Qui regirà el nostre destí en la legislatura de la misèria?

Aquesta matinada s’ha iniciat la campanya electoral per a les eleccions municipals del 22 de maig, amb la tradicional enganxada de cartells. A la plaça Major de Vic, bon ambient i gens de tibantor entre els candidats. La legislatura estarà marcada per la crisi, amb una rebaixada substancial dels ingressos de tots els ajuntaments.

Redacció osona.com
06 de maig del 2011
Els candidats a l'alcaldia de Vic, en la tradicional enganxada de cartells, aquesta matinada a la plaça Major de Vic.
Els candidats a l'alcaldia de Vic, en la tradicional enganxada de cartells, aquesta matinada a la plaça Major de Vic. | Laura Busquets / ACN
Els candidats a l'alcaldia de Vic, en la tradicional enganxada de cartells, aquesta matinada a la plaça Major de Vic. Foto: Laura Busquets / ACN

Ara sí. S'ha acabat la llarga precampanya. Fins ara ha estat el temps d'anunciar caps de llista i candidatures però ja ha arribat el període per reclamar explícitament el vot. Aquesta mitjanit els candidats han fet l'acte simbòlic de penjar el primer cartell. Osona decidirà el proper 22 de maig els governants de 51 ajuntaments, que vetllaran els nostres destins durant quatre anys. La legislatura estarà marcada per la reducció substancial dels ingressos als ajuntaments, motivada per la greu crisi econòmica.

A la comarca, hi haurà un total de 175 candidatures: CiU (49), ERC (35), PSC (31), PP (16), independents (18), PxC (8), Solidaritat (8), ICV-EUiA (6) i la CUP (4). ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Només tres tenen assegurada l’alcaldia, ja que es presenten sols al seu municipi. Són les llsites dels actuals alcaldes de Rupit-Pruit, Alpens i El Brull, Sebastià Juanola, Montse Barniol i Ferran Teixidó respectivament.

CiU, enfortit amb els resultats de les darreres eleccions al Parlament, espera millorar les xifres de les eleccions municipals del 2007, on va aconseguir 179 regidors, amb el 31,82% dels vots. En segon lloc es va situar ERC, amb 111 regidors i el 20,92% dels vots. Malgrat que CiU parteix com a favorit, tot queda obert i està per veure si els electors tindran en compte els vuit anys de tripartit al Govern de la Generalitat i traspassen les seves valoracions al municipi, o si les seves decisions es mouen simplement en clau local. Altres incògnites que es desvetllaran el 22 de maig:  com reaccionaran els votants davant de noves propostes independentistes, com la de Solidaritat, i de propostes basades únicament en el control de la immigració, com la de PxC.

Les grans batalles electorals es dirimiran als grans municipis, amb connotacions diferents. A Vic, sembla que les opcions passen per saber el nombre de regidors que aconseguirà CiU, amb Josep M. Vila d’Abadal al capdavant. A Manlleu, les opcions estan més obertes, i més quan el consistori passarà a tenir 21 regidors. Les incògnites també són latents a Torelló, on l’actual alcalde, el socialista Miquel Franch, s’ha retirat de la vida política.

Els candidats, municipi per municipi

Recull de notícies publicades a Osona.com, municipi per municipi

Candidat, tinc una pregunta per a vostè (Vic, Manlleu i Torelló)

Totes les notícies de les eleccions municipals publicades a Osona.com

Resultats de les eleccions municipals a Osona, 2007 (clicar Osona)









-------------------------
Vic dóna el tret de sortida a la campanya electoral en un ambient distès entre els alcaldables

- CiU apel•la a fer de Vic la capital per liderar un projecte de país "sobirà, lliure, independent i ple en si mateix"


Vic (ACN) / Laura Busquets - Vic ha donat el tret de sortida aquesta mitjanit a la campanya electoral en un ambient distès entre els alcaldables en la tradicional enganxada de cartells conjunta a la plaça Major. L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha apel•lat al seu eslògan "Vic, capital" per liderar un projecte de país "sobirà, lliure, independent i ple en sí mateix". El líder de la segona força política de la ciutat, Josep Anglada de Plataforma per Catalunya, amb el seu eslògan "Primer els de casa, ara toca guanyar", ha defensat que vol acabar amb el "clientelisme" que, segons ell, ha practicat l'equip de govern format per CiU, PSC i ERC i donar el 25% del sou dels regidors "a les famílies autòctones necessitades"

La majoria de candidats han coincidit a assenyalar el "bon clima" que es "respirava" en la tradicional enganxada de cartells que es fa cada inici de campanya als plafons instal•lats davant l'estàtua del Merma a la Plaça Major de Vic. El candidat de CiU i actual alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal, ha assenyalat que l'ambient en aquestes eleccions “és molt diferent al de fa quatre anys" i ha afegit que la ciutat ha canviat "radicalment", "s'ha pacificat".

D'Abadal ha explicat que vol potenciar la ciutat i explicar-la a l'exterior a través d'aspectes com la universitat, la cultura, el turisme o el comerç. El candidat ha afegit que Vic "ha de poder donar els seus fruits a tot Catalunya" i "ha de poder liderar un projecte de país, conjuntament amb d'altres ciutats, que faci de Catalunya un país sobirà, lliure, independent i ple en sí mateix".

El candidat a la reelecció ha afirmat que és "molt important" que els ciutadans vagin a les urnes el proper 22 de maig i que des de l'oposició o des del govern "allò important és treballar per la ciutat".


Segona força, PxC

El líder de la segona força política més votada en les eleccions del 2007, Josep Anglada de Plataforma per Catalunya, ha assenyalat que vol acabar amb el "clientelisme" que, segons ell, ha practicat el tripartit a l'Ajuntament de Vic. Anglada ha afegit que si governa, destinarà el 25% del sou a aquelles famílies autòctones més necessitades. A més, ha assenyalat que les seves prioritats són la gent gran, les viudes i els aturats.

L'alcaldable per la PxC ha reivindicat tenir un programa "molt ampli" i ha assenyalat com un dels projectes a realitzar construir una biblioteca al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil on ETA va atemptar ara fa 20 anys.


Els socis de CiU al govern, PSC i ERC

Per la seva banda, el candidat pel PSC, Josep Burgaya, ha assenyalat que cal facilitar i promoure l'activitat econòmica per combatre l'atur amb polítiques actives que evitin l'exclusió social. Les millores del barri de l'Estadi i del barri dels Caputxins també se situen entre els eixos principals del seu programa. A banda, els socialistes vigatans també volen crear un pacte pel civisme que vetlli perquè tots els vigatans compleixin amb els drets i els deures.

L'alcaldable per ERC i actual membre de l'equip de govern, Joan López, ha destacat que cal millorar la relació entre l'Ajuntament i els ciutadans i fer que l'obtenció dels llocs de treball sigui a través dels mèrits i no a través dels "cognoms". López també ha destacat que Vic ha de ser capdavantera del futur Estat català.


Participació i campanya "en positiu"

La candidata de la CUP, Georgina Rieradevall, ha presentat el seu eslògan "Fem pinya per Vic" i ha assenyalat que per la seva formació, la participació "és molt important". A banda, també ha destacat que després que en aquesta legislatura s'aconseguís "protegir" les Adoberies, "ara cal fer efectiva aquesta protecció".

El cap de llista d'ICV, Xavier Tornafoch, ha destacat la feina realitzada durant aquests quatre anys com a aval per poder aconseguir un segon regidor. L'ecosocialista ha assenyalat que intentaran fer una campanya "en positiu".

Pel que fa a les llistes que actualment no disposen de representació al consistori, s'hi troben els candidats Iban Lapeira de SI i Pedro Chumillas del PP. El primer, avalat pels resultat que SI va obtenir a Osona el 28 de novembre (eleccions al Parlament) confia entrar al consistori. Per la seva banda, el candidat del PP espera recuperar el regidor que tenia la seva formació ara fa dues legislatures.


-------------------
CANDIDATS A OSONA I RECULL DE NOTÍCIES PUBLICADES
POBLE PER POBLE



ALPENS
Gent d’Alpens: Montserrat Barniol  

Recull de notícies publicades sobre Alpens  




BALENYÀ
CiU: Antoni Mas
PSC: Tomàs Girvent
ERC: Carles López
PxC: Montse del Olmo
Junts per Balenyà: Anna Magem

Recull de notícies publicades sobre Balenyà




CALLDETENES
CiU: Marc Verdaguer
ERC: Jaume Mas
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Pere Vinyeta
Poble en Marxa-CUP: Miquel Erra

Recull de notícies publicades sobre Calldetenes




CENTELLES
CiU: Maribel Matas
ERC: Norbert Gómez
PSC: Miquel Arisa
PP: Adolfo Silvestre
Alternativa per Centelles-E: Assumpta Falgueras

Recull de notícies publicades sobre Centelles




COLLSUSPINA
Ara Collsuspina – AM: Oriol Batlló
CiU: Josep M. Girvent
PP: Gemma Hernández

Recull de notícies publicades sobre Collsuspina




EL BRULL
Ara Brull: Ferran Teixidó

Recull de notícies publicades sobre El Brull




ESPINELVES
CiU: Carles Creixans
ERC: Joan Manel Claveria
Espinelves Viu: Joan Vilaseca
Espinelves Lliure: Eduard Díaz
Espinelves, un poble-AM: Josep Breix

Recull de notícies publicades sobre Espinelves




FOLGUEROLES
CiU: Miquel Masramon
ERC: Txevi Buigas
Independents de Folgueroles (IF): Carles Baronet
PSC: Gràcia Rodríguez

Recull de notícies publicades sobre Folgueroles




GURB
CiU: Joan Roca
ERC: Pere Molist
PP: Fernando Ramoneda
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Cristina Herrera

Recull de notícies publicades sobre Gurb




LES MASIES DE RODA
CiU: Ramon Isern
Masies de Roda Independent – AM: Victor Pallàs

Recull de notícies publicades sobre Les Masies de Roda




LES MASIES DE VOLTREGÀ
CiU: Ramon Burgaya
PSC: Sergi Vilamala

Recull de notícies publicades sobre Les Masies de Voltregà




L’ESQUIROL
CiU: Pep Mas
Cabrerès i Progrés-EPM: Sebastià Riera
Independents de Collsacabra-AM: Ventura Bagaria
Independents per Cantonigròs: Ramon Codina
Units per Decidir: Alexandre Montanyà

Recull de notícies publicades sobre Cantonigròs

Recull de notícies publicades sobre L'Esquirol

Recull de notícies publicades sobre Sant Martí Sescorts







LLUÇÀ:
CiU: Rosa Trabal
Inpedependents per Lluçà i Santa Eulàlia – AM: Eva Boixadé

Recull de notícies publicades sobre Lluçà




MALLA
CiU: Jordi Baucells
Units per Malla: Lluís Muntal

Recull de notícies publicades sobre Malla




MANLLEU
CiU: Josep Suriñac:
ERC: Pere Prat
ICV-EUIA: Josep Maria Anglada
Suport per Manlleu (SPM): Gerard Isern
PSC: Josep Colomer
PxC: Antoni Sánchez
PP: Marisol Morcillo

Recull de notícies publicades sobre Manlleu




MONTESQUIU
CiU: Albert Roma
CUP: Liliana Vilanova
ERC: Elisabet Ferreres
PSC: Mercè Noguera

Recull de notícies publicades sobre Montesquiu




MUNTANYOLA
CiU: Ramon Llorà
Muntanyola Independent – AM: Rosa M. Carrasco
PSC: Àngel Roig

Recull de notícies publicades sobre Muntanyola




OLOST
CiU: Rosa Soler
Per Olost i Santa Creu – AM: Josep M. Freixanet

Recull de notícies publicades sobre Olost





ORÍS
CiU: Arnau Basco
Independents per Orís – PM: Antoni Panadero

Recull de notícies publicades sobre Orís




ORISTÀ
CiU: Marc Sucarrat
Gent del Municipi d’Oristà – PM: Vicenç Cornejo

Recull de notícies publicades sobre Oristà




PERAFITA
CiU: Ramon Casals
Independents per Perafita – AM: Ramon Berengueras

Recull de notícies publicades sobre Perafita




PRATS DE LLUCANÈS
CiU: Lluís Vila
ERC: Isaac Peraire

Recull de notícies publicades sobre Prats




RODA DE TER
CiU: Antoni Escarabill
ERC: Jordi Serra
Independents per Roda – PSC: Albert Serra
PP: Alexandre Pujadas
PxC: Sebastià Povedano
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Jordi Torres

Recull de notícies publicades sobre Roda de Ter




RUPIT-PRUIT
CiU: Sebastià Juanola

Recull de notícies publicades sobre Rupit-Pruit




SANT AGUSTÍ DE LLUÇANÈS
CiU: Josep Pujol
PSC: Jordi Piera
PP: Juana Boza

Recull de notícies publicades sobre Sant Agustí de Lluçanès




SANT BARTOMEU DEL GRAU
CiU: Miquel Colomer
Per Sant Bartomeu del Grau i Alboquers – AM: Emili Benito

Recull de notícies publicades sobre Sant Bartomeu del Grau




SANT BOI DE LLUÇANÈS
CiU: Albert Sadurní
Independents per Sant Boi – PM: Josep Maria Girvent

Recull de notícies publicades sobre Sant Boi de Lluçanès




SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ
CiU: Andreu Vigué
PSC: Xavier Vilamala

Recull de notícies publicades sobre Sant Hipòlit de Voltregà




SANT JULIÀ DE VILATORTA
Acord per Vilatorta i Vilalleons – AM: Joan Carles Rodríguez
CiU: Felip Puigbò
PSC: Carles Vilà
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Lluís Vilalta

Recull de notícies publicades sobre Sant Julià de Vilatorta




SANT MARTÍ D’ALBARS
CiU: Ramon Erra
Independents Sant Martí d’Albars – AM: Jordi Soler
PSC: Joaquim Padrós
PP: Laia Rabinad

Recull de notícies publicades sobre Sant Martí d'Albars




SANT MARTÍ DE CENTELLES
CiU: Pere Sans
Independents de Sant Martí de C: Josep Antoni Grau
PSC: Mari Luz Haro
PP: Joaquim Prat

Recull de notícies pubilcades sobre Sant Martí de Centelles




SANT PERE DE TORELLÓ
CiU: Albert Bardolet
Entesa per Sant Pere – AM: Jordi Fàbrega

Recull de notícies publicades sobre Sant Pere de Torelló




SANT QUIRZE DE BESORA
CiU: Rosa Vestit
ERC: M. Isabel Vergés
PxC: Joan Josep Tarazón

Recull de notícies publicades sobre Sant Quirze de Besora




SANT SADURNÍ D’OSORMORT
CiU: Enric Riera
Independents de Sant Sadurní d’Osormort: Joaquim Riera
ERC: Jaume Vidal
PSC: Imma Mestres
PP: Montserrat Esteller

Recull de notícies publicades sobre Sant Sadurní d'Osormort




SANT VICENÇ DE TORELLÓ
CiU: Maria Rodríguez
Independents de Sant Vicenç – PM: Joan Sadurní
ERC: Laura Bassas
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Miquel Aguilar

Recull de notícies publicades sobre Sant Vicenç de Torelló




SANTA CECÍLIA DE VOLTREGÀ
CiU: Joan Sentmartí
Independents de Santa Cecília – AM: Eduard Vila
PSC: Jordi Lloveras
PP: José Manuel Martínez

Recull de notícies publicades sobre Santa Cecília de Voltregà




SANTA EUGÈNIA DE BERGA
CiU: Anna Franquesa
ERC: Filo Tió
Gent Gran de Santa Eugènia: Pere Tañà
PxC: Agustí Martínez  

Recull de notícies publicades a Santa Eugènia de Berga

 


SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER
CiU: Josep Bermúdez
Independents per Riuprimer – AM: Àngel Torres

Recull de notícies publicades a Santa Eulàlia de Riuprimer




SANTA MARIA DE BESORA
CiU: Ramon Coll
Independents de Santa Maria de Besora – AM: Enric Rusell
Independents per Besora: Camil Adam
PSC: Núria Gaig
PP: Esperanza Macarena

Recull de notícies publicades a Santa Maria de Besora




SEVA
CiU: Josep Palmarola
CUP: Betty Costa
Independents de Seva – PM: Eduard Botey
Unió Municipal: Èric Vila

Recull de notícies publicades sobre Seva

Recull de notícies publicades a Sant Miquel de Balenyà





SOBREMUNT
CiU: Joaquima Casas
Independents per Sobremunt: Albert Pontón
Independents per Sobremunt – AM: Joan Font
PP: Beatriz Cañadas

Recull de notícies publicades sobre Sobremunt




SORA
CiU: Eudald Parcerisas
PSC: Dolors Gari
PP: Ignasi-Martí Vilaseca

Recull de notícies publicades sobre Sora




TARADELL
CiU: Lluís Verdaguer
ERC: Jordi Freixas
PSC: Miquel Vila
PxC: Josep Ricart
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Concepció Baucells

Recull de notícies publicades sobre Taradell




TAVÈRNOLES
CiU: Carles Banús
ERC: Joan Roura
Tavèrnoles Actiu: Josep Garriga

Recull de notícies publicades sobre Tavèrnoles




TAVERTET
CiU: Antoni Molina
PSC: Josep Maria Perera
PP: Francesc Xavier Serrahima

Recull de notícies publicades sobre Tavertet




TONA
CiU: Josep Salom
ERC: Josep Maria Giralt
ICV-EUIA: Maria Teixidor
PSC: Josep Maria Arrebola
Tona Futur (TF): Josep Picó

Recull de notícies publicades sobre Tona




TORELLÓ
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Sergi Barragan
Junts per Torelló-Esquerra-AM (JpT-ERC-AM): Jordi Casals
CiU: Santi Vivet
ICV-EUIA: Roser Mas
PSC: Marc Fontserè
PxC: Josep Maria Soldevila

Recull de notícies publicades sobre Torelló




VIC
Solidaritat Catalana per a la independència (SI): Iban Lapeira
Esquerra-Som Vic-AM: Joan López
CiU: Josep Maria Vila d’Abadal
ICV-EUIA: Xavier Tornafoch
PSC: Josep Burgaya
PxC: Josep Anglada
CUP: Georgina Rieradevall
PP: Pedro Chumillas

Recull de notícies publicades sobre La Guixa-Sentfores


Recull de notícies publicades sobre Vic





VIDRÀ
CiU: Josep Anglada
Independents per Vidrà – PM: Àlex Coy
PP: Francisco Planella

Recull de notícies publicades sobre Vidrà




VILADRAU
CiU: Jaume Tordera
ERC: Hèctor Bayarri
L’Alternativa: Francesc Xavier Bellvehí

Recull de notícies publicades sobre Viladrau




VILANOVA DE SAU
CiU: Pilar Sancho
PSC: Joan Riera

Recull de notícies publicades sobre Vilanova de Sau