Roda de Ter restitueix el bust de Bac de Roda

La peça va ser robada l’any passat.

Marc Riera / ACN
15 de setembre del 2009
bust de bac de roda, roda de ter
bust de bac de roda, roda de ter | Marc Riera/ACN



Roda de Ter ha col•locat una reproducció del bust dedicat a Bac de Roda que el desembre de l'any passat els lladres van robar de la Placeta de Cal Rei. Les investigacions policials per localitzar el bust de bronze robat no van donar resultats i l'Ajuntament va decidir tornar a encarregar un bust nou aprofitant que l'escultora Marta Solsona, autora de l'obra, encara conservava el motlle de l'obra.
La setmana passada es va instal•lar la nova peça, que incorpora algunes “mesures antivandàliques”, com una major subjecció o unes resines que farien més difícil que es produís el robatori segons ha explicat l'alcalde, Antoni Llach (Independents per Roda-PSC).

L'alcalde ha dit a l'ACN que el robatori del bust va “doldre” molt al consistori perquè era una aposta per “homenatjar” aquest dirigent austriacista de la Guerra de Successió. El cost aproximat de la reproducció voltarà els 3.000 euros. Tot i que l'Ajuntament de Roda de Ter havia demanat una subvenció a la Generalitat per tornar a fer el bust, aquesta no ha estat acceptada, de manera que els diners han sortit íntegrament del pressupost municipal.

Quan es va produir el robatori es va parlar tant de l'opció que podés haver estat una bretolada, el que feia pensar en més opcions per recuperar l'obra, com que s'hagués sostret la peça pel valor que podés tenir el bronze amb el qual està feta la peça.

Francesc Macià i Ambert, (Roda de Ter s. XVII – Vic, Osona, 2 gener 1713) va ser un polític i guerriller, hereu per matrimoni de la masia del Bac de Roda. Va ser un dirigent popular i polític austriacista durant la guerra de Successió. Entre d'altres, lluità en la defensa de Montjuïc (1705) i en la de Barcelona i participà en diverses accions militars al Lluçanès i a la plana de Vic. Quan les zones en què va lluitar caigueren en poder de Felip V, fou capturat a traïció pel general Bracamonte i penjat a Vic.

El bust de Bac de Roda va ser inaugurat l'any 2000 i és obra de l'escultora barcelonina Marta Solsona. En celebracions com l'11 de Setembre entitats i administracions dipositen flors en aquest punt.

- Notícia publicada sobre el robatori del bust

Arxivat a