Els falcons, uns castellers més gimnastes

Malla acull la Trobada de Falcons de Catalunya.

Els Falcons de Malla, a Vic, el 18 de juliol de 2010.
Els Falcons de Malla, a Vic, el 18 de juliol de 2010. | Falcons de Malla
Redacció osona.com
27 de juny del 2011
Aquest any, els Falcons de Malla organitzen la 10a Trobada de Falcons de Catalunya, que se celebrarà a Malla el diumenge 3 de juliol. Aquesta trobada serà la primera que se celebra a la comarca d’Osona i a la vegueria de la Catalunya Central.

L’organització ha previst que hi assisteixin totes les colles actuals del món falconer: Falcons de Llorenç, Falcons de Vilafranca, Falcons del País del Cava, Falcons de Piera, Falcons de Vallbona, Falcons de Vilanova, Falcons de Barcelona, Falcons del Riberal, Falcons de Castellcir i Falcons de Malla.

Al programa hi haurà activitats pròpies del món falconer, que compartiran cartell amb actes tradicionals. Prenent com a referència altres trobades, es dividiran les colles en tres grups, les quals es trobaran agrupades en tres punts. Aquí, cada colla representarà les seves figures que se li hagi assignat.

“Com que el nostre poble és de pagès, i tot el poblament és dispers, no seria gaire àgil ni lluït fer cercaviles. I com que tampoc som una vila, és clar, no podem pensar pas en cercar-la, perquè aleshores n’hauríem de dir “cercapoble”, oi? I és que si no, us cansaríem massa en va. Així, doncs, ens estalviarem les rues, i anirem per feina. Això sí, haurem de menester l’autocar per al trasllat d’un emplaçament a l’altre”, expliquen des de l’organització.


QUÈ SÓN ELS FALCONS?

Els falcons són una manifestació cultural catalana que té dos components que el caracteritzen: per una banda el gimnàstic i per l’altre, l’esportiu. Fer de falcó és realitzar un esport col•lectiu. És una expressió col•lectivista en què l’assoliment de la colla resta per sobre de l’èxit individual. El nom de falcons ve donat per la manera que es col•loquen en moltes construccions.

La colla de falcons té com a objectiu bastir construccions humanes, com castells, escales, piràmides, catedrals, pilars, piles, pires, vols, ventalls, etc. Per tant, malgrat una semblança molt gran amb els castellers, i que la seva influència és evident, perquè l’objectiu és el mateix -enlairar una torre-, es difereix força en les figures i l’estil. Podríem dir que són més eclèctics. Tenen construccions en moviment. La rapidesa d’enlairar una construcció i la diversitat de posicions i figures, potser, seria el que més ens caracteritzaria.

Els falcons o les falconades s’acompanyen amb gralles, com en els castells, si bé no hi ha cap toc específic. Una altra diferència és que l’enxaneta, en comptes de fer l’aleta, estén a dalt de tot els braços talment com les ales d’un falcó. També cal dir que en moltes construccions hi ha absència de pinya.

Els falcons vesteixen amb camisa i pantalons blancs, faixa i espardenyes. Els Falcons de Malla ens distingim per anar amb la faixa negra.


HORARIS

Els horaris que s’han previst per la diada falconera de Malla us els detallem tot seguit:

Concentració de les colles als respectius punts de trobada:

PUNT DE TROBADA 1: BAR ELS ESTUDIS (Centre-Nord)
Sortida 55 de la C-17
Falcons de Vilanova
Falcons de Castellcir
Falcons de Vallbona d'Anoia
Falcons de Perpinyà

Aparcament dels autocars: camp de futbol i voral camí ral

PUNT DE TROBADA 2: ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ DE MALLA (Centre)
(sortida 55 i després del lateral o 54 carretera de Collsuspina)
Falcons de Barcelona
Falcons de Piera
Falcons de Vilafranca
Aparcament dels autocars: Masia l'Om

L'ACTUACIÓ ES PREVEU EIXINT DE MISSA A LES 11:35. PERÒ ALGUNA COLLA QUE HI SIGUI PUNTUAL POT ACTUAR ABANS A L’ENTRADA, A LES 11.

PUNT DE TROBADA 3: URB. RIERA DE MÚNTER (Sud)
Sortida 54 (carretera de Collsuspina-Moià-Manresa)
Falcons de Malla
Falcons de Llorenç de Penedès
Falcons del País del Cava

Aparcament dels autocars al voral del carrer.

A partir de les 12:00: Aplec falconer a l'Esclat de Malla


LA DIADA

10:00 Arribada als respectius punts de trobada. Esmorzar amb coca del mossèn i actuació.

12:00  Entrada al pàrquing del centre comercial  Esclat de Malla.
Tot seguit: APLEC FALCONER. Actuació conjunta.
Totes les colles realitzaran quatre figures simultàniament.

13:00h Ball del Falcó Horus de Malla

13:15h Parlaments per part de les autoritats pertinents i entrega record de la trobada a les diferents colles. En acabat, proposem que tots els grallers de totes les colles toquin a l’uníson l’Himne Nacional de Catalunya: “Els Segadors”.  Resteu tots avisats.

13:30h Ball dels Gegants de Malla i totes les figures festives assistents (els Falcons de Barcelona tenen un falcó, també el poden fer ballar). Els músics serem tots els grallers de totes les colles plegades. Proposem una peça popular: “A Vilanova”. Tots els grallers resten avisats.

15:45 Fotografia conjunta davant de l’Esclat

14:00h Dinar de germanor al costat mateix de l’Esclat

15:30h Ball de gralles. Ball de flabiol. Ball tradicional.
Visita de les noves instal•lacions de l’Esclat (el més gran de tota la comarca).

18:00 Assemblea de Caps de Colla a la Residència Rural “El Prat Xic”

 

Més informació des del bloc dels Falcons