Fotos: una emocionada Pilarín Bayés rep la medalla d’or de la ciutat de Vic

L'acte ha omplert de gom a gom la sala Joaquim Maideu de l'Atlàntida.

Redacció osona.com
09 d'abril del 2011
Pilarín Bayés va rebre la medalla de mans de l'alcalde Vila d'Abadal.
Pilarín Bayés va rebre la medalla de mans de l'alcalde Vila d'Abadal. | Adrià Costa
La ninotaire amb la medalla d'or de la ciutat de Vic. Foto: Adrià Costa

Pilarín Bayés i de Luna, il•lustradora infantil, ha rebut aquest divendres, dia 8 d’abril, la màxima condecoració que atorga l’Ajuntament de Vic: la medalla d’or de la ciutat. L'acte ha omplert de gom a gom la Sala Joaquim Maideu de L’Atlàntida de Vic i ha reunit familiars, amics, editors i autoritats. Al final del lliurament també s'ha presentat en exclusiva “L’illa del far”, els dibuixos animats de la Pilarín que està preparant per la Televisió de Catalunya.

En rebre el guardó, Pilarín Bayés s'ha emocionat i ha donat les gràcies a tots els assistents, en mig de forts aplaudiments. Entre el public hi havia moltes personalitats, com Jacint Codina, Pere Girbau, Marta Ferrussola, Ramon Tremosa, i els alcaldes de Manlleu i Calldetenes, Pere Prat i Jaume Mas, entre d'altres.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal. Hi han intervingut l’escriptor Joaquim Carbó; el president de CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata) i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Ferrer; el dibuixant Picanyol; el seu germà i cardiòleg, Antoni Bayés; i Susanna Jiménez, cap de coproduccions de TVC, qui ha presentat la serie de dibuixos animats “L’illa del far”.

Pilarín Bayés i de Luna és una de les vigatanes més universals ja que amb les seves il•lustracions ha arribat a milions de nens i nenes de tots els racons del món. Extravertida, entranyable i carismàtica, la Pilarín és una persona estimada i admirada per tothom i molt amiga dels més menuts. Ha il•lustrat més de 600 llibres, traduïts a diferents idiomes i ha dibuixat cartells, portades, articles, acudits, nadales, calendaris; ha fet escultures, murals, ceràmica i ha decorat robes, llibretes i capses entre moltes altres coses. El món Pilarin és fresc, juvenil, màgic i amb una forta personalitat.

A través de la seva obra sempre ha traspuat un intens sentiment de país i una profunda estima per Vic i per Catalunya. Ha contribuït, a través dels seus llibres, a prendre consciència a joves i infants de la rellevància de la nostra terra.  
 
Pilarín Bayés va néixer a la plaça de la Catedral de Vic el dia 21 d’abril de 1941. Els antecedents familiars en el camp de la pintura eren potents ja que el seu besavi era Joaquim Vayreda, pintor i fundador de l’Escola de Paisatge d’Olot.

Va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona del 1959 al 1964. Els seus anys d’estudi els va combinar amb col•laboracions amb el moviment catolicoprogressista. Va ser en aquella època que va prendre consciència del fet nacional català i a partir d’aquí inclou en la seva obra la cultura i la història de Catalunya.

Des de l’any 1964 que col•labora amb la revista Cavall Fort, amb la qual encara hi està vinculada. El primer llibre infantil que va publicar va ser “El meu pardal”, amb el suport de la pedagoga Marta Mata.

L’any 1965 es va casar amb Joan M. Sala i va tenir quatre fills. A part de les il•lustracions de moltíssims llibres i altres productes, la Pilarín també ha fet dibuixos animats, teatre en CD-Rom i jocs per a Internet.

A partir de l’any 1980 va començar a col•laborar amb la Galeria d’Art El Carme fent-hi exposicions de quadres. A partir d’aquí exposà en moltes altres galeries i institucions.

Els dibuixos de la Pilarín tenen un estil propi que no presenta mai cap dubte de l’autoria. El seu reconeixement ha arribat a diferents punts de la geografia catalana i podem trobar el CEIP Pilarín Bayés a Sant Quirze del Vallès, la biblioteca Pilarín Bayés a Santa Coloma de Cervelló o el Premi Pilarín Bayés de contes escrits per nens i nenes promogut per l’editorial Mediterrània.


Darreres medalles d’or de la ciutat de Vic

5 de maig de 2006. A Miquel Martí i Pol, escriptor i poeta. A títol pòstum.

2 de març de 2007. Al Dr. Ramon Masnou, bisbe de Vic. A títol pòstum.

3 d’octubre de 2008. A Ramon Montanyà, primer alcalde de Vic de la democràcia. A títol pòstum.

20 de març de 2009. A Ricard Torrents, primer rector de la Universitat de Vic.

19 de març de 2010. A Josep M. Guix, bisbe de Vic. A títol pòstum.


--------------------
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE VIC

Pilarín Bayés rep la medalla d’or de la ciutat de Vic


- L’Atlàntida va acollir un acte molt emotiu on es va repassar la vida i la trajectòria de la coneguda il•lustradora infantil

- També es van presentar els dibuixos animats de la Pilarín, “L’illa del far”, que emetrà Televisió de Catalunya la propera tardor

Pilarín Bayés i de Luna, il•lustradora infantil, va rebre divendres passat la medalla d’or de la ciutat de Vic, la màxima condecoració que atorga l’Ajuntament de Vic en reconeixement “a la seva destacada trajectòria en el món de la il•lustració infantil, pel seu vigatanisme, per la seva estima, arrelament i lleialtat a la ciutat de Vic i a Catalunya i pel seu compromís social”. L’Auditori de L’Atlàntida i la Sala Joan Anglada es van omplir de gom a gom, més de 500 persones, per acompanyar la popular ninotaire i moltes personalitats polítiques, socials i culturals li van fer costat.

Marta Ferrusola, esposa del president de la Generalitat de Catalunya, els exalcaldes Pere Girbau i Jacint Codina, l’eurodiputat, Ramon Tremosa, diversos alcaldes de la comarca com Manlleu o Tona, la directora de Cavall Fort, Mercè Canela, responsables d’editorials com Vicens Vives, Grup 62, Claret o Mediterrània, l’equip directiu de l’escola Pilarín Bayés de Sant Quirze del Vallès, familiars, amics i representants de la societat civil vigatana van ser presents en aquest càlid reconeixement de la ciutat de Vic a una de les personalitats més universals que té en aquests moments.  

Pilarín Bayés i de Luna,  ha arribat amb les seves il•lustracions ha arribat a milions de nens i nenes de tots els racons del món. Extravertida, entranyable i carismàtica, la Pilarín és una persona estimada i admirada per tothom i molt amiga dels més menuts. Ha il•lustrat més de 600 llibres, traduïts a diferents idiomes i ha dibuixat cartells, portades, articles, acudits, nadales, calendaris; ha fet escultures, murals, ceràmica i ha decorat robes, llibretes i capses entre moltes altres coses. El món Pilarin és fresc, juvenil, màgic i amb una forta personalitat.

A través de la seva obra sempre ha traspuat un intens sentiment de país i una profunda estima per Vic i per Catalunya. Ha contribuït, a través dels seus llibres, a prendre consciència a joves i infants de la rellevància de la nostra terra.  
 
Pilarín Bayés va néixer a la plaça de la Catedral de Vic el dia 21 d’abril de 1941. Els antecedents familiars en el camp de la pintura eren potents ja que el seu besavi era Joaquim Vayreda, pintor i fundador de l’Escola de Paisatge d’Olot.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va lliurar la medalla a la Pilarín en mig d’un llarg i càlid aplaudiment i la va agrair en nom de la ciutat tota la seva trajectòria. L’escriptor Joaquim Carbó va repassar la trajectòria de la Pilarín i va remarcar que”em consta que la Pilarín té un vici terrible, d'aquells que un es pot desprendre per més que hi faci i per anys que visqui. Aquest vici és treballar i fer feina de la bona, una malifeta que practica sense parar en el seu estudi, i també en llocs i hores ben desavinents:  dalt el tren, a la cuina, a peu dret, al costat del telèfon, a taula, mentre els altres mengen...”. També va advertir que “la ciutat no ha fet altra cosa que premiar-se ella mateixa, ja que l'existència de la Pilarín és un premi per a la ciutat que avui no fa altra cosa que tornar-li una part de l'amor i del prestigi que ella vessa contínuament sobre Vic. Vic, avui, no seria el mateix si no hi hagués hagut aquesta Pilarín Bayés única i irrepetible”, va concloure.  

Tot seguit va intervenir el dibuixant Picanyol qui va dir de bon principi “jo no puc parlar de la Pilarín objectivament, i no ho puc fer perquè en sóc un fan”. També va manifesta que “admiro d'ella la seva facilitat, com pot dibuixar directament a tinta escenes ben complicades i la seva extraordinària capacitat de treball, la memòria visual, l'ambientació dels dibuixos i, per damunt de tot, l’alegria que comuniquen”.

Per la seva part, Joaquim Ferrer, president de CatDem i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya va dir que “el conjunt de la gent que conviu amb ella avui sent que amb aquest guardó li retorna, en part, l’amor, la creativitat i la cordialitat que demostra i que contribueix a fer una vida més autèntica, més vital i més generosa”. Ferrer va posar de relleu l’edició del llibre Institucions de Catalunya, de la col•lecció Llavor, “en la qual ella explicava, amb un dibuix penetrant, el que jo feia amb la lletra”.

El seu germà, el reconegut cardiòleg, Antoni Bayés, va pronunciar la part més emotiva de l’acte amb diferents vivències personals. Bayés va parlar del gran mestissatge en els seus orígens que ajuden a entendre “algunes de les característiques del seu caràcter: treballadora, imaginativa, despresa, sociable, enamorada de la seva feina i de la seva ciutat, sempre austera en el fons, però a vegades ‘barroca’ en les formes”. La Pilarín va néixer a la plaça de la Catedral de Vic i tot just néixer “ja xiulava més que plorava amb el mateix to de veu que ara”. Va parlar d’altres virtuts de la Pilarín, com la redacció i també la pintura a l’oli. Va remarcar les seves qualitats humanes “que crec que han influït molt en la seva trajectòria artística, però encara han marcat més la seva vida i el seu entorn”. D’entre les seves qualitats va remarcar “la imaginació, la capacitat de treball, la generositat i l’alegria”. També va dir que era “la persona més bona del món” i va destacar “el seu vigatanisme”.

Xavier Solà, secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va afirmar que li feia molta il•lusió parlar en nom del conseller, Ferran Mascarell, i que ell, de ben petit, ja li agradaven molt els dibuixos de la Pilarín.


Pilarín Bayés va rebre la medalla de mans de l'alcalde Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Galeries de fotos:
- Entrega de la meralla d'or de la ciutat de Vic
- Inauguració de l'exposició «Festes i Mercats de la Ciutat de Vic»
Arxivat a