Vic reformula el projecte del parc tecnològic i el converteix en parc d’innovació

CRÒNICA ACTUALITZADA DEL PLE Vic ubicarà l'equipament a la Casa Convalescència, que es reformarà de dalt a baix. ERC i CiU tiren endavant les noves ordenances fiscals, amb el suport de PxC i PSC amb qui han lligat acords puntuals.

Redacció Osona.com
25 d'octubre del 2011
Intervenció de Xavier Tornafoch.
Intervenció de Xavier Tornafoch. | Adrià Costa
David Sala, exposant al ple les taxes i impostos per a l'exercici 2012. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic (UVic) han reformulat el projecte del futur parc tecnològic i l'han reconvertit en un parc d’innovació. La proposta és més austera i va més lligada a la situació real de l’economia actual, en procés de recessió. La seu de l’equipament s’ubicarà a l’edifici de la Casa Convalescència, propietat de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu.

La Fundació i Partec  Vic SL, la societat que gestionarà el parc tecnològic, formada per l’Ajuntament de Vic (80%) i la UVic (20%), han arribat a un acord que s’ha rubricat aquest dilluns, en quatre punts que s’han aprovat en el ple municipal extraordinari que s’ha celebrat el migdia.

El ple també ha aprovat les ordenances fiscals per a l’exercici 2011. L’equip de govern (CiU i ERC) ha obtingut el suport de PXC i PSC amb qui ha consensuat acords puntuals, el més important, que es demanarà la revisió cadastral. Aquesta és la primera vegada en quatre anys que PxC dóna suport a la modificació de les taxes i els impostos.

SI i ICV han justificat la seva oposició a les ordenances fiscals perquè entenen que la “congelació d’ingressos” afectarà la qualitat dels serveis que s’han d’oferir i que es concretaran en els propers pressupostos municipals.

El ple en directe, via Twitter





Riquesa i llocs de treball qualificat

Relacionat amb el parc d’innovació, el ple ha aprovat part del punt 4, i els punts de l’ordre del dia 5, 6 i 7. Així, s’ha acordat situar l’equipament a la Casa Convalescència (Rambla de l’Hospital/C. Dr. Junyent) en comptes de Can Baumann, tal com s’havia especulat en els darrers mesos. En aquest espai també s’hi ubicaran determinats serveis de la UVic, alguns d’ells relacionats amb l’Escola Universitària de Ciències de la Salut. D’aquesta forma s’aconsegueix la rehabilitació d’un edifici emblemàtic i històric de la ciutat de Vic.

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

La majoria de grups municipals ha destacat la importància d’aquesta operació pel futur de la ciutat. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU) ho ha resumit afirmant que “crearem riquesa, llocs de treball qualificats i dinamisme econòmic”. També s’han mostrat il•lusionats Xavier Tornafoch (ICV) i Jacint Raurell (PSC): “El nou emplaçament és idoni. Té un component de centralitat urbana i es rehabilitarà un edifici arquitectònic important”, ha dit el portaveu socialista. Per contra, la CUP ha lamentat la poca transparència  de tot el procés i s’ha queixat que encara no coneixia el  “projecte final del parc tecnològic”.

El trasllat a la Casa Convalescència enterra definitivament el projecte inicial, que consistia en un parc tecnològic, amb grans espais i seus d’empreses que s’haurien pogut  instal•lar a l’equipament. El parc d’innovació que es projecta ara és molt més auster i realista, amb uns laboratoris i uns investigadors, i està més encaminat a gestionar “la investigació que interessi a les empreses en l’àmbit de la innovació”, segons paraules del propi alcalde. La mecatrònica i l’alimentació són camps que hi tindran un gran potencial.

En aquest marc, també s’ha aprovat el conveni de col•laboració amb l’empresa Partec Vic SL, per tal que executi el futur parc d’innovació de Vic. L’Ajuntament ja disposava de dues subvencions importants per tirar endavant el projecte. Es tracta de 636.168,60 euros del FEDER, i una de la Diputació de Barcelona amb un valor de 318.084,30 euros.  En total, faltarien uns 300.000 euros més per acabar de finançar el projecte. La previsió és que les obres a la Casa Convalescència estiguin enllestides en uns cinc anys.

També s’han modificat els estatuts de Partec Vic SL amb l’objectiu d’ampliar el seu objecte social. Així mateix es designa l’alcalde de Vic com a representant de l’Ajuntament de Vic a la Junta General així com als regidors Josep Arimany, Jacint Raurell i Xavier Tornafoch com a membres del Consell d’Administració.

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Pel que fa al dret de superfície de la Casa Convalescència, s’acorda que la Fundació HSC el cedeixi a l’Ajuntament de Vic per un període de 40 anys i al mateix temps s’acorden uns cànons anuals de 10.000 euros.

Notícies publicades del parc tecnològic




Dues terceres parts del pressupost municipal

La recaptació prevista d’impostos i taxes previstes per a l’any 2012 se situa en 27.686.177 euros, una xifra que suposa un increment de 600.000 euros en relació al 2010 (un 2,2% més). En definitiva, s’han revisat lleugerament a l’alça i s’apliquen bonificacions  o rebaixes en alguns impostos i taxes determinats, com les herències o l’ocupació la de les terrasses per part dels bars. L’aprovació de les ordenances fiscals és molt important, ja que signifiquen dues terceres parts del pressupost municipal

Pel que fa als impostos directes, s’esperen recaptar 18.530.000 euros, un 3,06% més que l’any anterior. Els impostos indirectes, molt vinculats a la construcció, en canvi, tindran una reducció del 5%. En total, els impostos tindran un increment del 2,80%, mentre que les taxes se situen amb un augment mitjà del 0,94%.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

El regidor d’Hisenda, David Sala,  ha explicat que “ara no és el moment d’augmentar els impostos i per tant s’ha optat per una moderació. Sala ha destacat “la voluntat de l’equip de govern d’arribar a acords satisfactoris amb totes les formacions polítiques que formen el consistori”.

Les modificacions concretes de les ordenances fiscals són les següents:

- S’augmentarà del 10 al 50% la quota líquida de l’IBI, d’ús residencial, en habitatges que es trobin desocupats en caràcter permanent.

- El tipus general de les plusvàlues passarà del 30 al 21%

- En les herències, en primer grau de consanguinitat, es continuarà bonificant el 95% de l’habitatge habitual. A partir del proper exercici s’aplicarà la bonificació del 70% fins a 200.000€ de valor cadastral.

- S’abaixa l’impost de construcció un 5%

- En l’apartat de taxes, es rebaixarà un 5% la taxa de llicència d’obres i la taxa de llicència d’activitats o comunicació.

- S’abaixa un 30% la taxa per ocupació de via pública de bars i terrasses.

- Augmenta un 3% la taxa de recollida d’escombraries.

- En els aparcaments vigilats, no s’augmenta els primers 30 minuts i, a partir d’aquí, hi haurà un augment de 5 cèntims.

- Pel que fa als preus públics, servei i ús de les escoles bressol, escola de música i casals d’estiu, l’increment serà del 3%.

- Es demana la revisió cadastral per la ciutat de Vic.

- L’equip de govern es compromet a estudiar per a l’exercici 2013 un model de taxes per als preus públics que podrien variar en funció de la renda dels usuaris.

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

L’equip de govern, format per CiU i ERC, ha obtingut el suport de PSC i PxC amb qui ha tancat acords puntuals. No ha estat el cas de la resta de forces de l’oposició.

Josep Anglada (PxC) s’ha felicitat per l’acord arribat amb l’equip de govern sobre la reforma del cadastre i les bonificacions a les terrasses dels bars, que han facilitat el vot positiu de la formació. “Anem pel bon camí. Constatem que és possible parlar amb el regidor d’Hisenda (David Sala)”, ha dit el portaveu de PxC. Segons Anglada, la reforma del cadastre, que haurà de fer l’Agència Tributària, s’haurà de fer a la baixa, la qual cosa repercutirà en un reducció d’impostos com l’IBI.

No ho té tan clar el PSC, que també ha fonamentat el seu vot positiu en la reforma cadastral. “Els valors assignats al solar estan per sobre dels preus de mercat. La reforma del cadastre és lògica. Ara, no queda clar que aquesta reforma repercuteixi a la baixa en el ciutadà”, ha alertat el portaveu socialista Jacint Raurell. “Primer, la reforma no la farem nosaltres. Després, un cop feta, la quantitat a pagar dependrà del gravamen que s’hi apliqui”, ha afegit.

El PSC considera que la modificació de les ordenances fiscals mostren una “continuïtat” amb  l’actuació de l’anterior legislatura, on els socialistes formaven part de l’equip de govern. “Estem d’acord amb el manteniment de les bonificacions vers els sectors més fràgils i la contenció de la despesa”, ha rubricat Raurell.

L’alcalde ha anunciat que es crearia una comissió formada per l’equip de govern, PSC i PxC, per impulsar la reforma cadastral.

Ivan Lapeira (SI) ha reconegut la voluntat d’arribar a acords de l’equip de govern però ha justificat la seva negativa en punts concrets, com en la reducció de les plusvàlues o la bonificació a les herències. “S’hipotecaran els serveis que llavors haurem d’aprovar al pressupost municipal”, ha sentencia el portaveu de SI. En la mateixa línia s’ha expressat Xavier Tornafoch (ICV-EUiA): “Si entrem al joc de les rebaixes, entrem en el joc de les retallades de serveis”, ha lamentat.

La inclusió d’algunes propostes fetes des de la CUP a les ordenances fiscals, com l’augment de la quota líquida de l’IBI en habitatges desocupats, no ha estat suficient perquè la formació donés el seu vot favorable. La modificació del tipus i l’augment de les bonificacions en l’impost sobre l’increment de valors dels terrenys de naturalesa urbana han estat la clau pel vot en contra de la CUP.

Valoració del ple de la CUP Vic, des del seu web




---------------
ORDRE DEL DIA

A) ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ DE 12 DE SETEMBRE DE 2011

B) PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

DONAR COMPTE DE LA MODIFICACIÓ DE LA DELEGACIÓ ESPECIAL DEL REGIDOR ANTONI SERRAT EN L'ÀREA D'ECONOMIA I SERVEIS

DETERMINAR ELS COMPONENTS DE LES MESES ELECTORALS PER A LES ELECCIONS GENERALS DE 20 DE NOVEMBRE DE 2011

MODIFICACIÓ DE LES ORDENANCES FISCALS PER A L'EXERCICI DE 2012

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST DE 2011

PROPOSAR A PARCTEC VIC, SL LA MODIFICACIÓ DELS SEUS ESTATUTS I LA DESIGNACIÓ DE REPRESENTANTS EN ELS SEUS ÒRGANS DE GOVERN

APROVAR EL CONTRACTE DEL DRET DE SUPERFÍCIE AMB LA FUNDACIÓ PRIVADA HOSPITAL DE LA STA. CREU

APROVAR EL CONVENI AMB L'EMPRESA PARCTEC VIC, SL PER A L'EXECUCIÓ DEL PARC TECNOLÒGIC DE VIC

Jacint Raurell parla amb Laia Jurado. Foto: Adrià Costa
Arxivat a