Adif construirà un pas soterrat a l’estació de Torelló

La mort d’una donar envestida pel tren, el passat mes d'agost, accelera el projecte.

Redacció osona.com
07 d'octubre del 2010
El pas de vianants on ha estat atropellada la víctima, a l'estació de Torelló.
El pas de vianants on ha estat atropellada la víctima, a l'estació de Torelló. | Osona.com
El pas de vianants on va ser atropellada la dona, a l'estació de Torelló, el passat mes d'agost. Foto: Osona.com

Adif ha adjudicat avui a Tecsa Empresa Constructora les obres de millora de l’accessibilitat i seguretat de l’estació de Torelló, que inclouen la construcció d’un pas soterrat dotat amb ascensors, la prolongació de les andanes, la reestructuració de les vies i petites millores a l’edifici de viatgers. El projecte té un pressupost de gairebé 2,3 milions d’euros.

Els treballs començaran de manera “imminent”, segons ha explicat a Osona.com l’alcalde de la població, Miquel Franch. Duraran 11 mesos.
 
El projecte, que estava licitat des del passat 14 de juliol, s’ha activat amb celeritat, després de la mort d’una veïna de Torelló el passat 2 d’agost. La dona va ser envestida per un tren quan creuava el pas de vianants. En aquests moments, l’estació només disposa d’un pas per creuar les andanes, a peu de via, amb una goma adherent per evitar les patinades.

Franch s’ha mostrat molt satisfet per la decisió d’Adif, que culmina “un any de converses” entre l’Ajuntament i l’empresa pública. L’alcalde considera que l’actuació millorarà molt “la seguretat” de l’equipament. En els darrers mesos, alguns veïns havien trencat la xarxa que separa el lloc per on passen les vies i el sector nord urbanitzat i travessaven pel mig de la via, per tal d’estalviar-se donar un tomb i passar pel pas soterrat que uneix els dos sectors de Torelló que queden a cada un dels costats de l’estació.

- Més informació de l'atropellament del passat mes d'agost

-----------------------
NOTA DE PREMSA, ADIF
Adif invertirà 2,2 milions d’euros en la millora de l’accesibilitat de l’estació de Torelló


Adif va adjudicar, aquest dimeccres, les obres de millora de l’accesibilitat i seguretat a l’estació de tren de Torelló. Els principals treballs consisteixen en l’execució d’un pas inferior dotat d’ascensores, la prolongació de les andanes i la reestructuració de les vies. Aquesta actuació té com a objetiu incrementar les condicions d’accesibilitat i seguretat per als usuaris d’aquesta estació. El contracte té un pressupost de 2.288.687,8 euros i un termini d’execució d’11 mesos.

Aquesta actuació, que té caràcter d’obra a compte de l’Estat, s’inscriu en el pla global d’inversions que Adif està portant a terme per a la millora permanent de les infraestructures i estacions de la xarxa d’ample convencional de Catalunya, amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i comoditat als seus clientes i als ciutadans.

Actualment, l’estació de Torelló compta amb un pas a nivell de fusta per al trànsit dels viatgers entre andanes. El projecte adjudicat contempla la construcció d’un pas inferior, dotat d’escales fixes i ascensors, la qual cosa permetrà l’accés dels viatgers a totes les andanes en les màximes condicions de seguretat.

Un cop executat el pas inferior, es procedirà a la prolongació de les andanes complementàries. D’aquesta manera, l’estació comptarà amb andanes situades a 68 cm d’alçada sobre la cota de carril en una llargada de 200 metres i tindrà, a més, paviment antilliscant, una banda luminiscent i una franja podotàctil per facilitar el pas de les persones amb discapacitat.

L’execució dels treballs exigirà, en determinats moments, la realització d’actuacions en horari nocturn, especialment en les operacions que s’hagin de fer en el entorn més pròxim a les vies, per garantir la seguretat dels operaris i de les circulacions i reduir les afectacions al tràfic ferroviari.

A més, els escalons d’accés a l’edifici de viatgers seran substituïts per rampes que permetran l’accés dels usuaris al recinte amb les màximes condicions d’accessibilitat.

Els treballs també inclouen la instal•lació de noves marquesines i la substitució de les velles, el tancament complet dels recintes ferroviaris i la reparació de les tanques allà on sigui necessari, així com la renovació de les instal•lacions d’enllumenat, la posada en servei de nou enllumenat i la col•locació de grups electrògens.

Millores a l’edifici

Recentment, Adif també ha fet obres per la modernització de l’estació de Torelló amb una inversió de 97.953,7 euros. Aquests treballs s’han concentrat a l’edifici de viatgers i han consistit, d’una banda, en la renovació de la coberta inclinada del cos central de l’estructura, mitjançant la col•locació de nous panells metàl•lics i de teula ceràmica, entre d’altres operacions. D’aquesta manera, es pretén evitar la formació de degoters i humitats a l’interior de les instal•lacions destinades a ús públic.

Per altre cantó, s’ha fet el condicionament de la façana per tal de millorar la imatge exterior de l’edifici mitjançant el repicat, la restauració de cornises, el revestiment de paraments verticals i feines de pintura. Les operacions s’han complementat amb el tapiat de portes i finestres de zones fora d’ús i la reposició de cristalleries.

El contracte ha estat adjudicat a l’empresa Tecsa Empresa Constructora.
Arxivat a