Un forner de Manlleu elabora un pa negre

En homenatge al llibre d'Emili Teixidor i a la pel•lícula de Villaronga.

Laura Busquets / ACN
14 d'abril del 2011
Francesc Colomer, Francesc Altarriba i Marina Comas amb el pa negre.
Francesc Colomer, Francesc Altarriba i Marina Comas amb el pa negre. | Laura Busquets/ACN
Francesc Colomer, Francesc Altarriba i Marina Comas amb el pa negre. Foto: Laura Busquets/ACN

Un forner de Manlleu ha elaborat un pa negre en homenatge al llibre d'Emili Teixidor i a la premiada pel•lícula d'Agustí Villaronga. El creador del pa, Fracesc Altarriba, ha explicat que ha creat "un producte que recorda el pa negre de l'època però en versió del segle XXI, modern i actual".

Aquest dimecres s'ha presentat públicament al Museu Industrial del Ter de Manlleu i a l'acte hi ha assistit els actors Marina Comas i Francesc Colomer i l'alcalde de Manlleu, Pere Prat, i el de Torelló, Miquel Franch. El pa, d'uns 300 grams, es vendrà a un preu de dos euros i quinze cèntims.

El forner Francesc Altarriba ha explicat que ha aprofitat les tècniques actuals i ha buscat els millors cereals "per trobar un equilibri entre els diferents components i fer-ne una bona combinació". El pa té una base de deu cereals on predomina el blat però és el fajol, que es cultiva a la Garrotxa, que li dóna el color negre. El creador ha explicat que perquè l'aliment no tingui "gust a resclosit" s'han eliminat els olis.

Pel que fa al procés d'elaboració, Francesc Altarriba ha explicat que "es tracta d'un procés molt acurat". La cocció és lenta i es fa en forn de pedra, cosa que produeix una molla humida i una crosta "cruixent i homogènia". El pa negre del forn Bonblat-Altarriba de Manlleu "no fa engrunes, és de fàcil tallar i de fàcil menjar gràcies a la seva mida". A més, el pa és pobre en sucre i "molt digestiu", ha afegit el creador.

Altarriba ha relatat que el procés de recerca previ a l'elaboració del pa "ha estat força extens". "Calia fer un pa de màxima qualitat a l'alçada de la novel•la i de la pel•lícula", ha afegit. L'equip de treball ha conversat amb diferents persones que van viure la postguerra, també amb Emili Teixidor, perquè els expliquessin com era el pa negre.

L'empresari ha destacat que tots coincidien en què "no tenia gaire bon gust, era de difícil menjar, tenia una textura atapeïda i era de color molt negre". Tot i això, finalment van trobar divergències pel que fa a la composició. Durant la postguerra, el pa s'elaborava en funció dels productes que hi havia en el moment i en el territori, d'aquí l'extensa varietat de cereals que ha volgut recollir Altarriba.

El manlleuenc ha explicat que estèticament "el pa negre de la postguerra no era de la manera com es presenta" i ha afegit que la forma "anava en funció de cada forner". A diferència del producte de la postguerra, aquest pa negre "és ric en sabor", ha dit el forner.

Altarriba ha assenyalat que el pa negre fa un bon maridatge amb amanides i productes frescos o també per esmorzar. L'acte ha clos amb un tast de pa negre per a tots els assistents que han pogut provar aquest aliment sucat amb oli, vi, sucre, sal o amb xocolata.

Pa negre elaborat pel forn Altarriba de Manlleu. Foto: Laura Busquets/ACN
Arxivat a