà els carlins de Castelló d'Empúries. L’organització està pendent de la presència dels Morados viejos d'Almansa.

A més, hi haurà més de 25 colles de trabucaires de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, de la qual formen part els Toca-Sons de Taradell, i alguns trabucaires de Centelles a títol individual. ES comptarà amb els geganters de Sant Hipòlit, els d'Olost, els del Carrer de la Riera de Vic, els Grallers de Vic, i els castellers dels Sagals d'Osona, a més del grup d'escocesos The Caulbums Ceilidh band de Glasgow, que tocaran temes tradicionals escocesos com a símbol d'agermanament de les nacions catalana i escocesa.

Soldats catalans d'època, als carrers de la Gleva el febrer de 2011. Foto: Lurdes López i Xevi Mas.  

Presentació d’un cos especial dels Miquelets


Òmnium Cultural ha arribat a un principi d'acord amb els Miquelets de Catalunya, a través del qual, en reconeixement a la tasca de recuperació de la memòria històrica que es realitza des d'Òmnium Osona, s'ha decidit crear una companyia d'un cos especial dels Miquelets. Es tracta dels magraners, cos d'elit de la Diputació, el qual estarà íntegrament format per persones de la comarca d'Osona. Aquest acord serà anunciat públicament en el transcurs dels actes d'aquest dissabte.

Programa d'actes.
Dissabte, 4 de febrer de 2012

10h. - MerCAT de productes etiquetats en català i entitats. A Sant Hipòlit de Voltregà.

10h a 17h - Exposició "Memoràndum 1714" del Fossar de les Moreres sobre els herois de 1714. A l'Ateneu de Sant Hipòlit de Voltregà.

10h a 17h - Exposició dels estendards a l'Església de Sant Hipòlit.

INICI DE LA COMMEMORACIÓ DELS FETS DE LA GLEVA

15.30h - Concentració de Columnes i Miquelets a la Plaça Catalunya de Sant Hipòlit de Voltregà.

16.30h a 17h - Desfilada de les Columnes, els Miquelets i els trabucaires fins a l'Església de Sant Hipòlit, acompanyada de cercavila.

17h a 17.45h - Representació del canvi d'estendard i ball dels bastoners. A la Plaça de l'Església de Sant Hipòlit.

17.45h a 18.30h - Marxa de Torxes fins a La Gleva (punt d'arribada al camp de futbol).

18.30h a 19.30h - Rècord Mundial de salves amb armes d'avantcàrrega disparant seqüencialment. Avalat per la World Records Academy. Acte presentat per l'actor de Teatre de Guerrilla, Quim Masferrer.

El jurat estarà format pels il·lustres:
L'il·lustríssim alcalde de Sant Hipòlit de Voltregà, Sr. Xavier Vilamala.
L'il·lustríssim alcalde de Vic, Sr. Josep Maria Vila D'Abadal.
La il·lustríssima diputada al Parlament de la Generalitat: Sra. Anna Simó.
L'il·lustríssim diputat al parlament de la Generalitat: Sr. Alfons López Tena.
L'exconseller de la Generalitat de Catalunya, Honorable Sr. Joan Carretero.
El regidor de l'Ajuntament de Berga Sr. Francesc Ribera "Titot", cantant de Brams.

Com a representants de la societat civil:
El Secretari General de Comissions Obreres, Sr. Joan Carles Gallego.
El President del Cercle Català de Negocis (CCN) Sr. Ramon Carner.
El President d'Òmnium Cultural d'Osona, Sr. David Colomer.
El catedràtic de la UB i historiador, Sr. Francesc Xavier Hernandez Cardona.
19.45h - Entrada al Santuari de La Gleva, ofrena floral i parlaments.
20.30h - Botifarrada popular a la Pèrgola de La Gleva.

- Més informació de l’acte
- Més info a Facebook
- Vídeo d’Òmnium Voltreganès sobre els Fets de la Gleva de 1714
- Més info des de la Viquipedia
- Tota la informació de l'edició de 2011: notícies, vídeos, galeria de fotos...

Dues de les estelades que presideixen molts dels ls habitatges del Voltreganès. Foto: Adrià Costa

- Més informació prèvia de l’acte
- Més info a Facebook
- Vídeo d’Òmnium Voltreganès sobre els Fets de la Gleva de 1714
- Més info des de la Viquipedia
- Tota la informació de l'edició de 2011: notícies, vídeos, galeria de fotos...