tribuna oberta

Callús, 1 d'octubre

«De cop els rumors que la guàrdia civil s’apropa per la C-55, que en vénen molts. El passeig sagna cotxes verds i furgons antidisturbis, els vomita sense parar»

| 05/10/2017 a les 20:05h
Dia del referèndum, dia d’il·lusions màximes, ara no entraré en la legitimitat jurídica del procés ni en la seva realització. Ni parlaré tampoc de la legitimitat moral i ètica que roman per sobre de qualsevol altra. El cap de setmana la gent de poble havia organitzat múltiples activitats a l’escola Joventut per tal de mantenir les seves portes obertes, la seva opció de vot. I la matinada del diumenge, a quarts de 5 del matí, es reunia més gent amb aquells que de forma lúdica i altruista havien fet ús de l’escola per fer-hi nit.  

La població callusenca d’edats compreses entre 1 i 99 anys es trobava asseguda a les cadires de l’escola, al pati exterior, esperant que el temps passés i el rellotge marquès les 8:00 del matí, per veure les estimades urnes, les taules constituïdes i el somni una miqueta més a prop. Aplaudiments, abraçades i felicitat quan apareixen les urnes. S’acorda agrair els que han lluitat molt abans que nosaltres, i sens dubte amb menys llibertat, que la gent gran del poble inici el procés de votació. 

Ens comencen a arribar les primeres piulades, els Whattsapp dels amics de Barcelona, que no poden votar. Agressions policials, escoles tancades i urnes robades. La pell de gallina, la incertesa i la gent gran al menjador de l’escola esperant que la connexió d’Internet permeti votar. Esperem i de nou més amics que ens avisen d’agressions a la gran ciutat. Convidem als que no han pogut votar que vinguin al poble (no funciona la xarxa, però funcionarà), i aquí estem tranquils.

De cop els rumors que la guàrdia civil s’apropa per la C-55, que en vénen molts. No ens ho acabem de creure. Bé, parlo per mi, jo no m’ho acabo de creure, jo que he animat a amics a votar, dels indecisos, amb la certesa que al segle XXI les càrregues policials per una ideologia política no existeixen, no m’ho acabo de creure. I esperem, seguint consells jurídics i amb molts nervis. Passa el temps i sembla que no arriben, potser una falsa alarma.

De cop, el passeig sagna cotxes verds i furgons antidisturbis, els vomita sense parar. Perdem el color de ciment, el verd dels arbres, el blau del cel i tot recorda una època de grisos i negres, tot recorda la por. Els que poden seuen a terra, els que no a una cadira. I esperem pacífics, segurs de la nostra convicció, que la raó guanyarà. Som un poble petit. Pacífic. No ens cansem de repetir-ho.

Baixa una onada de robots armats, protegits com si s’enfrontessin al més gran dels exercits (ancians, adolescents i adults pacífics). I venen, a pas ferm. No volen parlar, no volen negociar, no volen escoltar. Venen a descarregar la ràbia continguda, els dies tancats sota l’endogàmia de la seva seu a Manresa on han estat vigilats, custodiats o protegits pels Mossos d’Esquadra. Dels dies escoltant notícies falses i entenent que lluiten una causa noble. Permeti’m que els hi digui: no hi ha cap causa noble que es defensi a cop de porra. Ni a cop de bota. Ni prohibint l’atenció mèdica!

Arriben i enllacem braços, al meu costat una senyora gran, valenta i espantada (com tots). El nostre alcalde hi parla. I aquest és l’últim moment de raciocini de tot l’espectacle dantesc que vam presenciar. Un cop d’escut llança l’alcalde a terra, d’esquena, indefens. I ells avancen sense mirar si són adolescents, joves. Ningú va amenaçar-los, atacar-los, asseguts a terra, cridàvem: ”Som gent pacífica!”.

Avancen cap a les urnes, cap al seu destí i el seu enaltiment del patriotisme màxim. I aixequen a la gent, de qualsevol manera i la llancen, com si fossin sacs de sorra, l’agredeixen. I fan un escut humà per protegir els seus companys (de qui?). Ells continuen llançant i agredint, en una cadència que s’ha tatuat a la nostra pell, al nostre cor i a la nostra ànima. Llàgrimes de ràbia, d’incredulitat per la violència extrema. I estan entrant a l’escola, a un lloc de cultura i respecte. 

La gent gran continua dintre i nosaltres a fora. Sense els avis ni els pares, sense saber com els tractaran veient el que han fet a fora. Ve el SEM i no els deixen passar. Els de fora ja sabem que estan ferits, però estables. Em presento a un dels guàrdies civils, que em mira amb el mateix rebuig que es mira a un assassí (no m’havien mirat així mai!). I els hi ensenyo el carnet de metge, sóc metgessa i inofensiva. I els hi proposo entrar a veure què passa i atendre els que ho necessitin si és així. No puc endur-me les urnes, no les puc amagar, només vull cuidar a la gent. Em prohibeixen l’accés, prohibeixen l’atenció mèdica.

Ja surten. Tot són abraçades, llàgrimes i cants. I darrera un guàrdia civil amb les urnes dins d’una bossa de plàstic. Suposo que deu ser massa vergonyós deixar que es vegi el robatori. I marxen, envoltats de la gent del poble, acompanyant-los a la sortida. I la sang que han provocat marxa lentament cap a la C-55, en direcció a altres urnes i altres pobles petits, més indefensos encara que la resta de grans ciutats. Marxen a Fonollosa, a Sant Joan. 

Seiem abatuts, incrèduls encara del que ha succeït i el que hem viscut. Dolguts fins al fons de l’ànima, impotents. Es creuen mirades. El dolor i l’orgull d’un poble que pacíficament ha defensat el seu dret. Anem marxant, a reposar forces i a decidir a quina escola deixarem el nostre vot, i a on anirem a fer força per defensar la llibertat.

Senyors Guàrdies Civils i Policia Nacional que van venir a Callús perquè no votéssim, tots vam votar! Ens han tapat la boca... dos segons. I hem tornat a alçar-nos. Catalunya ha parlat, malgrat els cops, les amenaces i els ferits. L’atac a la democràcia i a la població civil que va tenir lloc el dia 1 d'octubre no té nom. No té justificació possible.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Emoció, impotència
Salvador Esquerra, 07/10/2017 a les 12:43
+7
-0
M'ha agradat el teu relat. Es tal i com ens vàrem sentir. Moltes gràcies.
Passat un temps caldria anar recordant aquest relat i recordar perquè hi erem.
Ara cal recordar que cal arribar més lluny per no perdre tot el que hem aconseguit.
No declarar la DUI es declarar la nostra derrota i donar la raó a l'Estat Espanyol.
Sense DUI no podrem reclamar res i ens massacraran. Cal tant sols recordar que va passar el 1-Oct.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Naiara Villalba
Metgessa internista de Callús
La manifestació d'aquest dissabte a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular | El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 22:30 LA VEU DE NACIÓ Diguem no. Article de Germà Capdevila. 
 22:29 OPINIÓ Confrontació. Article de Jaume Barberà.
 22:28 OPINIÓ Eleccions o independència? Article de Quim Torra.
 22:13 Carod-Rovira demana a l'expresident de la Generalitat i actual senador José Montilla que no voti  «contra Catalunya».
 21:50 Rajoy pot controlar el Govern si no va impedir l'1-O? Cinc claus per a una setmana decisiva. Rellevar tots els alts càrrecs o tombar lleis del Parlament per controlar els mitjans es pot convertir en un via crucis si l'Estat pretén una ofensiva temporal i sense suport popular. El carrer i els suports internacionals segueixen sent la cara i la creu del procés mentre es descarta del tot eleccions sense haver proclamat la independència. Informen Ferran Casas Joan Serra.
 21:40 ERC arrasaria en unes noves eleccions al Congrés, segons una enquesta d'«El Periódico». Els republicans superarien amb claredat els "comuns" i el PDECat obtindria la mateixa representació que PP i Ciutadans.
 21:08 Ertzaines promouen un manifest a favor dels Mossos i Trapero. Els agents bascos surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix.
 20:40 L'independentisme tornaria a aconseguir la majoria absoluta d'escons al Parlament, segons una enquesta d'«El Periódico». ERC, PDECat i CUP també sumarien més vots que en els comicis del 27 de setembre del 2015.
 20:30 Els "comuns" reclamen un nou front constituent per aturar l'ofensiva de l'Estat, per Sara González. El partit de Xavier Domènech proposa a l'independentisme sumar esforços entorn a la Taula per la Democràcia sense convocar eleccions. "El calendari dels 18 mesos ha fracassat. No es tracta de renunciar a la independència, sinó de recalendaritzar-ho tot", diu un dirigent de la direcció.
 19:59 L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha avisat aquest diumenge, des de París, que unes eleccions a Catalunya convocades per l’Estat a partir del 155 “no serien una solució”. Tot i admetre que uns comicis “tard o d’hora” se celebraran, perquè “s’ha arribat a l’esgotament d’un procés”. Colau ha demanat una convocatòria a les urnes  amb “una normalitat institucional, sense una DUI i ni el 155”.
 19:45 Serret alerta que l'aplicació del 155 «posa en risc les polítiques agràries». La consellera d'Agricultura ha afirmat que durant els pròxims dies el Govern estudiarà amb més detall les implicacions que pot suposar l'aplicació de l'article per part de Madrid.
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
Entrades anteriors »
01/01/1970
Un centenar d'agents de la policia basca surten en defensa de la feina feta per la policia catalana davant la "constant i reiterada desqualificació" que pateix
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
Ferran Casas | 5 comentaris
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
El programa «Filiprim» | TV3
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Pel que pugui ser, com que m'acompanya una bona memòria televisiva, em ve de gust fer-li un homenatge a aquella que coneixem com La Nostra»