Vic tanca la legislatura amb un ple distès i el comiat de cinc regidors

Quim Soler (CUP), Àlvar Solà, Susagna Roura i Jaume Puig (CiU) i Dolors Pena (PSC) no formen part de les llistes dels seus respectius partits. El ple ha estat de tràmit, amb molts punts de l’ordre de dia que s’han aprovat en un tres i no res.

Redacció osona.com
02 de maig del 2011
Àlvar Solà, Quim Soler, Dolors Pena, Jaume Puig i Susagna Roura, aquest migdia a l'Ajuntament de Vic.
Àlvar Solà, Quim Soler, Dolors Pena, Jaume Puig i Susagna Roura, aquest migdia a l'Ajuntament de Vic. | Adrià Costa
Àlvar Solà, Quim Soler, Dolors Pena, Jaume Puig i Susagna Roura, aquest migdia a l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha celebrat avui el darrer ple de la legislatura, que ha esta marcat pel to distès de la sessió. L’ordre del dia tenia molts punts de tràmit, que s’han aprovat en poc més d’una hora. PxC tenia previstes dues mocions, però les ha retirat a petició de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, perquè es poguessin discutir a la propera legislatura, ja amb el nou consistori. Al finalitzar l’acte, els 21 regidors se n’han anat a dinar tots junts.

Com a punts destacats de l’ordre del dia hi ha l’aprovació del Pla d’actuació municipal per nevades (Neucat) i la designació del nom de Ramon Segarra i Oliva a una plaça de la ciutat. La sessió ha comptat amb la presència de la vídua de Segarra, que s’ha emocionat visiblement quan l’alcalde li ha agraït la seva visita. Com a darrer punt important, la creació d’un nou lloc de treball, a dins de l’organigrama de la Guàrdia Urbana.

La sessió també ha estat marcada pels comiats. En total, cinc regidors no repeteixen a les llistes dels seus respectius partits. És el cas de Quim Soler (CUP), Àlvar Solà, Susagna Roura i Jaume Puig (CiU) i Dolors Pena (PSC). Tots ells han fet un petit discurs de comiat i han rebut els aplaudiments dels seus companys.

La renovació al consistori, però, no serà massa traumàtica, ja que els portaveus de tots els partits, o sigui, les seves cares més visibles, s’han presentat a les properes eleccions. Tots ells tenen moltes possibilitats de tornar a sortir elegits. Tots ells també han ofert un petit discurs de final de legislatura.

Seguiment de la sessió, via Twitter





Cas de la Guàrdia Urbana, tancat

De l’ordre del dia, destaca la creació d’un nou lloc de treball a la Guàrdia Urbana, com a cap de Mobilitat i Protecció Civil, que ocuparà Lourdes Rota, la fins fa poc inspector en cap de la policia local. Rota va haver de deixar el càrrec perquè l’Ajuntament, via sentència judicial, es va veure obligat a reincorporar Antoni Jurjo, l’anterior inspector.

D’aquesta manera, l’Ajuntament dóna per tancat un conflicte que fa mesos que s’arrossega i que ha arribat als tribunals. Un jutge va decidir que s’havia apartat Jurjo del càrrec de manera irregular i que s’havia d’anar a concurs. Finalment, Rota ha desestimat anar a concurs i acceptarà el càrrec que li ha creat l’Ajuntament a la seva mida, i que tindrà la seu a la Casa Masferrer.

Josep Rafús (CiU) Foto: Adrià Costa

El regidor de Seguretat, Àlvar Solà (CiU), ha defensat la creació del càrrec, ja que la ciutat ha crescut i calia algú que gestionés temes com el Pla Neucat, la centralització dels plans de mobilitat dels barris o l’Associació de Protecció Civil. “La tasca és important i algú ho havia de fer. La Lourdes està capacitada per fer-ho”, ha dit Solà.

ICV-EUiA i PxC han acceptat la decisió sense massa alegries. Tot el contrari de la CUP, que ha considerat que tot plegat havia estat “un nyap” i hi ha votat en contra. Quim Soler ha estat tan àcid com sempre: “Ara tindrem un cap de Mobilitat que l’Ajuntament volia que fos el cap de la Guàrdia Urbana. I tindrem un cap de la Guàrdia Urbana que l’Ajuntament volia que fos el cap de Mobilitat”.

 
EN BREU


Per primera vegada en aquesta legislatura, Vila d’Abadal i Anglada s’han fet algunes bromes. L’ambient de la sessió ho permetia. No es repetirà gaires cops més.
A l’Ajuntament, la festa de Sant Jordi li ha costat 1.000 euros. La Fira d’Andalusia, 5.000.

L’Ajuntament ha negat els permisos als venedors de globus, perquè van conxorxats amb carteristes, segons Jaume Puig (CiU).

L’Ajuntament està amb tractes amb els propietaris de la benzinera abandonada de la Pista, per tal que l’espai es pugui quedar per a la ciutat. El problema, la valoració de la descontaminació.
 
Josep Anglada: “Joan Carles Fuentes no s’acomiada perquè té moltes possibilitats de sortir elegits, ja que va el número 6 de la llista”.

Algunes cares noves de la política municipal vigatana al ple. A la sessió s’ha pogut veure Joan Ballana (ERC), ja assidu espectador, i Iban Lapeira, cap de llista de Solidaritat.
 
 
PUNTS APROVATS DE L’ORDRE DEL DIA


El Ple Municipal del 3 de març de 2008 va aprovar el conveni de col·laboració entre el Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vic per a la prestació del servei Punt de Trobada a la comarca d’Osona. Ara s’aprova una addenda en la qual s’acorda prorrogar la vigència fins el 31 de desembre de 2011. Es modifica també la clàusula 3 del conveni en el sentit acordat que no s’imputa l’increment de l’IPC i per tant l’import a abonar pel Departament de Benestar i Família per aquest any 2011 serà de 81.768,96€.

S’actualitza l’inventari de béns de la corporació municipal a 31 de desembre de 2010.
La plaça de tresorer/a de l’Ajuntament de Vic ha quedat vacant des el dia 1 d’abril de 2011. Per tant es nomena, accidentalment, a Montserrat Miarons, funcionaria de l’Ajuntament de Vic, com a tresorera.

Joan López (ERC) Foto: Adrià Costa

Mercè Vidal i Jacint Raurell (PSC). Foto: Adrià Costa

Es modifica el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament de Vic per a l’any 2011. En el catàleg aprovat el desembre de 2010 hi ha dues places amb el grau d’inspector sense diferenciar el lloc de treball d’inspector-cap amb el d’inspector i sense determinar quines funcions corresponen a cadascun. Així doncs, l’alcalde va nomenar el dia 15 d’abril de 2011, Antoni Jurjo, inspector cap de la Guàrdia Urbana. La inspectora Lourdes Rota passarà a desenvolupar les funcions de mobilitat, protecció civil i gestió del Pla Local de Seguretat amb les escomeses específiques que li siguin encomanades per l’alcalde. El regidor de Seguretat, Àlvar Solà, ha explicat els motius pels quals s’ha definit aquesta plaça ja que ‘l’Ajuntament necessita una persona que porti els temes de protecció civil i mobilitat i que tiri endavant tots els plans que ens obliga a complir la Llei’. També ha explicat que centres públics o privats que poden acollir grans quantitats de persones com escoles bressol, teatres o centres per a la gent gran ‘han de redactar un Pla d’Autoprotecció’ tasca que també coordinarà la inspectora Rota.

S’aprova inicialment, amb caràcter de Reglament Intern, el document de Seguretat per a la protecció de Dades de caràcter personal i se sotmet a informació pública.
Es realitza una aportació econòmica extraordinària a Sermuvic de 35.200€ per tal que el personal que ha de realitzar les encomanes de l’Ajuntament de Vic com l’organització de la cavalcada de Reis i el manteniment de parcs i jardins sigui contractat per l’empresa pública.

Es dóna compte al Ple de la liquidació de l’Institut Municipal d’Esports per a l’any 2010. El resultat pressupostari ajustat és de 33.194€ i el romanent de tresoreria disponible per a despeses generals de 112.795€.

Es dóna compte al Ple de la liquidació del pressupost de l’Institut Municipal de Promoció i Economia corresponent a l’any 2010 amb un resultat pressupostari ajustat de -33.800€ i un romanent de tresoreria disponible per a despeses generals de -44.753€.

S’aproven dos expedients de modificació de crèdit, un de 60.000€ per a l’Institut Municipal d’Esports i l’altre de 53.107€per transferir a Sermuvic amb la finalitat d’adquirir diferent material informàtic mitjançant l’empresa mixta Simavic.

L’Ajuntament de Vic s’adhereix al nou conveni de col·laboració entre l’Àgència de Residus de Catalunya i les entitats gestores dels sistemes integrats de gestió de residus de piles i acumuladors.

S’aprova l’establiment del servei de subministrament d’electricitat per a recàrrega de vehicles elèctrics i les condicions reguladores del servei així com la seva exposició a informació pública pel termini de 30 dies hàbils.

Josep Burgaya. Foto: Adrià Costa

S’aprova el Pla d’actuació municipal per nevades NEUCAT de l’Ajuntament de Vic i es sotmet a informació pública per un període de 30 dies. Així mateix es demana la seva homologació a la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

Es dóna el nom de Ramon Segarra i Oliva a la plaça que hi ha situada entremig del carrer de Manel Serinanell i el carrer de Can Pau Raba. Ramon Segarra era un veí de barri dels Caputxins i membre de l’Associació de Veïns que va morir recentment. Gràcies a la seva intervenció es van poder aconseguir millores pel barri.
 
MOCIONS. HAN ESTAT RETIRDADES A PETICIÓ DE L’ALCALDE PER TAL QUE LES PUGUI DEBATRE EL PROPER CONSISTORI.
PxC. Per la impulsió i creació d’un museu del porc, la llonganissa i l’embotit.
PxC. Per al creació d’una ruta turística Laura a la ciutat dels Sants.

 
DISCURSOS DE COMIAT I DE TANCAMENT DE LEGISLATURA


Al final del Ple, l’alcalde ha donat la paraula als regidors sortints del consistori, o sigui que els que no formen part a les llistes dels seus respectius partits de cara a les properes eleccions municipals. Us reproduïm algunes de les frases dels seus discursos.

Quim Soler (CUP). “els regidors i regidores som uns privilegiats per poder estar aquí però també tenim una gran responsabilitat”. “Un cop fora del consistori seguiré treballant per tenir una societat millor”.
- Discurs íntegre de Quim Soler

Dolors Pena (PSC). “Quan hi ha una responsabilitat de govern es veu que no tot és tant fàcil i que l’administració no és una màquina de fer diners”.

Susagna Roura (CiU), que només ha sigut regidora quatre mesos ja que va prendre possessió arran de la renúncia de Xavier Solà per anar al govern de la Generalitat de Catalunya. “Ha estat una experiència gratificant i recomanable a tothom”. Ha demanat i desitjat per  al proper consistori “sort, seny i també una mica de rauxa” tot esperant “que vetlli pel nostre país” dins les seves possibilitats.

Àlvar Solà (CiU). “Ha estat una etapa molt satisfactòria i he estat molt a gust amb els companys de consistori així com amb els tècnics de l’Ajuntament”.

Jaume Puig. Foto: Adrià Costa

Jaume Puig (CiU), el més veterà de tots, amb 20 anys a l'Ajuntament. “Marxo amb la motxilla plena de bons records. Ha compartit consistori amb tres alcaldes: Pere Girbau, Jacint Codina i Josep M. Vila d’Abadal.
 
Finalment ha tocat el tron als portaveus dels diferents partits polítics de fer un breu balanç de la legislatura:

Xavier Tornafoch. ICV. “Avui és un dia de comiats i hem d’agrair la feina feta per tothom”. Ha recordat que des del seu grup municipal han “intentat ser coherents” al llarg de la legislatura.

Laia Jurado. CUP. “Al llarg d’aquesta legislatura hem viscut el final d’un cicle que ha marcat l’acció de govern”. “Des de la CUP hem lluitat per la ubicació d’una escola al centre de la ciutat, per preservar les adoberies, per mantenir diferenciat el nucli de La Guixa o per fer el referèndum del 13D, però també ‘hem estat crítics amb l’EBE o el tema de l’empadronament”. “Ha estat una legislatura dura on el to de PxC ha donat una mala imatge de l’Ajuntament de Vic que ens afecta a tots”. “El nostre partit continuarà lluitant per la cohesió social i per potenciar els barris de la ciutat.

Joan López i Carol. ERC. “Ha estat un mandat excepcional perquè hem tingut un govern de coalició i això ens fa forts com a ciutat”. Ha destacat de la present legislatura “la redacció del POUM, la transformació de l’administració pública de Vic, les inversions en equipaments i serveis, les noves infraestructures i projectes, l’obertura de processos participatius i l’increment de les inversions en polítiques socials”. López Carol ha volgut posar èmfasi en què “s’ha mantingut la pau social”. Ha mostrat la satisfacció del grup d’ERC “per la tasca realitzada i per haver pogut participar en l’atenció de cadascuna de les persones”. Per a la propera legislatura ha demanat “unn canvi significatiu en la qualitat democràtica i més cohesió social”.

Josep Burgaya. PSC. “L’acord de govern ens ha aportat molts beneficis per a la ciutat”. Burgaya ha explicat que el seu partit “ha actuat amb lleialtat” tot i representar “models de país diferents” i que com a fet destacat de la legislatura hi posaria “la gran modernització que s’ha fet de la ciutat” tot i que en la part final han hagut “de gestionar una crisi econòmica importantíssima”.

Toni Serrat. Foto: Adrià Costa

Laia Jurado i Quim Soler. Foto: Adrià Costa

Josep Anglada. PxC. Ha reconegut que durant la legislatura, als plens, s’han perdut en ocasions les formes, tot i que demana que no es culpi sempre al mateix (a ell).  També ha dit que s’ha sentit menyspreat, tot i ser la segona força política de la ciutat. Anglada ha estès la mà als altres partits, i en especial a CiU, per millorar el clima polític en la propera legislatura.

Anna Erra. CiU. “En aquesta legislatura ‘s’ha treballat molt per Vic amb l’alcalde al capdavant i tots els regidors i regidors que han format part de l’equip de govern”.  Erra també ha tingut unes paraules d’agraïment per Xavier Solà, durant els gairebé quatre anys que ha estat al consistori vigatà.

Ha tancat el ple l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, tot repassant la relació que ha tingut amb els grups representats al consistori. Amb ICV “vam iniciar plegats la legislatura” però aquest projecte no va ser possible “per les divergències de pensament” que tenim. Respecte a la CUP, ha afirmat que al llarg de la legislatura havia “madurat” i que aquesta és una formació “necessària pel nostre país”.

Respecte a la PxC ha reconegut que li han fet “la vida molt difícil” perquè el fonament de la seva ideologia porta tensió” ja que hi ha un menyspreu per la gent que ha vingut d’altres llocs”. Vila d’Abadal els hi ha recordat que “la nostra obligació és viure tots junts”. Vila d’Abadal ha dit a la PxC que els hi donava la mà per canviar i treballar junts.
 
Respecte a ERC i PSC, l’alcalde ha dit que han estat “terriblement lleials a la ciutat” tot i sabent que això, en determinades circumstàncies, els ha pogut ser perjudicial per a ells. L’alcalde ha manifestat que “el valor d’aquest mandat ha estat el pacte de govern” i que aquest fet ha permès “pacificar la ciutat” i “que féssim una obra de govern esplèndida”. Vila d’Abadal ha reconegut que “el que és important no són els nostres partits sinó que és la ciutat”.

També ha reconegut que l’alcaldia l’ha canviat com a persona i també la seva manera de pensar. Finalment, l’alcalde ha manifestat que “aquesta ciutat és molt important i has de fer-te responsable del seu pensament” i ha vaticinat que “Vic liderarà el moviment identitari del nostre país”.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA). Foto: Adrià Costa

Anna Erra i Josep M. Vila d'Abadal (CiU) Foto: Adrià Costa
Arxivat a