Les obres del Remei deixen al descobert restes de l’antic pont gòtic de Vic

El pont es va suprimir a inicis del segle XX, amb l’obertura de la carretera de la Guixa.

Marc Riera / ACN
03 de novembre del 2009
Restes Antic Pont Remei Vic 01
Restes Antic Pont Remei Vic 01 | Adrià Costa



Les obres de remodelació del carrer del Remei de Vic han posat al descobert part de l'accés al pont gòtic. Aquest pont va ser suprimit a inicis del segle XX amb l'obertura de la carretera de la Guixa, segons han explicat des de l'Ajuntament de la capital osonenca.

Les obres de nova urbanització d'aquest carrer s'inclouen dins de les actuacions del Pla de Barris Sud. Segons fonts municipals, la troballa de les restes no afectarà els treballs, tot i que una vegada acabada la intervenció arqueològica es vol estudiar la possibilitat de modificar la urbanització del carrer per incorporar “part del les restes a l'acabat del carrer” o bé reflectir “l'existència de les restes a la superfície”.
 
Una de les opcions contemplades preveu instal•lar “un panell explicatiu es pugui entendre la modificació ocorreguda al pont i al carrer del Remei durant el segle XX. Aquest diumenge, l'Ajuntament de Vic organitza dues visites guiades per a les persones que vulguin conèixer les restes arqueològiques.

Les visites a les restes es faran aquest diumenge, dia 8 de novembre, a les 11.30h i a les 12.30h i tindran una durada de 45 minuts. Les persones interessades s’hi poden apuntar a través del correu electrònic pladebarris@vic.cat o bé trucant al número de telèfon 93 883 67 77 (Fanny).

Els treballs que s'han fet en aquesta zona han consistit en l'aixecament dels farciments que es van fer en el carrer durant el segle XX, per d'aquesta manera posar al descobert la fesomia original del carrer tot recuperant les restes que es conserven de la rampa original d'accés al pont, així com del pou i del paviment del carrer.

La importància històrica d'aquesta via es remunta al segle XIII, quan el rei Jaume I va emetre l'ordre de canviar el traçat del camí Ral (actualment carrer de Sant Francesc, a La Calla) i de la seva entrada a la ciutat, tot establint un nou recorregut que passava per l'actual carrer del Remei i el carrer de Sant Pere. El pas sobre el riu es feia tot creuant el pont gòtic (construït cap el 1324). El pont va ser completat amb un pou a cada extrem i un petit oratori dedicat a la verge del Remei a la part de migdia.

Aquesta infraestructura es va mantenir gairebé en el seu estat original fins els anys 1911-12. En aquest moment, les obres d'obertura de la carretera de la Guixa van obligar a desmuntar la rampa que permetia l'accés rodat al pont i la primera arcada del mateix, substituint-la per les escales que es poden observar en l'actualitat. Posteriorment es va eliminar el Pou del carrer del Remei. 






Arxivat a