La Fira del Llibre de Muntanya compleix 10 anys

La desena edició del certamen s'ha fet a l’Esquirol.

Redacció osona.com
03 d'octubre del 2011
Fira del Llibre de Muntanya a l'Esquirol.
Fira del Llibre de Muntanya a l'Esquirol. | Xevi Mas
Fira del Llibre de Muntanya a l'Esquirol. Foto: Xevi Mas

Aquest cap de setmana, dies 1 i 2 d’octubre, l’Esquirol - Santa Maria de Corcó ha acollit la desena edició de la Fira del Llibre de Muntanya. El certamen estava ubicat a l’Era de Can Torra i va obrir les portes el dissabte 1 d’octubre a les 10 de matí, malgrat que la inauguració oficial no va ser fins a les 12 del migdia a la carpa de conferències. Aquest acte va ser  presidit per Roser Quera i Simó, de la llibreria Quera de Barcelona, que aquest any ha estat galardonada amb el Premi Nacional de Cultura Popular.

El temps ha acompanyat i el certamen ha registrat una bona afluència de gent. A la fira, hi havia els següents expositors: Piolet, Alpina, Dalmau, Garsineu, Farell, Pagès, Abadia de Montserrat, Sua, Desnivel, Pirineos 3000, Llibreria Horitzons, Llibreria Muntanya de Llibres, llibreria antiquaria Caballé, Desnivel, Cosstania, Natura i Aventura, Pako Crestas, Salòria, Gavarres, Centre Excursionista de Catalunya, Club Excursionista de Gràcia, Unió Excursionista de Catalunya, la FEEC, Federació d’Espeleologia, Obra Social Catalunya Caixa, Associació Catalana d’observadors meteorològics, Associació d’Amics de la Muntanya Antiga, Bombers de la Generalitat de Catalunya.

L’eix vertebrador d’aquesta particular fira són els llibres, al voltant dels quals s’articulen tota una sèrie d’activitats relacionades amb la muntanya. Per a l’edició d’enguany hi havia 19 presentacions de llibres .


ACTIVITATS

•     Conferències i xerrades

Aprofitant que l’Assemblea General de les Nacions Unides ha declarat el 2011 “Any Internacional dels Boscos” la fira s’ha volgut sumar a aquest reconeixement programant dues activitats acadèmiques

o    Conferencia:  “El paper dels boscos en la química verda”, a càrrec de la Dra. Neus Puy  de l’Instituto de Carboquímica del Instituto de Investigaciones Científicas

o    Taula rodona: “Diverses cares dels boscos, el bosc polièdric”, amb la participació de, Dr. Jordi Bartrolí Molins, degà de la Facultat de Ciencies de la UAB;  Joan Rovira Ciuró, de la Junta de Govern del Consorci Forestal de Catalunya i gerent de la Cooperativa de Serveis Forestals; Eduard Plana i Bach, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i president de la Associació d’Amics dels Boscos de Muntanya; Dr. Santi Sabaté i Jorba, professor del Departament de Ecologia de la U.B. i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals. Aquesta taula estarà moderada pel periodista del 9 NOU Jordi Vilarodà i Planas.

Altres xerrades programades...

o     Debat: “La porta oberta al futur: necessitat d’un congrés d’entitats i esports de muntanya”, amb la participació de Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya; Manuel Puente, president del Centre Excursionista de Catalunya; Victor Riverola, alpinista, periodista i escriptor; Pere Sauret, president de la Unió Excursionista de Catalunya; Sebastiá Meseguer, coordinador de Serveis de Rescat de la Generalitat de Catalunya.  El debat estarà moderat per  Francesc Sanahuja, president del Club Excursionista de Gràcia.

o    “Literatura muntanyenca de ficció”, a càrrec de Joan Cervera i Batariu

o    “Suïssa any d’aniversaris”, en ocasió del centenari del tren-cremallera al coll de la Jungfrau, 150è any de la primera ascensió el Weisshorn i 200 anys a la Jungfrau.

o    “Història i elaboració de les ressenyes d’escalada”, a càrrec d’Armand Ballard.

•    Projeccions

Per tal de celebrar els 10 anys s’han programat dues projeccions amb alpinistes de renom mundial com són:

-    Robert Jasper, que projectarà el dissabte 1 d’octubre a 2/4 de 8 del vespre, “Vertical Live”. Projecció patrocinada per Petzl, Marmot i Camp Base organization.

-    Unai Mendia, que projectarà el diumenge 2 d’octubre a 2/4 de 7 del vespre “Escalada d’autoprotecció”,  patrocinada per Roca i Millet.

Aquest any han participat a la fira, amb l’objectiu de conscienciar a la gent dels perills de la muntanya, el GRAE dels Bombers de la Generalitat de Catalunya fent sessions de seguretat i alguna sortida de rescat. Lligat amb aquest exercici hi va haver el passi del documental “Seguretat a la muntanya”, de Xavier Casillanis i Jordi Ferret.

Una novetat important d’aquesta edició i mirant cap al  futur, és la creació d’un concurs de “Relats Breus de Muntanya” que va ser presentat pel president de l’associació d’editors en llengua catalana,  Jordi Ferré, just després de la conferencia Joan Cervera.

Altres activitats

-    La llibreria Muntanya de Llibres, de Vic i l’equip Fervil organitzen activitats d’iniciació al Geocaching

-    La UE de Vic torna a organitzar la cursa d’orientació puntuable per la Copa Catalana de Curses d’Orientació el diumenge 2,  però a més  n’organitza una per relleus el dissabte 1 al matí

-    Des de dissabte a la tarda i fins que s’acabi la firam, tallers de la prehistòria

-    El diumenge al matí de 11 a 13, jocs del món pels més menuts

-    El rocòdrom de la FEEC ha estat obert tot el cap de setmana

-    Concurs de fotografia digital Fira del Llibre de Muntanya

-    Els gegants del Collsacabra va fer, el diumenge al migdia,  una petita cercavila que va acabar al costat del recinte firal on van coincidir amb la diada castellera dels Nyerros de la Plana. La colla osonenca estava acompanyada pels castellers de Sabadell i els Tirallongues de Manresa.


Durant els dos dies s'han pogut visitar diferents exposicions que són...

Ø    25 anys al cim, del Servei General d’Informació de Muntanya (La rectoria)

Ø    Material antic d’escalada d’Antonio García Picazo (La rectoria)

Ø    Rafael Dalmau Editor: 50 anys (La rectoria)

Ø    Ressenyes originals d’escalada d’Armand Ballard (Sala Presentació de llibres)

Més informació, des del web de la fira




Galeries de fotos:
- 2011 (Xevi Mas i Lurdes López)
-2010 (Adrià Costa)
- 2009 (Xevi Mas)
-2006(JM Gutiérrez)