Catalans emigrants?

Aquesta notícia es va publicar originalment el 07/03/2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El govern d’Austràlia ha iniciat una campanya de captació de treballadors amb el títol “Els millors llocs de treball del món” adreçada a joves d’entre 18 i 30 anys. Els guanyadors rebran, per sis mesos de treball 100.000 dòlars australians en concepte de sis mesos de salari. Ignoro quants catalans hi acudiran, però sospito que molt pocs, tenint en compte els antecedents i la cultura del país.

A Catalunya hi ha quasi el 23% d’atur, mentre que a països com Austràlia, els Estats Units o Canadà, i ja no parlem d’altres molt més propers com Alemanya o Holanda, gairebé no hi ha atur. Per què a penes hi ha emigració, doncs? És una pregunta del tot pertinent, i que pot tenir algunes respostes incòmodes: que el català mitjà és conservador i passiu, que hi ha una general aversió al risc, o que el coneixement d’idiomes és gairebé nul. En aquests moments difícils, el tradicional esperit emprenedor català brilla per la seva absència, fins pel que fa a l’emigració.

Aquesta aversió a sortir explica moltes coses, entre elles el fracàs de l’euro. La moneda única europea es va dissenyar sobre l’entelèquia que, un cop fet l’espai econòmic comú i esborrades les fronteres per treballar en un o altre país, es generaria una mobilitat real intraeuropea. Per entendre’ns, que un català podria marxar a treballar a Escòcia, a Alemanya o a Holanda amb la mateixa naturalitat amb què un californià aturat se’n va a treballar a New Jersey o Louisiana.

L’experiència ha demostrat que aquesta pressuposició, bàsica per a l’equilibri econòmic de la Unió Europea, era falsa. Els tecnòcrates de Brussel·les es van oblidar d’un detallet: que la diversitat cultural i lingüística dins de la UE és enorme, i que els prejudicis ancestrals entre diverses nacionalitats perviuen amb enorme força. Només cal llegir el que es diu darrerament sobre Alemanya en mitjans espanyols o italians. És inconcebible que un diari de Nova Orleans digui bajanades tan grans i xenòfobes sobre Nevada o Dakota del Sud. La diferència és evident: els EUA estan articulats com a nació, mentre que la UE és una simple acumulació de nacions de vegades hostils entre elles.

En aquest moment, mentre a Catalunya hi ha el quasi el 23% d’atur, a Tolosa, només a cinc hores de cotxe de Barcelona, l’atur és del 10% i els salaris més alts. Per què, doncs, Tolosa no s’omple de catalans? Caldria reflexionar-hi una estona.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

massa que emigren
innisfree, 07/03/2013 a les 08:00
+11
-0
Em sembla que l'articulista s'ha empescat una història una mica al marge de la realitat.

Precisament, el mal del nostre país --un mal greu-- és que la millor jovenalla se'ns n'està anant a treballar a l'estranger, mentre que aquí ens queden les rampoines --sovint monolingües, que no se'n van ni a fum de sabatots, perquè aquests sí, tenen aversió a tot--.

Tots coneixem casos de jovent català, amb ple domini de l'anglès, que se n'ha anat a treballat a l'estranger i s'hi ha quedat. Per al país, això és una sagnia difícilment suportable. Jo mateix tinc un cosí que fa investigació a Austràlia, i és molt possible que s'hi quedi, perquè les ofertes que li fan són molt temptadores.

Què volem? Buidar el país dels millors elements mentre acollim la requincalla de tot arreu? Els que emigren són, sovint, catalans mitjans --com diu l'autor--, catalanoparlants i ben formats acadèmicament. Amb aquesta tendència --que és real, no me la invento--, el futur del país queda seriosament compromès.

Tant de bo fóssim con Islàndia o Israel, on el jovent, a una certa edat, marxa a l'estranger, però després torna.

Els nostres governants haurien de fer mans i màgines perquè hi hagi les condicions necessàries perquè el jovent que ha emigrat torni. Els necessitarem.
Ole tu!
Anònim, 07/03/2013 a les 08:44
+2
-3

Ben dit! Molt ben dit!

Vigila que et faran fora de Catalunya per això! Aquí tot es perfecte, la culpa de tot és de Madrid i els catalans som els més llestos, emprenedors, alts i guapos.

Però la veritat és que som el país més covard del món, sempre ens mirem al mèlic i ens va perfecte el poder anar de víctimes i donar la culpa a algú altre.I en canvi:
Anònim, 07/03/2013 a les 09:46
+2
-1
La veritat sobre la immigració (e noticies)

Xavier RiusEl problema no és dels magistrats del Suprem que han decidit ara donar via lliure a l'ús del burca a Catalunya, que també (1). El problema és que el Govern no s'ha atrevit a agafar el bou per les banyes. La immigració és sempre una patata calenta. Més val no cremar-se.

Al capdavall, els propis magistrats recorden en la sentència que el Senat -per un cop el Senat serveix per alguna cosa- va aprovar una moció el 23 de juny del 2010 per regular la "prohibició" de l'ús del burca als espais públics. Què s'ha fet des de llavors? Res.

De fet, el problema no és prohibir el burca o no, el problema és: com hem deixat entrar dones que van amb burca pels carrers de Lleida -o del Vendrell, o de Salt, o de Badalona- com si això fos l'Afganistan? Aquesta és la qüestió: quina voluntat d'integració té una dona que va amb burca? I, de retruc, quina voluntat d'integració té tota la seva família començant pel marit? Aquí sempre anem amb un lliri a la mà.

Com no volen que vinguin immigrants si fins i tot el màxim tribunal de l'Estat dictamina a favor del burca? En la seva opinió, prima la llibertat religiosa enfront la seguretat a l'espai públic. El més curiós és que els magistrats considerin també que la llibertat religiosa està per sobre de la dignitat de la dona.

Com no volen que vinguin immigrants si quan arriben sense papers els donem ensenyament i sanitat de franc? Només cal empadronar-se. M'estalvio de parlar d'altres ajuts com el Pirmi -fins i tot el cobrava l'imam salafista de Lleida!- perquè algun imbècil em dirà racista.
Només una dada estadística extreta del darrer debate sobre el estado de la nación: saben quantes aturats hi ha a Espanya? 5,9 milions. D'aquests 4,7 són espanyols i 1,2 són immigrants. Ho podem pagar?.
Jo no en tinc ni puta idea d'economia -de fet no tinc npi de res, per això em vaig fer periodista-, però preguntin a Niño Becerra, que és catedràtic de la Pompeu. En el benentès, per descomptat, que no ara no es poden deixar de pagar les prestacions a tots aquells que han cotitzat. Només faltaria.
Com que els polítics no saben què fer amb el ema immigració ara hi ha la llegenda urbana que, amb la crisi, se'n van: és mentida. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) l'any passat el nombre d'estrangers encara va augmentar en 1.000. Cinc anys després, per cert, de l'inici de la crisi econòmica.
Dels quals, d'altra banda, el col•lectiu marroquí és el més nombrós. Això també dificulta la integració. Com encertadament em va dir un dia la meva dona, que pel tipus de feina que té es passa el dia al carrer: "Si en ve un, s'integra; si en vénen mil, no". A la Feria de Abril la caseta del rei del Marroc és tan gran com la del PSC. Però està més plena.

Sí, ja sé que no podem aixecar un mur al Mediterrai. També, no cal dir-ho, que són persones com nosaltres i que ningú no es pot morir en una cantonada com un gos. Però el PP ha intentat almenys limitar l'assistència sanitària i l'altre dia Duran, també al debate sobre el estado de la nación, encara li retreia a Rajoy que "vulneran los derechos humanos, aumentan la gestión burocrática y aumentan el riesgo sanitario del país, ya que las enfermedades no van vinculadas al tener o no tener tarjeta sanitaria".

Molt criticar el turisme sanitari, però aquí no podem pagar ni les farmàcies i, en canvi, la Generalitat donarà assistència sanitària a immigrants sense papers d'altres comunitats autònomes. Això sí, quan hi ha eleccions, el líder d'Unió diu que la immigració és "un problema" i que hi ha "més immigrants dels que hi hauria d'haver". Però llavors què fem?

Un dia la immigració ens explotarà a les mans. Ho he dit més d'un cop: sort que Josep Anglada és un eixelebrat -i espero que no em foti una demanda per dir-ho- perquè si fos un Geert de Wilders entraria amb força al Parlament. Al capdavall, a la majoria de països europeus els partits d'ultradreta -ells en diuen dreta identitària- ja tallen el bacallà.

Fins i tot a països amb més tradició democràtica que nosaltres com Suïssa, Bèlgica, Holanda, Noruega, França, Àustria, Finlàndia. Tot perquè l'esquerra ha deixat orfes els seus antics votants. I si no preguntin qui vota Marine Le Pen: els que abans votaven el comunista Georges Marchais. S'han passat en massa. Només cal comparar els percentatges.

Però com el mapa polític català està a punt de fer, en els propers anys, un pet considerable no se sap mai. Sentències com la del Suprem -inclosa la inactivitat dels partits, especialment la del Govern de CiU- està generant un caldo de cultiu de molta gent que deixarà de votar les opcions més tradicionals
jarrai catalana
otger catalò, 07/03/2013 a les 09:51
+5
-3
Primer de tot marxa tu!! ja esta bé de donar lliçons a la gent des de la comoditat de tindre un sou assegurat en criticar a la societat i en NO solucionar res de res, ans el contrari perquè aquest diari està subvencionat amd diners de la Generalitat i de les campanyes polítiques que també paguem els ciutadans!! M'agradaria saber quin coneixement d'idiomes té vostè, em refereixo a idiomes que serveixin per fer-se entendre fora de Catalunya... també m'agradaria saber si algun cop a invertit o ha sigut emprenedor ja que critica tant la desídia de la societat catalana-

P.D: per a molts catalans -jo inclòs- el fet que vingui un extremeny o andalús a Catalunya el considerem immigrant sap vostè que ha estats units això NO passa tots són americans sense mirar quina etnia tenen. Per exemple a Lousiana hi ha molta colonia de anglaterra en cambi nova jersey hi ha colonia italiana i tots son americans per igual sense ranconias...
...
Francesco, 07/03/2013 a les 09:57
+2
-4
Perqué el problema es que no s'ha volgut utilitzar una llengua unica a Europa...s'ha fet la moneda unica sense pensar en fer la llengua unica...si el 1990 s'hagues començat a ensenyar esperanto a tothom ara tota europa tindria una llengua comú..

P.S.: em sembla més aviat que son els mitjans alemanys que no tenen molt "cariño" amb els mediterranis, mira lo que van dir sobre el dos pallassos votats a les ultimes eleccions a italia.
es car
Anònim, 07/03/2013 a les 11:05
+4
-1
El cost del viatge a Australia es extremadament car, aixo sumat a visats i altres entrebancs, suposo que poden fer de fre a molta gent q vol feina, pq si no tens feina normalment no tens calers, o no gaires. Jo diria q aixo frena bastanta gent.
fills inmigrans
Anònim, 07/03/2013 a les 12:01
+6
-0
Doncs sense anar mes lluny, jo ting tres fills i dos ja han inmigrat,un a Dublin i l'altre a Copenaghe, i els dos ja estan treballan, amb millors sous dels que tenien aqui,un va marxar tenin feina, per millorar economicament i l'altre per buscar-ne doncs estaba parat, la filla que encara no a marxat(de moment)esta al paro, però ja l'hi esta voltant per el cap de marxar... o sigui que en el meu cas, ting moltes possibil-litats de que el meu marid i jo ens quedem sols aqui, el que diu es cert en part.....però no del tot.
causes
Lluis del Uruguai, 07/03/2013 a les 13:34
+8
-1
Tot lo que escrius es una gran realitat em sembla. Però hi han vegades no es per els diners que es mou la gent. Pot-ser que molts catalans no surten del nostre païs per-que l'estimen. I també molts cartalans en el passat van tenir que anar'sen perseguits com es el meu cas. De totes maneres molts problemes de Catalunya serien resolts al separar-se de Espanya que es una merda.
emigra tu als EEUU amb la Fundació del Prenafeta
anti-liberal, 07/03/2013 a les 17:42
+2
-0
Jo començaria per enviar a l'exili a tots els liberals i a tota aquesta gent que lloa les excel-lències d'aquest sistema socioeconòmic que patim però que molt rarament en pateix les consequències. Tots aquests apologistes del capitalisme i del liberalisme a ultrança rarament saben el que és estar a l'atur o el patir la precarietat.
Article curiós
Emigrant, 07/03/2013 a les 20:14
+1
-1
Estic molt d'acord amb l'observació de Puigpelat sobre la premsa del sud europeu. El Nord ens ha salvat el cul, i qui cregui que una moneda pròpia ens hauria tret de la crisi s'equivoca: la població s'hauria hagut de menjar una inflació i una pèrdua de poder adquisitiu espectaculars, molt superiors a les que patim en les circumstàncies actuals. El Nord ha posat els nostres polítics a ratlla i els ha obligat a fer el que calia, quan calia, i encara han estat massa tous.

Cert que a Catalunya hi ha una majoria que prefereix fer-se embargar la casa abans que haver d'aprendre anglès. De tota manera, qui emigra de Catalunya són invariablement els millors. Els garrulillos seran els últims a marxar. Per això no entenc que, a sobre, s'encoratgi el jovent a marxar. Només marxaran els que tenen bona formació, especialització o talent, idiomes...

Ja dels temps de pre-crisi que corre la falsa i desoladora creença que hi ha massa mà d'obra qualificada, a Catalunya. Poques vegades es parla d'un dèficit de demanda d'aquesta mà d'obra.

Realment, vist el panorama, si parles un mínim d'anglès i no ets inútil, marxa. La prosperitat t'espera a l'altra banda del Pirineu. També t'hi espera una societat més justa i endreçada. Catalunya hi perd, tu hi guanyes. A la me*** d'una p*** vegada!
Ens estimem la terra
Johns, 07/03/2013 a les 20:39
+3
-1
Jo vaig tornar de Londres el gener passat, i no es pas que tingues una mala feina o un mal sou (ben aviat el contrari) però trobava a faltar la meva terra.

Trobava a faltar el sol i el vent del mar, l'esperit català de dies com Sant Jordi o l'onze de Setembre i moltes altres coses tan "insignificants".

Encara estic buscant feina per aquí però estic content d'haver tornat a la terra que m'estimo.
doncs mira que be
Anònim, 08/03/2013 a les 00:49
+1
-0
pq perdo el temps escrivint res si llavors no ho poseu. em sembla patetic.
típic article d'algú que parla perquè té boca
Anònim, 08/03/2013 a les 10:50
+3
-0
Si el senyor articulista tingués idea de què parla, sabria que és més fàcil trobar un català a la plaça del Capitòli de Tolosa que a la plaça Catalunya de Barcelona.
Tolosa és ja plena de catalans, maldant per guanyar-s'hi la vida i barallant-se amb el sistema francès. I adonant-se que això de la lliure mobilitats dels treballadors era una gran mentida!
Puigpelat, per què no emigres?
Despertaferro, 08/03/2013 a les 12:16
+2
-0
Emigrar mai és fàcil. Per exemple, no recomano a ningú emigrar a països tan plens de prejudicis com Alemanya. Vaig fer una Erasmus d'un any a Stuttgart. En tan sols un any vaig tenir-ne prou d'alemanys per tota la vida. A més, si emigrem tots què passarà amb el país? Jo

D'altra banda, tinc amics que han emigrat a Austràlia. De treball allà ben poc. Això sí, cobren uns subsidis que permeten viure força bé. Però a les antípodes. I ja se sap que sense ajudes ningú aniria a viure al cul del món. Ben bé com passava al Berlín Occidental quan hi havia el Mur.
Visquent a Xile
Guillem Serra, 18/04/2013 a les 17:08
+0
-0
Jo he emigrat a Xile, hi visc des del Setembre, us escric des de Xile, i excepte que Catalunya s'independitzi m'hi haure de quedar, España esta MORTA, i mentre Catalunya hi sigui a dintre, també.


On puc trobar informació referent a aquestes ofertes Autralianes? Perque publiqueu coses si no en teniu almenys un link per dirigir-hi la gent?

[email protected]
Geograf - Urbanista
Trilingüe
Catala emigrat a Chile.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Francesc Puigpelat    
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Ha publicat una vintena de llibres, entre els que destaquen Els últims dies del general Prim (2014), El retorn de Macbeth (2013), Faust, el Terrorista (2010), Els Llops (premi Carlemany, 2005) i Apocalipsi blanc (premi Josep Pla 1999). Quant a literatura infantil i juvenil, és autor de Romeo i Julieta. Segona part (2014), El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (2015) i coautor de la col·lecció Monday & May. Ha escrit anteriorment a El País, La Vanguardia, El Periódico i l'Avui, entre altres mitjans.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb els dies posteriors a l'1 d'octubre
 00:46 ÚLTIMA HORA Rajoy destituirà Puigdemont i tot el Govern amb l'article 155, segons «El País». L’estratègia del president del govern espanyol implicaria cessar tot el govern català en bloc i nomenar un representant que en centralitzi les tasques de coordinació.
 22:47 OPINIÓ «La força de la gent», l'article de Carme Porta. 
 22:47 OPINIÓ «I tot, per no permetre votar», l'article de Jordi Bianciotto.
 22:46 OPINIÓ «Resistir», l'article d'Aleix Sarri. 
 22:45 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article de Ferran Casas.
 21:56 El PSC del Bages contradiu Pedro Sánchez i considera que el 155 «no és la solució». Els socialistes del Consell Comarcal rebutgen que l'anunci d'aplicació de l'article 155 "hagi substituït la petició no corresposta del President de la Generalitat de mantenir una reunió per parlar-ne".
 21:55 Quan el PSOE se'n reia del PP i assegurava que no aplicarien el 155. Rajoy i Sánchez han fet oficial aquest divendres l'acord per intervenir l'autonomia de Catalunya, però mesos enrere els socialistes presumien de tot just el contrari.
 21:25 VÍDEO Estudiants de la UAB desmunten les mentides d'«Espejo Público» sobre el procés català. Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat.
 20:59 L'exministre Joan Majó es dona de baixa del PSC. "No vull recolzar de cap manera, ni directa ni indirecta, la política del PP, tal com diu i sembla que està fent el PSOE", sentencia en la carta que ha enviat a Miquel Iceta.
 20:45 Un exambaixador britànic, sobre el 155: «És feixisme». Craig Murray ha carregat amb duresa contra l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per convocar eleccions a Catalunya.
 20:25 ÚLTIMA HORA Felip VI avisa que l'«inacceptable intent de secessió» es frenarà amb tots els instruments de l'Estat. El monarca, quan queden poques hores per a l'activació de l'article 155, apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoïsme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns".
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
Entrades anteriors »
Felip VI i la reina d'Espanya, en l'arribada a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries | Casa Reial
01/01/1970
El rei apel·la a la "democràcia, les regles fonamentals i l'estat de dret" per donar suport a Rajoy en les hores prèvies a l'aplicació de l'article 155 | Jean-Claude Juncker, Donald Tusk i Antonio Tajani fan costat a l'Estat, carreguen contra "l'egoisme nacionalista" i sostenen que canviar fronteres "pot portar als inferns"
01/01/1970
Una desena d'alumnes de la Facultat de Ciències de la Comunicació defensen la pluralitat lingüística i ideològica que hi ha a les aules de la universitat
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
L'advocada del president d'Òmnium detalla a NacióDigital que l'Audiència Nacional pot tardar entre 15 dies i un mes en resoldre el recurs contra la presó preventiva
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern