OPINIÓ

Parlem del 10 d’octubre

«És ja una data a recordar en el calendari, pel fet d’haver-s’hi produït alguns esdeveniments notables, relacionats amb el procés d’emancipació i afirmació nacional»

| 11/10/2017 a les 22:00h
El dia 10 d’octubre és ja una data a recordar en el calendari, pel fet d’haver-s’hi  produït alguns esdeveniments notables, relacionats amb el procés d’emancipació i afirmació nacional. Aquest dia de 1707, Carles XII de Suècia condemnà al suplici de la roda Joan Reinald de Patkul, que hi morí i que és tingut per màrtir de la pàtria pels livonis, un petit grup ètnic establert a la part occidental de Letònia, l’antiga Livònia. L’idioma d’aquest poble s’extingí el 2 de juny de 2013, quan morí Grizelda Kristina, la seva darrera parlant. I, a milers de quilòmetres de distància, també un 10 d’octubre, l’any 1868, a l’“ingenio” de La Demajagua, hisenda colonial on es produïa sucre, rom i alcohol, a Cuba, va tenir lloc el conegut com a “Grito de Yara”, que representa l’inici formal de la guerra del poble cubà per la seva independència d’Espanya.

Va ser aquí on Carlos Manuel de Céspedes féu conèixer el Manifest de la Junta Revolucionària de l’Illa de Cuba, a favor de la independència nacional, així com la igualtat de blancs i negres, cubans o espanyols. El grup inicial era integrat per uns 150 homes lliures i uns 200 esclaus que, en poc temps, arribaren a comptar-se ja per milers. Setmanes abans, Céspedes havia afirmat que “el poder d’Espanya estava corcat i era caduc”, després de reconèixer que “per més de tres segles ho contemplàvem agenollats”. El “Grito de Yara” constitueix el referent simbòlic més destacat en l’imaginari nacional del poble cubà, ja que aquell dia s’inicià la revolta per la llibertat. 

En acabar la I Guerra Mundial, el territori de Caríntia va ser repartit entre Itàlia i el nou Regne de Serbis, croates i eslovens, mitjançant el Tractat de Saint-Germain. Però el 10 d’octubre de 1920, se celebrà un referèndum pel qual els carintis votaren a favor de formar part d’Àustria, per bé que el resultat no fou mai respectat i aquest territori, avui, és repartit entre Àustria (on és un estat federat), Itàlia (a la regió del Friül-Venècia Júlia) i Eslovènia (dins la regió de Koroska). En aquesta mateixa data, però del 1963, Tunísia, que s’havia independitzat de França el 1956, recuperà el control de la base naval de Biserta, fins llavors encara en mans de l’armada francesa. 

Sant Francesc de Borja va néixer el 10 d’octubre del 1510, a Gandia, d’on era duc, fou virrei de Catalunya i, finalment, general de l’orde dels jesuïtes. Va ser el darrer de la dinastia dels Borja a fer el testament en llengua catalana. Giuseppe Verdi, el gran compositor italià, va néixer aquest dia a Roncole, el 1813. Autor d’algunes de les òperes més conegudes, el seu prestigi coincidí amb tot el procés polític per la unitat d’Itàlia, culminat el 1870. Algunes obres seves, com el Nabucco, adquiriren una clara significació patriòtica entre el públic i per les parets sovintejaren les pintades amb la inscripció “Viva Verdi” que, en realitat, volien dir “Vittorio Emanuele Re D'Italia”.

L’escriptor Joan Maragall és també del 10 d’octubre, ja que hi va néixer a Barcelona, el 1860. Articulista i traductor, continua sent un dels poetes més populars del país. És autor de la coneguda “Oda a Espanya”, poema que té un final feliç en el darrer vers: “Adéu, Espanya!”. La narradora Mercè Rodoreda també va néixer aquest dia de 1908, mentre que Claude Simon ho féu el 1913 a Madagascar. Quan tenia només un any, Simon es quedà orfe de pare i s’establí amb la mare a ca l’àvia, a Perpinyà. Combaté contra el franquisme en la guerra de 1936-1939 i participà en la resistència francesa contra els nazis. Premi Nobel de literatura, el 1985, passà els darrers anys de la seva vida entre París i Catalunya, on residia a Salses.

El 10 d’octubre és la festa nacional de la República de Xina, celebració que també es duu a terme a Taiwan. A Finlàndia, coincideix amb el naixement d‘Alexis Kivi, el 1834, a Palojoki. Kivi és autor de “Seitsemän veljestä”, considerada la novel·la nacional de Finlàndia. Per aquest motiu, cada any, aquesta data es commemora el Dia d’Alexis Kivi i de la literatura finesa. Finalment, el 10 d’octubre de 1970, les illes Fiji, situades al pacífic sud, s’independitzen del Regne Unit de la Gran Bretanya, després d’haver-ne estat colònia des de 1874 i el 13 d’octubre ja ingressen a l’ONU. Disset anys després, el 1987, es converteixen en república. En l’actualitat, aquestes illes tenen una població que no arriba al milió d’habitants. 

També el 10 d’octubre, però de 1844, la guàrdia civil protagonitza la seva primera desfilada, amb motiu de la cobertura de les corts. Els mossos d’esquadra havien estat fundats 125 anys abans, 53 la gendarmeria francesa i 30 anys abans els carrabinieri italians. Però aquest i algun altre esdeveniment, en principi, no semblen tenir una relació directa amb l’emancipació nacional.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

EL "SOBTAT" CANVI DE GUIO
Anònim, 12/10/2017 a les 04:13
+20
-5
No fou cosa d'una hora abans!
Un dia abans, dilluns 9/10, l'eurodiputat Tremosa-CDC/PDECAT intentaven de vendre per tots els mitjans de comunicacio la DUi ajornada d'Eslovenia.
Puigdemont fa el que li diu els seu valedor Mas,
No intuïu qui va actuar ? I qui es va carregar DI i Republica Catalana??
A canvi d'amnistia?
ME VOY
Anònim, 12/10/2017 a les 10:16
+7
-11
Ayer vi un rato La Sexta (llegué a casa muy tarde y no había otra cosa) y tuve que tragarme las tontadas de un tal Ferran noseque y bajo el nombre decía Naciodigital. Pues nada, esta mañana he pasado a ver como estaba el patio. Pero después de ver lo que he visto, me voy y no vuelvo. Por cierto, ¿quien en pone aquí la pasta?, porque publicidad no he visto apenas. ¿Os subvencionan las ordenes de Pujoles, Mases, Pichidelmonte y compañía, verdad?
O povo é quem mais ordena
Niel Puig, 12/10/2017 a les 12:21
+13
-5
Aquest procés l'ha iniciat el poble i, facin el que facin els polítics, tard o d'hora, si el poble es manté ferm en la seva voluntat d'alliberar-se ho farà. No en tingueu cap dubte.

El poble va sortir al carrer, el 2010 a afirmar "Som una nació. Nosaltres decidim" quan la major part dels polítics els demanaven que ho fessin per protestar per la sentència de l'Estatut "cepillado".

Alhora, entre el 2009 i el 2011, seguint l'exemple d'Arenys de Munt s'escampaven, indeturables, les consultes en què el poble s'auto-organitzava i s'auto-convocava a expressar el seu parer sobre la independència.

L'11-S del 2012 reclamava: "Catalunya. Nou estat d'Europa" mentre els seus dirigents volien que fos per reclamar el "pacte fiscal". I poc desprès, en unes eleccions on el tema principal va ser el del "Dret a decidir" va escollir un Parlament molt majoritàriament favorable a trobar la via per aconseguir la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació.

I desprès de cadenes humanes, Vs i més, el 2015, el poble va escollir un Parlament majoritàriament independentista. I el proppassat 1-O va defensar el seu dret a autodeterminar-se armat només amb la seva dignitat davant la brutal violència repressiva que s'hi va desfermar.

D'ara endavant els polítics podran encertar-la o errar-la però la voluntat del poble persistirà, per convenciment i per dignitat i, tant en un cas com en l'altre, sabrà trobar la manera d'aconseguir les seves fites.
Sentiments actuals
Aiguaxellida, 12/10/2017 a les 17:03
+2
-3
Lamento molt els sentiments de vergonya i fins i tot de traïció que una part important del poble català sent en aquests moments. Sapigueu simplement que molts (desgraciadament no tots, pq sempre hi ha energúmens a tot arreu) ciutadans catalans no independentistes no ens n'alegrem, sinó que tenim sentiments molt semblants als vostres, i potser des de fa més temps: des de que vam entendre que hi havia un grapat de cínics, de mentiders i de fanàtics disposats a prometre i a fer qualsevol cosa, legal o il.legal, per mantenir-se en el poder, encara que fos al preu de fer-nos passar el pitjor ridícul a tots plegats.
Parlem d'altres 10 d'octubre s enyor Carod?
Anònim, 12/10/2017 a les 19:57
+3
-0
Parlem d'un 10 d'octubre del 2004 quan feia cinc dies vostè havia dit a La Vanguardia (pàgina sencera) que "A ERC no le importaria tenir ministros en Madrid"? O d'un altre dia d'octubre en què vostè (escollit diputat pel Congrés de Madrid) atiava el seu amic Puigcercós (amb corredisses incloses)a aprovar els pressupostos del PSOE? O potser ens podria explicar què hi feia una bandera espanyola ( la fotografia fa angúnia) damunt la tomba d'en Gandhi,a l'Índia, el dia que vostè hi va anar en representació -segons sembla- del govern Tripartit? Continuem amb altres deus d'octubre? Ja que està tan ben documentat li agrairíem.
No creu que potser el 10 d'octubre fóra el dia que un millor s'hauria d'estar calladet?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Josep-Lluís Carod-Rovira
Cambrils, 1952. Llicenciat en Filologia Catalana, director de la Càtedra sobre Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat conseller en cap i vicepresident del govern de Catalunya, diputat al Parlament i diputat electe al Congrés de Diputats d'Espanya. Autor d'una quinzena de llibres, els darrers títols són: La passió italiana, 2014, Les religions a Catalunya i Història del protestantisme als Països Catalans. Membre de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i de l'Agència Catalana de l'Arengada (ACA), li agrada la mar, llegir, escriure, l'allioli de la Fonda dels Àngels, la salsa de calçots de la Montserrat Coll, la ironia i l llibertat. És pare de dos fills i una filla i avi de dos nét i una néta.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés sobiranista i l'aplicació de l'article 155
 00:27 OPINIÓ «Emprenedoria des de la Catalunya interior», l'article de Marina Geli. 
 00:26 OPINIÓ «Sobirania digital», l’article de Joan Subirats.
 00:25 OPINIÓ «Bombardejar Barcelona», l’article de Francesc de Dalmases. 
 00:25 LA VEU DE NACIÓ «L’última oportunitat del PSC», l'article d'Arnau Urgell. 
 23:52 Valls, primer ajuntament de la demarcació de Tarragona que aprova la moció contra l'aplicació del 155. El text, presentat de forma conjunta pels grups de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA, ha estat aprovat per 14 vots a favor i tres en contra.
 23:30 Collboni considera "poc intel·ligents" les mesures del 155 i demana "eleccions immediates". El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana.
 23:03 Le Monde carrega durament contra Puigdemont, TV3 i l'independentisme. El diari francès considera que el president català optar per "l'estratègia de la tensió" i que l'independentisme vol el 155 per reforçar la unitat interna.
 22:09 Puigdemont, disposat a intentar acords fins al final a través de la "mediació". El president de la Generalitat segueix obrint la porta a anar al Senat per explicar la "realitat".
 22:09 La Cecot, amb la Generalitat: "Ens situem democràticament al costat de les institucions catalanes". Antoni Abad, president de la patronal del Vallès, assegura que sense la llibertat "no hi ha democràcia". 
 21:40 Marató d'actes de l'ANC per explicar el "futur immediat" de Catalunya. Se celebraran entre dimarts i dimecres d'aquesta setmana i hi participaran membres del Govern.
 21:40 Turull apel·la a l'esperit «pacífic i determinat» del 1977 per defensar l'autogovern. El conseller de la Presidència lamenta que, 40 anys després del retorn de Tarradellas, no hi hagi "diàleg i mediació" per preservar les institucions catalanes.
 21:09 Puigdemont preveu aixecar divendres la suspensió de la independència. El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament. Ho explica Oriol March. 
 20:59 Rebuig al 155 i condemna a les detencions: les línies vermelles dels pactes locals del PDECat. Els nacionalistes reuneixen els càrrecs territorials i els informen que a partir de divendres es replantejaran els pactes amb el PSC si voten a favor de la intervenció de l'autonomia. Informa Oriol March.
 20:58 La CUP convoca deu assemblees aquest dimarts per analitzar el moment polític i preparar mobilitzacions. Han de servir per debatre les passes a seguir per respondre a "l'intent de liquidació de l'autogovern de Catalunya".
 20:52 Maza torna a amenaçar Puigdemont amb la presó si declara la independència. El fiscal general de l'Estat adverteix que, "independentment", ja hi ha fets que han passat fins ara "pels quals s'haurà de respondre”.
 20:41 Resistència al 155: mossos, bombers, mestres i periodistes rebutgen la intervenció de l'Estat. Sindicats i associacions de treballadors públics dels diferents àmbits mostren la seva oposició a la intervenció anunciada del govern de Mariano Rajoy.
 20:32 La intervenció de l'Estat bloqueja més de 10 milions per a projectes d'entitats socials. El Govern afirma que hi ha 307 entitats afectades pels ajuts de la direcció general de d'acció cívica i comunitàroa i 224 en el cas de Joventut.
 20:18 Carles Pellicer convoca un ple extraordinari i urgent per rebutjar l'article 155. L'Ajuntament de Reus respon d'aquesta manera a la crida que feien l'AMI i l'ACM per impedir l'aplicació d'aquesta mesura per part del govern espanyol. 
 19:51 Els sindicats de Mossos s'oposen al 155 i esperen una aplicació «el menys lesiva possible». FEPOL, SPC, SME i USPAC veuen amb recel la intervenció de l'Estat a la policia catalana.
 19:45 Continua el bombardeig d'Anonymous en defensa de Catalunya: cau el web del CNI. Els hacktivistes han anunciat en un vídeo i diferents tuits que obren una nova fase de l'#opCatalunya, que ja va bloquejar diverses pàgines de l'estat espanyol durant el cap de setmana.
 19:26 Les connexions polítiques pesen més per fer negoci a Espanya que a Rússia, Marroc o Iran. L’Informe Global de Competitivitat indica que els directius espanyols creuen que l'Estat afavoreix aquelles empreses millor connectades. Per Roger Tugas. 
 19:11 L'alcalde de Mataró, David Bote (PSC), rebutja l'aplicació del 155 i també una possible DUI. L’alcalde ha fet una crida al diàleg i ha s'ha mostrat a favor que es convoquin eleccions a Catalunya.
 18:57 La Federació Europea de Periodistes condemna l’intent del govern espanyol d’intervenir TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN. L’organització qualifica "d’inacceptable" la interferència política a la gestió dels mitjans de comunicació públics.
 18:47 «Els volem al carrer i entre nosaltres!»: manifest de suport a la llibertat de Sànchez i Cuixart. Fundadors i dirigents de l'ANC impulsen un text en què reclamen que els dos dirigents sobiranistes surtin de la presó. Informa Oriol March. 
 18:31 VÍDEOS «Els mitjans seran sempre vostres»: els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio rebutgen el 155. Les assemblees dels mitjans públics catalans es mobilitzen per respondre a la intervenció estatal.
 18:07 Juncker diu ara que "respecta l'expressió de la voluntat" que s'ha vist a Catalunya. El president de la Comissió Europea remarca que és "comprensible" buscar una "identitat pròpia" però reitera que no està a favor dels "separatismes".
 17:54 Els treballadors públics que van fer vaga el 3 d'octubre hauran de recuperar les hores. El Govern ho va decidir en un acord del 10 d'octubre que no es va fer públic, segons TV3.
 17:53 ERC denuncia que el Senat ha incomplert el propi reglament per activar el procés del 155. Els republicans demanen a la mesa de la cambra alta que iniciï de nou tots els tràmits i que aquest cop s'escolti la junta de portaveus i es debati aquesta qüestió a la comissió general de comunitats autònomes. Informa Roger Tugas. 
 17:39 El Cercle d'Economia exigeix "eleccions immediates" a Catalunya. L’entitat que presideix Juan José Brugera considera que l'escenari d'unes eleccions autonòmiques és l'"única alternativa" per evitar "un escenari de conseqüències imprevisibles i dramàtiques". Informa Pep Martí. 
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
 14:38 Ximo Puig assegura que les diferències entre socis sobre el 155 no afecta el pacte de govern valencià. El president de la Generalitat Valenciana confia que finalment no sigui necessària l'aplicació de l'article.
 14:24 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa que si hi ha eleccions han de ser acordades entre els dos governs perquè no siguin un "front de batalla". Des de París també assegura que alcaldes europeus i d'arreu del món li transmeten el rebuig a la unilateralitat però també a la "resposta autoritària" de l'Estat.
 14:16 ANC i Òmnium de Granollers demanen un ple urgent per l'amenaça del 155. Les dues entitats volen que l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), el convoqui per instar el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155.
 14:10 VÍDEO El rei va trucar a Volkswagen per demanar que marxés de Catalunya», diu 
Martí Anglada, delegat del Govern a França, en una entrevista a CNews.
 14:07 Miquel Iceta evita aclarir si Montilla votarà a favor del 155; informa Isaac Meler. Responsabilitza Puigdemont de la suspensió de l'autogovern si no convoca eleccions o va al Senat a demanar diàleg. Afirma que el seu partit "no es trencarà" malgrat les tensions internes per la intervenció del govern espanyol a Catalunya.
 13:55 Universitats per la República convoca vaga aquest dijous contra l'aplicació de l'article 155. La plataforma també reclama la llibertat per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:54 El PDECat s'obre a trencar els pactes locals amb el PSC si fan costat al 155. La coordinadora general dels nacionalistes, Marta Pascal, exigeix als senadors socialistes catalans que votin en contra de la intervenció de l'autonomia.
 13:37 Iceta assegura que  el PSC "no es trencarà" però no aclareix si Montilla votarà a favor de l'aplicació del 155. El primer secretari socialista assegura que Puigdemont ha de convocar eleccions a Catalunya o anar al Senat per evitar la suspensió de l'autogovern.
 13:33 El PSC de Sant Hipòlit de Voltregà pot perdre l'alcaldia per una moció de censura arran del procés català. Aquesta tarda Som Voltregà i el PDECat podrien signar el document contra l'alcalde Xavier Vilamala. Informa Carles Fiter.
 13:25 ÚLTIMA HORA La Comissió Europea avala l'aplicació del 155 a Catalunya. El portaveu de la CE ha indicat que la mesura es troba “dins” de la Constitució espanyola.
 13:24 ERC avisa que qui es mantingui equidistant «s'estarà posant al costat dels repressors»; informa Roger Tugas. Sergi Sabrià alerta que és "molt difícil mantenir acords amb els que promouen el 155", en relació als acords locals amb el PSC, i aposta per proclamar la República "com la millor resposta" a l'aplicació d'aquest article.
Entrades anteriors »
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
Oriol March | 12 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat vol explicar-se al Senat, però manté el rumb i promourà la declaració de l'estat català durant el ple específic del Parlament | El debat del 155 a la cambra alta espanyola coincidirà amb el punt àlgid del procés català, que de moment no passa per la celebració d'eleccions
01/01/1970
El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona nega estar preocupat per un possible trencament del pacte de govern amb Ada Colau a la capital catalana
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
Seu del Banc Sabadell a Barcelona | Adrià Costa
Roger Tugas | 15 comentaris
01/01/1970
L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum | Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat
Pep Martí | 20 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Pedro Sánchez i Miquel Iceta a l'executiva del PSC | ACN
Sara González | 19 comentaris
01/01/1970
Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya | El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 5 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules