«Sessió participativa» per a la remodelació de la plaça Nova de Torelló

L'arquitecte ja ha presentat l'avantprojecte

Redacció
01 de juliol del 2009
Plaça Nova de Torelló
Plaça Nova de Torelló | Adrià Costa


Després de presentar fa uns dies l'avantprojecte de l'arquitecte Miquel Ricart per a la remodelació de la plaça Nova de Torelló, l'Ajuntament ha fet públic que se celebrarà una “sessió participativa” pel proper 8 de juliol, a les 9 del vespre. En l'acte, que se celebrarà al foyer del teatre es “recolliran i valoraran les aportacions dels ciutadans”. En aquest sentit el regidor d'Urbanisme, Lluís Bassas, va explicar aquest dilluns que “s’ha de tenir clar que tenim un avantprojecte, que pot ser objecte de canvis”.

En el mateix ple, el regidor republicà, Albert Soldevila, va mostrar el temor que més que un procés participatiu es tracti d'un procés informatiu. Segons Soldevila, un procés participatiu suposaria fer diferent trobades amb comerciants, entitats i veïns que definissin quin model de plaça es vol i que amb l'opció escollida es dissenyés el projecte.

Altres temes del ple del passat dilluns van ser l'aprovació definitiva del Reglament del Consell Escolar, la imposició de contribucions especials de les obres d'urbanització del carrer Giravolt, Sau, Joan Deordal i Puigdassalit o o l’aprovació definitiva del projecte del Pla Parcial la Creu II.

--------------------------------------------------------

Nota de premsa ple de l'Ajuntament de Torelló
Sessió plenària tranquil·la a Torelló

L’Ajuntament de Torelló va celebrar, aquest dilluns, el ple ordinari corresponent al mes de juny. La sessió va ser de tràmit amb temes com ara l’aprovació definitiva del Reglament del Consell Escolar municipal, la imposició de les contribucions especials de les obres d’urbanització del carrer Giravolt, Sau, Joan Deordal i Puigdassalit o l’aprovació definitiva del projecte del Pla Parcial la Creu II.

També es va donar llum verda a una moció d’adhesió a la Xarxa d’Alcaldes per la Pau, iniciativa impulsada pels alcaldes de Hiroshima i Nagasaki i que consisteix a crear una xarxa, a escala mundial, encaminada a la prohibició de les armes nuclears i a favor de la pau.

D’altra banda, el ple també va manifestar la felicitació al doctor Xavier Gómez Batiste, originari del municipi, amb motiu d’haver estat guardonat amb la distinció “Osonenc de l’any’” que impulsa el bisetmanari El 9 Nou.

En l’àmbit econòmic, es va aprovar la concertació d’un crèdit d’1,4 milions d’euros a llarg termini per al finançament d’inversions, punt que va registrar el vot contrari del grup municipal d’ERC. I finalment, es va aprovar el padró municipal d’habitants a data d’1 de gener de 2009, xifrat en 13.812 habitants, pels 13.681 d’un any abans.

En el torn de precs i preguntes van sorgir alguns punts de relleu com ara els canvis circulatoris que comporta el tall de la C-17 i la demanda d’un seguiment exhaustiu per pert d’ICV-CdG; o com la inauguració de la nova piscina coberta, acte per al qual encara no hi ha data en espera de la disponibilitat de la Secretària General de l’Esport de la Generalitat, Anna Pruna.

A preguntes del grup d’ERC, el regidor d’Urbanisme, Lluís Bassas, va explicar que la setmana vinent està previst celebrar un acte públic per presentar l’avantprojecte de remodelació de la plaça Nova. Bassas va afirmar que s’escoltarà la veu dels ciutadans ja que l’avantprojecte es susceptible d’aportacions i millores.

--------------------------------------------------------

Nota de premsa ERC.
Esquerra demana un procés participatiu real per la nova Plaça Nova


Després que fa unes setmanes es presentés de nou un avantprojecte per la reforma de la Plaça Nova, desestimada la opció del pàrquing soterrat, el regidor republicà Albert Soldevila va demanar que es fes un procés participatiu per la definició de la nova plaça, tal com s'ha compromès més d'una vegada el líder de CiU, Lluís Bassas.

Però el fet que ja hi hagi un avantprojecte fa que Soldevila mostrés el seu temor que més que un procés participatiu fos un procés informatiu. El regidor independentista va argumentar que un procés participatiu seria fer diferent trobades amb comerciants, entitats i veïns que definissin quin model de plaça es vol i que amb l'opció escollida es dissenyés el projecte.

Bassas va dir que en poques setmanes es faria una assemblea i que podrien comentar amb l'arquitecte que ha fet l'avantprojecte el disseny fet. Això confirma els temors de Soldevila, difícilment es podrà parlar amb igualtat de condicions amb un arquitecte i amb un avantprojecte ja fet.

Desacord amb iniciatives urbanístiques de l'equip de govern
El Grup Municipal d'ERC-AM va votar en contra del crèdit per 1.480.000 euros, a 12 anys, perquè, entre d'altres, ha de servir per finançar part del conveni del Cas Anonizados, concretament més de 300.000€. Un conveni que arribar després que l'ajuntament perdés un contenció per valor de 1'3 milions d'euros.

Per altra banda, després que es passés el termini ("un altre despropòsit en un joc que ja dura fa massa anys", en paraules de Jordi Casals), es va tornar a obrir l'expedient per les contribucions especials per la urbanització del carrer Giravolt. En el seu moment Esquerra va trobar excessiu que els veïns hagin d'assumir el 90% dels costos, és per això que en el darrer ple va tornar a votar en contra, ja que l'ajuntament no s'ha mogut ni un centímetre.

Davant les insinuacions de l'alcalde, el portaveu republicà, Jordi Casals, va dir que ERC "no està en contra de la urbanització si no en el cost que han de suportar els veïns: el 90%".

Esquerra no comparteix doblar la beca Segimon Serrallonga en temps de crisi
"A favor totalment de la Beca Segimon Serrallonga". Així va començar Jordi Casals, portaveu d'ERC-AM, el seu posicionament sobre el fet que enguany s'hagi decidit donar dues beques, enlloc d'una.  Això suposa que es destinin fins a 30.000 euros en les dues beques. En el context actual de crisi, quan "les administracions han de dir que no a moltes coses que es voldrien fer, però no hi ha prou diners", segons Casals, no era el moment que es gastessin 15.000 euros no previstos en una segona beca. Miquel Franch no va voler donar cap tipus d'explicació, malgrat que va ser el qui va tenir la última paraula a l'hora de decidir la doble beca.

S'aprova el reglament del Consell Escolar Municipal amb 8 esmenes d'ERC
En el darrer ple es va aprovar el el reglament del Consell Escolar Municipal incloent vuit esmenes dels republicans. És per això que Jordi Casals, portaveu d'ERC-AM, es va congratular que s'acceptessin les esmenes que havien de fer el Consell una eina més àgil i més eficaç. Lluís Sabatés va ser el regidor que va portar aquest tema per ERC, el qual ha estat nomenat de nou com a representant dels republicans al Consell Escolar Municipal

L'equip de govern rectifica en l'ordenança d'ocupació d'espai públic
En les ordenances que regeixen el 2009, l'equip de govern va modificar l'ordenança de l'ocupació de l'espai públic, que afecta entre d'altres a comerços i bars que ocupin el carrer.

Després que es digués que no suposaria un canvi substantiu, l'alarma s'havia instal·lat en alguns establiments ja que el resultat eren uns impostos exagerats i inassumibles. En un primer moment, l'equip de govern va fer una proposta de modificació de preus i de mode de pagament, però continuava essent massa excessiu. Al final es va retirar de l'ordre del dia del ple. Davant aquest fet, el portaveu d'Esquerra va demanar sensibilitat i sentit comú a l'equip de govern si volien fer un actualització dels preus i que si s'havia de fer es fes d'una forma paulativa i amb mesura. Miquel Franch va dir que s'aplicaria la tarifa del 2008 mes l'IPC.

El Club i les polítiques de Joventut
Jordi Casals, de nou, es va congratular que el Club sigui un equipament per a joves i va demanar al regidor de Joventut si es comptaria amb els joves per establir l'ús de l'equipament o si només es comptaria amb l'assessorament de la Diputació. El regidor Romans es va comprometre a comptar amb els joves.

Un cop acabat el torn de precs i preguntes de l'oposició, es va donar un fet nou, que l'alcalde va preguntar a Jordi Casals, com a adjunt per la Catalunya Central de la Secretaria de Joventut per la Oficina Jove d'Osona. Totalment innovador.

--------------------------------------------------------

Nota de premsa d'ICV-Ciutadans del Ges
ICV-CdG retreu a l’equip de govern que Torelló aparegués en una llista de municipis “opacs”
Arrel del tancament del procediment d’aprovació dels comptes de l’any 2005, que tot just es va fer al ple d’ahir, i després que l’alcalde Miquel Franch reconegués l’error de l’equip de govern per no haver passat aquest procediment pel ple en el seu moment, la regidora Montse Ayats va recordar que el desembre de 2008, el seu grup havia formulat una pregunta al regidor d’hisenda en relació a l’aparició de Torelló en una llista publicada pel diari El País d’ajuntaments “opacs”, ajuntaments que no havien presentat els comptes a la Sindicatura de Comptes. El comentari de la regidora d’ICV-CdG no va agradar l’alcalde, que va manifestar que “sembla que haguem matat algú!”. Davant aquesta sortida de to, M. Ayats va contestar que “simplement volia deixar constància que en aquell moment se’ns va respondre amb evasives i intentant fer creure que no sabíem de què parlàvem, quan la nostra preocupació era plenament pertinent”.

A proposta d’ICV-CdG, la piscina coberta ubicarà en un futur plaques solars per generar energia
ICV-CdG va proposar que la nova piscina coberta s’afegeixi a la llista d’equipaments on instal·lar en un futur plaques solars per generar energia (de moment, les plaques que s’havien previst per escalfar l’aigua de la piscina no s’instal·laran perquè ja serveix la biomassa). Montse Ayats va recordar que el consistori s’havia adherit al pacte d’alcaldes o al Pla d’acció per a l’energia sostenible i va vincular la proposta amb les accions que s’han d’emprendre en els pròxims anys per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions d’eficiència energètica i relacionades amb les fonts d’energia renovables. Ayats va recordar que l’edifici està preparat per allotjar plaques solars i l’alcalde Miquel Franch va mostrar-se favorable a la proposta.

Les obres de la C-17 i el desviament del trànsit per Torelló
En el torn de precs i preguntes, ICV-CdG es va interessar per com l’equip de govern té previst fer el seguiment dels acords establerts amb l’empresa que fa les obres de la C-17, obres que impliquen el desviament de prop de 14.000 vehicles per Torelló. Igualment Montse Ayats va proposar que s’establís un sistema perquè els veïns puguin fer arribar queixes i propostes de millora. El regidor d’Urbanisme, la regidora de Seguretat Ciutadana i l’alcalde van intervenir per tornar a explicar els acords amb l’empresa i per reiterar en diverses ocasions que “no hi havia hagut problemes ni cues durant el primer dia”, però no es van contestar les qüestions i les propostes proposades per ICV-CdG. L’alcalde va tancar el tema convidant el grup a fer un seguiment “in situ” de l’evolució del trànsit i dient “que es feia seguiment i que se’n faria”, tot i que en cap cas va contestar el com. En la seva intervenció, Montse Ayats va lamentar que malgrat en el seu dia es va lluitar per l’ampliació dels horaris de trens i es va aconseguir, en cap de les notícies i declaracions que han aparegut sobre el desviament, “ningú no ha fet cap referència a la possibilitat d’utilitzar el tren, la qual cosa demostra que s’hi creu molt poc”.

Les terrasses dels bars pagaran la mateixa taxa que havien pagat fins ara per l’ocupació de la via pública
ICV-CdG es va interessar pel fet que l’equip de govern hagués retirat del ple una proposta de l’ordre del dia que plantejava la modificació de la taxa que grava, entre d’altres, el fet de tenir taules i cadires a les terrasses dels bars i restaurants. L’alcalde va reconèixer que els canvis de criteri que s’havien proposat inicialment feien que els imports resultants fossin massa elevats i que s’aplicaria el mateix criteri que hi havia hagut fins a l’any 2008 i només s’apujaria només l’IPC. L’aplicació d’una taxa desproporcionada havia provocat les queixes dels responsables de diferents establiments.

ICV-CdG recorda que l’IES Cirvianum no hauria de créixer amb més línies d’ESO i que cal pensar en la construcció d’un nou IES
ICV-CdG va donar suport a la cessió gratuïta d’una parcel·la per a l’ampliació de l’IES Cirvianum de Torelló, però va recordar que hauria de servir per ampliar els espais dels estudis que s’hi estan oferint o per encabir noves especialitats de Batxillerat o Cicles Formatius i que “en cap cas havia de servir per ampliar les línies educatives d’ESO” (en aquests moments el centre té quatre línies). La regidora va manifestar que, per ampliar l’oferta pública de Secundària, el seu grup era partidari de plantejar la construcció d’un nou IES en una altra zona del municipi. La regidora d’edució Flora Vilalta i l’alcalde Miquel Franch es van contradir a l’hora de contestar si realment aquesta ampliació també encabiria una possible ampliació de les línies d’ESO i finalment es va donar un resposta ambigua a la qüestió plantejada per la regidora d’ICV-CdG.

Les contribucions especials dels carrers Giravolt, Sau, Joan Deordal i Puigdessalit

ICV-CdG va votar favorablement a l’acord d’imposició i ordenació de les contribucions especials per a la urbanització dels carrers Giravolt, Sau i Joan Deordal i Puigdessalit. Montse Ayats va demanar celeritat en el procediment per tal que es resolgui aviat la urbanització d’aquests carrers, “ja que hi ha diversos veïns que tenen moltes ganes que es resolgui per les millores que comportarà”. Ayats també va manifestar que “podem entendre que hi hagi alguns veïns que no ho vegin prou bé pel fet que tenen els terrenys de fa molts i molts anys, però, no podem entendre de cap de les maneres que hi hagi veïns que saben que van comprar els terrenys a l’Ajuntament a un preu més baix del que tocaria perquè faltava fer la urbanització i que ara diguin que no estan d’acord a fer-la”.

La incorporació de millores al Reglament del Consell Escolar Municipal, permet el vot favorable d’ICV-CdG
A propòsit de l’aprovació definitiva del reglament del Consell Escolar Municipal, ICV-CdG va celebrar que s’haguessin incorporat les millores i observacions que havia fet grup i va votar-hi favorablament. En el ple del mes de març, ICV-CdG s’havia abstingut després que l’equip de govern no hagués donat resposta a les seves preguntes i no hagués escoltat les seves propostes de millora del reglament.

Suport a la moció sobre la Xarxa d’Alcaldes per la Pau
ICV-CdG va donar suport a una moció d’alcaldia sobre la Xarxa d’alcaldes per la pau, una iniciativa impulsada pels alcaldes d’Hiroshima i Nagasaki que, des del 1982, treballen amb l’objectiu d’aconseguir un món sense armes nuclears i en defensa de la pau. La regidora M. Ayats va recordar la trista història d’aquestes dues poblacions japoneses que van ser devastades per les bombes nuclears durant la segona guerra mundial i va recordar també que l’ACM i la FCMP estan impulsant l’adhesió dels ajuntaments catalans a aquesta proposta i reclamen que el Govern Català, en la mesura de les seves possibilitats, jugui un paper actiu en els fòrums internacionals i també que exigeixi compliment dels compromisos, especialment per part d’aquells països que tenen armes nuclears. M. Ayats va demanar que l’adhesió es publiqués a la portada de la web amb la invitació que s’hi adhereixin altres municipis.

Felicitació i reconeixement per al Dr. Xavier Gómez Batiste
Montse Ayats va destacar la vessant humanista del doctor Xavier Gómez Batiste i va manifestar la satisfacció i el reconeixement del seu grup pel fet que hagi estat elegit Osonenc de l’any. ICV-CdG va destacar també que hagi tingut aquest reconeixement sense ser un personatge “que surt als mitjans comarcals cada dos per tres”.

Neteja d’espais públics i coloms
ICV-CdG va manifestar dubtes de com havia anat el procés per reduir la població de coloms. M. Ayats va posar com a exemple la placeta de la Rectoria, on des de fa alguns dies hi torna a haver el terra ple d’excrements de coloms, la qual cosa provoca problemes d’higiene, salubritat i, fins i tot, que es malmetin elements arquitectònics. La regidora va recordar que les edificacions sense manteniment, com per exemple Can Parrella (propietat de l’Ajuntament), contribueixen a augmentar el problema i va reclamar que mentre no es trobin altres solucions, es tingui una cura especial en la neteja d’espais com el de la placeta de le la Rectoria.

ICV-CdG es mostra preocupada per Gestiomat

Poc abans del ple, s’havia realitzat la junta d’accionistes de Gestiomat, la Societat Laboral de l’Ajuntament de Torelló. ICV-CdG va mostrar la preocupació per la saturació, com a conseqüència de la crisi i l’atur, de determinats serveis, va subratllar la manca d’una oferta formativa suficient, va insistir en la necessitat de difondre i impulsar el Viver de serveis, on, de moment, només hi ha instal·lades tres empreses, i, finalment, Ayats va recordar “que ha passat un altre any i continuem sense haver fet les millores de l’equipament –façana, espais interiors...”.

Arxivat a