El programa Romànic Obert destina 835.000 € a Osona

Es realitzaran quatre actuacions. La més beneficiada serà la catedral de Vic, on es restaurarà el campanar.

Redacció osona.com
09 de novembre del 2010
Campanar de la catedral de Vic.
Campanar de la catedral de Vic. | Adrià Costa
Campanar de la catedral de Vic. Foto: Adrià Costa

La Generalitat, a través del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, i l’Obra Social ”la Caixa” promouen el Programa Romànic Obert, que té com a objectiu “donar un impuls renovat a la posada en valor, revisió, millora i prevenció d’aquest important llegat patrimonial”. Així consta en el conveni de col·laboració entre ambdues institucions que van signar el gener del 2009 el president de la Generalitat, José Montilla, i el president de ”la Caixa”, Isidre Fainé.
 
Aquesta línia d’actuació iniciada per l’Obra Social ”la Caixa” per a la conservació del patrimoni arquitectònic català, sobre la base d’una proposta formulada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, disposa d’una inversió de 18.275.000 euros per dur a terme dues accions paral·leles: una de dirigida a la restauració i millora de monuments i elements romànics, i l’altra, a la difusió d’aquests béns patrimonials. 
 
Aquesta inversió ha permès iniciar les actuacions en un total de 78 monuments i elements del patrimoni romànic català. Les actuacions que s’hi fan inclouen, a més de treballs de restauració i conservació, intervencions arqueològiques, de sanejament, senyalització i adaptació a persones amb dificultats de mobilitat. 
 
Quatre actuacions a Osona

La comarca d'Osona té quatre monuments en què s’intervé, amb una inversió de 835.000 euros.  La intervenció que rebrà una major subvenció serà la restauració del campanar de la Catedral de Vic, amb 435.000 euros. Les altres tres actuacions rebran 150.000 euros cadascuna: monestir de Sant Pere de Casserres, església de Santa Eugènia de Berga i església del Castell de Tona.
 
Divuit mesos després de la signatura del conveni entre ambdues institucions, ja es treballa en tots els elements i monuments romànics previstos a les comarques centrals. i les actuacions es troben en diferents fases.


  Veure llistat d’actuacions a Osona (PDF)

Arxivat a