Joan Roca assumeix la presidència del «despolititzat» Consell Comarcal d'Osona

L’ens s’ha constituït aquest divendres al migdia. El nou equip de govern, format per CiU, ERC i PSC, defensa la instrumentalització de l’entitat, per sobre dels interessos de partit.

Pere Pratdesaba
22 de juliol del 2011
Joan Roca ja és el president del Consell Comarcal d'Osona.
Joan Roca ja és el president del Consell Comarcal d'Osona. | Adrià Costa
Joan Roca ja és el president del Consell Comarcal d'Osona. Foto: Adrià Costa

Joan Roca (CiU), alcalde de Gurb, ha estat elegit aquest migdia president del Consell Comarcal d’Osona, amb el suport del nou equip de govern (CiU, ERC i PSC) i els tres consellers independents. ICV, amb una consellera, i PxC, amb dos, s’han abstingut. El resultat final de la votació ha estat de 28 vots a favor i tres abstencions. No han votat Liliana Vilanova (CUP) i Pere Molist (ERC), que no han estat presents a la sessió constitutiva de l’ens.

L’acte ha estat marcat pel pacte de govern, inèdit fins ara, al qual han arribat CiU, ERC i PSC. L’acord té una majoria molt sòlida amb 26 dels 33 consellers (13 de CiU, vuit d’ERC i cinc del PSC). A l’oposició queden quatre grups: independents (3), PxC (2), ICV (1) i CUP (1). Aquest tripartit no s’havia donat mai fins ara al Consell Comarcal d’Osona.

La sessió ha tingut una gran afluència de públic i de mitjans de comunicació, que han omplert la sala de plens de l’edifici del Sucre de Vic. Entre els assistents, moltes cares conegudes: alcaldes, regidors i consellers sortints, a més de representants de la societat civil osonenca. Entre ells hi hem pogut veure Jordi Fàbrega, Josep M. Freixanet, Lluís Verdaguer, Xavier Sardà, Jaume Puig, Josep Palmarola, Pere Prat, Josep Suriñach i Josep Rafús, entre d’altres.


Al servei dels ajuntaments, no dels partits

Joan Roca ha defensat el pacte a capa i espasa i l’ha justificat dient que amb aquesta fórmula els grans municipis osonencs tindrien representació directa al Consell Comarcal. Amb això no ha volgut deixar fora de l’acció de l’ens als altres municipis més petits, ans al contrari. “La implicació dels grans municipis facilitarà que els serveis arribin als pobles mitjans i petits, que són els que ho necessiten més en temps de crisi”, ha reblat.

El nou president ha entrat de ple en el debat sobre la necessària reconversió dels consells comarcals. Segons Roca, l’entitat s’ha de despolititzar i ha d’assumir el seu rol al servei dels ajuntaments, sense entrar en interessos partidistes. “El Consell Comarca ha de ser un ens que ha de facilitar la tasca dels Ajuntaments. Ha d’impulsar el treball en xarxa i la mancomunació de serveis”, ha apuntat.

En aquest marc, Roca ha dit que les màximes prioritats del Consell Comarcal en aquesta legislatura seran el servei a les persones, amb la mancomunació de serveis socials, sobretot els d’assistència, i el medi ambient, on el futur de l’abocador d’Orís en serà un dels eixos centrals. Tot, sense oblidar altres àmbits on ja s’està treballant, com ensenyament, pagesia, cultura o noves tecnologies.


Un pacte de futur

Els portaveus de les tres formacions de l’equip de govern han reforçat el discurs de Roca i han coincidit en la necessitat de dotar el Consell Comarcal de nous continguts menys polítics i més instrumentals. El més explícit ha estat Jordi Serra (ERC): “El Consell Comarcal no és un Parlament comarcal. És una administració local que ha donar més i millors serveis als Ajuntaments. Per tant, han de ser els alcaldes i els ajuntaments qui marquin les prioritats i diguin quins serveis s’han de mancomunar”. I ha afegit: “Hem de donar un pas endavant i fixar el model de futur”.

El nou equip de govern està format per CiU, ERC i PSC. Foto: Adrià Costa

Els tres portaveus també han defensat l’acord al qual han arribat. “Amb aquesta situació econòmica, calia una consens ampli”, ha dit Sergi Vilamala (PSC).  Josep M. Masramon (CiU) ha anat més enllà i ha  dit que el pacte es projectava per més d’una legislatura.


Els independents, incòmodes com a oposició

Carles Baronet, com a portaveu de tots els grups independents de la comarca, ha estès la mà a Joan Roca, de qui considera que és un dels “millors polítics-persones” de la comarca. L’alcalde de Folgueroles ha rebutjat el paper d’oposició i ha assegurat que treballaran per “servir i assessorar els municipis i els osonencs, sense estar sotmesos a cap partit”.

Baronet ha lamentat que no se’ls hagués tingut en compte a l’hora de formalitzar el pacte. “L’acció de tres partits pot dificultar alguna de les iniciatives”, ha apuntat. Baronet hauria vist amb bons ulls un govern format només per CiU amb el suport puntual dels independents. “Sempre ens haurien trobat”, ha assegurat.

Josep Anglada ha reclamat a Joan Roca l’austeritat al Consell Comarcal que li havia promès i li ha demanat que liderés un govern “transparent” i que tingués en compte la participació de tots els partits. El portaveu de PxC no ha amagat la seva animadversió a l’ens, que simbolitza “un excés d’administració” que suposa una gran despesa.

La portaveu d’ICV , Roser Matas, ha justificat el seu vot en blanc per la seva “decepció” perquè “les forces progressistes”, amb 15 consellers, no han estat capaces d’articular una majoria alternativa de  govern. Tot i això, ha dit que no portarà “mal ambient” al Consell Comarcal i optarà per una oposició “constructiva, responsable i crítica”. En la mateixa línia que la resta de portaveus, Matas ha expressat que l’ens havia de ser un element clau per mancomunar serveis.


Jo juro, jo prometo i jo... imperatiu legal

La sessió s’ha iniciat amb la constitució de la mesa d’edat, formada per Josep M. Masramon i Pere Medina, el més gran i el més jove del Consell Comarcal. Ells han estat els encarregats de prendre jurament a tots els consellers.

Anna Magem i Pere Medina (independents), els consellers d’ERC, ICV i la majoria de CiU han promès el càrrec per imperatiu legal. Alguns hi ha afegit la cueta de que no renunciaven al dret a la independència, com Antoni Serrat (CiU), o als principis republicans, com Joan López (ERC). Els del PSC han utilitzat el format simple de “Sí, prometo”, i Josep Anglada (PxC) i Carles Baronet (independents) han optat per un “Ho juro”.

Tot seguit ha tingut lloc la votació, on Joan Roca ha obtingut una àmplia majoria. El nou president del Consell Comarcal d’Osona ha promès el càrrec per “imperatiu legal” i llavors ha imposat el pin als 20 nous consellers que avui han pres possessió del càrrec. Són els següents:

- CiU: Xavier Farrés, Maribel Matas, Mercè Puntí, Josep Rovira, Manel Romans, Antoni Serra, Marc Verdaguer, Joan Roca i Salvador Baroy
- ERC: Joan López, Ramon Paret i Elisabet Ferreres
- PSC: Sergi Vilamala, Jacint Raurell i Joan Sadurní.
- Independents: Carles Baronet, Pere Medina i Anna Magem
- ICV: Roser Mas
- PxC: Antoni Sánchez

Joan Roca ha convocat un nou ple del consell comarcal per al proper dimecres, dia 27 de juliol, on quedarà configurat el nou cartipàs comarcal.


Els lectors d’Osona.com no veuen clar el pacte

Els lectors d’Osona.com han expressat els seus dubtes vers el pacte que s’ha formalitzat al Consell Comarcal.

En una enquesta que vam encetar fa uns dies, més de la meitat dels participants (54%) creuen que l’acord té la intenció d’aferrar-se al poder.  Un 30% dels votants veuen bé el pacte entre ERC, PSC i CiU.

Tota la informació del pacte CiU-ERC-PSC

Llistat dels 33 consellers del Consell Comarcal d'Osona

Enquesta: "Com veieu el pacte CiU-ERC-PSC?"
 



El Consell Comarcal d'Osona s’ha constituït aquest migdia. Foto: Adrià Costa