Freixanet: «Un notari no ens pot venir a donar lliçons d'independentisme»

Entrevista al candidat d'ERC per Osona, Josep Maria Freixanet.

Quico Sallés
26 de novembre del 2010
Freixanet, aposta per la UVic per sortir de la crisi.
Freixanet, aposta per la UVic per sortir de la crisi. | QS/ND
Freixanet, aposta per la UVic per sortir de la crisi. Foto: QS/ND

- Què proposa per Osona?

- Sis propostes. Potenciar la Universitat de Vic per sortir de la crisi, com un pol d'atracció de talent i font de recursos per les empreses de la comarca. En segon terme, la immigració com un full de ruta compartit per tots els partits polítics per cohesionar la societat. I incidir en la cultura popular com element de cohesió.

-Un referent?

- Hem de ser Finlàndia, sortir de la crisi com ho va fer als anys 90, apostant per l'educació i l'excel·lència. Hem de tenir present que invertir en educació és car, però no fer-ho és caríssim i si l'excel·lència és cara, la mediocritat encara més. Per això la Universitat necessita un grau de força i una punta de llança per sortir de la crisi.

- Vostè va ser el relator de la Llei d'Educació de Catalunya, un dels trumfos del tripartit, com  i de quina manera Osona se'n pot beneficiar del nou model educatiu?

- Osona és un laboratori d'enginyeria social, Europa ens mira. No hem comès errors greus que han fallat a Alemanya o França. S'ha apostat per la integració i la cohesió i no la multicultiralitat. La LEC preveu continuar en aquesta línia, resten set anys perquè s'acabi de desplegar. Calen recursos, que no vol dir més despesa, apostant per lluitar contra el fracàs escolar, contra l'abandonament dels estudis a partir dels 16 anys, i donant rellevància a la Formació Professional, més flexible i connectada amb el món laboral.

Cal casar les tres potes: família,escola i societat, adaptant nous valors com l'esforç i la constància al segle XXI.

- La crisi ha castigat Osona, vostè és mestre, com trauria el càstig?

- Saltar el mur d'Espanya, primer. Segon, fugir de l'especulació que ha patit Osona. Una especulació que ens ha portat a cert fracàs. Recordi que l'especulació només dóna sensació de riquesa, però no genera riquesa.

- A ERC li ha sortit competència per la banda sobiranista, pel que sembla Solidaritat Catalana per la Independència i Reagrupament tenen certa força a la comarca, veu perillar el segon lloc de la carrera electoral osonenca?

- No, en absolut. Molta gent d'ERC va participar de les consultes per fer-les possibles i sortissin bé. El que no m'agrada és que algun notari que va aparèixer en algun moment per les consultes ens vingui a donar lliçons d'independentisme. ERC té 80 anys d'història, avui hi som, demà hi serem i demà passat, també.  Jo els demanaria modèstia a unes forces que són serioses i responsables.