Duran i Lleida: «La llei de la dependència és un fracàs»

El president d'Unió Democràtica considera que no s'ha previst el finançament. Ho diu en un acte a Vic, on ha presentat un llibre de l'exconseller Antoni Comas.

Redacció osona.com
25 de febrer del 2011
Josep Antoni Duran i Lleida i l'exconseller de Benestar Social de la Generalitat, Antoni Comas, aquest dijous a la UVic.
Josep Antoni Duran i Lleida i l'exconseller de Benestar Social de la Generalitat, Antoni Comas, aquest dijous a la UVic. | Adrià Costa
Josep Antoni Duran i Lleida, consultant la premsa moments abans de la presentació. Foto: Adrià Costa

Aquest dijous, dia 24 de febrer, el  president d'Unió Democràtica de Catalunya i secretari general de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha presentat a Vic el llibre “Política Social” de l'exconseller de Benestar Social de la Generalitat, Antoni Comas. L’acte ha tingut lloc a la sala Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, a dos quarts de vuit del vespre.

La sessió ha comptat amb la presència d'una vintena de persones, entre les que hi havia alguns regidors de l'Ajuntament de Vic, com Toni Serrat, Josep Rafús i Joan López. També hi ha assistit l'exalcalde Pere Girbau i alguns membres destacats d'Unió a Osona, com Xavier Farrés, president comarcal.

A l’acte, Duran i Lleida ha assenyalat que la llei de la dependència és un fracàs perquè no ha previst “bé” la qüestió del finançament. Segons Duran, es tracta d’un cas paradigmàtic de la “mala” legislació que s'ha dut a terme durant els darrers anys i ja des d'un inici va ser una “política d'aparador”. El líder democristià creu que la llei no és “sostenible” de cara al futur.

El president del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats ha criticat el fet que s'han creat expectatives i drets relatius a la llei de la dependència, “fins i tot jurídicament parlant”, que ara no es poden satisfer.

Duran i Lleida ha parlat d'”engany” per part del govern central cap a les comunitats autònomes en la qüestió del finançament. El fet és que si la quantitat econòmica que aporta l'Estat no garanteix el pagament del servei, finalment és la mateixa comunitat autònoma qui ha d'afrontar el servei i el seu cost, ha afegit. En aquest sentit, el líder d'Unió ha dit que és una llei que “no és sostenible de cara al futur”.

Duran i Lleida ha destacat que les polítiques socials a Catalunya “s'han de poder decidir i tirar endavant a Catalunya”. “Sense ingerències ni tampoc populismes”, ha afegit.


Els valors

L'autor del llibre, Antoni Comas i Baldellou, ha destacat que els valors que mouen la societat són “molt importants” i, en canvi, “els hem anat llançant per la finestra un darrere l'altre”. En aquest sentit, Comas ha dit que les polítiques socials han de procurar enfortir els valors i que ambdós conceptes “han d'anar de costat”.

Comas ha assenyalat que les polítiques socials no només han de regir els drets individuals sinó que també han de tenir en compte els drets del territori. L'autor ha dit que precisament moltes vegades els drets territorials no es tenen en compte i aquesta es converteix en l'arrel “de molts dels nostres problemes actuals pels que el senyor Duran i Lleida ha de lluitar”, ha afegit.

L'autor ha destacat que la política social ha d'ajudar a la persona en cadascuna de les etapes de la vida a afrontar totes aquelles problemàtiques que no pugui resoldre per ell mateix. A més, ha afegit, “la política social ha de facilitar la integració en la societat i el sentiment de pertinença al país al qual pertany”.

Josep Antoni Duran i Lleida i l'exconseller de Benestar Social de la Generalitat, Antoni Comas, aquest dijous a la UVic. Foto: Adrià Costa

Comas ha assenyalat que és especialment en moments de retallades, d'adequació i reformulació de qüestions, quan “cal tenir clar la direcció cap a on es va”. En aquest propòsit ha dit que un dels “grans actius” que té Catalunya és l'anomenada societat civil.


'Política Social'

Per l'editor del llibre, Antoni Comas Planas, el llibre és una proposta del que hauria de ser la política social a Catalunya moguda pels principis bàsics de “justícia” i “solidaritat”. Segons Comas, l'obra aporta “criteri” per la condició de l'autor d'haver estat conseller de Benestar Social de la Generalitat durant 12 anys.

A més, també n'ha destacat el fet que prèviament ja hagués estat editor, “perquè això es nota amb la redacció”. I també per la seva condició d'economista.

Comas va tenir càrrecs de responsabilitat a les editorials Seix Barral i a Plaza y Janés i és un dels membres fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya.


---------------
NOTA DE L’EDITORIAL

“Política Social” és una proposta exhaustiva del que hauria de ser la política social al nostre país des del punt de vista d'una persona que coneix profundament la qüestió, ja que hi ha estat implicat com a conseller de la Generalitat i actualment hi continua treballant a títol personal.

Les propostes que es plantegen es fonamenten en aquells valors necessaris per al progrés del país, de forma que polítiques socials i valors formin un entramat inextricable. Ningú pot ser indiferent a la política social que regeixi en el país. Les possibilitats de realització personal i social, la seguretat davant l' infortuni, les prestacions que precisi rebre en les etapes més vulnerables de la seva vida, la qualitat del nivell de la societat que trobi en l'entorn on viu, tot això depèn de la política social que sigui vigent en el país.

En moments, com els present, de forta crisi econòmica, en què es manifesten algunes veus que reclamen la rebaixa del nombre de prestacions socials que hi ha establertes, és important que els ciutadans aprofundim, racionalment, aquestes qüestions que afecten a les nostres vides de forma molt directa.

El llibre conté també una anàlisi crítica de la situació actual i apunta una sèrie de mesures per superar-la ja que, en paraules de l'autor: “ Ens hi va el futur ”.


L’AUTOR

Antoni Comas i Baldellou (Barcelona, 1934) és economista i polític. Professionalment ha estat molt vinculat al sector editorial, amb càrrecs de responsabilitat a Seix Barral i a Plaza y Janés.

És membre fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), d'on ha estat secretari d'organització, membre del secretariat permanent i de l'executiva nacional. Del 1979 al 1988 fou regidor de l'Ajuntament de Barcelona per CiU i tinent d'alcalde de Finances el 1980-1981. Des d'aquell moment, va ser el portantveu del partit a l'ajuntament.

L'any 1988 fou nomenat conseller de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya del 1988 fins el 1999. En paraules del Molt Hnble. President Pujol, el 1988: “(la presència d' Antoni Comas al govern significa) la nostra voluntat d'accentuar el caràcter social del nostre Govern”. Des de 1999 fins el 2003 va seguir l'activitat política com a Diputat al Parlament de Catalunya.

Des que va deixar el càrrec de Conseller, el Sr. Comas ha continuat vinculat amb el treball social i el voluntariat i forma part del patronat de diverses entitats de caire social amb les quals també treballa com a voluntari.

Ha publicat diversos articles i assaigs relacionats amb benestar social i ara publica el llibre “Política Social” ja que considera que, en les circumstàncies actuals i atesa la seva experiència, “tenia el deure moral de deixar reflectides les meves opinions sobre aquestes qüestions”.


Més informació del llibre


Foto: Adrià Costa
Arxivat a