Catalans emigrants?

Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/03/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern d’Austràlia ha iniciat una campanya de captació de treballadors amb el títol “Els millors llocs de treball del món” adreçada a joves d’entre 18 i 30 anys. Els guanyadors rebran, per sis mesos de treball 100.000 dòlars australians en concepte de sis mesos de salari. Ignoro quants catalans hi acudiran, però sospito que molt pocs, tenint en compte els antecedents i la cultura del país.

A Catalunya hi ha quasi el 23% d’atur, mentre que a països com Austràlia, els Estats Units o Canadà, i ja no parlem d’altres molt més propers com Alemanya o Holanda, gairebé no hi ha atur. Per què a penes hi ha emigració, doncs? És una pregunta del tot pertinent, i que pot tenir algunes respostes incòmodes: que el català mitjà és conservador i passiu, que hi ha una general aversió al risc, o que el coneixement d’idiomes és gairebé nul. En aquests moments difícils, el tradicional esperit emprenedor català brilla per la seva absència, fins pel que fa a l’emigració.

Aquesta aversió a sortir explica moltes coses, entre elles el fracàs de l’euro. La moneda única europea es va dissenyar sobre l’entelèquia que, un cop fet l’espai econòmic comú i esborrades les fronteres per treballar en un o altre país, es generaria una mobilitat real intraeuropea. Per entendre’ns, que un català podria marxar a treballar a Escòcia, a Alemanya o a Holanda amb la mateixa naturalitat amb què un californià aturat se’n va a treballar a New Jersey o Louisiana.

L’experiència ha demostrat que aquesta pressuposició, bàsica per a l’equilibri econòmic de la Unió Europea, era falsa. Els tecnòcrates de Brussel·les es van oblidar d’un detallet: que la diversitat cultural i lingüística dins de la UE és enorme, i que els prejudicis ancestrals entre diverses nacionalitats perviuen amb enorme força. Només cal llegir el que es diu darrerament sobre Alemanya en mitjans espanyols o italians. És inconcebible que un diari de Nova Orleans digui bajanades tan grans i xenòfobes sobre Nevada o Dakota del Sud. La diferència és evident: els EUA estan articulats com a nació, mentre que la UE és una simple acumulació de nacions de vegades hostils entre elles.

En aquest moment, mentre a Catalunya hi ha el quasi el 23% d’atur, a Tolosa, només a cinc hores de cotxe de Barcelona, l’atur és del 10% i els salaris més alts. Per què, doncs, Tolosa no s’omple de catalans? Caldria reflexionar-hi una estona.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

massa que emigren
innisfree, 07/03/2013 a les 08:00
+11
-0
Em sembla que l'articulista s'ha empescat una història una mica al marge de la realitat.

Precisament, el mal del nostre país --un mal greu-- és que la millor jovenalla se'ns n'està anant a treballar a l'estranger, mentre que aquí ens queden les rampoines --sovint monolingües, que no se'n van ni a fum de sabatots, perquè aquests sí, tenen aversió a tot--.

Tots coneixem casos de jovent català, amb ple domini de l'anglès, que se n'ha anat a treballat a l'estranger i s'hi ha quedat. Per al país, això és una sagnia difícilment suportable. Jo mateix tinc un cosí que fa investigació a Austràlia, i és molt possible que s'hi quedi, perquè les ofertes que li fan són molt temptadores.

Què volem? Buidar el país dels millors elements mentre acollim la requincalla de tot arreu? Els que emigren són, sovint, catalans mitjans --com diu l'autor--, catalanoparlants i ben formats acadèmicament. Amb aquesta tendència --que és real, no me la invento--, el futur del país queda seriosament compromès.

Tant de bo fóssim con Islàndia o Israel, on el jovent, a una certa edat, marxa a l'estranger, però després torna.

Els nostres governants haurien de fer mans i màgines perquè hi hagi les condicions necessàries perquè el jovent que ha emigrat torni. Els necessitarem.
Ole tu!
Anònim, 07/03/2013 a les 08:44
+2
-3

Ben dit! Molt ben dit!

Vigila que et faran fora de Catalunya per això! Aquí tot es perfecte, la culpa de tot és de Madrid i els catalans som els més llestos, emprenedors, alts i guapos.

Però la veritat és que som el país més covard del món, sempre ens mirem al mèlic i ens va perfecte el poder anar de víctimes i donar la culpa a algú altre.I en canvi:
Anònim, 07/03/2013 a les 09:46
+2
-1
La veritat sobre la immigració (e noticies)

Xavier RiusEl problema no és dels magistrats del Suprem que han decidit ara donar via lliure a l'ús del burca a Catalunya, que també (1). El problema és que el Govern no s'ha atrevit a agafar el bou per les banyes. La immigració és sempre una patata calenta. Més val no cremar-se.

Al capdavall, els propis magistrats recorden en la sentència que el Senat -per un cop el Senat serveix per alguna cosa- va aprovar una moció el 23 de juny del 2010 per regular la "prohibició" de l'ús del burca als espais públics. Què s'ha fet des de llavors? Res.

De fet, el problema no és prohibir el burca o no, el problema és: com hem deixat entrar dones que van amb burca pels carrers de Lleida -o del Vendrell, o de Salt, o de Badalona- com si això fos l'Afganistan? Aquesta és la qüestió: quina voluntat d'integració té una dona que va amb burca? I, de retruc, quina voluntat d'integració té tota la seva família començant pel marit? Aquí sempre anem amb un lliri a la mà.

Com no volen que vinguin immigrants si fins i tot el màxim tribunal de l'Estat dictamina a favor del burca? En la seva opinió, prima la llibertat religiosa enfront la seguretat a l'espai públic. El més curiós és que els magistrats considerin també que la llibertat religiosa està per sobre de la dignitat de la dona.

Com no volen que vinguin immigrants si quan arriben sense papers els donem ensenyament i sanitat de franc? Només cal empadronar-se. M'estalvio de parlar d'altres ajuts com el Pirmi -fins i tot el cobrava l'imam salafista de Lleida!- perquè algun imbècil em dirà racista.
Només una dada estadística extreta del darrer debate sobre el estado de la nación: saben quantes aturats hi ha a Espanya? 5,9 milions. D'aquests 4,7 són espanyols i 1,2 són immigrants. Ho podem pagar?.
Jo no en tinc ni puta idea d'economia -de fet no tinc npi de res, per això em vaig fer periodista-, però preguntin a Niño Becerra, que és catedràtic de la Pompeu. En el benentès, per descomptat, que no ara no es poden deixar de pagar les prestacions a tots aquells que han cotitzat. Només faltaria.
Com que els polítics no saben què fer amb el ema immigració ara hi ha la llegenda urbana que, amb la crisi, se'n van: és mentida. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) l'any passat el nombre d'estrangers encara va augmentar en 1.000. Cinc anys després, per cert, de l'inici de la crisi econòmica.
Dels quals, d'altra banda, el col•lectiu marroquí és el més nombrós. Això també dificulta la integració. Com encertadament em va dir un dia la meva dona, que pel tipus de feina que té es passa el dia al carrer: "Si en ve un, s'integra; si en vénen mil, no". A la Feria de Abril la caseta del rei del Marroc és tan gran com la del PSC. Però està més plena.

Sí, ja sé que no podem aixecar un mur al Mediterrai. També, no cal dir-ho, que són persones com nosaltres i que ningú no es pot morir en una cantonada com un gos. Però el PP ha intentat almenys limitar l'assistència sanitària i l'altre dia Duran, també al debate sobre el estado de la nación, encara li retreia a Rajoy que "vulneran los derechos humanos, aumentan la gestión burocrática y aumentan el riesgo sanitario del país, ya que las enfermedades no van vinculadas al tener o no tener tarjeta sanitaria".

Molt criticar el turisme sanitari, però aquí no podem pagar ni les farmàcies i, en canvi, la Generalitat donarà assistència sanitària a immigrants sense papers d'altres comunitats autònomes. Això sí, quan hi ha eleccions, el líder d'Unió diu que la immigració és "un problema" i que hi ha "més immigrants dels que hi hauria d'haver". Però llavors què fem?

Un dia la immigració ens explotarà a les mans. Ho he dit més d'un cop: sort que Josep Anglada és un eixelebrat -i espero que no em foti una demanda per dir-ho- perquè si fos un Geert de Wilders entraria amb força al Parlament. Al capdavall, a la majoria de països europeus els partits d'ultradreta -ells en diuen dreta identitària- ja tallen el bacallà.

Fins i tot a països amb més tradició democràtica que nosaltres com Suïssa, Bèlgica, Holanda, Noruega, França, Àustria, Finlàndia. Tot perquè l'esquerra ha deixat orfes els seus antics votants. I si no preguntin qui vota Marine Le Pen: els que abans votaven el comunista Georges Marchais. S'han passat en massa. Només cal comparar els percentatges.

Però com el mapa polític català està a punt de fer, en els propers anys, un pet considerable no se sap mai. Sentències com la del Suprem -inclosa la inactivitat dels partits, especialment la del Govern de CiU- està generant un caldo de cultiu de molta gent que deixarà de votar les opcions més tradicionals
jarrai catalana
otger catalò, 07/03/2013 a les 09:51
+5
-3
Primer de tot marxa tu!! ja esta bé de donar lliçons a la gent des de la comoditat de tindre un sou assegurat en criticar a la societat i en NO solucionar res de res, ans el contrari perquè aquest diari està subvencionat amd diners de la Generalitat i de les campanyes polítiques que també paguem els ciutadans!! M'agradaria saber quin coneixement d'idiomes té vostè, em refereixo a idiomes que serveixin per fer-se entendre fora de Catalunya... també m'agradaria saber si algun cop a invertit o ha sigut emprenedor ja que critica tant la desídia de la societat catalana-

P.D: per a molts catalans -jo inclòs- el fet que vingui un extremeny o andalús a Catalunya el considerem immigrant sap vostè que ha estats units això NO passa tots són americans sense mirar quina etnia tenen. Per exemple a Lousiana hi ha molta colonia de anglaterra en cambi nova jersey hi ha colonia italiana i tots son americans per igual sense ranconias...
...
Francesco, 07/03/2013 a les 09:57
+2
-4
Perqué el problema es que no s'ha volgut utilitzar una llengua unica a Europa...s'ha fet la moneda unica sense pensar en fer la llengua unica...si el 1990 s'hagues començat a ensenyar esperanto a tothom ara tota europa tindria una llengua comú..

P.S.: em sembla més aviat que son els mitjans alemanys que no tenen molt "cariño" amb els mediterranis, mira lo que van dir sobre el dos pallassos votats a les ultimes eleccions a italia.
es car
Anònim, 07/03/2013 a les 11:05
+4
-1
El cost del viatge a Australia es extremadament car, aixo sumat a visats i altres entrebancs, suposo que poden fer de fre a molta gent q vol feina, pq si no tens feina normalment no tens calers, o no gaires. Jo diria q aixo frena bastanta gent.
fills inmigrans
Anònim, 07/03/2013 a les 12:01
+6
-0
Doncs sense anar mes lluny, jo ting tres fills i dos ja han inmigrat,un a Dublin i l'altre a Copenaghe, i els dos ja estan treballan, amb millors sous dels que tenien aqui,un va marxar tenin feina, per millorar economicament i l'altre per buscar-ne doncs estaba parat, la filla que encara no a marxat(de moment)esta al paro, però ja l'hi esta voltant per el cap de marxar... o sigui que en el meu cas, ting moltes possibil-litats de que el meu marid i jo ens quedem sols aqui, el que diu es cert en part.....però no del tot.
causes
Lluis del Uruguai, 07/03/2013 a les 13:34
+8
-1
Tot lo que escrius es una gran realitat em sembla. Però hi han vegades no es per els diners que es mou la gent. Pot-ser que molts catalans no surten del nostre païs per-que l'estimen. I també molts cartalans en el passat van tenir que anar'sen perseguits com es el meu cas. De totes maneres molts problemes de Catalunya serien resolts al separar-se de Espanya que es una merda.
emigra tu als EEUU amb la Fundació del Prenafeta
anti-liberal, 07/03/2013 a les 17:42
+2
-0
Jo començaria per enviar a l'exili a tots els liberals i a tota aquesta gent que lloa les excel-lències d'aquest sistema socioeconòmic que patim però que molt rarament en pateix les consequències. Tots aquests apologistes del capitalisme i del liberalisme a ultrança rarament saben el que és estar a l'atur o el patir la precarietat.
Article curiós
Emigrant, 07/03/2013 a les 20:14
+1
-1
Estic molt d'acord amb l'observació de Puigpelat sobre la premsa del sud europeu. El Nord ens ha salvat el cul, i qui cregui que una moneda pròpia ens hauria tret de la crisi s'equivoca: la població s'hauria hagut de menjar una inflació i una pèrdua de poder adquisitiu espectaculars, molt superiors a les que patim en les circumstàncies actuals. El Nord ha posat els nostres polítics a ratlla i els ha obligat a fer el que calia, quan calia, i encara han estat massa tous.

Cert que a Catalunya hi ha una majoria que prefereix fer-se embargar la casa abans que haver d'aprendre anglès. De tota manera, qui emigra de Catalunya són invariablement els millors. Els garrulillos seran els últims a marxar. Per això no entenc que, a sobre, s'encoratgi el jovent a marxar. Només marxaran els que tenen bona formació, especialització o talent, idiomes...

Ja dels temps de pre-crisi que corre la falsa i desoladora creença que hi ha massa mà d'obra qualificada, a Catalunya. Poques vegades es parla d'un dèficit de demanda d'aquesta mà d'obra.

Realment, vist el panorama, si parles un mínim d'anglès i no ets inútil, marxa. La prosperitat t'espera a l'altra banda del Pirineu. També t'hi espera una societat més justa i endreçada. Catalunya hi perd, tu hi guanyes. A la me*** d'una p*** vegada!
Ens estimem la terra
Johns, 07/03/2013 a les 20:39
+3
-1
Jo vaig tornar de Londres el gener passat, i no es pas que tingues una mala feina o un mal sou (ben aviat el contrari) però trobava a faltar la meva terra.

Trobava a faltar el sol i el vent del mar, l'esperit català de dies com Sant Jordi o l'onze de Setembre i moltes altres coses tan "insignificants".

Encara estic buscant feina per aquí però estic content d'haver tornat a la terra que m'estimo.
doncs mira que be
Anònim, 08/03/2013 a les 00:49
+1
-0
pq perdo el temps escrivint res si llavors no ho poseu. em sembla patetic.
típic article d'algú que parla perquè té boca
Anònim, 08/03/2013 a les 10:50
+3
-0
Si el senyor articulista tingués idea de què parla, sabria que és més fàcil trobar un català a la plaça del Capitòli de Tolosa que a la plaça Catalunya de Barcelona.
Tolosa és ja plena de catalans, maldant per guanyar-s'hi la vida i barallant-se amb el sistema francès. I adonant-se que això de la lliure mobilitats dels treballadors era una gran mentida!
Puigpelat, per què no emigres?
Despertaferro, 08/03/2013 a les 12:16
+2
-0
Emigrar mai és fàcil. Per exemple, no recomano a ningú emigrar a països tan plens de prejudicis com Alemanya. Vaig fer una Erasmus d'un any a Stuttgart. En tan sols un any vaig tenir-ne prou d'alemanys per tota la vida. A més, si emigrem tots què passarà amb el país? Jo

D'altra banda, tinc amics que han emigrat a Austràlia. De treball allà ben poc. Això sí, cobren uns subsidis que permeten viure força bé. Però a les antípodes. I ja se sap que sense ajudes ningú aniria a viure al cul del món. Ben bé com passava al Berlín Occidental quan hi havia el Mur.
Visquent a Xile
Guillem Serra, 18/04/2013 a les 17:08
+0
-0
Jo he emigrat a Xile, hi visc des del Setembre, us escric des de Xile, i excepte que Catalunya s'independitzi m'hi haure de quedar, España esta MORTA, i mentre Catalunya hi sigui a dintre, també.


On puc trobar informació referent a aquestes ofertes Autralianes? Perque publiqueu coses si no en teniu almenys un link per dirigir-hi la gent?

Guillemserrabou@gmail.com
Geograf - Urbanista
Trilingüe
Catala emigrat a Chile.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Francesc Puigpelat    
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Ha publicat una vintena de llibres, entre els que destaquen Els últims dies del general Prim (2014), El retorn de Macbeth (2013), Faust, el Terrorista (2010), Els Llops (premi Carlemany, 2005) i Apocalipsi blanc (premi Josep Pla 1999). Quant a literatura infantil i juvenil, és autor de Romeo i Julieta. Segona part (2014), El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (2015) i coautor de la col·lecció Monday & May. Ha escrit anteriorment a El País, La Vanguardia, El Periódico i l'Avui, entre altres mitjans.
La casa d'Alcanar on hi havia les bombones de butà amb les quals els presumptes autors de l'atemptat preparaven els explosius | Sofia Cabanes
01/01/1970
Tot i que els autors de l'atac van acabar utilitzant una furgoneta per acabar matant, com en altres atemptats recents, el pla inicial era provocar una gran explosió al centre de Barcelona
Tensió entre membres ultres i antifeixistes | Jordi Bes
Jordi Bes
01/01/1970
Dues manifestacions han coincidit a la mateixa hora a la part alta de la Rambla per l'atemptat
Míriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Battuta | Míriam Hatibi
Esteve Plantada
01/01/1970
La portaveu de la Fundació Ibn Battuta i analista de dades assegura en aquesta entrevista a NacióDigital que els terroristes busquen "estigmatitzar tota una comunitat, la dels musulmans"
Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona | Guillem Bellafont
01/01/1970
L'atac a la Rambla reivindicat per Estat Islàmic commociona la capital catalana | En total, hi ha 14 morts i centenars de ferits | Els Mossos abaten cinc terroristes en un intent d'atemptat a Cambrils durant la matinada
Marina Garcés, una de les veus més respectades del pensament actual | Jordi Jon Pardo
01/01/1970
L'aclamada filòsofa forma part de "La gran regressió", un llibre que planteja un debat a través de pensadors com Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser o Ivan Krastev, entre d'altres