Òmnium Voltreganès escalfa la commemoració dels màrtirs de la Gleva

Els organitzadors pengen una estelada gegant al santuari. Diumenge, desfilada de soldats d'època del 1714 i marxa de torxes, entre d'altres propostes.

Redacció osona.com
04 de febrer del 2011
Els organitzadors de l'acte han penjat una estelada gegant al santuari de La Gleva
Els organitzadors de l'acte han penjat una estelada gegant al santuari de La Gleva | Adrià Costa
Els organitzadors de l'acte han penjat una estelada gegant al santuari de La Gleva. Foto: Adrià Costa

Òmnium ja té una secció local al Voltreganès. Aquesta és la primera secció local d’Òmnium Osona i inclourà tres municipis: Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà i Santa Cecília de Voltregà.

La iniciativa va començar amb la col•laboració d’un grup de socis i simpatitzants de la zona al referèndum d’Osona Decideix (liderat per la seu d’Òmnium a Osona), i també al projecte de la Marxa dels Vigatans.  Precisament és entorn a aquesta marxa de torxes commemorativa que la nova secció ha creat un projecte propi: establir un acte de commemoració als Màrtirs de la Gleva el diumenge 6 de febrer. I és que aquest fou un episodi clau durant la Guerra de Successió, tal com va explicar l’eminent historiador Antoni Pladevall en una conferència prèvia a la Marxa dels Vigatans 2010 que tingué lloc a l’Ateneu de Sant Hipòlit: “El cavaller Josep Cararac liderava un escamot d’austriacistes que foren assassinats pels borbònics entorn al Santuari de La Gleva el febrer de 1714 quan intentaven dificultar l’arribada de provisions als assetjadors de Barcelona”.

Per anar escalfant l'ambient, abans de diumenge, els organitzadors han penjat una estelada gegant al santuari de la Gleva.

Des del Voltreganès, els impulsors del projecte (actualment es compta amb 37 associats) afirmen que han vist en Òmnium “la millor eina per fer coses pel Voltreganès i el país sense intermediaris polítics”. La gent del Voltreganès Decideix ja van col•laborar també en la manifestació del 10-J.

La setmana passada es va presentar la nova secció local d’Òmnium Voltreganès al Teatre Municipal de Sant Hipòlit (La Catòlica). La presentació va anar a càrrec de Mercè Claramunt, i va comptar amb els parlaments de Jeroni Vinyet, president d’Òmnium Osona, del vicepresident d’Òmnium a nivell nacional Joan Abellà, i del vocal d’Òmnium a nivell nacional Jordi Bosch que va substituir la presidenta Muriel Casals per qüestions d’agenda. Posteriorment a les 9 del vespre es va celebrar la Junta mensual de l’entitat, on hi estaven convidats tots els associats del Voltreganès.

Aquesta és la invitació que ha fet arribar a tothom aquesta nova entitat voltreganesa:

“La promoció de la llengua i la cultura catalanes és una qüestió prioritària per al nostre país. Des del Voltreganès també creiem que és possible treballar en favor d’aquests objectius. És per això que ens plau informar-vos de la creació d’Òmnium Voltreganès, una entitat que es constitueix com a secció local d’Òmnium Cultural. Si voleu saber qui som, què farem i com ho farem, us convidem a l’acte de presentació on donarem resposta a aquests i altres interrogants”.

Més informació, al web d'Omnium Osona

 


PROGRAMA DEL 6 DE FEBRER
COMMEMORACIÓ 1714


 
17:00H DESFILADA DE SOLDATS D`ÉPOCA DEL 1714 (Miquelets de Catalunya i Valencia) PELS CARRERS DE SANT HIPÒLIT
 
17:30H BALL DE BASTONS (amb falç) A LA PLAÇA DE L`ESGLÉSIA
 
18:00H MARXA DE TORXES PELS CARRERS DE SANT HIPÒLIT FINS EL SANTUARI DE LA GLEVA
 
18:40H ACTE FINAL A LA PLAÇA DEL SANTUARI DE LA GLEVA