Torna el Timbaler del Bruc

| 18/12/2012 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 18/12/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha reaccions que, honestament, no deixen de sorprendre’m. A voltes, gent aparentment catalanista, adopta una mena de patrioterisme ibèric que em recorda al ridícul i botifler Timbaler del Bruc. Dic aparentment catalanista perquè es tracta d’individus (periodistes i contertulians) que acostumen a aglutinar-se al voltant de mitjans de comunicació benpensants i tòpics. Són aquells mitjans que tant aviat elogien al president Mas, com troben que ha anat massa lluny i no ha calculat bé la jugada. El cas és que, en general, ara toca practicar l’hispanopatrioterisme contra la senyora Merkel. És una de les formes d’espanyolització que ha adoptat la societat catalana –a part de la jornada dita “intensiva” o “devuitatrés”-. El cas és que a la senyora Merkel se l’acusa, bàsicament, de tres coses.

Primera. No voler que el Banc Central Europeu (BCE) supervisi directament els 6.000 bancs de la zona euro i només els que tenen una capitalització superior als 30.000 milions d’euros. D’entrada, la informació és falsa o inexacta (que és una forma de mentida). Pel que diu l’Agència Reuters el BCE supervisarà “directament” els bancs amb actius superiors a 30.000 milions, i la resta d’entitats més petites seran supervisades pels bancs centrals de cada estat membre. Però, atenció, si el BCE té notícies de problemes o irregularitats a qualsevol d’aquests bancs, diguem-ne, petits, el BCE hi intervindrà directament arravatant-li la responsabilitat al banc central corresponent. La senyora Merkel, i altres governants del nord, addueixen que si el BCE vol controlar directament 6.000 bancs no farà bé la seva feina. I, a més, el risc està en els bancs grossos, no pas en els petits. El patrioterisme local, i els mitjans de comunicació superficials (és a dir, la majoria) diu que això és una excusa i que la senyora Merkel no vol que es controlin les “sparkasse” (caixes d’estalvi petites) alemanyes perquè algunes estan tocades. Això no sembla versemblant, però bé: i si fos així, què? És que la senyora Merkel ens demanarà a nosaltres diners per reflotar-les? Oi que si les “sparkasse” tenen problemes el tema es solucionarà amb diners alemanys? Doncs, aleshores? Sembla mentida que als catalans se’ns hagi torçat tant el cervell com per no saber veure que el merder l’hem muntat els sud-europeus. Si nosaltres no demanéssim rescats bancaris, tot aquest galimaties no existiria, i la senyora Merkel no necessitaria demanar supervisió dels diners que els contribuents alemanys (recordin-ho sempre) ens deixen.

Segona. S’acusa a la senyora Merkel d'endarrerir la posada en funcionament d’aquestes funcions de supervisió del BCE fins a març del 2014. Doncs què es pensen? Algú creu que crear una organització empresarial que ha de controlar els bancs de la zona euro, crear procediments, dotar-se d’estructura organitzativa i de personal, crear normes i regles, etc. es fa en menys d’un any? Em temo que qui parla tant lleugerament no ha tingut mai responsabilitats d’un cert nivell.

Tercer. S’acusa la senyora Merkel de governar “en clau” alemanya (per cert, la composició “en clau” agrada molt als nostres pobres lingüísticament mitjans de comunicació: “en clau parlamentària”, “en clau nacional”, etc.). Doncs com ha de governar la senyora Merkel? Fins on jo sé, els que han elegit la senyora Merkel han estat els alemanys, no pas els europeus. Ella no s’ha presentat a unes eleccions (que, per cert, no existeixen!) per presidir Europa. Són determinats països els que han organitzat un sidral econòmic i han acudit a Alemanya a demanar-li diners. I la senyora Merkel ha hagut de fer mans i mànigues per tal que els contribuents alemanys ens els deixin sense protestar massa. O no?

La veritat, si jo fos la senyora Merkel no seria ni la meitat d’europeista que ho és ella i tampoc entendria que una regió d’Europa poblada per catalans em critiquessin per després, cada Onze de Setembre, queixar-se de patir una situació similar a la que pateix Alemanya però respecte d’Espanya. Pensaria, no sense raons, que o bé els catalans estan com una cabra, o Catalunya és una regió d’Espanya on es balla el flamenc una miqueta, només una miqueta, diferent.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I tant!!
Joan Crosta, 18/12/2012 a les 03:35
+18
-1
Moltes gràcies Sr. Roig, com sempre l'hi ha fotut al bell mig del cap. Algú ho havia de dir!.
Correcte Sr. Roig
Anònim, 18/12/2012 a les 05:59
+29
-0
Té tota la raó, i jo també penso que si sóc un obrer de Düsseldorf que ha de treballar en un minijob de 20 hores per 400€ al mes i em diuen que els meus diners se'ls han gastat en fer AVES amb 5 persones el viatge i aeroports amb menys tràfic aeri que Mart, mentre jo veig disminuir el meu poder adquisitiu, se'm passen ràpid les ganes de ser europeu. Sembla mentida que la gent no vegi l'esforç que està fent el poble alemany per la resta d'Europa. Això sí...qui s'apuntava alegrement a deixar els diners per ximpleries (sense el degut control que caldria haver-los exigit, com també ens queixem aquí, per cert) i a vendre els vagons dels trens i la tecnologia pels aeroports marcians eren, en molts casos bancs i grans empreses alemanyes (Siemens, Deutsche Bank, Commerzbank...) als quals, com de costum, ningú- ni aquí ni a Alemanya- els ha exigit comptes de la seva frivolitat. Si vol un símil català pensi en si algú ha exigit a CatalunyaCaixa responsabilitats pel seu mal capteniment i si el Sr. Todó està dimitit.
"En clau bancària"
JoMateix, 18/12/2012 a les 06:50
+9
-5
Merkel és la senyora encarregada dels bancs i els poders financers. El desgavell l'he produït el sud d'Europa però Alemanya l'ha avalat, promogut i fins i tot potenciat (ampliació inclosa) perquè pensaven que d'aquesta manera vendrien més cotxes. Doncs bé, tard o d'hora se n'adonaran que quan hagi ofegat tota l'economia del sud a partir de retallades i de salvar els bancs ja no podrà comprar-los els cotxes ni el Tato, per fer-ho encara més hispànic.
PD: A Cat tb som parcialment responsables de l'expoli que patm com a "avaladors" dls polítics que ens han venut i han aprovat pressupostos espanyols i lleis injustes una vegada rere l'altra. Una cosa no treu l'altra senyor Roig.
Manipulació a 8tv
Isabel C., 18/12/2012 a les 08:07
Interessant
+62
-0
Totalment d'acord. I el programa estrella dels peixalcovistes i hispanopatrioters, sens dubte, el 8 al dia de l'incombustible Josep Cuní. No entenc aquest home, com no entenc altres tertulians del seu espai com ara el Sr. Foix. Incorren una i una altra vegada en una flagrant contradicció quan, d'una banda, clamen a favor de que s'imposi el missatge de la manifestació del 14 de novembre per damunt del missatge de la Diada. Però, després, quan senten parlar d'algunes mesures que proposa ERC per a alleugerir la càrrega que pesa sobre les classes treballadores i mitjanes i augmentar la contribució dels més rics, són els primers que atien la por a la fugida de capitals i empreses a territoris veïns amb menys pressió fiscal. I doncs? D'on volen que la Generalitat tregui els diners per fer polítiques socials i impulsar el creixement? Potser vaig entenen el què realment volen: que s'enterri a l'oblit la voluntat majoritària dels catalans expressada a les urnes demanant un referèndum per la independència i que Catalunya s'agenolli davant els desitjos del Gobierno del PP començant per marginar ERC, pactant un govern amb el PSC o, inclús, amb el PSOE. Durant la campanya, molts només heu posat l'accent en què 8tv marginava Solidaritat, però no és del tot cert o no és tota la veritat. De fet, el que l'incombustible Cuní ha estat fent abans, durant i després de la campanya és afavorir descaradament el PSC donant-li una importància o rellevància que primer les enquestes i ara les urnes li treien. Només cal veure l'impostat debat a tres amb Navarro d'únic representant de l'esquerra catalana (sic). L'aposta del grup Godó està molt clara, no parar fins a aconseguir la sociovergència i enterrar l'opció de fer la consulta sobiranista per dedicar-nos al de sempre: pidolar i plorar a Madrid perquè ens prestin els mateixos diners que s'emporten d'aquí. I no reparen en mitjans, eh? Fins i tot apliquen una censura selectiva en els comentaris a peu de "tertúlia" que mostren. Mentre que al Facebook el 90% dels comentaris són de signe independentista, ells mostren un 50% de comentaris en la linia "PSC" o, inclús PP. I a sobre utilitzen la seva pròpia manipulació per a avalar la tesi que diu que la majoria dels catalans volen un govern que governi "com sempre" practicant el peix al cove. Vergonyós i, alhora, preocupant. Preocupant perquè la majoria social a favor de la independència no té cap televisió de prestigi i àmpliament vista a favor. Totes estan en contra, incloses les de casa. I amb TV3 no s'hi pot comptar perquè va amb el lliri a la mà amb l'excusa de ser una televisió pública i no fa tertúlies polítiques i, si les fes, donaria el mateix pes als de la linia PSC i PP que a la resta, mentre que a totes les televisions espanyoles, públiques i privades, la pluralitat és inexistent, tots estan en contra del catalanisme i de la independència.
Desert mediàtic 2.0
Jordi M, 18/12/2012 a les 08:49
+13
-1
Cuní i Godó són dos parasociates. Cuní odia Convergència mentre que Godó més aviat la menysprea però, parasociates, tots dos per igual. Per cert, ara que el grup Godó ja torna a ser el que havia estat sempre, ara ja sentirem parlar menys de subvencions.
D'acord!
Anònim, 18/12/2012 a les 09:55
+6
-1
Els ciutadans alemanys pensen que estan fent una 'bona obra' i ho accepten -qui més qui menys- amb resignació. Els europeus del sud es pensen que els alemanys no fan prou per ells. Així estan les coses...
No estic d´acord
Anònim, 18/12/2012 a les 10:21
+5
-15
No es pot descailificar a un personatje com el timbaler del Bruc com a ridícul i botifler, ¿pero que es aixó? L´ història va ser com va ser i no es pot cambiar a guts del opinant, quins collons. ¿I també es ridícula la Península Ibèrica i els Pirineus que ens apartan d´Europa? Impresentable.
a la Sra Isabel
Anònim, 18/12/2012 a les 11:13
+12
-1
La felicito per l'anàlisi.
Sr. Cot contracti aquesta senyora, que aporta molta més lucidesa que algun dels seus opinadors.
Article excel·lent
Gombau, 18/12/2012 a les 11:16
+18
-3
Excel·lent article, Sr. Xavier Roig. Textos com el seu ajuden a comprendre el món en què vivim d'una manera realista i clara.
Impecable. Gràcies, sr Roig
Anònim, 18/12/2012 a les 11:20
+23
-5
Jo no hi entenc ni fava d'economia, però tinc ulls, orelles i un cap per pensar. El que exposa el sr Roig en aquest article és el que de manera simple intueixo i no paro de repetir: la sra Merkel n'està fins als ovaris, i amb raó, dels paràsits irresponsables del sud d'Europa, i encara al·lucino de la paciència que té amb ells i del seu esperit constructiu europeu. A banda, compte, sr Roig, és "arrebassant-li", no "arravatant-li", que el barbarisme fa mal als ulls.
Gràcies de nou pel seu article, sr Roig. L'espero sempre en candeletes i m'ajuda a treure'm del cap que no estic boig per pensar el que penso.
Ridícul Roig
Anònim, 18/12/2012 a les 11:55
+13
-29


Jo no sé quins mèrits aplega aquest senyor Roig que sempre renya a tothom i al cim dóna lliçons de tota mena de disciplines. Llegeixo avui una encès elogi de la senyora Merkel i titlla la gent que la critica de "espanyols i hispanonoséquè". No sabia que els premis Nobel d'economia Krugman i Stiglitz, tan contraris a les polítiques d'austericidi de la Merkel, fossin espanyols. L'altra perla del senyor Roig és titllar el timbaler del Bruc de ridícul i botifler. Els botiflers eren els partidaris a Catalunya del Borbó i, per tant, contraris als interessos dels catalans. Que jo sàpiga, i potser el senyor Roig em corregirà amb els seus coneixements espectaculars de tota ciència mundana, el timbaler va lluitar a principis del XIX, és a dir 200 anys després de l'aparició del terme botifler, i va lluitar contra l'ocupació francesa i no contra Catalunya. El risc de voler opinar de tot sense conèixer gaire res és el de fer el ridícul, això sí sense tambor i sense barretina, però el ridícul igual
Formidable article, per cert
Jordi M, 18/12/2012 a les 14:22
+9
-1
Evidentment, que el timbaler del Bruc és un mite botifler. Un mite espanyolista, vaja, no filem tan prim perquè l'expressió continua fent-se servir avui dia i per tant és absurd considerar-la ja anacrònica quan la Guerra del Francès; que no diem que Francesc de Carreras és un botifler? I doncs? El que em sorprèn és que hi hagi qui ha estat tant a la lluna de València com perquè li sobti que es digui. No només és un mite botifler sinó que el mite ha arrelat dins la cultura popular, que d'aquí ve la dita recriminatòria que 'Si en lloc de tocsr el timbal s'hagués tocat els collons, ara seríem francesos en lloc d'espanyols'. O sigui que millor que ens hagués assimilat a tots França perquè, mal per mal i centralisme per centralisme, convertir-nos en francesos resulta bastant menys repugnant que convertir-nos en espanyols.
No pixen colònia
Anònim, 18/12/2012 a les 14:28
+3
-7
Salutacions "Ridícul Roig". Secundo la teva opinió. Desconec per quin motiu la moderació a decidit no publicar un post meu que apuntava en la mateixa direcció que tu marques. Són molts, i molt reputats, els economistes anglosaxons que dubten més-que-raonablement de l'estat de les institucions financeres alemanyes. Fins i tot més enllà de les sparkasse ... i apuntant a la ínfima capitalització (comparada amb la cartera de préstecs) del Deutsche Bank. Però el Sr. Roig és un germanòfil confès (coses de l'enginyeria, suposo) i sempre li sembla que tot allò que ve d'Alemanya fa olor de colònia.

En fi ... un enginyer fent d'economista a hores lliures. Escriu bé, no se li pot negar ... Però és d'idees bastant fixes ... i sovint errònies.
Potser no sempre però sovint Espanya enganya.
Charly Brown, 18/12/2012 a les 14:38
+6
-1
Per Anonim de les 11:55

Al timbaler del Bruc l'hem de honorar com a llegenda catalana que tant podria haver lluitat contra una invasió francesa el segle XIX com ho hauria pogut fer, si hagués existit, el segle XVIII contra la invasió castellana. Però dit això cal deixar clar que tot el que diu Roig de la Merkel está molt justificat. Ella ha estat elegida pels alemanys, i el sidral economic d'Espanya no es culpa dels governs alemanys sino dels governs espanyols ineficients i malgastadors. Això sempre ho hem de tenir clar, així vom el fet de que és demanant diners als alemans com Espanya vol surtir del merder i és per això que el govern de la Merkel te tot el dret de imposar les condicions si son ells els que han d'afluixar la mosca. Deixem-nos de les mentides de la caverna nacionalista espanyola que no ens fan cap bé. Ja sabem que els espanyols no reconeixen mai els seus grans errors i sempre han de buscar culpables exteriors, els elements, els catalans, els alemanys, la perfida albión o el que sigui.
Manolete, si no sabes ...
No desbarris, 18/12/2012 a les 14:47
+9
-3
Abans de voler vendre'ns les "excel·lències" alemanyes, clavi si us plau una ullada a un article de Bloomberg d'un dels economistes del Fons Monetari Internacional (Simon Johnson) que ja fa temps que ve advertint de l'autèntic desastre que suposen els "Landesbanken" alemanys i, molt més preocupant, de la severíssima descapitalització que pateix el Deutsche Bank que el deixarà contra les cordes (carn de nacionalització) a la més mínima turbulència financera.

Riute'n dels bancs espanyols. L'elefant a l'habitació es diu Deutsche Bank. Aviat estarem parlant de rescatar-lo amb diners de tots els contribuents europeus.

Els "déus" que el Sr. Roig idolatra, són ídols amb peus de fang.

Prefereixo mil vegades un Santander ... que un Deutsche Bank. El sistema financer alemany (que tan alegrement va prestar als denostats mandrosos del Sud) es troba a les portes de donar-nos un disgust.

I de rescatar amb diners alemanys ... res de res. Alemanya contribueix amb un 25% als fons ... però el 75% restant el posem la resta d'europeus.

Alemanya intenta rescatar, en realitat, els seus bancs que estan farcits de deute del Sud. Ningú els va obligar a comprar-lo. Els uns ens vàrem endeutar més enllà del que és racional ... i els altres ens varen prestar més enllà del que el més mínim criteri de prudència hagués aconsellat. I ara tots tenim un problema. Els uns per endeutar-nos ... i els altres per prestar-nos sabent que no cobrarien i perquè al seu país l'estalvi té una remuneració ridícula (gràcies a les polítiques de Frau Merkel).
Crit als independentistes
Sóc de Tremp, 18/12/2012 a les 17:46
+3
-2
Tots units: ANC, AMI, OMNIUM CULTURAL, SI, ERC, CUP, CDC, ICV-EUiA, NEC i tota la societat civil donant suport.

Independencia per no més enllà del primer semestre de 2013

Per la INDEPENDÈNCIA de CATALUNYA!!!!!
timbalers
acp, 19/12/2012 a les 08:17
+4
-1
Isabel C:M'has trepitjat el comentari!!
El cas de 8tv amb el Cuní i els seus tertulians es impresentable.
El que es impresentable es que el Cuní vagui d'equànime e independent quant te "el cul i la cadira llogada " per la Vanguardia.
Crec que es el programa de tv mes fals que hi ha actualment.
Els de Intereconomía son mes honestos que ell,perquè els veus a venir i "defensen" les seves idees (?),8tv es la intoxicació feta subtilesa,es la tv dels "anti" tot que respiri independència,autodeterminació.Es actualment la tv dels unionistes-espanyolistes.
Per cert PILAR RAHOLA :que fas amb aquesta gent
Bon article, gràcies, però...
Joan Despertaferro, 19/12/2012 a les 10:45
+0
-0
Senyor Roig, molt bon article i un impecable anàlisi, d'agraïr, com de costum. Però, com ja ha suggerit un altre comentarista, crec que convé ser molt curosos pel que fa a la gramàtica:
Quan cita els "nostres pobres lingüísticament mitjans de comunicació", vol dir que no es tracta dels nostres "lingüísticament pobres" mitjans de comunicació"?
8tv manipula i TV3 amb el lliri a la ma
Ivet, 19/12/2012 a les 18:55
+1
-0
Totalment d acord amb els comentaris sobre 8tv , no hi afagiria que a tambe van a favor del Duran en contra el Mas. I sobre tv3,Ii les tertulies, ho estendria Catlunya radio, massa representacio d espanyolistes, jo no els hi donaria ni aigua. Els pagaria amb la mateixa moneda.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Xavier Roig
Nascut a Barcelona (1957) però tarragoní, és enginyer i, a hores lliures, escriptor. Li agrada l’aviació, i muntar i arreglar aparells espatllats. Està convençut que cal aprofitar el temps perquè, tard o d’hora, algú ens prohibirà pensar. No és aficionat al futbol, ni creu que el Barça ens hagi de redimir de res. I que si no haguéssim d’estar sempre teixint el que altres desfan, podríem tenir més temps per fer de Catalunya un lloc més evolucionat. Com succeeix als països normals.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
 21:07 
 21:06 Carles Puigdemont anuncia que demanarà un ple del Parlament "per debatre i decidir sobre l'intent de liquidar l'autogovern i la democràcia" de Catalunya.
 21:06 Carles Puigdemont: "Les institucions catalanes i el poble de Catalunya no podem acceptar aquest atac".
 21:03 Carles Puigdemont critica que el govern espanyol "s'ha proclamat de manera il·legítima el responsable de la voluntat dels catalans".
 21:02 Carles Puigdemont considera l'aplicació de l'article 155 com "la liquidació de l'augotogovern i la voluntat democràtica dels catalans".
 21:01 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, critica que totes les propostes de diàleg al govern espanyol han tingut la mateixa resposta: "O el silenci o la repressió".
 20:41 Unes 500 persones són a la plaça Sant Jaume de Barcelona a l'espera de la declaració institucional de Carles Puigdemont, que es veurà a través de TV3.
 20:35 Rajoy agreuja el conflicte amb el 155, destaca la premsa internacional. Els mitjans d'arreu del món també es fan ressò de la resposta ciutadana en forma de manifestació a Barcelona.
 20:31 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero afirma que el Govern encara pot "rectificar" com a "acte polític intel·ligent" i convocar eleccions.
 20:06 El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, titlla de "penós" veure el socialista Pedro Sánchez amb Mariano Rajoy i Albert Rivera pel seu suport a l'article 155. "Si s'ha oblidat de les seves bases, cap canvi democràtic serà amb ell, sinó a pesar seu", defensa.
 
 19:58 Carme Forcadell es compromet a defensar la sobirania del Parlament: «No farem cap pas enrere». La presidenta de la cambra catalana compareix amb els representants sobiranistes de la mesa i acusa el president espanyol de completar "un cop d'estat de facto". "Ens comprometem avui, en l'atac més greu a les institucions catalanes, a defensar la sobirania del Parlament de Catalunya", afirma Forcadell.
 19:56 Carme Forcadell es compromet a defensar la sobirania del Parlament. "Rajoy pretén que el Parlament deixi de ser un parlament democràtic i això no ho permetrem", ha garantit.
 19:54 Carme Forcadell assegura que l'article 155 "no els permet fer el que volen fer", i adverteix que cauran "en la més flagrant inconstitucionalitat". Segons Forcadell, "no els acompanya ni la legalitat, ni la legitimitat política, ni compten amb el suport de la majoria de catalans i catalanes".
 19:49 
 19:51 Carme Forcadell critica que Rajoy "ha traspassat tots els límits" i l'acusa d'haver fet "un cop d'estat de facto ."Ara ens volen prendre el Parlament que ha votat la ciutadania", assegura la presidenta del Parlament.
 19:49 Els treballadors de Catalunya Ràdio no reconeixeran un director imposat per Madrid. TV3, Catalunya Ràdio i l'ACN reivindiquen la seva independència davant les mesures anunciades per Rajoy.
 19:48 
 19:36 
 19:21 Guardiola, sobre el 155: «És un dia molt trist per a la democràcia». L'entrenador del Manchester City critica la decisió del govern espanyol i demana que no hi hagi "violència": "L'únic que volíem fer era votar"
 19:04 Col·lectius d'advocats recullen firmes per denunciar que s'ha empresonat Cuixart i Sànchez fent un "ús ideològic del dret". 
 19:04 Parlon, Ballart i Mayoral demanen al PSC que es demarqui del PSOE pel 155. Els alcaldes socialistes s'oposen de manera "radical" a la decisió de Madrid i insten el Govern a no fer cap acció unilateral que agreugi les dificultats d'entesa.
 18:51 VÍDEO Les llàgrimes de Xavier Domènech a la manifestació per la llibertat de Cuixart i Sànchez. El líder d'En Comú Podem s'emociona al final de la manifestació.
 18:50 ACTUALITZACIÓ «Som milions, som les nostres institucions»: clam massiu per la llibertat i contra el 155. Unes 450.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, planten cara a la repressió de l'Estat i exigeixen l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 
 18:43 Ada Colau reclama al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que no doni suport a l'aplicació de l'article 155 i que junts facin "un front comú" en defensa dels drets i les llibertats.
 18:36 Unes 450.000 persones participen a la manifestació per demanar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona.
 
 18:35 Ada Colau redobla la pressió sobre els socialistes, ja que veu "incomprensible" el seu suport a l'article 155.
 18:33 
 18:33 VÍDEOS «Què volen aquesta gent»: el record més emocionant per a Sànchez i Cuixart. Maria del Mar Bonet emociona la manifestació amb "Què volen aquesta gent".
 18:29 Acaba l'acte per demanar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart amb Els Segadors.
 
 18:29 El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, s'emociona amb la cançó de Què volen aquesta gent?.
 18:25 La cantant Maria del Mar Bonet interpreta la cançó Què volen aquesta gent?.
 18:22 
 18:19 Les entitats sobiranistes anuncien que es continuaran mobilitzant al carrer.
 18:14 Xiulada monumental quan es pronuncia el nom del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la lectura del manifest.
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont, durant el discurs institucional d'aquest dissabte al Palau de la Generalitat | Govern
Oriol March | 24 comentaris
01/01/1970
El sobiranisme preveu celebrar el proper ple divendres vinent, coincidint amb la sessió del Senat que validarà l'article 155 de la Constitució i liquidarà l'autonomia
01/01/1970
El líder del PP català titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»
El catedràtic de dret constitucional, Xavier Arbós, en una imatge d'arxiu | ACN
Pep Martí | 19 comentaris
01/01/1970
El catedràtic de Dret Constitucional de la UB respon als interrogants que genera una mesura que "pot incrementar la tensió i no hi ha cap garantia que les seves instruccions es compleixin"
Marta Rovira i Oriol Junqueras, abans d'un consell nacional d'ERC. | ACN
Roger Tugas | 25 comentaris
01/01/1970
Els republicans han informat els seus quadres sobre com reaccionar per preservar l'organització i la logística del partit | El pla s'ha elaborat arran de l'aparició de Tardà i Rufián en els informes que han servit per empresonar Sànchez i Cuixart
Oriol March analitza l'aplicació del 155
Oriol March | 10 comentaris
01/01/1970
Oriol March, redactor de Política de NacióDigital, analitza els passos previs a l'aplicació del 155 i l'aixecament de la suspensió de la declaració de la independència