Vic constitueix la comissió per a la memòria històrica

L’organisme, format per un grup d’experts, decidirà les accions que s’han de fer per rehabilitar aquelles persones que van rebre persecucions a la guerra civil.

Marc Riera / ACN
25 d'abril del 2009



Aquest divendres s'ha constituït la comissió per a la memòria històrica de Vic. Aquest nou ens elaborarà una “proposta” sobre quines actuacions s'haurien de realitzar respecte la memòria històrica al voltant de la guerra civil i el franquisme a la ciutat. El ple municipal de l'1 d'abril va aprovar-ne la seva creació.
- El ple municipal de l’1 d’abril

Candi Espona, membre d'aquesta comissió, explicava a la sortida de la primera reunió que l'objectiu és tenir enllestit un primer informe a finals del mes de juny. La comissió es reunirà setmanalment. En la propera sessió cada un dels membres que la integren exposaran el “què i com” que s'hauria de tractar en les taules de treball i posteriorment començaran els debats.

Abans d'iniciar els seus treballs, una comissió de regidors del govern encapçalats per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, han exposat als membres de la comissió els motius de la seva creació i el treball que se'ls requereix. Espona diu que accepten el repte amb “il•lusió” i “ganes de treballar”.

Aquesta comissió està formada per Emili Bayón, Josep Casanovas, Josep M. Claparols, Francesc Codina, Candi Espona, Esther Farrés, Jordi Figuerola, Maite Godayol, Josep Illa Català, Antoni Pladevall, Ignasi Roviró i Carme Rubio (a la foto de sobre, on hi falten Antoni Pladevall i Ignasi Roviró).

Aquesta comissió va sorgir després d'una moció que va presentar el 9 de febrer passat ICV-EUiA al ple municipal. Els ecosocialistes reclamaven un homenatge en memòria de les víctimes del bombardeig franquista sobre Vic i també un acte de reparació a l'alcalde republicà Serra i Badell. Els dos grups majoritaris de l'equip de govern, CiU i PSC, no van deixar que la moció ni es votés i en van presentar una d'alternativa, on es demanava que es reconegués a les víctimes de tots els dos bàndols i es rehabilités el bon nom de les persones que van patir persecució durant la guerra civil i el franquisme, també dels dos bàndols. L'homenatge a Serra i Badell ja no hi apareixia. Els encarregats de decidir com s'havia de portar tot a la pràctica era aquesta comissió d'experts, externa, que ara s'ha constituït.
- Àudio: Candi Espona, membre de la comissió (26s)
- Àudio: Candi Espona, membre de la comissió (36s)

Arxivat a