La veu de Nació

Recuperar la iniciativa

«El dret d'autodeterminació quedarà fora del debat constitucional i, per tant, a banda d'una trampa política serà una burla als més de 2 milions de persones que l'1-O van perdre la por»

| 11/10/2017 a les 22:05h
Diuen que la millor defensa és un bon atac. Històricament s'ha aplicat als camps de batalla, a la política i també als terrenys de joc. El procés català no és una excepció i el sobiranisme, després de declarar i suspendre la independència amb només vuit segons de diferència a la sessió parlamentària de dimarts, necessita recuperar urgentment la iniciativa.

Puigdemont va voler demostrar al Parlament la voluntat de diàleg davant de sectors tan dispars com els poders econòmics, els “comuns” i les institucions europees. La resposta de l'Estat ha estat clara: no hi ha res a dialogar ni –lògicament– la mediació internacional no té cabuda entre el tot i la part, entre la legalitat i la il·legalitat. Mentrestant, el TSJC ha acceptat una nova querella contra el president català, el Govern i la mesa del Parlament mentre l'Audiència Nacional ja ha tornat a citar per sedició als presidents de l'ANC i Òmnium Cultural així com el major dels Mossos d'Esquadra. Diàleg?

La (darrera) mà estesa de Puigdemont ha estat contestada amb l'activació del primer tràmit per aplicar l'article 155. Més enllà de complir el tràmit del requeriment previ –d'acord amb el que preveu la Constitució- Rajoy intenta tirar d'astúcia per deixar fora de joc l'independentisme. Li reclama saber en cinc dies si dimarts es va declarar la independència i la resposta ha de ser clara: es va fer però se n'ha suspès transitòriament l'aplicació. Qualsevol altra possibilitat deixaria el sobiranisme fora de joc i el procés tocat de mort.

Pedro Sánchez, a canvi de donar suport a una hipotètica aplicació de l'article 155, ha arrencat un compromís de mínims de Mariano Rajoy: debatre durant sis mesos si cal abordar una reforma constitucional. Evidentment, el dret a l'autodeterminació quedarà fora del tauler de debat. I, per tant, a banda d'una trampa política és una burla als més de 2 milions de persones que l'1 d'octubre van perdre la por i van votar enmig d'una repressió que la majoria no hagués imaginat mai veure.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Hi ha un altre resposta
Jaume AS, 12/10/2017 a les 00:05
+34
-4
Hi ha un altre resposta, s'activa la independència i se'ls diu (amb molta educació) que es poden posar el 155, totes les seves querelles i totes les seves xorrades on ... (ja sabeu).
S'ha de descartar el diàleg
Anònim, 12/10/2017 a les 11:13
+11
-2
Rajoy vol aplicar la submissió dels catalans i no hi donem més voltes. Ja tornem anar amb el lliri a la ma, volen carregar-nos de raons que no son escoltades per Madrid ni pel "Club Europeu".
Un referèndum acordat seria el més assenyat democràticament parlant. On és el topall?
El topall és l'estat amb la seva indissoluble unitat espanyola. Un referèndum crearia precedents encara que els catalans el perdessin, ja que donaria peu a tornar-lo convocar en anys posteriors si Espanya incompleix els acords amb Catalunya.
Per tant, el lliri ja no ens serveix. Ha quedat clar que el "atado i bién atado" i la Constitució de la Gàbia van de la ma.
Una altra cosa que ha quedat clara, és que l'estat de les autonomies i el no res és el mateix. Ha quedat palès que som sols la sucursal del centralisme. Les regnes les té Madrid, tancant l'aixeta de la financiació per estrangular quant li calgui al poble català.
S'ha acabat l'hora dels lliris davant les amenaces.
Com que som demòcrates volem un referèndum acordat, perquè els del NO puguin expressar-se i contar-se.

Es canvia el govern
Anònim, 12/10/2017 a les 16:02
+1
-0
Després d'un temps prudencial si el govern de Catalunya no té intenció de tirar endavant amb la independència es fa caure el govern. L'independentisme no desapareixerà però polítics i partits poden ser substituïts.
Només hi ha una disjunctiva
Anònim, 12/10/2017 a les 16:14
+1
-0
Si el govern ha fet els deures només hi ha una disjunctiva o confia amb el compromís del poble o amb els cants de sirena de l'estatus quo.

Si no s'han fet els deures o han sortit malament, ho haurien de reconèixer i plegar. Els agrairem la feina feta i tornarem a començar. El que hem descobert aquests dies és la força que tenim i això no ho deixarem perdre!.
S'ha pasat pel forro els resultats del referéndum, la llei del referendum
Puigdemont a escoltar a tot deu menys al votants , 12/10/2017 a les 17:27
+0
-3
i el mandat sortit de les urnes.
Si volguessin diàleg...
Anònim, 12/10/2017 a les 17:41
+2
-0
...que no el volen, podríem tenir paciència. Però només volen una rendició incondicional, com han fet sempre. Tampoc no cal anar amb el lliri a la mà, si no volen parlar, doncs, apliquem el què vàrem votar: ni transaccions ni improbables reformes constitucionals, ni vagues promeses que mai no es compliran. I si no ens en sortim, ens hi haurem d'esforçar més encara. Ben mirat generacions senceres no han pogut gairebé ni somniar el lloc on hem arribat, així que tampoc no cal fer el ploricó.
Es difícil.
Anònim, 12/10/2017 a les 18:24
+0
-0
Lo cabdal de tot això es que com fas realitat una independencia sense tindre el control del territori? Tothom fa especulacions futures fent cas a "experts" que treballen en universitats, però sempre es deixa lo principal al calaix.

El problema es que el 155 destitueixi al govern i convoqui eleccions autonómiques. Es la jugada de C's, aquesta jugada deixa al independentisme contra les cordes, sense liders, amb molts desmoralitzats que si tornen a votar pasara lo habitual: la dispersió, que es un clasic a Catalunya. C's es el partit mes perillos pel catalanisme, mes encara que el PP, la posibilitat que pugués influir un govern d'alguna manera seria un desastre. Fixeu-vos que ells demanen la aplicació directa del 155, al estil VOX.

Sense mediació o suport extern es imposible fer la independencia, aixó ja era conegut desde principi, Rajoy tambe ho sabia. No ha dubtat en activar el 155, lo que vol dir que no tenim suports rellevants. Tindre nomes el suport de diaris internacionals i de grups concrets es insuficient, inclus aqui mateix anem justets de vots.

Espanya mai cedira el control del territori ni cap referendum acordat, es que tampoc te motius per fer-ho. Com Puigdemont no tingui una carta amagada el procés quedarà com un experiment de teoria política per fer treballs d'universitat, deixarà un munt de decebuts, i ens haurem fotut un tret al peu per bastant de temps.
No defallim !!!
Anònim, 12/10/2017 a les 21:00
+1
-0
Vinga va! no defallim, tansols cal activar la DI i en Bloc entomar l'embestida. Si s'ens emporten, s'emportaran també espanya i Europa a pastar fang.

Cal aturar el país

Aguantem que ja hi som!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arnau Urgell i Vidal
Cap de redacció de NacióDigital. A Twitter: @arnauurgell.
Carles Puigdemont i Jordi Turull es dirigeixen a la reunió del Govern | Govern
Oriol March | 5 comentaris
01/01/1970
El conseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura que l'executiu no es mourà de la resposta de dilluns i insisteix que no preveu un escenari de "rendició" | "Ni plegarem veles ni restarem contemplatius" davant l'aplicació del 155, sosté el portaveu
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum
 14:56 El Consell Comarcal del Vallès Occidental rebutja «frontalment» les detencions de Cuixart i Sànchez, informa Sergi Ambudio. L'equip de govern i els consorcis de Residus i Turisme s'han sumat a l'aturada d'aquest dimarts al migdia. Qualifiquen de "despropòsit" que s'acusi de sedició als responsables de les mobilitzacions "cíviques" dels darrers anys.
 14:52 «Europa ha de triar entre diàleg i repressió»: el missatge de la Generalitat a la UE. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama que se'n prengui nota.
 14:48 Les vuit «il·legalitats» que ha comès l'Estat amb la repressió de l'1-O. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, insisteix que el cas català és "ara menys que mai" un afer intern i reclama a Europa que en prengui nota. Assegura que hi ha una demanda exterior creixent per tal que es dialogui.
 14:31 ÚLTIMA HORA El Tribunal Constitucional declara per unanimitat inconstitucional i nul·la la llei del referèndum.
 14:10 ERC, CUP i diversos sindicats aposten per una nova vaga general. Rufián i Boya s'hi mostren favorables i CGT, IAC, Intersindical-CSC i COS es reuneixen aquest dimarts per explorar si repeteixen l'exitosa convocatòria del dia 3.
 13:55 Puigdemont oferirà dijous una última oportunitat de «diàleg sense condicions» a Rajoy; informa Oriol March. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, crida a la mobilització davant la detenció de Sànchez i Cuixart, a qui defineix com a "presos polítics".
 13:40 L'empresonament de Sànchez i Cuixart a les portades de la premsa internacional. Le Monde o La Repubblica es fan ressò de la detenció dels presidents de l'ANC i Òmnium Cultural.
 13:35 
 13:16 VÍDEO El Mercat de Vic es paralitza per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart. Informa Carles Fiter.
 13:15 Mig miler de persones es concentren a la Porxada de Granollers per rebutjar els empresonaments dels presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:11 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, diu que "l'objectiu de l'aplicació del 155 no és suspendre l'autonomia sinó garantir l'autogovern de Catalunya".
 
 13:14 VÍDEOS Centenars d’estudiants de la UAB es concentren al campus per rebutjar les detencions de Cuixart i Sànchez. Titllen “d’excessiu” els dos mesos de diàleg suggerits per Puigdemont i amenacen amb la vaga si s’aplica l’article 155.
 13:09 Diputats i treballadors del Parlament es concentren davant de la cambra catalana per protestar per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 
 13:00 Barcelona suspèn l'activitat institucional per rebutjar la detenció de Sànchez i Cuixart. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, llegeix un comunicat de la majoria de grups municipals que censura "l'existència de presos polítics".
 12:59 
 12:52 
 12:49 
 12:48 Els representants dels sindicats d'estudiants anuncien a la UAB que si l'estat espanyol aplica el 155 o ho fa de manera encoberta convocaran una vaga estudiantil. Centenars d'estudiants s'han concentrat a la plaça Cívica i davant d'algunes facultats.
 

La plaça Cívica de la UAB Foto: Albert Prieto

 12:45 
 12:42 
 12:38 
 12:36 
 12:34 FILIPRIM Quantes bestieses més? Tinc dubtes: l'anàlisi de Toni Vall sobre els darrers esdeveniments del procés, l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i el que tolerarà la societat.
 12:34 
 12:34 Estudiants de la UPF fan un minut de silenci al pati de l'edifici Jaume I, al campus de la Ciutadella, en suport de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, informa Bernat Surroca.
 12:30 
 12:31 FOTOS Concentracions de protesta arreu de Catalunya per l'empresonament de Sànchez i Cuixart. El Govern, diverses institucions i llocs de treball aturen l'activitat per censurar la reclusió dels líders de l'ANC i Òmnium. Aquest vespre s'ha programat una manifestació amb espelmes al centre de Barcelona.
 12:29 Centenars de persones s'aturen davant l'Ajuntament de Terrassa per reclamar la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, informa Sergi Ambudio. "Presos polítics, llibertat" i "Els volem a casa" són les proclames més repetides. Tots els regidors, exceptuant els del PP i Cs, han aturat la seva activitat per fer acte de presència a la manifestació. ANC i Òmnium animen a la mobilització aquesta tarda a Terrassa, a les 20h, amb cassoles i espelmes perquè "si ens toquen a un, ens toquen a tots".
 

Concentració davant de l'Ajuntament de Terrassa. Foto: Sergi Ambudio

 12:28 Pastas Gallo trasllada la seu social de Granollers a Còrdova. La companyia al·lega que necessita "operar en un ambient d'estabilitat" i veu "decisiu" mantenir-se dins de la Unió Europea.
 12:23 
 12:21 
 12:18 
 11:43 L'Ajuntament de Barcelona suspèn l'activitat institucional aquest dimarts i dimecres, segons s'ha decidit en Junta de Portaveus en protesta per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La decisió suposa cancel·lar les sessions de les quatre comissions municipals previstes entre aquests dos dies.
 11:42 
 11:42 El PP insisteix en la seva aposta per il·legalitzar partits independentistes. "Es podria plantejar", segons el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado.
 11:27 Manresa comença a retirar les plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda. Després d'haver-ho notificat a tots els propietaris dels habitatges on encara hi queden plaques, operaris de la brigada municipal ha iniciat els treballs per treure definitivament aquests elements del paisatge urbà.
 11:37 Albano Dante Fachin: "El partit socialista és la crossa imprescindible de la repressió del PP. Cal dir-ho clar. El PSC ha de donar explicacions: senyor Iceta, comparteix aquest total replegament amb el govern de Rajoy?"
 

Albano Dante Fachin, ensenyant una foto de Sánchez i Rajoy. Foto: Sara González.

 11:25 La mesa del Parlament no ha pres cap decisió sobre el proper ple, informa Sara González. Es manté que la junta de portaveus es reunirà, previsiblement, dilluns de la setmana que ve.
 11:10 Albiol demana a Trapero que deixi de ser major dels Mossos. El líder del PP de Catalunya considera que l'empresonament de Sánchez i Cuixart "és una mesura d'exemple per al conjunt de la societat".
 11:07 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil irromp al 112 buscant gravacions de l'1-O. Una desena d'agents de paisà s'han personat a l'edifici central que gestiona les trucades d'emergències des de Reus.
 11:03 La Diputació de Girona suspèn el Ple d'avui en protesta pels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 10:56 VÍDEO El major Trapero, ovacionat avui en arribar al complex Egara dels Mossos.
 10:52 El líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, demana a Trapero que deixi el càrrec de major dels Mossos.
 10:36 El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián crida a la vaga general per l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Afirma que l'entrada dels líders sobiranistes a la presó suposa "definitivament la fi de l'estat de dret a l'estat espanyol".
 10:28 La presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid, Victoria Prego, reclama mà dura contra l'independentisme: «El 155 és poca cosa».
 10:27 El Comitè de Defensa del Referèndum (CDR) manté la concentració davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona aquest dimarts, a les 19 h. L'objectiu és oferir una alternativa a la gent que no pot anar a Barcelona.
 10:26 VÍDEO INÈDIT Així va votar Jordi Cuixart l'1-O a Sabadell. El president d'Òmnium va dipositar el seu vot a l'Escola Industrial, juntament amb l'alcalde, Maties Serracant, i l'exalcalde, Juli Fernàndez.
 10:13 Pablo Iglesias acusa el PP i el govern espanyol de destruir la democràcia: "Corruptes del PP lliures; independentistes catalans presos".
 10:12 L'Íbex 35 torna a obrir en negatiu per la crisi política entre Catalunya i l'Estat. La prima de risc es manté en els 120 punts i amb una rendibilitat de l'1,5% en el bo a deu anys.
 10:07 La líder del Plaid gal·lès veu "vergonyós" i "horrible" l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Leanne Wood lamenta que hi hagi "presoners polítics a Europa".
Entrades anteriors »
L'històric centre comercial Bulevard Rosa de Barcelona | Bulevard Rosa
01/01/1970
Els propietaris prepararen un projecte per convertir l'històric centre comercial del passeig de Gràcia de Barcelona en un espai de macrobotigues
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero | ACN
01/01/1970
El major dels Mossos s'enfronta a una investigació per sedició a l'Audiència Nacional espanyola | Es va convertir en el màxim dirigent de la policia catalana l'abril passat i es va consagrar amb la gestió dels atemptats