«Bon cop de fal·lus!»

L'etnomusicòleg Jaume Ayats presenta a Vic el seu llibre, on explora les arrels populars i picants de l'himne d'Els Segadors.

Redacció Osona.com
30 de novembre del 2011
El quadre «Corpus de Sang», d'Antoni Estruch i Bros (1907).
El quadre «Corpus de Sang», d'Antoni Estruch i Bros (1907). | Arxiu ND.
El quadre «Corpus de Sang», d'Antoni Estruch i Bros (1907). Foto: Arxiu ND.

El músic i professor d'etnomusicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el vigatà Jaume Ayats, acaba de publicar el llibre-CD Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L'Avenç), en el qual assegura que l'himne de Catalunya "es basa sobre una melodia antiga, de caire eròtic, que cantaven els segadors d'arreu del país mentre segaven i volien fer-se veure davant de les pageses".

Els cabdills de les revoltes que els segadors van protagonitzar el 1640 a Barcelona, com el Corpus de Sang, haurien aprofitat aquesta melodia de temàtica pagesa i caire eròtic -"per tant, d'allò més popular", apunta Ayats- per afegir-hi una lletra similar a l'actual, que exaltés els ànims guerrers dels revoltats. "Des d'un punt de vista publicitari, podríem dir que va ser una gran estratègia de l'ideòleg d'aquesta fusió", exposa l'autor.

Tot plegat, us ho explicarà el mateix Ayats en directe, aquest divendres, dia 2 de desembre (20:00 h), al Casino de Vic. La presentació de l'obra, a més de l'autor, comptarà amb la presencia de Víctor Sunyol i actuacions musicals de La Nova Euterpe i interpretacions a piano i veu d'Els Segadors. També s'escoltaran altres versions de la cançó incloses al disc.

Més informació de l'obra

Arxivat a