Interior anuncia la creació dels Mossos ferroviaris

La decisió s'ha pres després de dos atacs a revisors, un d'ells a Vic.

ACN
04 d'abril del 2011
Crearan una divisió de Mossos d'Esquadra pel transport.
Crearan una divisió de Mossos d'Esquadra pel transport. | ACN
Crearan una divisió de Mossos d'Esquadra pel transport. Foto: ACN

El director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, ha anunciat avui que la policia catalana crearà una divisió dedicada al transport públic, que s'ocuparà de garantir la seguretat a estacions, tant de Metro com de Rodalies o Mitja Distància, o a altres instal·lacions com els aeroports. El secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, ha avançat també que s'incrementarà la seguretat a través de càmeres o el tancament del recinte per dificultar "entrar o sortir" de l'estació sense pagar. Aquests anuncis s'han fet aquest matí, després d'una reunió entre responsables d'Interior, Territori i Sostenibilitat, Renfe i Adif arran de la mort d'un vigilant a l'estació de Rodalies de Castelldefels. Al llarg del cap de setmana també es van produir dues agressions més a les estacions de Mataró i Vic per part de viatgers que no havien pagat.

D'altra banda, Prat no ha confirmat ni descartat que els vigilants de seguretat privada que treballen al transport públic puguin anar armats i ha explicat que els incidents més habituals són actes de vandalisme, les agressions als revisors i vigilants de seguretat o els furts, "especialment als primers i darrers combois" del dia que circulen durant els caps de setmana a les zones d'oci. El director de la policia ha afegit que diversos equips ja treballen al ferrocarril suburbà de la capital catalana i als aeroports de Barcelona i Girona. "Es tracta que més equips es vagin incorporant a aquesta tasca", ha sentenciat Prat.



Calvet ha afirmat que hi ha una relació "evident" entre el frau al transport públic -utilitzar el servei sense pagar- i els actes vandàlics o d'inseguretat que s'hi produeixen. Per això, el responsable de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que incorporar elements de seguretat passiva que dificultin "entrar o sortir" de l'estació al marge de les màquines de validació redundarà en un augment de la seguretat. El secretari de Territori i Mobilitat ha assegurat que "en la mesura que s'augmenti la seguretat, podrem actuar preventivament".
Arxivat a