Enric Riera, nou president del Consorci de l'Espai Natural Guilleries-Savassona

L'alcalde de Sant Sadurní d'Osormort és el primer de CiU que ocupa aquest càrrec.

Redacció
05 d'octubre del 2011
L’alcalde de Sant Sadurní d’Osormort, Enric Riera, és el nou president del Consorci de l’Espai Natural Guilleries-Savassona des de la reunió celebrada dimarts, dia 4, a Vilanova de Sau. Sant Sadurní va ser la incorporació més recent a aquest organisme creat l’any 1998, i del qual també formen part els municipis de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles i Vilanova de Sau i la Diputació de Barcelona.
 
L’espai Natural Guilleries-Savassona està integrat en el conjunt d’espais conegut com l’Anella Verda, que agrupa àrees d’interès natural de les comarques de Barcelona, com el Montseny, el Montnegre-Corredor o Sant Llorenç del Munt, entre d’altres, en base a un model de gestió entorn els ajuntaments, a diferència dels parcs naturals, que estan governats per la Generalitat de Catalunya a través de les seves competències de Medi Ambient.
 
Amb Enric Riera, és la primera vegada que un alcalde de Convergència i Unió assumeix la presidència de l’organisme, que fins ara havia estat sempre liderat per l’alcalde de Vilanova de Sau, primer Jaume Orra, i actualment Joan Riera, tots dos del PSC-PM. Aquest canvi es va portar a terme aquest dimarts en una reunió de l’òrgan de govern del Consorci, que va comptar amb la presència dels diputats d’Espai Naturals i d’Esports de la Diputació, respectivament, Andreu Carreras i Josep Salom. Enric Riera va obtenir sis vots (Tavèrnoles, Sant Sadurní i Diputació), mentre que Sant Julià de Vilatorta i Vilanova es van abstenir.
 
Aquest relleu no ha comptat amb el consens de Vilanova de Sau ni Folgueroles. L’alcalde del primer d’aquests municipis i fins ara president, Joan Riera, va fer constar en acta que si l’elecció del president s’hagués plantejat amb anterioritat i voluntat de consens l’hauria acceptat però que la decisió “polititzada” de presentar Enric Riera va ser presa en el darrer moment, deixant de costat un acord a què havien arribat abans els alcaldes al marge de la Diputació i que consistia en mantenir l'alcalde de Vilanova de president.

Per la seva banda, l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, assabentat de la candidatura de Riera, va abandonar la sala abans de començar la reunió. Folgueroles deixarà d’assistir a les reunions del Consorci per tota la legislatura i ha obert un període de reflexió per decidir fins i tot si se'n retira.
 
Des de Convergència Democràtica d’Osona s’assenyala que cal tenir en compte que “hi ha hagut un canvi de majories tant a la Diputació de Barcelona com en algun dels municipis que integren l’Espai Natural, i que això és la democràcia, l’elecció dels representants en votacions lliures i obertes, i convé ser-ne conscient i acceptar-ho”. No creuen que s’hagi produït cap mena de manipulació ja que “el més normal del món és que si després de les darreres eleccions municipals la composició del Consorci atorga una majoria de CiU, el president sigui un alcalde membre de la federació”.