«Hola, Europa!» i els autogols sobiranistes

| 14/05/2013 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/05/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TV3 va emetre el passat dimarts en prime time el documental Hola, Europa!. Dirigit per Dolors Genovès i presentat com la continuació natural d’Adéu, Espanya, el documental inclou les reflexions de 31 persones sobre el dret a l'autodeterminació i la situació política que es viu a Catalunya. Amb una particularitat: la majoria d'opinions que s'hi expressen –si no la seva totalitat- són favorables a la independència. Genovès ha explicat que va intentar comptar amb l'opinió de fins a setze persones contràries a l’estat català, però que cap d'elles va voler participar-hi. Així, Hola, Europa! es va convertir en un repàs exhaustiu de les nombroses raons dels partidaris de l’estat propi.

Que els mitjans catalans prioritzin les raons del “sí” és quelcom comprensible. Cal tenir en compte que el punt de vista dels partidaris del “no” estan molt presents als mitjans d’àmbit estatal, que a Catalunya tenen quotes d'audiència molt rellevants. Dit això, però, ens hauríem de preguntar si és lícit que TV3, quan aborda la qüestió de l'estat propi, minimitzi d’una forma tan explícita els arguments contraris a l’estat català. Encara que dolgui admetre-ho, Hola, Europa! està més aprop de la propaganda que del periodisme. Podrem buscar-hi els subterfugis que vulgueu: que com que és un documental no fa falta que aporti totes les visions, que cal contrarestar amb les poques forces que tinguem els arguments de la caverna, o que els partidaris del “no” van ser convidats i no hi van voler intervenir. Cap d’aquests arguments és prou convincent. En primer lloc, és cert que un documental sempre incorpora el punt de vista de l’autor, però un bon documental, a més, sempre contrasta. En segon lloc, que els mitjans espanyols practiquin un periodisme de trinxera no ha de voler dir que els catalans també ho hagin de fer. Quin país nou construirem, si apliquem aquesta mecànica a la resta d’aspectes del procés de construcció nacional? I sobre la qüestió les negatives a intervenir al documental, cal tenir clar que la feina del periodista és aconseguir el màxim nombre de veus. Abans de publicar un material incomplet, més val no fer-ho. Després de la setzena negativa, doncs, el més assenyat hauria estat intentar-ho de nou amb una dissetena font.  

Fet i fet, a qui fa més mal Hola, Europa! és als partidaris de la independència. És un autogol, perquè dóna munició als defensors de la unitat d'Espanya i arguments als que presenten el sobiranisme com un invent de CiU per desviar l’atenció de les retallades. En canvi, la seva efectivitat com a instrument propagandístic és limitada: quants indecisos s’hauran decantat pel “sí” gràcies a Hola, Europa? Probablement pocs, perquè els arguments que planteja no són nous, sinó que han tingut una presència destacada als mitjans durant els últims temps. Ara com ara, els esforços dels independentistes s’haurien de centrar en aconseguir fer realitat la consulta, i això només serà possible si als partidaris de l’estat propi hi sumem als demòcrates que encara dubten o que tenen clar que votaran que no, però que tanmateix creuen que el poble s’ha d’expressar en llibertat. Aquestes complicitats no les aconseguirem posant l’accent en els greuges amb Espanya i reiterant el discurs simplista que culpa Madrid de tots els mals, sinó reubicant el debat en la qüestió transcendental: el retorn a la democràcia i la sobirania popular. Productes com Hola, Europa contribueixen a presentar el dret a decidir com un procés tancat, i això no atrau partidaris. Si del que es tracta és d’avançar cap a la independència caldria ser una miqueta més intel·ligent.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

...
Anònim, 14/05/2013 a les 00:19
Molt interessant
+120
-9
Els partidaris del no (que no són idiotes) no hi van anar per una raó ben senzilla: no tenen arguments que aguantin una confrontació amb els arguments del sí. Així que van preferir no anar al programa i estalviar-se de fer el ridícul.

Amés, els unionistes ja no hi tenen res a pescar a TV3. Recorda que la seva estratègia no és anar a guanyar, és no perdre. Per tant , surt més a compte tteballsr-se Tele5, la sexta i els programes que mira la masses de l'AMB i l'AMT.

Per tant, això que demanes és impossible. Fica't al cap que som en situació de final de partida i que ja no és tracta de sumar majories o convèncer a ningú.

Així que keep calm i MMXIII.
Parlant d'autogols
Anònim, 14/05/2013 a les 00:39
+41
-6
Autogols són cadascun dels articles que publiques.
Es que no hi han arguments pel no
Anònim, 14/05/2013 a les 01:00
+26
-4
Es que no hi han arguments pel no a la independència de Catalunya una vegada planteges la qüestió... si no es planteja la qüestió doncs evidentent guanya el no.
no m'ho crec
Francesc C, 14/05/2013 a les 01:08
+45
-6
autogol? no vas veure el reportatge.
que millor no haver-lo publicat? doncs llavors vols que no fem res, oi?
...i ets de grup Ramon Barnils? tampoc m'ho crec!!!!!
Qui té arguments......
Jordi Cortacans, 14/05/2013 a les 01:40
+44
-3
Si no havien veus i opinions contràries a la independència és perquè no hi van voler anar i perquè no tenen altre argument que els dos primers articles de la constitució.Quan hom no té arguments sòlids per defensar una postura el més adient és quedar-se a casa i veure ploure.Malgrat tot,si va sortir en Gay de Montellà i va poder dir la seva però !oh sorpresa!!un unionista empedreït com aquest i fins i tot va saber trobar avantatges en una futura Catalunya independent,fins i tot ell se'n adona que no hi han arguments vàlids per seguir a Espanya,ni tan sols dubtes raonables com per a no intentar-ho
D'autogol res de res
oscat, 14/05/2013 a les 01:41
+56
-8
D'autogol res de res. CiU representa la majoria de catalans perquè així ho han volgut democràticament. Els mitjans catalans han d'oferir la visió dels catalans per tant el que seria un autogol fóra repetir els arguments del no (altre volta?). Ens manca una gran dosi d'autoestima i de saber viure amb una visió del món pròpia i deixar ja de banda d'una punyetera vegada el "què diran ells?", que prou que ens ho diuen el que pensen. Ja va sent hora de dir el que pensem nosaltres i deixar les coses una mica clares a tothom. Em sembla molt poc intel·ligent aquest article perquè els indecisos ja saben de sobres el pa que s'hi dona i els nostres arguments els hem de repetir fins a la sacietat perquè els mitjans de comunicació i intoxicació espanyols ens tripliquen en nombre. I si us plau, per fer una truita cal trencar un ou com a mínim, deixem ja de banda aquesta mania de trobar-hi peròs a tot. El documental ofereix arguments vàlids a qui els vulgui escoltar. El problema és potser que el missatge no arriba a tothom, que els espanyols criden molt i molt i que potser del que es tracta és de cridar més perquè no podem fer-los callar. Cal repetir l'argumentació per a què tothom la conegui i cal fer via sense importar en excés si tot s'ha fet de la millor manera. Que no ens perdi l'estètica.
Quina altra cosa podem fer?
Joan Rebull, 14/05/2013 a les 02:03
+49
-5
Roger, quína altra cosa podem fer?
Entenc el que dius sobre que el documental tansols aporta un punt de vista, però, per qué no?
Hi ha tota una bateria mediàtica que defensa l'opció contrària que només fa que picar pedra un cop rere altre. Com tú mateix dius, ténen quotes d'audiència molt rellevants.
Quan s'els ofereix una finestra des de TV3 per a donar la seva opinió, o be no volen participar o ho fan de manera incòmoda, expressant clàrament el seu malestar per estar en "territori hostil". Prefereixen acudir ben a sovint a "cadenes amigues" per a repetir la seva opinió contrària al procés secesionista.
Autogol del Sr. Palá
Jordan Mc, 14/05/2013 a les 04:21
+15
-4
Puntuació en aquests moments = Anònim de les 00:19, 2 Gols - Sr. Roger Palá, 0 Gols. P.S. Dels 2 gols de l’anònim, 1 l’ha marcat ell i el segon li ha regalat el Sr. Palá amb un autogol.
claro, claro
Anònim, 14/05/2013 a les 06:03
+6
-46
Resuminedo... te molesta por lo de dar argumentos al unionismo. Que nos conocemos ya...
Totalment en desacord
Anònim, 14/05/2013 a les 06:47
+47
-8
Deixem de ser tant tiquismiquis, Roger
In-Inde-Indepenència!
Josep2014, 14/05/2013 a les 07:30
+10
-67
"Fica't al cap que som en situació de final de partida"

Pues la habeis perdido estrepitosamente:

Audiencia en Cataluña a la hora del publirreportaje "Hola, Europa!":

- Tele5 = 16,2%
- Tven3 = 14,4%
- Antena 3 = 13,2%
- La 1 = 12,7%
- Cuatro = 7,5%
- La Sexta = 5,8%

En fin, que vivir en el pequeño "planeta catalán" está muy bien mientras no te aproximes a Barcelona o Tarragona.


Autogol
Anònim, 14/05/2013 a les 07:39
Interessant
+60
-10
Com a bon català acomplexat el sr Palà critica quan es fa alguna cosa favorable a la independència. Només li falta dir que el documental era provincià. Em pregunto si vam veure el mateix documental.Perqué no s'esforça en criticar l'avasallador i mai contrastat espanyolisme de Tele 5, Antena 3, Intereconomía, Telemadrid...? No, els sobiranites que per un cop aconsseguim expresar-nos en una TV hem de d'avergonyir-nos. Al sr Palà només li agrada fer autogols al sobiranistes.
desancertat
kim, 14/05/2013 a les 07:59
Interessant
+60
-6
No crec gens que tinguis raó.No es pot anar a la consulta sense saber els guanys de la independència. Els mitjans del no ja tenen prou mitjans -i alguns d'ells catalans-per a fer-se veure.És la política de la por i amb això juguen de cara als indecisos.
Trobo lícit que deixem de banda el lliri perquè l'estat espanyol ja ho fa i ho farà. Tots els governs ho fan -inclòs Escòcia-. És normal que el govern es posicioni perquè a les tertúlies i mitjans només hi escolto retrets a la independència. Només heu de seguir a 8aldia.
Els del NO no opinen, imposen
Emprenyat, 14/05/2013 a les 07:59
+52
-5
Apreciat Roger, i qui fa campanya pel NO?, si hi hagués un referendum programat amb dues posicions entendria els teus arguments, però ara mateix hi ha una campanya pel SI i una altra campanya pel NO PODEU, aquesta última amb la "Sagrada Constitución" com a únic argument.
Marc mental encara espanyol
Anònim, 14/05/2013 a les 08:03
+17
-17
A mi personalment, el que no em va agradar gens d'aquest documental, és el fet d'estructurar els imatges a base de la divisió territorial representada per les 4 capitals de les "províncies" espanyoles (Pirineus i Delta de l'Ebre a part), quan la divisió territorial natural catalana és de les comarques. A més a més, de Lleida per exemple, a part del claustre de la Seu Vella, només s'han ensenyat les dues obres del Paer en cap actual (l'auditori "la Lletja" i el pont "la Guitarra"), obviant el principal atractiu turístic (el Museu diocesà i comarcal) - el que demostra una preparació molt pobre i molt parcial, per no utilitzar paraules més contundents...
La noche te confunde
fins 2014, 14/05/2013 a les 08:25
Interessant
+65
-13
Em sembla que el teu xut no va ni a portaria. Acaba de sortir per la lateral del camp.

Menys autoflegelar-se sisplau. No siguem masoques.
Ells mai ho han fet, ni ho faran.
vols dir ?
Anònim, 14/05/2013 a les 08:41
Interessant
+85
-13
Sincerament no puc estar gens d´acord en l´article, com tantes vegades continuem portan el lliri a la mà, tenim massa bona fé i aixi no anirem en lloc, hem d´aprendre de l´enemic i de tot el que han estat capaços de fer durant aquest darrers 300 anys, primer Catalunya, i despres Catalunya també, sense complexes ni negits.
Independència és la solució.
Un català, 14/05/2013 a les 09:11
+14
-3
Penses en magnituds autonomistes, penses que els espanyols són demòcrates, penses que pactarem amb el govern de l'estat espanyol el nostre dret ha decidir, penses potser com el Guardans encara no hem fet prou pedagogia. Definitivament penses com un espanyol.
_
CAT //*//, 14/05/2013 a les 09:12
+4
-1
Realment aquest és el punt 2 del temari, que la gent es qüestioni si el que diu el format és veritat, és periodisme, etc, o bé una publi suposada. Després de calcular-ho, si li surt tot negatiu s'ho ha de fer mirar perquè trobarà que falla alguna cosa. I si a sobre ho diu només perquè els "amiguets" medis seus ho diuen, cal recordar-lis un moment: quan FAES va dir que CAT era qui devia diners sense dades de CAT, simplement comparant amb un estat dels USA als 80,.,
penetrar en altres cadenes
Anònim, 14/05/2013 a les 09:15
+3
-1
discursos, arguments, propostes, etc. Visibilitzar el procés i l'opció independentista en cadenes estatals molt vistes a Catalunya. Això és el que necessitem si volem ampliar el suport social. Si només retroalimentem els convençuts no avancem.
No siguem obtusos
Anònim, 14/05/2013 a les 09:32
+5
-6
Bon article.
No cal anar amb el lliri a la mà però tampoc hem de autocensurar l'autocrítica. Els convençuts ho podem veure clar, però encara hi ha molta gent que dubta i si les coses no les fem bé, no ens en sortirem.
A aquestes alçades no n'hi ha prou amb la propaganda per a consum intern. Els espanyolistes hi cauen i per això estan perdent.
Perquè?
Anònim, 14/05/2013 a les 09:54
+10
-3
Perquè sempre et creus més intel·ligent que els altres ?
Bloqueig
Anònim, 14/05/2013 a les 10:02
+6
-1
Té part de raó. Haura estat millor que algun dels 16 untents de sumar un punt de vista unionista hagué sortit bé. Fet això, i davant 16 negatives, van fer bé de tirar endavant. Potser voliem donar veu al Caja o al Yoyas, després de descartats els de primera línia

D'altra banda, no pt ser que l'expressió d'una opció quedi bloquejada per l'abstenció dels adversaris. El bloqueig ideològic seria molt fàcil: el propi silenci.

I, finalment. Si es cerca l'equilibri i sortim de TV3 i ens mirem tota la TCT, no fa cap mal que el canal català tingui una visió autocentrada i compensi que les altres telvisions opten sistem+aticament per donar uns espais desproporcionats a forces tan minoritàries com C's o PP per davant de les que tenen més diputats.
Tens un 10% de raó
Josep Mª Rodríguez Vidal, 14/05/2013 a les 10:04
+4
-1
És cert que un documental rigorós hauria de buscar un punt de vista objectiu i, per tant, donar totes les visions.
Però has de tenir en compte que les raons del NO són molt més potents perquè venen donades per la inèrcia, per la tradició, per la por al canvi, pels mitjans de comunicació majoritaris i els mitjans unionistes que encara són els més poderosos a Catalunya. TV3 el que va fer va ser compensar mínimament la balança decantada- encara que creguis que no- cap al costat del NO. Per primera vegada en consumidor de TV es trobava un recital d'arguments definitius que anaven pel dret a tenir un estat propi. Molta gent només té oportunitat de sentir el programa d'en Cuní o similars on es transmet NO independentisme( malgrat les Pilars i alguns ). O sigui que, per fi, s'ha emès un programa clar a favor de l'opció menys recolzada mediàticament en una hora d'audiència significativament diversa.
Serret
Anònim, 14/05/2013 a les 10:19
+10
-1
Per a In-Inde-Indepenència!07:30, no veus que ningu et fa cas, t'has equivocat de lloc les teves opinions l'has de fer a espanya i no aqui, per molt que vulgueu influir és una guerra que fa temps que la teniu perduda no cal que té escarransis. Salut espanyolista.
massa gent gran al video
lutxana, 14/05/2013 a les 10:27
+0
-7
crec que te raó en Marc aquell que comenta que podien parlar de cada comarca i no separar per provincies, que és molt pobre...

i per altre banda nomé surten vells diplodocus que han viscut força be tots aquets anys amb el café para todos... com en Roca, en Pujol, i tota la pesca... professors universitaris amb bons sous... que no han reclamat ni una mica d'independència en tots aquests anys i ara son els grans sabis,...
per mi haurien de preguntar als joves, com volen i què farem quan siguem independents...
serà el regne del rei artur? com a Shreck? un gran castell independent inventat?

o serà a la fi una verdadera democràcia participativa?
on poguem participar en totes les desicions el poble directament?
espero que si...

salut
judith
@lutxana

jajaja
Ignorant, 14/05/2013 a les 10:56
+5
-15
Ho més graciós, si bé realment és ben trist, és la costum dels supremacistes catalans de recórrer al concepte autoodi per justificar qualsevol crítica als seus dogmes independentistes.
En fi, que no cal fer el ridícul ; davant de qualsevol crítica/dubte respecte l'independència, reaccionar com nens petits ploramiques no ajuda pas a convèncer de que siguem una societat formada per persones madures i coherents.
El virtuosisme somiador
Anònim, 14/05/2013 a les 10:57
+15
-1
Per què creiem que cal demanar a un futur estat independent tot el virtuosisme que no té cap dels estats actuals?

Per què no podem aspirar a un país propi, amb defectes i virtuts que preservi la nostra identitat?

Per què no podem fixar un punt de partida que ens permeti començar i aspirar a la millora contínua?

Per què als catalans ens cal ser molt més excelsos, purs i immaculats a que a la resta de congèneres?

Probablement, mentre ens barallem discutint sobre ideals impol·luts la bruta realitat ens esborrarà del mapa.
????
Jordi, 14/05/2013 a les 11:02
+15
-3
"Fet i fet, a qui fa més mal Hola, Europa! és als partidaris de la independència. És un autogol, perquè dóna munició als defensors de la unitat d'Espanya i arguments als que presenten el sobiranisme com un invent de CiU per desviar l’atenció de les retallades."

Quin argument?


"perquè els arguments que planteja no són nous, sinó que han tingut una presència destacada als mitjans durant els últims temps."

I els arguments del no? Ara resultarà que són més "nous"... ?


"Ara com ara, els esforços dels independentistes s’haurien de centrar en aconseguir fer realitat la consulta, i això només serà possible si als partidaris de l’estat propi hi sumem als demòcrates que encara dubten o que tenen clar que votaran que no, però que tanmateix creuen que el poble s’ha d’expressar en llibertat."

Hi estic d'acord en que cal promoure la consulta, però no per això hem de deixar de promoure el sí.


"Aquestes complicitats no les aconseguirem posant l’accent en els greuges amb Espanya i reiterant el discurs simplista que culpa Madrid de tots els mals, sinó reubicant el debat en la qüestió transcendental: el retorn a la democràcia i la sobirania popular."

No és un discurs simplista. És la veritat.


"Productes com Hola, Europa contribueixen a presentar el dret a decidir com un procés tancat, i això no atrau partidaris."

Tancat per què?


"Si del que es tracta és d’avançar cap a la independència caldria ser una miqueta més intel·ligent."

Explicar els avantatges de la independència amb dades objectives no és ser intel·ligent?
No hi estic d'acord amb l'articulista
Anna Mallol, 14/05/2013 a les 11:10
+19
-3
El documental és digníssim i d'una gran qualitat. Magnífic!
Catalunya reeixirà !!
Anònim, 14/05/2013 a les 11:19
+7
-2
El que podria insinuar el Roger és que hem de seguir treballant per avançar en el convenciment general, tant el nostre propi com el dels reacis a l´autodeterminació. Està clar que encara no hem assolit res, per això res de relaxar-nos. HEM SE SEGUIR PICANT LA PEDRA PER A AMPLIAR EL CAMÍ CAP A LA INDEPENDÈNCIA !
Al menys jo ho interpreto així, i és el que crec. No hem de relaxar-nos i seguir fins a aconseguir-ho.
indignat 2.0.
Reusenc v.2.0., 14/05/2013 a les 11:40
+7
-22
Yo solo he visto el trailer de los reportajes. Como ciencia ficción estan muy bien hechos los efectos especiales. Lo importante es irte luego a la cama sabiendo que supermas no sabe volar y el mesiasmovil no alcanza los 300km/h.
És tv3 autonomista o respon ja al que seria amb un estat propi ?
Reagrupat, 14/05/2013 a les 11:47
+16
-1
SOM MASSOQUISTES LA MAJORIA DE CATALANS ?. Aquestes preguntes son PERTINENTS després de llegir articles com el que ens ocupa. Intereconomia i la 13, de segur no dubten gens dels mateixos tòpics que sempre van repetint els UNIOMNISTES per avortar el nostre procés.
Vassallatge
Albert, 14/05/2013 a les 11:50
+20
-1
No entenc el conmplex que tenen alguns de vassalls i de baixar el cap quan t'ho demana l'amo.
Au va !!!
Pep, 14/05/2013 a les 11:51
+18
-0
No m'agrada el que escrius pq per uns nanosegons em fas perdre la il·lusio.
no, no i no
Anònim, 14/05/2013 a les 12:26
+0
-12
Gens d'accord, pel meu gust el documental podria tenir més bons paisatges i ensenyar més indrets de Catalunya que es coneixen poc, enlloc de tanta poesia. Però no el critico com a documental en si, sinó com a documental propagandistic de Catalunya.
Pobret
Anònim, 14/05/2013 a les 12:29
+24
-4
L'enfant terrible del Palà avui a intentar épater les bourgeois i ha dit una (altra) solemne bajanada: que els contraris a la independència tenen arguments. Però si ells mateixos són conscients que no en tenen, nen! O per què et penses que no van voler sortir al documental de TV3? Perquè els feia angúnia sortir a una tele "independentista"?

Collons, cada dia et superes més. Au, madura, madura, que no és tan dolent fer-ho.
Pixes fora de test .
Xiuxiuejar, 14/05/2013 a les 12:53
+21
-3
No hi van participar ningú de la caverna ,per qué NO TENEN ARGUMENTS REALS , contrastats ,documentats , per rebratre els motius del SI . LA democràcia i el diner .... PRIMER !
Salut i independència !!
Contrapès
Jazemabo, 14/05/2013 a les 13:42
+26
-1
No hi puc estar gens d'acord. Quanta munició propagandística té l'unionisme espanyol a Catalunya amb Intereconomia, Canal 13 i altres canals espanyolistes. I en canvi, fins fa poc teníem el "per llogar-hi cadires" del canal català que ha desaparegut i al migdia només hi ha el "dando caña" d'intereconomia vomitant propaganda contra el procés sobiranista.
Ah i ho fan cada dia. El documental de la Genovès només ha passat un dia.

no siguem uns cagats. Per que no podem fer propaganda nosaltres tambe?
possats a fer
Anònim2, 14/05/2013 a les 13:43
+6
-7
demanen disculpes per volguer la nostra llibertat,a la gent la convencera la situacio economica i l' aptitud dels politics institucions espanyoles no els programes de tv3 que l' unic que mostren son les maravelles de convergelandia pensades en eleccions autonomiques no per el referemdum que s' ha de fer,ves a saber quant.
Ni ferits ni presoners
Hornet, 14/05/2013 a les 14:33
+17
-2
Mira Roger Palà, ens agradi o no estem ficats amb una guerra amb España, i amb una guerra no mes hi a una cosa que no pots fer i es perda-la.

Ells fan tot el que podem i saben fer (que es molt) per fer-nos fracassar i si fracassem estem perduts dons ens destorçaran totalment. Aixi que ni ferits ni presoners.
Estem en guerra
Anònim, 14/05/2013 a les 14:52
+23
-2
Estem en guerra i tenim el deure de guanyar, així que no és època per les "ànimes pures" que l'únic que fan és afeblir el propi bàndol i facilitar la feina a l'enemic. N'hi ha que sembla que no vulgui que guanyem (i no em refereixo a l'enemic, precisament).
Sindrome d'Estocolm
Pep, 14/05/2013 a les 15:02
+30
-5
Això que et pasa a tu es diu sindrome d'Estocolm, i té cura.
Guerau
Anònim, 14/05/2013 a les 15:37
+19
-5
els catalans no ens podem posar cpm a neutrals dins el procés d'independència això es d'un infantilisme franciscà brutal pensar això... no hi ha joc net en els processos d'independència tots son bruts i no podem partir d'una falsa neutralitat es com el suïcidi
Vaja, vaja
Peret el menut, 14/05/2013 a les 15:48
+17
-9
Vaja, vaja amb aquest noi que ha fet aquest article que ens ha sortit unioniste. Escolta Roger perquè tens aquest odi al sol pensament de que Catalunya pugui ser un país normal i lliure i amb veu propia a les Nacions Unides ?
Vena als ulls.
Anònim, 14/05/2013 a les 15:51
+12
-14
No em puc estar de comentar després de veure tots els vostres comentaris. És a dir, per una part reconeixeu l'article però el comdemneu perquè "Ja n'hi ha prou d'anar amb el lliri a la mà". Bé, em sembla lègitima la vostra opinió però si és així adoneu-vos-en que la vostra mentalitat està canviant i en el fonts pequeu del mateix que ells, dit d'una altre manera, actueu com actuen ells.

No és per molestar ni res d'això però si en algun moment teniu espai per pensar, penseu en perquè volieu ser catalans, perquè som una nació i perquè som independentistes des de fa anys (si es que ho ereu abans del boom indepe).

No em cansaré mai de demanar la independencia, però no penso caure en el parany de la demagògia i la manipulació. Les cartes sobre la taula i la veritat per davant.

Apa bona gent, Salut.
I felicitats per l'article, Roger!
Li diu un periodista
Anònim, 14/05/2013 a les 16:01
+40
-4
Entenc perfectament el que diu, Sr Palà, però hi ha quelcom que sembla oblidar: actualment tot estudi d'opinió, documental, article, etc, sobre el procés que viu Catalunya ÉS propaganda. Ja sigui fet a Madrid o a Catalunya; ja es digui CIS, CEO, Telemadrid o TV3. I TOT ÉS PROPAGANDA per la senzilla raó de que SOM EN GUERRA. És així de clar.
Deixeu-nos en pau
Anònim, 14/05/2013 a les 16:24
+7
-3
Els periodistes jo entenc que s'han de guanyar la vida, fent articles, debats, treballant als partits o com a crítics d'esports, d'arts en general i d'altres, però s'em fan pesats i potser no es culpa seva perquè per poder viure han d'escriure o discutir dia rera dia de cada noticia o comentari. Per això més d'una vegada com que han d'escriure o parlar tant es contradiuent i potser que d'en tant en tant repassessin el que ha escrit o dit ahir o abans d'ahir.
Potser en lloc d'un article al dia un cada dos o cada quatre. La independència de Catalunya serà si el poble la vol i no els periodistes encara que també són poble però n'han de viure.
Compte!.
Andreuet., 14/05/2013 a les 16:46
+37
-2
Sempre ens ha perjudicat l´excés de prudència!.
Palà, tu si que ens vols fer un gol.
Anònim, 14/05/2013 a les 17:10
+5
-3
Fins que el sobiranisme no tingui una presència normal als mitjans de comunicació de l’estat, l’unionisme no l’hauria de tenir als mitjans catalans.

El sobiranisme només apareix, i de forma testimonial, als mitjans estatals per ser blanc de d’un pim pam pum de desqualificacions, insults i de les ires dels unionistes més exaltats.
Per tant, si el sobiranisme als mitjans de comunicació de l’estat no és tractat com una opció legitima i no té una “presència normal” –en qualitat i quantitat- , l’unionisme no l’hi hauria de tenir als mitjans catalans.
És a dir, els unionistes només haurien d’aparèixer als mitjans catalans d'una forma testimonial i encaminada a ser blanc de desqualificacions, insults i de les ires dels sobiranistes més exaltats.

És cert que a Catalunya hi ha pluralitat d’opcions: unionistes, federalistes, sobiranistes, etc. Però aquesta pluralitat també es dóna a Espanya, perquè paradoxalment, els catalans sobiranistes, fins que assolim l’estat propi, seguim sent ciutadans de l’estat espanyol, com a alguns els hi agrada de refregar-nos. Per tant, tenim dret a ser tractes en igualtat de condicions.

PP, PSC i C’s, són opcions legitimes a Catalunya. També i mentre no assolim la llibertat ERC, CUP, CiU, ICV,.. ho són a Espanya.

Si Espanya treu la veu a les opcions sobiranistes i no les tracta com a legitimes, perquè Catalunya ha de respectar les opcions unionistes?
i el lliri a la mà
Guillem, 14/05/2013 a les 17:46
+5
-2
L'anàlisi seria correcte si no obviés un fet cabdal en l'estructura dels mass media presents a Catalunya:
On és la imparcialitat als mitjans espanyols? Per veure-hi amb claritat cal analitzar el tot i no només una petita part. És a dir, per a mi és equivocat demanar imparcialitat només a TV3 quan tens a tots els altres mitjans de comunicació (públics inclosos, La1...) fervorosament en contra de la independència i donant hora rere hora opinions parcials i esbiaixades sense escrúpols.
Per tant, TV3 l'únic que fa tirant més cap a l'independentisme, és anivellar aquesta marea antisobiranista present als altres mitjans de comunicació. I ni així... perquè fóra d'aquest documental, en gairebé tots els programes d'opinió política, apareixen opinadors contraris a la independència.
I ja per acabar parlem de rigor. Quin rigor acadèmic presenten els unionistes? Vols fer un documental de qualitat i que faràs, incloure a catastrofistes que sense cap mena de criteri anuncien la fi del món paral.lela a la independència? És que hi ha alguna cosa de les dites al documental que no són veritat?
Qualsevol opinió que vaig escoltar a "Hola, Europa" és molt més rigorosa i fonamentada que la immensa majoria de brams unionistes. I jo vull escoltar a gent que em diu la veritat i no a opinadors al servei dels seus amos, que infunden el "canguelo" infundamentat.
Després de llegir els vostres comentaris.
vena als ulls, 14/05/2013 a les 18:02
+7
-17
Quina llàstima, després de veure tots els vostres comentaris només puc arribar a una conclusió:

"Qui ens hauria de dir, que per aconseguir la independència de Catalunya, hauriem d'actuar com espanyols..."

Senyores, senyors us presento la recepta de com fer un text argumentatiu:

Tésis - arguments a favor - arguments en contra - conclusió

Us falla trobar la tercera part, i no siguem necis de creure que tot són flors i violes.

Apa bona gent, Salut i coherencia!
Hi ha arguments seriosos en contra ??
Anònim, 14/05/2013 a les 18:29
+29
-3
És que els arguments dels que estan en contra es limiten a fer por i a insultar. No n'he vist cap de seriós. Evidentment amb aquests pobres arguments entenc que els unionistes s'hi neguin a participar.
Roger, fes-t'ho mirar
Toni2013, 14/05/2013 a les 18:57
+5
-5
Hi ha moments en que és millor parlar d'altres coses, altrament es diuen estupideses...
Mantenir la flama
Toni2013, 14/05/2013 a les 18:59
+6
-6
Rogeret, que hores d'ara ja som prous, i el que cal fer és que senzillament ningú no li tremolin les cames. L'"Hola, Europa" és un molt bon reforçant.
De Roger a Roger
Rogercatlliure, 14/05/2013 a les 19:37
+8
-4
Hola companys, doncs jo no estic d'acord amb l'article. No podem fer un video proindependentista si no hi parlen els unionistes? Espanya no gasta diners públics i arts i manyes il·lícits per mantenir-nos escanyats? A mi em sembla el de sempre "la prudència els va fer traïdors". Ep!! L'ideal és que hi parléssin tots, amb arguments, no amb por, però si se'ls convida i no hi volen anar, ja no és problema dels independentistes, sinó dels unionistes. Pq us penseu que no hi van anar? Doncs pq no tenen cap argument objectiu vàlid, només les amenaces i la por.
A mi em va servir
Marc-Jaume, 14/05/2013 a les 20:57
+7
-4
El reportatge és útil perquè ajuda a donar optimisme i arguments als independentistes. Parlo per experiència pròpia ja que no fa gaire, en una conversa, em vaig servir d'alguna opinió donada en el reportatge i em va ajudar a ser més convincent. La feina és a peu de carrer, amb la gent que no miren mai TV3, precisament.
Un independentista amb seny
Anònim, 14/05/2013 a les 21:27
+12
-8
Per fi se sent una veu que aporta una visió intel.ligent des de l'independentisme. Alguns que també ho som sentim vergonya aliena davant la propaganda indiscriminada de tv3 i davant comentaris totalitaristes i simplistes a favor de la independència (botiflers, unionistes, tot és culpa dels espanyols, que són uns ganduls...). Si no s'actua amb més mà esquerra no convencerem a ningú.
Renoi!
Anònim, 14/05/2013 a les 22:10
+2
-5
Perodisme de trinxera? Fes-t'ho mirar!
Hi estic completament d'acord
Selrac, 14/05/2013 a les 23:19
+13
-10
De la primera a l'última lletra.
No fem riure
No fem riure, 14/05/2013 a les 23:58
+11
-8
Hi ha un argument de l'articulista que fa riure: "I sobre la qüestió les negatives a intervenir al documental, cal tenir clar que la feina del periodista és aconseguir el màxim nombre de veus. Abans de publicar un material incomplet, més val no fer-ho. Després de la setzena negativa, doncs, el més assenyat hauria estat intentar-ho de nou amb una dissetena font."

I així fins a l'infinit? Perquè quina xifra seria la bona? Home, si s'han 16 intents no són dos o tres, sinó una xifra considerable. L'alternativa era no fer el documental?

A més, quins "arguments" aportarien aquesta gent? La Constitusíón reconsagrada i la llei, que és el que diuen a les tertúlies? Si no hi han volgut aparèixer és perquè la majoria no tenen arguments seriosos.

N'hi ha que us perdeu en l'estètica "pseudoprogre".




Roger tu parles d'imparcialitat?
Anònim, 15/05/2013 a les 09:21
+12
-10
Els periodistes no podeu parlar d'imparcialitat, sou el braç armat dels poderosos ( banquers, jutges, polítics, empresaris, etc...).

Va ser un reportatge molt aclaridor pels que som independentistes, negar-ho com fas és una banalitat digne de l'espanyolisme més canyí.

Un exemple: Jo no era consscient que dsd l'any 86 he pagat 40mil euros per ser espanyol.

La veritat que poca vergonya has tingut per escriure aquest panflet, qui et subvenciona el Banc Sabadell, la Caixa o tots dos alhora?
arguments de tontets
Anònim, 15/05/2013 a les 10:41
+8
-9
les opinións del contràris a l’estat català les coneixem més que de sobra perque son simples, patètiques i esperpèntiques (insults a la intel.ligència).Nomès faltaria que al documental (de temps limitat) hi incloguessin brossa. Per això, ja estem "IMMPERSOS" a l'estat espanyol (COMPTE, A L'INREVÈS NO) i seria redundant i a mès tambè es podria argumentar que està falçament equilibrat. Crec més encertat donar la cara pel que cau pel seu pes.
Que tremoli l'invasor
Anònim, 15/05/2013 a les 10:50
+3
-3
Catalunya esdevé part de Castella a causa de interesos polítics i expansionistes d'un imperi, en el qual no es ponia el sol, i ara ha pasat a quedar contrastadament a les fosques.
Per tant, tenim tot el dret sobirà a aspira a ésser més sostinibles tan social, politíca com econòmicament, en una Europa que necessita joves emprenedors com han esdevingut al llarg del temps tants dels nostres avantpassats, es totalment lícit que el poble de Catalunya ( conjunt de persones que viuen i s'estima la nació ) lluitim, com dirien al Pais veï "A capa y espada" per esdevindre una nació prospera en una Europa que avança.
Inteligent???
Inteligent, 15/05/2013 a les 11:42
+10
-13
Roger macu!!!

Mira't al mirall. No hi veus un narcisista???
Vols ser tan guapo....
Et penses que en la guerra en la que estem ficats, es tracta de sortir del combat, net i polit com si sortissis de la dutxa??
Et penses que això es un combat d'esgrima??
iguardans style
Anònim, 15/05/2013 a les 18:08
+3
-4
Normalment combrego força amb l'argumentari cupaire 'en Palà, però avui no. NO hem de disculpar-nos de res. Fer-ho seria propi de l'autoodi que ha demostrat l'Ignasi Guardans dient que potser la culpa és nosaltres per ser massa catalans (si fa no fa)
Felicitats
Anònim, 18/05/2013 a les 20:11
+1
-4
Noi, t'has cobert de glòria. Mira, fins i tot a

t'aplaudeixen. Segueix així i amb un parell d'articles com aquest et contractaran de tertulià a Intereconomia.
hooligans
Anònim, 19/05/2013 a les 00:16
+3
-1
estic d'acord amb l'article. i amb la preocupació pel paîs que acabarem esdevenint (independent o no, du camí de voler ser unívoc i asfixiant... i no és aixô, companys, no és aixô). les crítiques majoritàries a una mera dissensió formal, com les que veiem aquî, mostren aquesta estranya convicció que cal combregar, fins i tot, amb rodes de molî... i no és aixô.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Palà
Barcelona, 1978. Periodista i cooperativista, impulsor del digital Crític, especialitzat en periodisme d'investigació. Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i ha col·laborat amb mitjans com la Directa, El Triangle, la revista El Temps i el diari El Punt Avui. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participa de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. Ha coordinat durant quatre anys l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics. És autor del recull d'articles Mots incendiaris (Lo Diable Gros, 2012). 

A Twitter: @rogerpala
Pep Martí | 8 comentaris
01/01/1970
Daniel Guerra (Universitat de Sevilla) i Jaime Pastor (UNED) expliquen a NacióDigital com viu l'àmbit acadèmic espanyol el conflicte Estat-Generaliat | Asseguren que si l'1-O és un èxit de participació, s'obriran vies de negociació política
01/01/1970
La secretària de comunicació del nord-americà remet a les declaracions de la portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, que va afirmar que "no interferiran" en la qüestió catalana
El Piromusical de la Mercè 2017 | Twitter @bcncultura
01/01/1970
L'edició d'enguany, que tanca les festes de la Mercè, també commemora els 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona
Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, mostrant una papereta de votació de l'1-O. | Òmnium
Roger Tugas | 8 comentaris
01/01/1970
Els estudiants de la UB reparteixen 100.000 paperetes de votació de l'1-O en el marc de la Marató per la Democràcia que se celebra aquest diumenge, mentre que l'ANC i Òmnium en distribueixen 900.000 arreu de Barcelona
La sala Scala on hi va haver l'atac | CNT Madrid
Dani Cortijo | 5 comentaris
01/01/1970
«Malgrat la tònica alegre que estan prenent aquests dies les manifestacions, diversos responsables polítics no deixen d’advertir de la situació de violència imminent»
El centre de Barcelona es va omplir de gent aquest dimecres suport a l'1-O | Adrià Costa
Oriol March | 6 comentaris
01/01/1970
Relat de tots els esdeveniments que van arrencar dimecres amb la detenció d'alts càrrecs implicats en el referèndum i que ha culminat aquest dissabte amb l'amenaça de control dels Mossos | L'executiu es prepara per una nova ofensiva que afecti directament consellers, el vicepresident i el president
Cospedal no ha cridat a files els espanyols per evitar l'1-O | Ministeri Defensa
Sergi Santiago | 5 comentaris
01/01/1970
Els manifestants independentistes tampoc han robat armes a la Guàrdia Civil, ni Cospedal ha cridat a files a tots els espanyols per aturar l'1-O