El pedigrí dels gegants de Vic

«Fa 155 anys l’ajuntament va encarregar a l'escultor barceloní Josep Galcerán una luxosa parella de gegants»

| 18/09/2017 a les 06:00h
Amb motiu de la Festa Major d’enguany, Roger Albert (tenaç lluitador pel manteniment de les tradicions populars i membre dels Geganters de Vic) i Enric Andreu (també infatigable impulsor de la cultura popular i durant anys portador del Merma) em van demanar que escrivís un guió pel documental sobre l’arribada, fa 155 anys, dels gegants a Vic que es va projectar la vigília de Sant Miquel a la Plaça de la Catedral. Per fer l’encàrrec, que vam treballar conjuntament amb els dos amics citats, ens vam reunir en tres ocasions per seleccionar el material d’arxiu de que disposàvem. 

Un dels primers records que la majoria de vigatans i vigatanes de totes les edats i generacions tenim enregistrats al disc dur cerebral són les corredisses pel nucli antic de la ciutat, mentre el Merma ens empaitava de petits amb unes xurriaques.  Aquests personatge emblemàtic va ser el primer cap de llúpia que va tenir la ciutat l’any 1832. D’això ja fa 185 anys, tot i que la tradició a la ciutat gegantera es remunta al segle XV.

Abans de ser conegut com “el Merma”, el cap de llúpia vigatà per excel·lència es deia “Esquivamosques” o “Papamoscas”, i era germà d’en “Lligamosques” d’Olot, una figura creada per Ramon Amadeu. Fins aleshores molt poques poblacions catalanes disposaven de capgrossos. A banda d’exercir de mestres de cerimònies, la funció dels cap de llúpies era obrir pas als gegants i procurar que les criatures no els fessin entrebancar i caure a terra quan desfilaven o ballaven. Una llegenda explica que als cap de llúpies se’ls untava el cap pelat amb mel perquè les mosques no molestessin la gent que anava a la processó o a la comitiva.
Tanmateix, per protocol, els reis de la festa sempre han estat els gegants, uns personatges molt alts que formen part de la tradició catalana des del segle XIV, encara que al principi només hi havia la versió masculina. Les gegantes no van aparèixer fins dos segles més tard. 
Com ja s’ha dit més amunt, al 1832 va arribar a Vic una nova parella de gegants acompanyats pel carismàtic “Esquivamosques” o “Papamosques”, que en anys posteriors ve ser conegut com  El Merma. Aquests gegants anaven vestits de reis moros, i per la semblança que tenien amb els Gegants Vells d’Olot, és molt probable que les dues parelles sortissin del mateix taller i del mateix motllo.

L’agost de 1862 Vic havia canviat de cap a peus, s’havia modernitzat i algunes places i carrers havien estat empedrats. Amb motiu de la canonització de sant Miquel dels Sants, la ciutat es preparava per celebrar unes grans festes en honor del patró,  que compartia aquest honor amb Sant Llucià i Sant Marcià. Mesos abans, l’ajuntament havia encarregat a un escultor de Barcelona, Josep Galcerán, una luxosa parella de gegants i una cap de Llúpia, la “Maria Rosa”, la Vella, un personatge que des d’aleshores va esdevenir companya i muller de l’Esquivamosques o Merma.  La confecció dels vestits va comportar molta feina i, segons documents trobats, l’entrega es va retardar uns dies. Finalment, però, els gegants, caracteritzats de reis moros, van arribar desmunts a Vic, des de Barcelona, dalt d’un carro, dins d’unes caixes de fusta, en companyia de la Vella, l’escultor i les modistes.
Per fer-nos una idea dels tràmits seguits des de l’encàrrec fins a l’entrega dels gegants, en una carta enviada per Juan Guijarro, de l’empresa barcelonina de José Galcerán, s’expliquen les condicions del trasllat a la nostra ciutat:

“Barcelona, 9 de agosto de 1862. Sr. Don José Pratdesaba. Muy Sr. Mío: he practicado las diligencias necesarias, y aunque no de un modo formal, he quedado con el Sr. Galcerán, que entregara la obra acabada lo antes posible. (...) La modista y el sastre están conformes de subir con la persona que ha de montar los gigantes. También he hablado con el que hace la peluca y ha contestado que en Vic ya había peluqueros (...). Por insinuación del Señor  Ferrer, he dispuesto que los cajones donde se ha de colocar todo estén hechos y listos con tiempo. La modista dice que nada se habló de miriñaque de la Giganta, así como de algunos adornos y enredillos. El sastre también dice que el traje del Gigante, siendo de Turco, encarece algún gasto más, puesto que el turbante necesita mucha ropa. (...) Si se presenta alguna dificultad o pregunta, y se me avisa con tiempo, estaré en Vic. Queda de Usted afectísimo: Juan Gijarro”.

Segons les factures trobades als arxius, la fabricació d’aquestes figures va costar 5.365 rals de l’època. Si a aquesta suma hi afegim el treball de la modista, el perruquer, materials diversos, honoraris, caixes de fusta i el transport fins a Vic, la despesa total va arribar als 36.800 rals.

L’any 1891, gairebé trenta anys després, l’ajuntament va encarregar al famós dissenyador barceloní Josep Puiggairí el disseny d’uns nous vestits que va canviar radicalment l’aspecte dels gegants, que van abandonar la secular personalitat de Reis Moros i es van convertir en els Comtes D’Ausona. Una dècada més tard,  l’any 1900 va arribar a la ciutat el tercer i últim membre de la família “Cap de llúpia”: El Nen o “noi dels Llúpia”, que amb una xurriaca va passar a fer d’ajudant del Merma per obrir pas als gegants. Coincidint amb la Festa Major, la premsa del moment es va fer ressò de l’esdeveniment:

“La respetable familia de los Llupias ha sido aumentada con un nuevo individuo que ha debutado hoy mismo y mañana ha de acompañar a la Santa Iglesia Catedral al Excelentísimo Ayuntamiento y a los señores procuradores. Ignoramos qué clase de parentesco  tiene este personaje con el LLÚPIA que todos conocemos. Dicen algunos que ha venido al mundo para auxiliar a su compañero en la guerra que este sostiene contra los chiquillos , los cuales a veces le ponían en serios apuros. Es de desear que los dos Llúpias, bien unidos, logren lo que nunca han logrado los señores municipales: poner a raya a este enjambre de chicuelos callejeros, cuyas travesuras van cada día en aumento. ¡Duro con ellos, señores Llúpias, que parecen verdaderamente dejados de la mano de…. nuestra Policía!”

El 1902, coincidint amb la primera trobada de gegants de Catalunya feta a Barcelona dins dels actes de les Festes de La Mercè, es va celebrar el “Concurs de Gegants Nanos y Monstres Típics”, que va comptar amb la participació d’una important representació de gegants d’arreu de Catalunya, entre ells els de Vic i el Merma. Dies abans de l’actuació, una colla de geganters els van portar en tren fins a la capital, on els Comtes d’Ausona, amb els vestits de Josep Puiggairí, van guanyar 250 pessetes i una medalla d’or per ser la parella més ben vestida. I al cap de llúpia se li va concedir un gran diploma d’honor.

El 10 de maig de 1908, el consistori vigatà reunit en sessió plenària va aprovar que el senyor Miquel Comerma seria el nou portador del Llúpia, una tasca que aquest vigatà va desenvolupar a la perfecció. Testimonis de l’època deien que aquest home no era massa ben plantat, feia cara de tenir pocs amics i gastava una mica de mala llet, per la qual cosa la quitxalla, per fer-lo enfadar,  li va començar a cridar “mori el Merma”, un crit que finalment va donar nom al popular cap de llúpia. 

L’any 1920 els vestits dels gegants s’havien deteriorat molt i ja no eren dignes de ser lluïts. Aleshores un grup de dones vigatanes van organitzar un gran recapte de diners per fer els vestits nous, i en aquesta nova remodelació els gegants van recuperar la indumentària moruna, una vestimenta que va ser elaborada pel sastre de la Guixa. La recuperada imatge de sarraïns va durar una dècada, fins que un any abans de la proclamació de la República, es van tornar a vestir de Comtes d’Osona

Des aleshores, aquesta imatge ha perdurat fins als nostres dies, sense interrupció i  els nostres gegants s’han consolidat i conservat en perfecte estat. L’última vestimenta que han estrenat fou encarregada a una empresa barcelonina que es cuidava de confeccionar el vestuari del Teatre del Liceu des de l’any 2015, una tasca que també feia el 1862 la modista que va confeccionar els vestits dels nous gegants 

Una radiografia dels actuals gegants indica que fan una alçada de 3 metres i 30 centímetres i pesen prop de 70 kg. Els caps dels originals estan fabricats amb pasta de paper i guix, tenen les mans i els braços de fusta, igual que tota la estructura interna. Els darrers anys, en ocasions especials, la il·lustre parella cada any balla el vals-jota “Ball dels Gegants de la Ciutat de Vic”. 

Però els gegants no serien res sense els entranyables geganters. De fet, portar els gegants i fer-los ballar comporta algunes dificultats, sobretot pel seu pes i el pendent d’alguns carrers del centre històric de la ciutat. Per això, durant el passant, cinc o sis geganters es van rellevant. El gran folklorista Joan Amades, pare espiritual i transmissor de les nostres tradicions, explica en el seu “Costumari català” que, originàriament, els geganters rebien una petita compensació econòmica. De vegades eren obsequiats amb d’un parell d'espardenyes, i d’altres amb un suculent àpat a base d’arròs i carn. Actualment, els geganters són gent voluntària que porta gegants sense afany de lucre.

Si molts  geganters i portadors dels cap de Llúpia sovint han format part de nissagues familiars,  tots ells han rebut dels seus predecessors unes pautes d’aprenentatge. La majoria, però, coincideixen a afirmar que els personatges que porten, tant si són els gegants, com els Llúpies i la Vella, confereixen caràcter i transmeten la seva vibració a qui té l’honor de portar-los.

L’any 2013,  la colla gegantera del carrer de la Riera va estrenar una parella de Gegants Petits, una rèplica dels grans de l’Ajuntament, però de menors dimensions, i vestits de reis moros o turcs, com els que portaven els seus avantpassats fins a finals del segle XIX.

Si les nostres tradicions han perdurat i perduren al llarg dels anys i dels segles, és gràcies a la perseverança i la il·lusió de la majoria de vigatans i vigatanes  amants de la festa major. La tradició només té raó de ser si al darrere hi ha l’ànima del poble. Sense vosaltres i sense el vostre escalf, no hi hauria ni gegants, ni llúpies ni Festa Major. 

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Coromina
Periodista
- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre “Rebotiga d'Il·lustres”, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac-1.
- Publicació del llibre “El que la sigue la persigue”, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre “CAFÈ VIC”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).
- Columnista i guionista de la vinyeta editorial VENTURA & COROMINA, a LA VANGUARDIA (des de 1991).
- Autor de la novel·la “A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites”  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).
Pedro Sánchez i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu a la Moncloa | Europa Press
Roger Pi de Cabanyes
01/01/1970
El PSOE i Ciutadans volen celebrar els comicis el mes de gener, en el període mínim que estableix la llei, mentre que el PP es planteja allargar els terminis
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb les conseqüències de l'1 d'octubre
 19:50 PRIMÍCIA La junta de portaveus reclamarà dilluns la llibertat dels «presos polítics» Sànchez i Cuixart. JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol".
 19:44 Juncker tanca files amb l'estat de dret i elogia el paper de la monarquia espanyola. El president de la Comissió Europea destaca la "bonica visió" de trobar-se Oviedo ple de banderes espanyoles abans de l'entrega de premis Princesa d'Astúries que també reben Antonio Tajani i Donald Tusk.
 19:43 24 premis Nobel demanen «mediació i negociació» en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta oberta denuncien les escenes de violència i "brutalitat policial" de l'1-O.
 19:25 140 treballadors de la UE reclamen a Juncker que condemni la violència de l’1-O. Els funcionaris expressen "tristesa" per la resposta de la CE i "vergonya" per l'ús "desproporcionat" de la força per part de la policia espanyola.
 19:00 Anonymous anuncia un ciberatac massiu en defensa de Catalunya per aquest dissabte 21 d'octubre. Els hacktivistes mantenen viva la #OpCatalunya que van iniciar a mitjans de setembre i avisen de noves accions per demà. Per Mercè Molist.
 18:48 
Les cassolades, ara també amb el teu «smartphone». «Cacerolapp» és una aplicació per a mòbil que et permet escollir entre diferents estris per fer el màxim de soroll possible durant els vespres de protesta.
 18:22 TRIBUNA OBERTA «La revolució assenyada», l'article d'opinió de Sergi Tarrés. 
 18:10 L'Ajuntament de Sitges transfereix 500.000 euros a la banca ética. El consistori assegura realitzar aquesta acció "en rebuig de l’empresonament dels presidents d’ANC i Òminum Cultural i la possible implementació de l’article 155.
 18:01 L'Ajuntament d'Argentona ha anunciat que retirarà els seus fons del Banc Sabadell i CaixaBank. El consistori ha iniciat els tràmits per retirar 2,25 milions d'euros del Banc Sabadell i 555.000 euros de CaixaBank. Transferirà aquestes quantitats als comptes que té a Triodos Bank, entitat de banca ètica amb la qual opera des de l'abril del 2016.
 17:54 CANAL MADRID Discrepàncies pel ritme del 155: la data de les eleccions tensiona el bloc unionista; anàlisi de Roger Pi de Cabanyes. 
 17:07 ÀUDIO Filtren la segona declaració de Trapero: «L'atestat de la Guàrdia Civil sobre l'1-O és en gran part fals». El major dels Mossos d'Esquadra defensa davant l'Audiència Nacional espanyola que el cos va "canviar els horaris dels agents per tenir el màxim de gent".
 16:55 El Ple de Santa Maria de Palautordera declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart. Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre. Per Jordi Purtí. 
 16:13 ÚLTIMA HORA L'Audiència Nacional investiga les trucades entre Trapero, Sànchez i Cuixart. La jutge Carmen Lamela ordena identificar els números del major dels Mossos, la intendent Teresa Laplana i els presidents de les entitats sobiranistes.
 16:01 CCOO de Catalunya demana evitar "boicots" per no perjudicar l’economia i l’ocupació. El sindicat fa una "crida a la responsabilitat" a les institucions i als agents econòmics i socials per evitar "portar el conflicte al món del treball".
 16:00 El PP responsabilitza l'alcalde de Sant Joan de Vilatorrada de les càrregues policials de l'1-O al municipi. Josep Lluís Javaloyes demana la dimissió de Gil Ariso per ser "el màxim responsable dels fets succeïts l'1 octubre als col·legis del municipi".
 16:00 L'ACM defensa l'escola catalana davant les afirmacions d'adoctrinament del PP i C’s. El món local reivindica que "el municipalisme seguirà construint una escola de qualitat" i rebutja qualsevol acusació "d'aquells que no poden acceptar la solidesa del sistema educatiu català".
 15:33 ERC i PSC trenquen el pacte de govern a Vacarisses després de l'aval del PSOE a l'aplicació del 155 a Catalunya. Les dues regidores socialistes han comunicat a l'alcalde, el republicà Toni Massana, que abandonen el govern, que ara queda en minoria.
 15:05 Banc Sabadell és l'empresa que més cau a l'Ibex-35 en un dia estable a la borsa. L'entitat que va iniciar els trasllats de seus cau un 2,01% a les 12.30 en una jornada de retirada d'efectius convocada per l'ANC i Òmnium en què La Caixa també perd un 0,82%. Per Roger Tugas.
 15:02 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil marxa del CTTI després d'un registre per localitzar correus dels Mossos sobre l'1-O. El jutge ha ordenat que recopilin informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum.
 15:02 El PSC avisa que «no donarà un xec en blanc al PSOE» per a l'aplicació del 155. “Si el PSOE està parlant amb el PP, s’haurà de veure quin acord pren el Consell de Ministres, i a partir d’aquí, quin suport li dona el PSOE i què acorda el PSC”, afirma Romero.
 14:52 El govern espanyol torpedina la comissió que investiga la violència policial de l'1-O. Íñigo Méndez de Vigo, portaveu de l'executiu estatal, anuncia que recorreran la decisió de la Generalitat al Tribunal Constitucional.
 14:38 La Guàrdia Civil interroga responsables de mitjans de comunicació per l’1-O. El director d'"El Punt Avui" assegura que els agents s'han interessat per saber com es va contractar la campanya del referèndum i l'editor del digital "directe!cat" es nega a declarar.
 14:25 LA VEU DE NACIÓ «El cop d'estat», l'article del subdirector de NacióDigital, Ferran Casas. 
 14:07 El govern espanyol evita concretar la data de les eleccions a Catalunya. El ministre Méndez de Vigo prioritza "restaurar la legalitat" i" aconseguir la neutralitat de l'administració autonòmica".
 14:06 Rajoy: «Hem arribat a aquesta situació perquè han volgut que arribéssim a aquesta situació». El president espanyol evita, des de Brussel·les, confirmar que al gener hi haurà convocatòria electoral o que s'intervindrà TV3.
 13:58 El PDECat convocarà una assemblea per decidir si trenca l'acord amb el PSC a Terrassa. El portaveu del grup municipal assegura que estan "ofegats" per les decisions del PSOE i dels socialistes catalans envers Catalunya. Miquel Sàmper remarca que la subsistència del pacte de govern a la ciutat depèn, en bona part, de la posició que adopti l'alcalde.
 13:48 L'AMI convoca una reunió extraordinària de l'executiva per aquest dissabte. Preveu fer un anàlisi de la situació política i es posarà sobre la taula la idoneïtat de convocar noves accions pels pròxims dies.
 13:47 El director dels Mossos: «No deixarem que ningú qüestioni la nostra professionalitat». Pere Soler assegura que la policia catalana no renunciarà als seus "valors" en l'obertura del curs a l'Institut de Seguretat Pública. Per Isaac Meler.
 13:41 Les càrregues policials de l'1-O deixen 1.066 ferits: 23 d'ells més grans de 79 anys i dos menors d'11. El Departament de Salut publica un informe amb les dades de ferits entre els dies 1 i 4 d'octubre.
 13:39 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica. Informa Oriol March.
 13:38 El Parlament fixarà dilluns el ple per aixecar la suspensió de la independència. Junts pel Sí i la CUP es plantegen que tingui format monogràfic o bé de debat de política general.
 13:35 Junqueras assegura que el Govern està preparat econòmicament per a la independència. El vicepresident del Govern afirma que té lligat com pagar les nòmines públiques, els serveis públics, la supervivència econòmica de Catalunya i aconseguir crèdit per a la Generalitat.
 13:33 Barcelona en Comú impedeix que l'Ajuntament de Barcelona declari Felip VI "persona non grata". El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, defensa que aquest posicionament ara és "inoportú".
 12:52 Sànchez acusa l'Audiència Nacional de fer una «interpretació extravagant» de la llei. L'escrit de la seva defensa carrega contra la fiscalia i demana substituir la presó per la retirada del passaport o la compareixença periòdica al jutjat.
 12:13 Torredembarra declara persones no grates Felip VI, Mariano Rajoy i Juan Ignacio Zoido. El plenari celebrat aquest dijous ha aprovat una moció de la CUP on s'acordava demanar la dimissió del president del govern espanyol i d'altres responsables polítics de l'1-O. Per Jonathan Oca
 12:01 La Federació Espanyola expedienta el Reus per desplegar una senyera gegant. Expedient de caràcter extraordinari perquè pot incórrer en una conducta “de violència, racisme, xenofòbia o intolerància.
 12:00 Un 80% de les pimes catalanes no es plantegen portar la seu social fora del país. Segons una enquesta de la Pimec, un 65% de les petites i mitjanes empreses del país assegura que el debat polític no afecta la seva activitat econòmica.
 11:59 Mayor Zaragoza i la Comissió pel Diàleg es mobilitzen per «evitar el precipici». L'exdirector general de la Unesco participarà en un acte al paranimf de la UB en què es demanarà una sortida negociada al conflicte i "fugir de posicions extremes".
 11:59 El Senat validarà divendres vinent l'aplicació del 155. La mesa cambra alta iniciarà els tràmits dissabte mateix i la proposta del govern espanyol la debatran en un comissió formada per 27 parlamentaris en què el PP hi té majoria absoluta.
 11:27 La CUP afirma que declarar la República catalana és «l'única possibilitat» de defensar-se dels atacs de l'Estat.
 11:25 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pressiona el PSC perquè es desmarqui de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
 10:38 ÚLTIMA HORA El PP i el PSOE pacten convocar eleccions a Catalunya el gener. El Consell de Ministres es reunirà aquest dissabte de forma extraordinària per aprovar les mesures derivades del 155.
 10:32 VÍDEO El PSOE ja confirma que s'intervindrà TV3. La secretària d'igualtat del partit Carmen Calvo considera que la Generalitat, els mitjans de comunicació i les forces de seguretat "han de ser neutrals".
 09:53 El CTTI espera l'arribada de la Guàrdia Civil per buscar correus de l’1-O. Els treballadors esperen a l'interior però els agents, que han de buscar informació sobre la "inacció" dels Mossos durant el referèndum, encara no han arribat.
 09:50 Ada Colau reclama al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que renunciï a la via unilateral perquè redueix els consensos. "No donarem suport a una declaració unilateral d'independència, assumeixi la forma que assumeixi", adverteix.
 09:49 Ada Colau retreu a Iceta que dugui una xapa a favor del diàleg i vegi "inevitable" l'aplicació del 155. "Si està pel diàleg, no pot estar pel 155", defensa.
 09:49 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que el pacte amb el PSC a l'Ajuntament "funciona molt bé", però creu que no es pot concebre l'aplicació de l'article 155, cosa que podria portar a trencar l'acord de govern de BComú amb els socialistes, segons ha dit als Matins de TV3.
 09:22 Junqueras aposta per declarar la independència «el més aviat possible». El vicepresident del Govern rebutja convocar unes eleccions autonòmiques: "Crec que no és la millor manera d'avançar".
 09:15 El diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas defensa: "La república catalana és l'única possibilitat de defensar-nos dels atacs de l'estat espanyol". Ho ha dit als Matins de TV3.
 08:59 Oriol Junqueras assegura que el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya "no té impacte" sobre la recaptació de l'IVA, l'IRPF ni l'impost de societats. A més, defensa que la decisió de les companyies és "temporal".
Entrades anteriors »
01/01/1970
Gairebé la meitat del pressupost anirà a potenciar el programari lliure, el codi obert i metodologies digitals pel funcionament intern
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració
01/01/1970
L'executiu preveu que l'Estat prengui mesures "quirúrgiques" que afectin competències claus de l'autogovern, des de l'estructura política i administrativa fins al comandament dels Mossos | "La Generalitat no desapareixerà", assenyalen al Govern en referència a una intervenció agressiva de l'autonomia que substitueixi alts càrrecs
Carles Puigdemont i Jordi Turull, durant el consell nacional del PDECat | ACN
01/01/1970
El president garanteix al PDECAT que "posarà el play" i s'avança cap a un ple extraordinari en un termini de pocs dies | Membres del Govern consideren l'opció "menys dolenta" que hi hagi noves eleccions però ERC, Demòcrates i la CUP la rebutgen | Els partits preparen els quadres per la "fase resolutiva" si s'intervé l'autogovern
Josep Soler, director de l'Institut d'Estudis Financers | Adrià Costa
Pep Martí | 11 comentaris
01/01/1970
El director general de l'Institut d'Estudis Financers afirma que el govern espanyol menteix quan diu que "una Catalunya independent seria inviable" | Crític amb el procés, l'economista assegura que "una intervenció dura de l'Estat faria que l'independentisme passés del 50% al 80%"
Sara González | 20 comentaris
01/01/1970
Dirigents socialistes manifesten la seva incomoditat amb un discurs del PSOE que consideren massa ancorat a l'estratègia de Rajoy | L'escalada repressiva del govern espanyol ha motivat que alcaldes del PSC s'hagin pronunciat al marge de les consignes de la direcció d'Iceta
Kiko Tur, aquest dilluns a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El grup de la Marina Alta s'acomiada dels escenaris i del públic català amb el concert del proper divendres a la sala Razzmatazz de Barcelona | "Els feixistes estan envalentits perquè ha vist les actuacions de la Guàrdia Civil", afirma Tur en aquesta entrevista a NacióDigital