Així no es fa un país

| 11/09/2014 a les 21:41h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/09/2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des que va començar aquesta bogeria secessionista en què els ciutadans van passar a ser considerats per les seves pròpies institucions autonòmiques simples servents al servei d'una causa "sagrada", la independència, la Diada ha deixat de ser una festa de tots els catalans per esdevenir una manifestació que vol visualitzar un país dividit entre bons i mals catalans.
 
Els que organitzen directament aquesta manifestació, ANC i Òmnium, ho expressen amb tota claredat perquè convoquen, únicament, els catalans independentistes, de manera que queden exclosos els qui no comparteixen una ideologia tan legítima com particular. Però el que és veritablement greu i inacceptable en democràcia és que aquesta reivindicació excloent tingui el suport, l'impuls i el finançament de les autoritats catalanes; perquè no hi pot haver perversió democràtica més gran que un Govern dedicat a fracturar la societat a la qual ha de servir.
 
Mentre milions de catalans es veuen menyspreats i estigmatitzats pel Govern de la Generalitat, aquest ha decidit ser el Govern d'uns catalans contra els altres catalans. Els mateixos governants, els mateixos partits polítics, que han impulsat les retallades socials a la sanitat, l'educació, la prestació dels serveis públics, que han provocat l'increment de la injustícia i la desigualtat a Catalunya, s'afanyen ara a retallar la pròpia ciutadania.
 
El mateix Mascarell, Conseller de Cultura, va titllar de negacionistes els catalans que s'oposen al relat oficial de la Guerra de Successió... Mai no m'hauria cregut que caldria recordar a un membre d'un govern democràtic que el negacionisme està qualificat com a delicte en tots els països que més directament i profundament van patir la tirania nazi. Que un membre del govern de Catalunya utilitzi aquest qualificatiu per estigmatitzar i assenyalar els catalans que discrepen dóna la veritable dimensió de la ferida que estan obrint, que ja han obert, entre aquells als quals qualsevol govern té l'obligació de protegir.
 
Per això dic que així no es construeix un país de ciutadans lliures. La democràcia és inclusiva, no obliga a ningú a renunciar a una part de la seva ciutadania. La democràcia no empetiteix els drets dels ciutadans; la democràcia els amplia i protegeix, no els mutila ni els retalla.
 
Avui hi ha hagut una manifestació molt nombrosa, però molt tancada, a Barcelona, en la qual es demanava la ruptura de la convivència entre conciutadans; i hi ha hagut una concentració oberta a Tarragona, convocada per SCC, en la qual s'ha posat de manifest que hi ha una altra Catalunya que és plural, que viu el present i que pensa en el futur. Una Catalunya que es proclama de tots en una Espanya plural i en una Europa integradora.
 
Tant de bo l'any que ve em convidin a escriure una altra vegada en aquesta capçalera i pugui fer, des d'aquí, un relat diferent. Tant de bo el 2015 la Diada torni a ser la festa de tothom amb tothom.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Disculpeu...
Jordi Sant Just, 11/09/2014 a les 21:54
Interessant
+81
-4
Disculpeu, senyora, el país fa més de 1.000 anys que està fet. Ara simplement ens volem alliberar de personatges com vós.
DEIXI DE DIR MENTIDES,
Anònim, 11/09/2014 a les 21:57
Interessant
+55
-1
SENYORA.
I vosté?
Anònim, 11/09/2014 a les 22:06
Interessant
+62
-2
Com faria un país vosté? Fent un pla de pensions milionari pagat per fons públics al paradís fiscal de Luxemburg? Rebent de tant en tant algun sobret del Bárcenas? Crec que l'únic del que ens pot donar lliçons és com fer-se ric sense gaires escrúpols. Potser a Madrid li compren els insults i la demagògia però aquí no. Quin cinisme parlar de democràcia i prohibir votar!
Ens pren per tontos?
David LL, 11/09/2014 a les 23:08
Interessant
+59
-1
Vol dir que l'ANC i Òmnium haurien d'haver convocat a la manifestació també els unionistes? Potser el lema hauria d'haver estat 'volem un país amb pa amb tomàquet?'. Els srs unionistes ja tenien la seva concentració, i així sabem tots on som.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 12/09/2014 a les 01:16
+33
-1
El Divendres Sant, per tant, es una festa on els catolics celebren que van matar a Jesucrist, no?.
La Ex-Consellera d´un Govern Basc amb un Lehendakari del PNB
Anònim, 12/09/2014 a les 02:15
+43
-1
La Ex-Consellera d´un Govern Basc amb un Lehendakari del PNB....que deia al 1999 que era favorable al dret d´autodeterminació.

No fotem, si us plau.
Repasem hemeroteques, Sra. NACIONALISTA espanyola...
Democracia
Anònim, 12/09/2014 a les 02:59
+38
-1
Quina poca vergonya que aquesta Senyora ve aquí a donar lliçons sobre el que és democratic!

Senyora Diaz diria voste que amnistia pels assassins i lladres del franquisme és democracia? Diria que lliurar medalles a excombatents de la División Azul és democracia? Diria que un sistema polític dominat per una elit política més corrupta que la mafia és democracia? Diria que mantenir una monarquia és democracia? Diria que una persona que només ha treballat de funcionaria tota la seva vida cobrant de la política i vivint com una reina és democracia (si em refereixo a voste!)?

Aquesta no sap que és democracia, ni ha sigut capaç de buscar la definició a la wikepedia! Aquí només ha escrit la mateixa merda de sempre "la constitución, las leyes, etc." Si no fos pels canvis de les lleis encara existiria l'esclavitud i el sistema feudal!

Si per ella Espanya és un país democratic prefereixo viure en una dictadura d'en Junqueras o en Mas.
Voste es la que ens diu nazis?
Anònim, 12/09/2014 a les 03:14
+31
-1
.
Ignorant i manipuladora
R.S., 12/09/2014 a les 07:11
+44
-1
1.- A la diada hi ha hagut manifestacions per la independència SEMPRE (excepte durant la dictadura per raons òbvies), no és res nou d'ara com diu aquesta il·luminada.
2.- Rosa Díez no és pas l'encarregada de definir el que és la democràcia, ja fa molts anys que el terme té una definició ben clara: "forma de govern on el poder és exercit pel poble o be per respresentants escollits pel poble mitjançant un sistema electoral lliure" i ja està, tot el que aquesta impresentable vulgui afegir a aquesta definició, és pura manipulació i falsedat.
3.- EL negacionisme no és exclusiu d'allò relatiu als nazis, el negacionisme és la distorisió del registre històric per tal que certs fets semblin favorables o desfavorables. Cosa que no cal explicar-li massa en aquest personatge, en tenen força pràctica ella i els seus.
4.- A aquesta manifestació "tant tancada", resulta que hi han assistit 1.800.000 persones, mentre a la seva manifestació "tant oberta" n'hi havia uns 3.000, no cal dir massa més.
1.800.000 vs 3.000 i no podem ni votar...alguna cosa
Sergi Piñol, 12/09/2014 a les 09:16
+33
-1
estem fent molt malament. Després de 3 anys dedicats en cor i ànima a mobilitzar tot un país sencer,batre tots el records universals haguts i per haver de manis,conentracions,festes,aplecs i tutti quanti i no tenim no ja!! un estat propi (lo normal) sino unes eleccions normals i corrents per votar SI o No...ens estem perdent en demostracions de cara a la galeria i no estem apretan on s'ha d'apretar...ah! i es poden criar els ous mes grans, formosos,bonics i esplendorosos del món,pero per fer una truita s'han de trencar...
Curiosa contradicción
Anònim, 12/09/2014 a les 09:59
+13
-0
Rosa, como desconocedora de la sociedad catalana te otorgas el privilegio de opinar con prejuicios enquistados desde hace ya tanto y tanto tiempo que caes en una curiosa contradicción.
Me explico: Desde que se puede celebrar la Diada Nacional,
todos y cada uno de los años, desde los sectores uniformadores españoles siempre se repite la misma cantinela, y cito tus palabras, "la Diada ha dejado de ser una fiesta de todos los catalanes per convertirse en una manifestación que quiere visualizar un país dividido entre buenos y malos catalanes."
No recuerdo ningún año en que no se repitiera dicha consigna.
No será que la "unidad" que deseas en la calle de la Diada no es con la policía como parte de la seguridad, sino con la policía represora del sentir catalán.
Esas diadas si que eran uniformadoras. Ah! y además no salían en la prensa.
Construir
Anònim, 12/09/2014 a les 10:35
+10
-0
Según esta señora, la forma mas democrática, pacifica e inclusiva de construir un estado, es la siguiente: Un levantamiento militar que provoca una guerra incivil, con casi un millón de muertos, mas la dictadura y represión posterior. Constituir una legalidad bastarda, producto del levantamiento y la dictadura, y decir que de esa "legalidad", surge la legalidad de la transición. Señora, todo muy "legal", según ustedes, lo ilegal es exigir el derecho democrático a votar, para decidir el destino de nuestra nación. Tiene usted una empanada mental, para justificar lo injustificable, que van acabar paranóicos.
Evidència
Anònim, 12/09/2014 a les 10:38
+9
-1
Sí Rosa, sí: 1.800.000 - 7.000 = 1.793.000

Doncs per a ser majoria silenciosa, trobo que feu peneta.
Com a mínim...
Antònium, 12/09/2014 a les 11:55
+4
-0
Reconec la seva bona disposició a escriure en aquest fòrum. No estic gens, gens, gens d'acord amb les seves idees però faria el que fos perquè l'any vinent hi pogués tornar a escriure.
NINGU ES MENYSPREAT NI ESTIMAGTITZAT EN AQUEST PAIS
Anònim, 12/09/2014 a les 12:02
+7
-0
Només volem que ens deixin votar senyora meva tant als que volen la independencia,com als que no la volen... i aquí entren tots sense excloure ningú. Tant difícil es aceptar-ho..
Sra. Díez
Anònim, 12/09/2014 a les 12:02
+6
-0
Si realment hi ha tanta gent que no vol la independència per que es tant difícil deixar-nos votar?
El que s'hauria de fer realment en democràcia seria deixar votar el poble per cada gran idea que tenen vostès els polítics.
El que si que cal es recordar-vos que ahir el poble de Catalunya( separatistes-segons vosaltres) us va demostrar que la independència i la Família Pujol no van lligats per molt que vosaltres ho volgueu lligar, es la voluntat d'un poble no d'uns polítics.
Havia d'escriure aquí ?
Anònim, 12/09/2014 a les 12:18
+4
-0
Que no tenen ja els seus altaveus, aquesta gentota ?
Que potser és catalana, per opinar del que ens convé ?
Potser sí que, de vegades en som molt d'ases, els catalans. Per a ser demòcrata no cal donar veu als anti-democràtics.

Adéu, Sra. Díez
A fer sermons a la seva parròquia !
Hipócrita.
Lluís Rull, 12/09/2014 a les 14:03
+6
-0
Sra. Díez , quan era consellera del Gover Vasc, va dir que en un escenari pacífic, sense violéncia i sense ETA, es podria convocar un referendum d'autodeterminació a Euskadi. Ara que Catalunya demana votar sobre la independencia pacificament, diu que no. Vosté es una hipócrita de l'alçada d'un campanar.
¿Despertará alguna vez el señor Rajoy?
Manel G., 12/09/2014 a les 14:54
+2
-8
Bravo Rosa. Llevas toda la razón del mundo. Lo trememdamente inaceptable es que tras tres años de manifestaciones multitudinarias de odio hacia España aún hoy el Gobierno central no haya recuperado todavía las competencias en Educación y Cultura.
indignat
Pep Cirera, 12/09/2014 a les 16:34
+6
-1
No entenc com ND publica un text d'aquesta ultranacionalista epañola malta d'odi (antibasc priemr i anticatalà després).

Com deixeu entrar aquí el verí d'aquesta aprenent de Milosevic?

Increïble!
Na Roseta Díez, la més nacionalista de totes
all i oli mallorquí, 12/09/2014 a les 16:47
+9
-0
Aquesta tal Díez em fa molta gràcia perque sempre parla de les maldats dels "nacionalismes" quan resulta que a Catalunya i la resta dels Països Catalans TOTS sabem que aquesta dona és la més nacionalista dels nacionalistes espanyols, ia més a més, elseu nacionalisme -a diferència del català, basc o gallec- és imperialista i preteén obligar als que no som espanyols ni ens en sentim a ser-ho.
És gracies a gent com vosté...
Daniel Almogàver, 12/09/2014 a les 17:42
+8
-0
... que necessitem un Estat!
manifestació tancada¿
monras, 12/09/2014 a les 22:03
+9
-0
està dient mentides una DARRERA L'ALTRE, és desqualifica vosté sola, demostra que no sap res del catalans, ni de com som i el que volem ara, independéncia, llibertat per decidir el nostre present i futur com qualsevol poble normal, aixó és la democràcia que tampoc coneix, no donarem cap obció a vosté ni al govern escanya-espanyol, o veiem tots els que portaven semarreta vermella i groga , el que duien altra roba i molts més que no vàren poguer venir peró que hi són, votarem tots el novembre perquè depend NOMÉS DE NOSALTRES el nostre futur i ni vosté ni el govern veí ho podrà aturar. DEMOCRÀCIA LLIBERTAT I INDEPENDÉNCIA.
Som una nació
Anònim, 13/09/2014 a les 07:23
+8
-0
cultural,llingüistica legislativa inclús ,deixant apart la històrica.
Aquesta boigeria independentista la vau començar vosaltres,amb el menyspreu i la gasiveria desde els mediàtics talibans fins els diaris influients i els TCs, i sempre guanyant audiència i prestigi a costa de desprestigiar els catalans
I la majoria dels catalans hen dit prou!,la i volem saber quants de nosaltres recolzen aquesta decisió radical
Som tractats igual que una colònia i la prova és que partits com el seu,però també tots els altres espanyols pugen o baixen en la mida de que fotin canya als catalans
Som una colònia i volem independitzar-nos,tampoc és tan difícil d´entendre
Aquí ha hagut una manifestació molt nombrosa tancada o no,que necessita una resposta i si som lliures ho volem fer votant,perque malgrat tot som una nació encara que alguns catalans,3000 a Tarragona,diguin que no tenim dret a rés.Això al centralisme ja li va bé
Felicito a ND,per la iniciativa de deixar expressar-se aquí als nostres enemics
Sabemos de qué va el asunto.
Arnau Estanyol, 13/09/2014 a les 09:58
+10
-0
Entre España y Cataluña preferimos Cataluña. Si fuerais más democratas que peseteros (y todo lo que el egoismo conlleva) deberiais respetar nuestra voluntad. Pero esta demostrado que sois mas peseteros que democratas.
Sabemos de qué va el asunto.
Arnau Estanyol, 13/09/2014 a les 10:02
+3
-0
Entre España y Cataluña preferimos Cataluña. Si fuerais más democratas que peseteros (y todo lo que el egoismo conlleva) deberiais respetar nuestra voluntad. Pero esta demostrado que sois mas peseteros que democratas.
Sra. Rosa Díez
Anònim, 13/09/2014 a les 11:24
+2
-0
la seva opinió és tant respectable com les altres, però si li posem xifres és exactament 5.293 les persones que li donen el seu vot en aquest país.
ES MI OPINION.
Bepo, 13/09/2014 a les 11:32
+3
-0
Señores responsables de nacion digital, una cosa es ser democrata i practicarlo y otra caer en las redes de semejante personaje publicando manifiestos como el que nos propina esta señora (supuesta)
Lamentablemente pierden Uds. muchos puntos con estas practicas que deberian analizar y cuidar.
A los catalanes nos tienen, los mesetarios, catalogados de cortos y con pocas luces, ellos sabran, pero, por favor, no les demos mas argumentos.
Gracias por publicarlo.
És cert
Anònim, 13/09/2014 a les 12:57
+4
-0
Així no es fa un país. Entre d'altres motius perquè no ens dóna la gana de fer d'Escanya cap país. Ara ja no.

Durant 300 anys, especialment els darrers 40, Catalunya ha intentar fer d'Escanya un país, avançat, unit, respectuós, culte, europeu, industrialitzat i ric. I com ens ho heu pagat? Amb menyspreus, insults, violències, "gracietes", lleis Wert, prohibicions del català, pals a les rodes, obres públiques interminables, espolis i subsidis injustificables, fragmentació intencionada dels PPCC, empreses del BOE, empobriment de les PiME, desatenció de l'agricultura, etc etc etc.

I això, maleïda senyora, a vós encara us sembla poc perquè encara aneu atiant a l'estaquirot del Mariano perquè endureixi la resposta del govern escanyol.

Doncs ara ja no ens passa pels collons de construir cap altre país que no sigui la República de Catalunya.

I encara t'estic fent un favor practicant la pedagogia amb algú tan malgirbat com tu. Però estic generós, mira.
Vostè és demòcrata?
Anònim, 13/09/2014 a les 14:29
+0
-0
Sra Diez, democracia es respeto y tolerancia. Que respeto tiene ud por una apabullante y civilizada mayoria de ciudadanos catalanes que manifiestan su opinon a ser libres de decidir su futuro, cuando lo único que vd propone es obligarnos a hacer o ser como vd quiere? En otras palabras, le importa una mierda nuestra opinión y nos quiere esclavos. Pase un buen dia.
els espànyols que visquin a catalunya que pagin els impostos i pensions a madrid
dolçxavi, 13/09/2014 a les 14:29
+1
-0
jo noveig cap problema amb els espanyols catalans que no renunciin a la seva nacionalitat paguin els seus impostos a mdarid i les sevas pensions les revin de madrid . i si volen fer v per tornar se uni espanya que ho fagin .
Vostè és demòcrata?
Anònim, 13/09/2014 a les 14:31
+2
-0
Sra Diez, democracia es respeto y tolerancia. Que respeto tiene ud por una apabullante y civilizada mayoria de ciudadanos catalanes que manifiestan su opinon a ser libres de decidir su futuro, cuando lo único que vd propone es obligarnos a hacer o ser como vd quiere? En otras palabras, le importa una mierda nuestra opinión y nos quiere esclavos. Pase un buen dia.
Calli
Anònim, 13/09/2014 a les 17:51
+2
-0
No he tingut estómac per llegir-me les seves mentides, sra. Només li pregunto una cosa:
-Recorda aquells temps en què vostè recolzava la independència d´Euskadi, si la volien els bascos?
És que no hi ha res que em faci més fàstic que una persona mentidera, oportunista i sense moral.
Desolació
Anònim, 13/09/2014 a les 18:02
+2
-0
A mi, personalment, em faria molta pena dedicar el temps de la meva vida a mentir, insultar, manipular i crear odi.
Ja ho ha pensat, senyora, que algun dia s´haurà d´enfrontar a la seva verdadera realitat personal? Mirar-se la seva vida en perspectiva? Posar-se davant de mirall? Potser serà molt vella o potser serà aquesta nit... però el resultat és segur: Quina desolació no haurà de sentir!!
copio y pego i li poso coherencia
dolçxavi, 15/09/2014 a les 13:03
+2
-0
Des que va començar aquesta bogeria espñolista en què els ciutadans van passar a ser considerats per les seves pròpies institucions simples servents al servei d'una causa "sagrada", la fiesta nacional ha deixat de ser una festa de tots els catalans per esdevenir una manifestació que vol visualitzar un país dividit entre bons i mals españols .

Els que organitzen directament aquesta manifestació, la momnarquia i constitucio ho expressen amb tota claredat perquè convoquen, únicament, els españols, de manera que queden exclosos els qui no comparteixen una ideologia tan legítima com particular. Però el que és veritablement greu i inacceptable en democràcia és que aquesta reivindicació excloent tingui el suport, l'impuls i el finançament de les autoritats espñoles; perquè no hi pot haver perversió democràtica més gran que un Govern dedicat a fracturar la societat a la qual ha de servir.

Mentre milions de catalans es veuen menyspreats i estigmatitzats pel Govern de l estat, aquest ha decidit ser el Govern d'uns españols contra els altres catalans. Els mateixos governants, els mateixos partits polítics, que han impulsat les retallades socials a la sanitat, l'educació, la prestació dels serveis públics, que han provocat l'increment de la injustícia i la desigualtat a Catalunya, s'afanyen ara a retallar la pròpia ciutadania. BLA BLA BLA XERRAIRES A LES FIRAS I A COBRE 700 EUROS

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Rosa Díez
Portaveu d'UPyD
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 08:59 Oriol Junqueras assegura que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya "no té impacte" sobre la recaptació de l'IVA, l'IRPF ni l'impost de societats.
 08:55 Oriol Junqueras, sobre el nou registre de la Guàrdia Civil al CTTI per buscar correus de l'1-O: "És diàleg a tota màquina".
 08:51 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil es persona al CTTI per buscar correus de l'1-O.
 08:49 Oriol Junqueras rebutja convocar unes eleccions autonòmiques. "Crec que no és la millor manera d'avançar", argumenta.
 08:49 Oriol Junqueras afirma que, si depèn d'ell, la declaració d'independència es farà "de la millor manera i en el temps més curt possible".
 08:48 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, no descarta que acabi empresonat: "No ho he descartat mai". Ho ha dit en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio.
 
 08:36 L'independentisme pressiona l'Estat amb cues per retirar diners dels bancs. ANC i Òmnium demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 08:32 ​Fernando Martínez-Maillo considera "una barbaritat" la crida de l'ANC i Òmnium a retirar diners dels caixers, i afirma que "potser és per pagar la fiança del senyor Mas". Segons ell, "aquestes organitzacions han demostrat la seva actitud anticonstitucional".
 08:32 El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, assegura que Puigdemont té de marge per "rectificar i tornar a la legalitat" fins que se celebri el ple del Senat. No obstant això, ara com ara "no queda cap altra opció que aplicar l'article 155", segons ha dit en declaracions a la Cadena SER. L'objectiu últim és convocar eleccions, ha afegit.
 08:03 Arrenca la primera "acció directa pacífica" convocada per Crida per la Democràcia per pressionar l'Estat. De moment, poc moviment als caixers del cinc grans bancs de Catalunya.
 23:54 Inés Arrimadas titlla d'"irresponsables" l'ANC i Òmnium per la crida a retirar diners dels bancs. Crida per la Democràcia insta la ciutadania a fer-ho aquest divendres, de 8 a 9 del matí, als cinc principals bancs.
 23:34 VÍDEO El «Polònia» versiona el «Help Catalonia» d'Òmnium: «Forget Catalonia». El programa d'humor ha girat la truita i ha posat al davant de la càmera la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaria demanant ajuda per Espanya davant els "deu o vint" catalans independentistes.
 23:33 Ciutadans a Manresa afirmen que "se senten tristos" pel que va passar l'1 d'octubre i amb l'empresonament dels "Jordis". El ple de l'Ajuntament de Manresa demana la dimissió i declara persones "non grates" Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo, i exigeix el cessament immediat del responsable directe de l'operatiu, Diego Pérez de los Cobos.
 23:16 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil abandona la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Lleida després d'onze hores. Han estat recopilant les gravacions de la centraleta de comunicacions de la comissaria de Ponent l'1-O i la informació dels mòbils de dos comandaments i un agent.
 22:06 VÍDEO Un centenar de persones reben Albiol a Sant Cugat amb una cassolada per reclamar la llibertat del Cuixart i Sànchez. El president del PP català ha assistit a la inauguració de la nova seu a la localitat vallesana.
 22:05 ÚLTIMA HORA ANC i Òmnium criden a retirar diners dels bancs per pressionar l'Estat. Les associacions demanen als ciutadans que treguin efectius de les cinc principals entitats financeres i que, en el cas del Banc Sabadell i La Caixa, especifiquin el rebuig a la decisió del canvi de seu.
 21:40 VÍDEO Crida per la Democràcia, abans d'anunciar les accions directes: «Recorda, no estàs sol». L'entitat ha publicat un vídeo a les xarxes socials en què recorda que "junts ho podem tot", en referència a les futures mobilitzacions organitzades pel sobiranisme.
 21:37 El vicepresident Oriol Junqueras ha admès aquest dijous que el Govern està "gens satisfet" amb el fet que algunes companyies hagin traslladat les seus socials fora de Catalunya, però ha volgut remarcar que hi ha 260.000 empreses que es mantenen.
 21:24 Agbar reubicarà la seu social a Barcelona quan es recuperi l'«estabilitat». El conseller delegat de la companyia assegura que traslladar-se a Madrid va ser una decisió "dolorosa".
 21:11 Unes 700 persones protesten contra el govern espanyol en dues manifestacions pel centre de Girona. Durant les marxes s'han escoltat crits contra l'aplicació de l'article 155 i demanant la llibertat de Sánchez i Cuixart.
 21:04 Jordi Ballart guarda silenci davant de l'aplicació del 155 amb l'aval del PSOE. L'alcalde de Terrassa va assegurar que plegaria per "ètica" si els socialistes avalaven la intervenció de l'autonomia catalana. Informa Albert Prieto i Sergi Ambudio.
 20:44 Europa insisteix: "No hi ha espai per a la mediació internacional". Donald Tusk, president del Consell Europeu, assegura que Catalunya "no forma part a nivell formal" de les converses entre els líders del continent.
 20:31 VÍDEO El Teatre Nacional, dempeus cridant «llibertat» per Sànchez i Cuixart. El TNC ha dedicat l'estrena de l'obra "Desig sota els oms" als líders sobiranistes empresonats.
 20:30 La pluja frustra la segona concentració a Tarragona per exigir l'alliberament de Cuixart i Sànchez. Tot i les condicions meteorològiques adverses, una cinquantena de persones s'han aplegat a les portes de la subdelegació del govern espanyol per demanar la llibertat dels «presos polítics». Informa Jonathan Oca.
 20:19 La referència cinematogràfica del «The Telegraph» per il·lustrar l'independentisme. El diari britànic publica una vinyeta representant el procés català coincidint amb l'anunci de l'aplicació del 155.
 20:09 PRIMÍCIA ERC ja està a punt pel pitjor escenari: té un pla per si la il·legalitzen. Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit. Per Roger Tugas. 
 20:03 La Fiscalia maniobra perquè el Govern aparti Josep Lluís Trapero de les seves funcions. El ministeri públic demanarà a l'Audiència Nacional que notifiqui al Departament d'Interior les mesures cautelars contra el major per sedició i s'apliquin les normes disciplinàries de l'estatut de la policia catalana.
 19:49 L'anunci del 155 ja afecta l'economia: l'Ibex tanca en vermell i la prima de risc s'enfila. Melià Hotels i la immobiliària Colonial han liderat les pèrdues del selectiu espanyol a la borsa.
 19:47 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons entitats de drets humans. ​Un informe de la plataforma #SomDefensores denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 19:46 EN PROCÉS «En un escenari de conflicte, Espanya sap que hi té molt a perdre». Oriol March, redactor de Política de NacióDigital, analitza els passos previs a l'aplicació del 155 i l'aixecament de la suspensió de la declaració de la independència.
 19:10 Concentració davant la delegació del govern espanyol per l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Desenes de manifestants convocats per la CUP protesten sota la pluja per l'empresonament dels presidents d'Òmnium i ANC.
 19:05 Les càrregues de l'1-O van ser «desproporcionades i violentes», segons diverses entitats de drets humans. Un informe de la plataforma #SomDefensores, presentat aquest dijous, denuncia l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil el dia del referèndum.
 18:53 Ple monogràfic o debat de política general: les vies per declarar la independència; ho expliquen Sara González i Oriol March. Junts pel Sí i la CUP perfilen la millor manera d'aixecar la suspensió amb l'horitzó de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. L'independentisme sospesa sotmetre a votació el procés constituent per sumar suports dins de Catalunya Sí que es Pot.
 18:49 El mail que ha enviat el govern espanyol a l'ambaixador belga: «Prenem nota». Madrid s'ha queixat al representant del govern de Bèlgica a l'Estat per les declaracions del primer ministre Charles Michel fent una crida al diàleg.
 17:36 Demanen un "relleu urgent" dels agents de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya per aturar el procés independentista. L’Associació Espanyola de la Guàrdia Civil es mostra convençuda que de voluntaris "no en faltaran".
 17:28 Carme Forcadell, al «Frankfurter Allgemeine»: «Europa no pot mirar més cap a una altra banda». La presidenta del Parlament denuncia al diari alemany que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són "presos polítics".
 17:28 El Parlament Europeu descarta fer un debat sobre l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El vicepresident del PPE, Esteban González Pons, ha afirmat que l’Eurocambra no pot “censurar” l’acció de la justícia quan s’actua “d’acord” amb la llei.
 17:19 Vladimir Putin: «Europa hauria d'haver pensat molt abans en el problema de Catalunya».
 17:04 De L'estaca a La flama: 155 cançons de lluita per aplicar aquests dies. Una llista d'Enderrock amb temes que criden "a la revolta, a la unitat, a la resistència i, sobretot, a la pau per davant de tot".
 16:19 Urkullu demana al govern espanyol que no apliqui l'article 155 perquè no s'ha declarat la independència. El lehendakari reclama a Puigdemont i a Rajoy que dialoguin "sense condicions ni humiliacions".
 16:12 El Suprem manté la intervenció de Montoro als comptes de la Generalitat. El tribunal rebutja el recurs del Govern i recorda que els diners del FLA no es poden destinar a "finançar una activitat inconstitucional" com el referèndum.
 16:09 L'ex-primer ministre d'Itàlia i líder del partit Forza Italia (FI), Silvio Berlusconi, ha assegurat que ell no hauria enviat la Guàrdia Civil per impedir l'1-O. "És una crisi molt difícil que, crec, pot resoldre's amb el diàleg. Jo no hauria enviat la Guàrdia Civil als catalans per obstaculitzar el vot en el referèndum", ha declarat quan ha arribat a Brussel·les per participar en una reunió del Partit Popular Europeu (PPE) prèvia al Consell Europeu.
 16:00 CRÒNICA El Govern es prepara per resistir un 155 amb una intervenció selectiva; per Joan Serra Carné i Oriol March. L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos. "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs.
 15:59 El TSJC cancel·la la citació de Turull en el cas de la mesa del Parlament. El conseller de Presidència i portaveu del Govern havia de declarar en qualitat de testimoni el proper 24 d'octubre.
 15:58 La Festa dels Súpers modifica la jornada de dissabte «per prevenció i seguretat». La mesura afectarà la programació de l'espectacle central, que es farà a les dotze del migdia en comptes de les quatre de la tarda.
 15:57 La cancellera alemanya, Angela Merkel, espera que es trobi una solució per a Catalunya "dins de la constitució espanyola".
 15:41 Els ajuntaments de Girona, Sant Julià de Ramis i Aiguaviva es querellen per les càrregues de l'1-O.
 15:29 El Senat haurà de posposar el ple de l'article 155 fins a finals d'octubre. La decisió del consell de ministres de reunir-se aquest dissabte per iniciar la intervenció de l'autonomia de Catalunya obligarà a la càmara a endarrerir-lo fins al dia 30 o 31.
 15:21 La Diputació de Girona demana la llibertat immediata de Sànchez i Cuixart, informa Xavier Borràs.
 15:20 El primer ministre de Luxemburg creu que «Europa no pot ignorar la realitat» de Catalunya. Xavier Bettel espera que Rajoy parli del tema a la cimera dels líders europeus a Brussel·les.
Entrades anteriors »
Ferran Casas
01/01/1970
Les entitats han decidit que la primera víctima de l'acció directa siguin els bancs, que han decidit jugar un rol polític. Avui també són notícia el consell europeu, els pactes del PSC, les 155 cançons de lluita, el manifest dels «clàssics» de l'ANC, la pantanada de Tous i Quimi Portet
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 11 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 20 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital