L'Arxiu Comarcal incorpora el fons dels doctors Salarich

Els documents tenen un gran valor històric.

Redacció Osona.com
26 de gener del 2012
Joan Roca i Jaume Portús han signat el conveni de col·laboració.
Joan Roca i Jaume Portús han signat el conveni de col·laboració. | Consell Comarcal d\'Osona
Joan Roca i Jaume Portús han signat el conveni de col·laboració. Foto: Consell Comarcal d'Osona

La Fundació d’Osona per a la Recerca i Educació Sanitària (FORES) ha cedit el fons documental dels doctors Salarich a l’Arxiu Comarcal d’Osona. L’acord es va rubricar el passat divendres, en un contracte signat per Joan Roca, president del Consell Comarcal, en representació del Departament de Cultural de la Generaliat, i el president de la fundació, Jaume Portús.

El fons inclou la documentació dels  doctors Joaquim Salarich Verdaguer (1816-1884), Josep Salarich Giménez (1848-1930) i Joaquim Salarich Torrents (1895-1978), i la seva biblioteca. Els documents tenen un alt valor històric que ultrapassa l’àmbit comarcal. Com a metges, tots tres van dotar la ciència mèdica amb noves visions i maneres de treballar que ja en el seu temps foren reconegudes. A més, com a prohoms de gran bagatge cultural, són un referent per al’estudi dels moviments intel•lectuals de Vic i comarca.

El volum total del fons és de 74,2 metres lineals: 71 els ocupa la biblioteca, 2,2 la documentació, 1 de documents de format especial i 331 positius fotogràfics. Consta de 4.241 volums de llibres de medicina, d’història i literatura local, ciències naturals, filosofia, religió i de legislació mèdica.

La feina arxivística pròpia per facilitar l’accés a la totalitat del fons va finalitzar abans de l’estiu de 2011. Ara, amb la formalització oficial del conveni es garanteix la seva consulta i ús. El catàleg sencer del fons és pot consultar per Internet, des del web de l’Arxiu Comarcal d’Osona a l’enllaç enllaç “Arxius en línia”.
Arxivat a