OPINIÓ

El risc de la suspensió

«La Generalitat va dibuixar l’1-O com un bluf per provocar una reacció irada de Rajoy i així justificar la independència? O estava determinada a aplicar-ne el resultat?»

| 11/10/2017 a les 22:02h
A risc que l’article quedi obsolet (l’estic escrivint mentre Mariano Rajoy compareix al Congrés dels Diputats), la (confusa) estratègia del govern per implantar els resultats de l’1-O en diferit té una sèrie de grans riscos que seria bo tenir en compte.

1- Trencar la unitat independentista. Tant la del carrer com la del Parlament. Aquesta és la més preocupant pels interessos del govern. La del carrer perquè s’ha demostrat que ha estat el xassís que ha bloquejat i maquillat tots els errors de PDECat, ERC i CUP des del 2010. I la del Parlament, perquè reobre la ferida JxSí-CUP en el pitjor moment. Fa perillar la sostenibilitat de la legislatura i podria portar a unes eleccions anticipades de resultat incert. Sobretot si la CUP no volgués presentar-s’hi.

2- La teranyina del diàleg. Quan una part de la comunitat internacional demana que les parts del conflicte conversin i la Generalitat ho accepta, segurament no estan pensant en els mateixos termes. El Govern planteja una relació bilateral, d’Estat a Estat. La UE pensa més aviat en converses que apaguin focs, dins el marc constitucional. Per això quan el PSOE obre el meló de la reforma de la Constitució llença una teranyina. Dialoguem vol dir: multilateralment, els 47 milions d’espanyols i els mesos o anys que faci falta. És a dir: entreu a la teranyina i quedeu-vos-hi atrapats tot el temps que el bipartidisme espanyol necessiti. I a sobre és una eina que desactiva la possibilitat que Puigdemont aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Perquè Europa pot al·legar que Espanya sí que ofereix diàleg. No el diàleg que vol Catalunya, però diàleg.

3- La negociació internacional. Europa, com qualsevol altre actor internacional, no té perquè actuar si li surt més a compte no fer res. Per tant, la contemporització de la situació no afavoreix l’acció externa. Dit d’una manera més cruel: si Catalunya no és un problema per Europa, Europa no intervé ni negocia.

4- La màquina judicial no s’atura. Això vol dir que, encara que es negociï i es dialogui molt, hi ha tota una sèrie de peces del tauler que poden començar a caure en cadena. Trapero, Cuixart, Sánchez, el president, el Govern, els alcaldes... i en casos extrems, funcionaris o càrrecs de de primera i segona línia. El poder de l’Estat és aquest. Moncloa pot gesticular un cert diàleg mentre alhora, la justícia continua envestint el sobiranisme.    

5- Laminació competencial. En la mesura que el conflicte es manté en un espai controlable per Moncloa, sense caos als carrers, sense un Parlament autonòmic rebelat, el Congrés dels Diputats pot anar treballant amb calma en una centrifugació de competències de baixa intensitat. Com un carpaccio. Capa a capa. Sense estridències. Un 155 modulat.

6-Inestabilitat empresarial. Tenint en compte que el conflicte no està tancat, el món empresarial pot seguir argumentant que la situació és inestable. De fet, el discurs de Puigdemont no ha evitat que Planeta o Bimbo hagin anunciat canvis de la seva seu.
És evident que la Declaració d’Independència tindria una llista tant o més llarga d’inconvenients. Entre d’altres, una envestida ja no judicial sinó policial i potser militar. Cosa que generaria, com ja va fer-ho el seu anunci, una inestabilitat econòmica i social, d’abast difícil de calcular. I això, és clar, sense saber del cert si el suport ciutadà a la independència és prou robust com per sostenir-ho.

Davant tot plegat, la pregunta és: quina és l’estratègia de la Generalitat? Va dibuixar l’1-O com un bluf per provocar una reacció irada de Rajoy i així justificar la independència? O estava determinada a aplicar el resultat del referèndum? De la resposta a aquesta pregunta en depèn el que passarà els pròxims dies. O mesos. O anys.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Decepció i fracàs
Anna1, 11/10/2017 a les 22:52
+21
-13
A Madrid ja han desactivat l'independència. La prposta -trampa de modificació de la constitució és justament la teranyina interna i internacional de jugada mestra. Jano se'n podrà sortir. Gràcies al Puigdemont hem llençat a la paperera de la història la nostra oportunitat de ser lliures. Ara comença el principi d'un final molt dur. Quina decepció i quina vergonya.
El mandat que te el govern es l'independencia no la teranyina.
No ha de haber confusió. El govern te un mandat i aquest ha de ser la llum que guía qualsevol acció., 12/10/2017 a les 00:16
+18
-3
Es l'unic que no pot obviar.
La inestabilitat pot ser económica ara ( ja ho es, quant el gobierno està endeutat un 120% xifres reals) i més que ho ha de ser si l'independentisme vol que alguna cosa es mogui. Si guanya madriz la inestabilitat també serà social perqué la gent s'empobrirà encara més i les condiciones de vida seràn més dures.
Desencís
Anònim, 12/10/2017 a les 01:21
+14
-10
Tanta gent ha fet tant d'esforç durant tant de temps, arribant fins al punt de jugar-se la integritat física i perdre-la molts d'ells i en tot cas posar-la en perill tots, convençuts que , guiats per uns polítics tant o més valents que ells, arribarien fins al final tots junts, perquè així els ho havien dit aquests polítics...
Com ens podem sentir ara?!! Abandonats en el moment culminant, ens sentim decebuts, desconcertats, desconsolats, fins i tot enganyats i qui sap si utilitzats.
Y ahora.......
Anònim, 12/10/2017 a les 08:33
+13
-1
Sr.Jonqueras deje de jugar al escondite y haga algo,creo que como votante suyo,me gustaria que en estos momentos tan complicados,su respuesta fuera más contundente.No es posible que lo hayamos tenido tan cerca y el govern se arrugara en el último segundo.Quim Arrufat lo dijo ayer:"Nosotros sólo tenemos gente".Y la gente,llevamos una desilusión importante.
En un país normal
Ferma oposició , 12/10/2017 a les 08:35
+10
-10
En un país normal, el polític que menteix dient que una independència no ens deixaria fora d'Europa, no hi hauria fugida d'empreses i no hi hauria efecte frontera per a les pimes, no podria ni sortir a la porta del carrer davant l'escarni del poble.

Això en un país normal, perquè aquí se'ls aplaudeix o, en el millor dels casos, se'ls crítica per no haver agreujat més les coses.

Jo no vull ser aquest tipus de patriotes perquè aquests són fanàtics.
Un article molt lúcid.
Anònim, 12/10/2017 a les 09:05
+6
-7
Però, tot això ja es veia venir i tanmateix a qui ho hagés dit abans de l'1-O o d'aprovar les lleis de desconexió hauria sigut acusat de derrotista, unionista o qualsevol altra cosa. Algú pot pensar que davant una declaració de independència l'Estat no faria res ? Que la Generalitat no seria intervenida ? Que Europa i el mon lliure no estarien al costat d'Espanya ? Que els empresaris i els trevalladors assalariats no tindrien por i es posicionarien en contra ?

Per haver-nos sorit ens falten dos milions més, però no els tenim. Per molt que ens movilitzem i sortim al carrer som els que som i ells fins ara no s'havien mogut però ara ho han fet i son tants com nosaltres i davant aquest fet la comunitat internacional veu una Catalunya dividida internament i no una Catalunya unida enfrontada a Espanya.

Hem de donar gràcies pel que ha passat. Son lliçons valuoses pel que ha de venir.
Anònim, 12/10/2017 a les 09:37
+15
-3
No hi ha res perdut, al contrari hem aprés moltes coses que ens han d'ajudar en endavant. Hem aprés el que diu l'article, i també altres coses:

1 - Les institucions europees no són un actor fiable. La Unió Europea ha perdut els valors humanístics i socials que un cop havia tingut i ha esdevingut un club d'Estats. Tots s'ajuden entre ells a fer negocis i para de comptar. El parany de les institucions europees, per veu del Donald Tusk, a JxSi, la tarda de dimarts, va ser una infàmia, i va donar temps al PPSOE de fer el teatre de poli bo (Sánchez i reforma constitucional) - poli dolent (Rajoy i 155). Però els dos polis volen el mateix.

2 - Els negociadors, per importants que siguin (premis Nobel, The Elders, etc.) no poden fer res si una part no vol negociar. No tenen força per imposar una negociació.

3 - Després de la incomoditat inicial, ara l'Estat es sent fort, i ha canviat declaradament d'objectiu. Ara toca desmantellar l'autogovern, començant per l'ensenyament, i seguint pels mitjans de comunicació. Volen espanyolitzar els nens catalans a base d'inculcar-los la seva versió de la historia espanyola. Volen que ens informem amb el mateix raser esbiaixat i ultranacionalista que ofereixen A3, Quatro, La Sexta, etc.

4 - Important. Hem descobert l'operatiu en cas de proclamar la independència:
a) Intervenció sobre el territori:
- Desplegament de la Policia i Guàrdia civil per BCN, de cara a intervenir Conselleries i Departaments, TV3, les seus dels partits polítics i de l'ANC i Omnium.
b) Escapçar les institucions:
- Actuació d'un comando d'elit per detindre a Puigdemont i Junqueres. Atès que duen guardespatlles, podria arribar a ser una operació cruenta.
- Transllat en avioneta dels principals detinguts a Madrid.
c) Desactivar la protesta ciutadana:
- Intervenció de les webs sospitoses (com la de l'ANC per la GC, sense ordre judicial, el passat dimarts)
- fallada en les xarxes mòbils (recordeu que just quan començava l'acte del Parlament, Movistar va caure durant vàries hores)

5 - Charli Hebdo ens ha resumit una lliçó importantíssima. Per negociar cal tindre força, sense força ets un pelacanyes.

6 - El taló d'Aquiles dels adversaris és l'economia.

7 - La nostra força som nosaltres mateixos. Hom vàrem redescobrir l'1-O. La por ens afebleix. La divisió ens afebleix.
Suspensió... ficticia!
JRRiudoms, 12/10/2017 a les 09:47
+6
-2
El sr. Puigdemont va proposar al parlament la suspensió temporal de la declaració d'independència. Que jo sapiga, el Palament no es va posicionar davant la proposta, la qual cosa significa que el sr. Puigdemont no va rebre suport parlamentari a la seva proposta. Així doncs, la declaració d'independència està en actiu. Seria bo que els parlamentaris que es fan dir independentistas, enlloc de signar papers sense cap validesa real i pràctica, construissin Estat. Atentament
L'única opció, tirar endavant
Anònim, 12/10/2017 a les 11:35
+12
-5
La maquinària judicial ja fa temps que està engegada. Ara ja només ens volen humiliats.
L'única força disponible son els més de 2.000.000 de catalans en un mateix sentit de la marxa.
Instrumentalitzats
Anònim, 12/10/2017 a les 17:58
+2
-2
El govern de Puigdemont s'ha equivocat del tot, però de molt abans de dimarts, en què el president va suspendre la declaració d'independència. El referèndum va unir el sobiranisme, però el mateix dia que es va celebrar el President hauria d'haver dit que els resultats no es podien aplicar (entre d'altres coses, perquè no teníem ja Sindicatura del referèndum; hi ha molts més motius, com la manera com es van aprovar la llei del referèndum i la llei de transitorietat, però si retrocedíem tant la conclusió seria que ni tan sols s'hauria d'haver convocat, el referèndum). La repressió policial de l'1-O va agafar el primer pla informatiu i va "tapar" lectures que no ens interessaven (com ara que no es va arribar a la participació del 9-N). Què hem de fer ara? Alguns diuen que el que hem de fer és "corregir" el que va passar dimarts i aixecar la suspensió, però aquest gest no se'l creurà ningú (jo el primer). L'única sortida són eleccions, però moltíssims ciutadans castigarem abstenint-nos o votant en blanc.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Xavi Bundó
Xavi Bundó (Sabadell, 1984). Periodista, llicenciat en Comunicació Audiovisual a la UAB i amant desmesurat de la ràdio. A RAC1 des de l'any 2007. Abans, a Catalunya Ràdio. Dirigeix el programa Via Lliure cada dissabte i diumenge. A Twitter: @xbundo.
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum
 00:09 VÍDEO Joan Mena dóna una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
 20:43 El secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural ja són a l'escenari. Agustí Alcoberro, vicepresident de l'Assemblea, transmet "l'escalf" de Sànchez i Cuixart als manifestants, que criden: "Llibertat, llibertat!".
 20:42 
 20:37 Demanen al secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural que pugin a l'escenari organitzat a la confluència entre la Diagonal i el Passeig de Gràcia.
 20:40 
Entrades anteriors »
01/01/1970
La primera ministra britànica truca el president del govern espanyol i li deixa clar que, segons el Regne Unit, el referèndum de l'1-O no va ser legal
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 3 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 10 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat