De moment, Torelló no farà festa el divendres de Carnaval

| 25/09/2007 a les 17:41h
Arxivat a: Municipis
Després del parèntesi estiuenc, Torelló va tornar a celebrar ahir una sessió ordinària del ple municipal. D'entre els punts de l'ordre del dia, a banda de qüestions de tràmit, destacava la designació de les festes locals per al 2008 o les  tres mocions que va presentar el grup municipal d'ERC, que van ser totes desestimades (veure notes de premsa d'ERC i ICV-CdG a "llegir més").
Pel que fa a les festes locals, seran, com ja és tradicional, l'1 d'agost (Festa Major) i el 22 de setembre (Rocaprevera). O sia que, de moment, no es farà festa el divendres de Carnaval com havien sol•licitat alguns veïns.
Aquesta notícia es va publicar originalment el 25/09/2007 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
L'alcalde Miquel Franch va informar de com van les converses amb la plataforma Per Carnaval festa local, que proposa que el divendres de Carnaval sigui declarat festa local. Franch va explicar que en cap moment s'ha parlat de suprimir cap de les dues festes locals sinó que, en tot cas, la idea passa per trobar la fórmula perquè el divendres de Carnaval pugui ser festiu sense tocar les dues festes locals. La setmana vinent hi haurà una reunió entre representants de la plataforma i els portaveus dels diferents grups municipals per tal de continuar avançant en aquesta direcció.
 
D'altra banda, el grup municipal d'ERC va presentar tres mocions, una per impulsar la revisió dels estatuts del Patronat de Ràdio Ona; una altra per impulsar l'aprovació del reglament dels usos dels espais annexos del Teatre Cirvianum; i la tercera per establir un model de gestió de l'Arxiu Històric Municipal. En cap dels tres casos, ERC va trobar suport en cap dels tres grups municipals restants, que van qualificar les qüestions plantejades per ERC com "de poca volada" i inapropiades per a una moció.
 
..................
Comunicat de Premsa
ERC de Torelló

PSC, CiU i ICV tomben mocions d'ERC pels estatuts de Ràdio Ona, el reglament dels espais annexos del Cirvianum i pel model de gestió de l'Arxiu
El grup municipal d'Esquerra-AM Torelló ha vist com el PSC, CiU i Iniciativa han tombat tres mocions de caràcter local.

La primera plantejava que la reforma dels estatuts del Patronat de Ràdio Ona i que es comptés "amb els col•laboradors de la ràdio, amb tots els grups i que es tingui en consideració els torellonencs que tenen coneixença de l'àmbit comunicatiu", segons paraules del portaveu republicà Jordi Casals.

La segona ha estat presentada després que durant tota la passada legislatura es digués que s'aprovaria aquest reglament que ha de regular els usos dels espais annexos del teatre. ERC va demanar en reiterades ocasions que s'aprovés el reglament, però encara no s'ha fet.

Per això Esquerra, amb la voluntat de tancar l'aprovació del reglament, ha presentat l'oportunitat que s'acceleri aquest procés, fent que el Ple prengui un compromís amb el tema.

La darrera moció demanava que el Ple municipal es pronunciés per un model de gestió de l'Arxiu Històric i Municipal obert, que la ciutadania s'enriqueixi de l'Arxiu i que l'Arxiu s'enriqueixi de la ciutadania.

La moció apostava per crear vincles sobretot en l'àmbit educatiu i amb el teixit associatiu local i que es tingués en compte l'opinió de tots els grups municipals i dels diferents agents socials que puguin tenir coneixement en l'àmbit.

Socialistes, convergents i Iniciativa han adduït que amb les primeres mocions no pertocava al Ple sinó als respectius patronats parlar dels temes plantejats per Esquerra. Casals ha volgut remarcar que "és el Ple qui nomena el president dels patronats, que és l'alcalde, perquè és el Ple qui elegeix l'alcalde".
Lluís Bassas, portaveu de CiU, ha denunciat que les propostes d'Esquerra comportaven una politització en esferes que no pertocaven. Casals ha replicat que "tota acció de govern comporta fer política i que aquesta s'ha de fer comptant amb tots els grups", recordant que l'equip de govern no té majoria.

La resta de partits han dit que amb aquestes mocions Esquerra buscava notorietat, assenyalant això com un dels motius per votar-hi en contra, fet que mostra més una valoració de qui presenta la moció més que el contingut, ja que en els raonament tots els grups estaven d'acord en reformar els estatuts, fer el reglament dels espais annexos del Cirvianum i que el model de l'Arxiu sigui obert a la societat, per Casals, el sentit del votat ha estat més anar contra qui presentava la moció que el contingut de les mocions en sí mateix.

Davant l'acusació de buscar notorietat, Jordi Casals, posteriorment, ha explicat que s'havia retirat una moció que demanava l'impuls del Consell Municipal de Seguretat Ciutadana i Mobilitat perquè el regidor s'havia compromès a fer-ho a partir d'una reunió que es va fer la setmana anterior amb tots els grups.  
 
ERC demana una nova campanya de conscienciació en el tema dels trastos vells i la brossa grossa i per l'actuació a la vorera del costat de la Carpa
 
El regidor d'ERC Lluís Sabatés ha volgut a fer notar de nou a la regidoria d'Obres i Serveis la recollida de mobiliari vell i brossa grossa que s'haurien d'haver gestionat a través de la deixalleria.

Sabatés ha denunciat que "des de fa uns mesos es torna a detectar l'augment d'aquestes deixalles en molts punts del poble fet que no afavoreix de cap de les maneres en la imatge que tots volem de Torelló".

El republicà ha demanat a la regidoria que "faci un reforç a curt termini en informació sobre la recollida d'aquesta brossa i plantejar-se una nova campanya de conscienciació més intensiva que fins i tot pugui incloure un porta a porta".

L'alcalde ha mostrat la intenció de fer-ho.

Per altra banda, el regidor Albert Soldevila ha demanat per la situació de l'actuació al Passatge Manel Colomer, al costat de la Carpa, on des de fa mesos hi una tanques en una zona d'esfondrament. El regidor ha dit que pertoca a l'ACA donar solució, ja que l'esfondrament el provoca el riu. Soldevila ha demanat que es reclami, cosa que el regidor ha dit que ja s'ha fet.
 
ERC en contra del silenci administratiu
 
Lluís Sabatés ha demanat en el darrer Ple que s'informi públicament de quina serà la política de comunicació de l'ajuntament amb els ciutadans sobretot pel que fa referència en el tema de les instàncies presentades per els torellonencs i torellonenques a l'Ajuntament que massa sovint no reben cap tipus de resposta de la seva demanda.

El republicà va demanar que es fes un esforç i que en els tràmits de resposta més llargs es fes saber al ciutadà que al seva instància estava en tràmit.

Per Esquerra el silenci administratiu no és una cosa bona i acceptable. 
 
ERC dona suport a la modificiació de condicions a la concessió del servei municipal de la Blancaneus

Davant la modificació de condicions a la concessió del servei municipal de la Blancaneus, en què s'ha hagut d'afrontar una pujada de preus de les treballadores fruit del canvi salarial en l'entorn de Torelló, Lluís Sabatés ha volgut fer notar que "és inusual per no dir gens habitual que un cop donada una concessió d'un servei municipal, al cap d'un any i quatre mesos se'n modifiquin les condicions o algunes d'elles".

Malgrat aquesta consideració, Esquerra, que sempre ha apostat i apostarà per donar una bona qualitat en els Serveis Municipals i per tant es vol que es doni un servei de qualitat en el tema de la llar d'infants Blancaneus i ja que, segons Sabatés, "aquest acord va encaminat a una millora", ha donat suport a la modificació.
 
................
NOTA D'ICV-CdG SOBRE EL PLE
 
ICV-CdG denúncia altra vegada la improvisació del PSC
 
M. Ayats, regidora d'ICV-CdG va fer palesa altra vegada la improvisació de l'equip de govern en el procés de municipalització de la llar d'infants Blancaneus, recriminant a la regidora d'Educació, Flora Vilalta, que no s'hagués tingut en compte, per exemple, la precarietat dels sous de les educadores i que, per tant, ara hagi calgut complementar l'aportació inicial prevista amb 65.000 € de més. Tot i això, ICV-CdG va recolzar la proposta perquè es puguin regularitzar els sous de les professionals.

ICV-CdG reclama que es treballi per concretar la consulta popular proposada per la plataforma Per Carnaval, Festa Local
 
Montse Ayats, a propòsit de la votació de les festes locals per al 2008, demana a l'equip de govern en quin punt es troba la petició de la plataforma Per Carnaval Festa Local de celebrar una consulta popular perquè el divendres de Carnaval pugui ser festa. La portaveu d'ICV-CdG va proposar que el consistori adquirís el compromís d'agilitzar els tràmits i marcar un calendari per tal que la consulta popular es pugui celebrar en un temps prudencial i sigui vinculant de cara a l'establiment de les festes locals de l'any 2009.
 
Baixes en les partides de manteniment de parcs i jardins i del cementiri i el tanatori
 
La coalició ICV-CdG es queda sola recriminant a l'equip de govern que s'eliminin del pressupost 9.000 € destinats a manteniment i adequació de parc i jardins i 15.000 € del manteniment del cementiri i del tanatori municipals. L'Alcalde es ve negar a donar cap explicació dels motius de baixa d'aquestes partides.
 
L'Ajuntament de Torelló i la cooperació
 
ICV-CdG reclama que l'ajuntament de Torelló faci un esforç per incrementar les aportacions destinades a projectes de cooperació fins a arribar com a mínim al 0,7 % del pressupost municipal. La portaveu de la coalició va demanar també un esforç per "aprofundir en la cooperació i la solidaritat entre els pobles, fent més èmfasi en la denúncia i la crítica que no pas en la simple exposició de projectes i actuacions i despertant l'interès per conèixer la realitat de les relacions Nord-Sud i els problemes estructurals que generen els desequilibris". Així mateix, Montse Ayats va demanar que "s'impulsessin programes de sensibilització per fomentar el comerç just i el consum responsable i que s'introduissin pràctiques solidàries a les diferents àrees de l'ajuntament en aquest sentit".

ICV-CdG i les mocions d'ERC sobre els estatuts de Ràdio Ona, el reglament d'usos dels annexes del Teatre Cirviànum i sobre el "model de gestió" per l'Arxiu Municipal
 
Montse Ayats va recriminar a ERC que porti al ple mocions que s'haurien de tractar en altres àmbits (Patronats), amb pocs continguts i amb errors i problemes d'interpretació. La regidora va recordar a ERC que el grup d'ICV-CdG està disposat a donar-los suport si les coses es fan bé i no es busca només "apuntar-se tantos fent servir superficialitats". ICV-CdG estava d'acord a recolzar la moció que reclamava la revisió dels estatuts de Ràdio Ona sempre i quan s'afegissin algunes modificacions i correccions. Finalment, però, no va prosperar perquè l'equip de govern va vetar el debat. Montse Ayats va fer una breu síntesi de la història de la ràdio des de la municipalització fins a l'actualitat, recordant les millores que s'han produït i també recriminant al PSC la seva desídia a l'hora d'abordar temes de fons com és ara el dels estatus. En el cas dels reglament d'usos dels annexes del Teatre, ICV-CdG, que ha estat el grup que ho ha reclamat al Patronat del Cirvianum, va recordar a ERC que ja hi ha un document elaborat i el compromís de tractar-ho al pròxim Patronat i que, per tant, la moció no tenia raó de ser.

El pàrquing del carrer Sant Antoni, la Diada i l'ampliació d'horaris de la Biblioteca Dos Rius
 
En el torn de precs i preguntes, ICV-CdG es va interessar per la situació del pàrquing del Carrer Sant Antoni. L'Alcalde va dir que no disposava de la informació tècnica suficient i va proposar que es fes una reunió amb els tècnics i va dir que no es podia prendre cap decisió sobre l'obertura i el funcionament del pàrquing fins que no s'hagi resolt tot el tema de danys ocasionats per l'incendi. M. Ayats també va convidar a tots els grups del consistori a fer un replantejament dels actes de la Diada de l'11 de setembre. La regidora va proposar treballar conjuntament amb les entitats que ja participen d'aquest acte i amb d'altres que ho podrien fer i va suggerir que es plantegin actes més populars per tal d'arribar a més gent. En aquest mateix torn de precs i preguntes, a petició del grup d'ICV-CdG, la regidora de Cultura es va comprometre a treballar perquè la biblioteca Dos Rius ampliï el seu horari, obrint un matí més a la setmana.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

ràdio ona de poca volada
Anònim, 25/09/2007 a les 18:46
+0
-0
Com poden dir que la ràdio és de poca volada? pa flipar!
ERC da capa baixa
Anònim, 25/09/2007 a les 19:15
+0
-0
Amb diuen que fau fer pena ahir en el ple municipal. Es normal. Casals si et dediques a la política estàs molt vert. Ho hauries de fer-to mirar. I els atres dos també.
pinça anguita-aznar
Anònim, 25/09/2007 a les 21:54
+0
-0
Que e.r.c. baixi ja li agradaria a molts i a moltes... ara que fer la pinça estil Anguita-Aznar contra els d'e.r.c. no crec que serveixi.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Les marxes pageses s'estendran arreu de Catalunya el pròxim divendres 29 de setembre. | Adrià Costa.
01/01/1970
A les comarques de Lleida i a Osona aquest dissabte 23 de setembre | Divendres 29 ho farà a la resta de Catalunya
Doctor Prats en concert a les barraques de la Festa Major de Roda, l'any passat | Joan Parera
01/01/1970
Consulta el programa d'activitats per a tots els públics
01/01/1970
A dos quarts de 9 del vespre a l'Atlàntida | Consulta tots els actes d'aquest cap de setmana a Osona

Alts càrrecs del Govern detinguts, amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell, a la Ciutat de la Justícia | Sergi Cámara
01/01/1970
Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos | El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 07:06 PORTADES «La maquinaria de injerencias rusa penetra la crisis catalana», a la portada d'El País. Recull dels principals diaris de paper espanyols i catalans.
 06:51 Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; crònica de Ferran Casas i Joan Serra Carné. Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos. El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial.
 23:30 OPINIÓ «La taca creix», l'article de Jordi Bianciotto. 
 23:29 OPINIÓ «1-O: la millor aportació catalana al projecte europeu», l'article d'Aleix Sarri. 
 23:28 OPINIÓ «Televisions i pluralisme (2)», l'article de Gemma Ubasart. 
 23:26 LA VEU DE NACIÓ «Això va de decidir», l'article d'Esteve Plantada.
 23:15 CRÒNICA Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 
 22:47 Mediapro habilita un espai de premsa per la nit electoral de l'1-O.
 22:43 Una jutgessa de Saragossa suspèn la cessió municipal d'un local per fer-hi una xerrada pel dret a decidir.
 22:04 Puigdemont acusa l'Estat de comportar-se com una «dictadura» per frenar l'1-O. El president de la Generalitat, en un acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, desafia l'Estat a explicar el cost del desplegament policial.
 21:33 Pep Guardiola: "Quan un poble demana votar, demana fer ús de la democràcia".
 21:33 Jordi Turull a Sort: "El 1 d'octubre estem convocats per defensar la diginitat d'aquest país".
 21:07 Carme Forcadell, sobre la denúncia de la Fiscalia per sedició: "A Catalunya no n'hi ha ni n'hi haurà, de violència”.
 21:06 CCOO, UGT, ANC i Òmnium impulsen una plataforma cívica contra les «agressions» de l'Estat.
 21:03 Esquerra Berga afirma que l'empresa que havia de repartir el butlletí ha sofert «coaccions».
 20:54 Forn respon al ministre de l'Interior que «no és necessari cap reforç» per garantir la seguretat; per Joan Serra Carné. 
 20:41 El TC rep els escrits de renúncia dels membres de la Sindicatura Electoral. L'alt tribunal havia imposat multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres i als síndics territorials.
 20:40 CRÒNICA Rufián, a Santa Coloma de Gramenet: «El franquisme no va morir el 1975 al llit, sinó que morirà l'1-O en una urna»; per Roger Tugas. 
 20:35 ÚLTIMA HORA El TSJC ordena el tancament de la web dels punts de votació de l'1-O.
 20:22 VÍDEOS «Visca Espanya i la Guàrdia Civil»: l'extremadreta es manifesta davant la seu de l'ANC.
 19:52 Marina Garcés apel·la a «una resposta col·lectiva contundent» davant l'Estat; ho explica Jordi Bes. 
 19:51 Requisen ordinadors a un hacker per replicar la web del referèndum; informa Mercè Molist.
 19:42 VÍDEO La paperera de la història, les clavegueres de l'Estat i l'1-O: així és la campanya pel «sí» del PDECat.
 19:41 Lluís Puig, conseller de Cultura, adverteix que la intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions del Departament de Cultura.
 19:36 Ensenyament respon a Millo que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció als directors d'instituts a l'entorn de l'1-O. 
 19:28 Els agents de la policia espanyola a Reus reaccionen als crits dels independentistes. Han penjat la «rojigualda» a les finestres de les seves habitacions a l'hotel on s'allotgen. 
 19:20 L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, reconeix que l'única sortida al conflicte entre Catalunya i Espanya és "votar". Considera que el referèndum de l'1 d'octubre és il·legal però entén que la situació passa per les urnes. 
 18:54 Sànchez demana respecte pels periodistes dels mitjans espanyols: "Intenten fer la seva feina de la millor manera. Els professionals no són els mitjans de comunicació".
 18:54 Sànchez i Cuixart: «Si ens busquen, ens trobaran al carrer»; informa Sara González.
 18:50 El president d'Òmnium Cultural demana convèncer 7 persones perquè vagin a votar l'1 d'octubre: "Si fem això serem imparables!".
 18:49 Cuixart convoca els manifestants a fer "una encartellada massiva" diumenge a les 11h a les places de cada poble de Catalunya. 
 18:48 Comença el pregó de les festes de la Mercè de Barcelona, que va a càrrec de la filòsofa Marina Garcés.

 18:34 Continua la concentració davant del TSJC. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez parlen davant dels milers de manifestants. Cuixart assegura que "el poble de Catalunya sortirà a enganxar els cartells que els doni la gana. Ja ningú ens dirà què hem de fer". 
 18:32 Sant Cugat fa una crida a "la política i el diàleg" per solucionar el "conflicte polític". El consistori emet un manifest donant suport a les institucions catalanes i la democràcia. 
 18:30 Junqueras defensa que la Sindicatura Electoral "ja ha fet la seva feina". El vicepresident recorda que l'organisme ha actuat "en un context de repressió".
 18:22 VÍDEO Josep Maria Jové, rebut amb crits de «No esteu sols» en l'arribada al seu domicili de les Franqueses.
 18:20 La Fiscalia demana investigar la web que informa sobre on votar el dia 1 d'octubre. El ministeri públic ha reclamat aquesta mesura a la magistrada del TSJC, Mercerdes Armas, que investiga Puigdemont i els consellers del Govern pels preparatius de l'1-O.
 18:18 
 18:11 Ada Colau: "Aquesta no és una Mercè com les altres. La festa no pot ser aliena a la reivindicació que omple els carrers de Barcelona i Catalunya: MÉS DEMOCRÀCIA".
 18:10 «Rajoy o República»: el nou lema d'ERC per endurar la campanya de l'1-O.
 18:08 VÍDEO «Veus per la democràcia»: Òmnium recull veus de l'Estat a favor del referèndum.
 18:07 PERFIL Ismael Moreno, l'expolicia franquista que investigarà la «sedició» dels manifestants de l'1-O; per Oriol March. 
 17:54 La Internet Society, l'organització que vetlla pel bon funcionament de la xarxa, qualifica de "desproporcionat" i "inacceptable" el control a les xarxes per frenar el referèndum.
 17:49 Alumnes i professors dels tres instituts de Mollerussa es concentren a favor del referèndum de l'1-O.
 17:48 CANAL MADRID La repressió de Rajoy escampa l'incendi a l'Estat i pertorba l'estabilitat del seu govern; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes.
 17:48 L'ajuntament de Saragossa autoritza a Podem l'ús del pavelló municipal Siglo XXI de la capital aragonesa per celebrar diumenge l'"Assemblea de parlamentaris i alcaldes per la fraternitat, la convivència i les llibertats en favor d'un referèndum pactat".
 17:46 El Govern agraeix la tasca de Josep Maria Jové, cessat per protegir-lo del TC.
 17:44 Rússia considera el referèndum de l'1-O com un "afer intern d'Espanya" i assegura que no veu possible "interferir-hi". Així ho ha destacat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, en declaracions a l'agència oficial RIA Novosti.
 17:14 La decisió de penjar la pancarta al consistori de la capital catalana compta amb el suport de BComú, el grup Demòcrata (la marca del PDECat), ERC i la CUP, mentre que el PSC ha expressat el seu desacord per no polititzar les festes i C's i el PP també s'han posicionat en contra.
 17:13 L'Ajuntament de Barcelona penjarà aquesta tarda una pancarta amb el lema "més democràcia" coincidint amb el tret de sortida de les festes de la Mercè, segons s'ha decidit en una Junta de Portaveus extraordinària, han confirmat a NacióDigital fonts municipals.
Entrades anteriors »
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en una imatge recent. | Josep Maria Montaner
01/01/1970
Aquesta jornada tindrà lloc diumenge, mentre que les entitats donaran per acabada la protesta davant el TSJC aquest divendres amb un acte “festiu”
01/01/1970
Fonts diplomàtiques asseguren en privat que "no volen involucrar-se" en l'enfrontament entre els governs espanyol i català, segons recullen diversos mitjans internacionals