La veu de Nació

«Deixeu tranquils els alcaldes»

«És necessari donar el màxim suport als alcaldes i alcaldesses que s'han compromès amb el referèndum»

| 13/09/2017 a les 22:04h
La Fiscalia ha posat al punt de mira més de 700 alcaldes i alcaldesses d'arreu de Catalunya. És el penúltim episodi de la reacció judicial d'un Estat que no es pot permetre ni una sola urna ni una sola papereta el proper 1 d'octubre. S'han querellat contra el Govern en ple i la mesa del Parlament, han advertit el cap dels Mossos i els directors dels mitjans públics, i han imputat tres delictes a un director d'un setmanari per, presumptament, col·laborar a imprimir documents relacionats amb el referèndum.

L'ordre de la Fiscalia és duríssima. Demana que se citin a declarar 712 alcaldes –i això que la llista de l'AMI no inclou alguns dels ajuntaments que s'han compromès amb el referèndum- i que en cas de no fer-ho se'ls detingui. De nou, l'Estat intenta que la repressió l'executin els Mossos d'Esquadra i tota la pressió recaurà davant dels seus responsables polítics i policials. Segurament, des de la Moncloa són conscients que imatges com la de la Guàrdia Civil a Valls, lluny d'atemorir, reforcen el procés.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va voler tenir el seu moment de glòria a la Diada encarant-se amb Carles Puigdemont: li va reclamar que “deixés tranquils els alcaldes”. Qualsevol batlle o batllessa té dret a no col·laborar amb el referèndum i, de fet, n'hi ha molts que estan buscant fórmules per facilitar que l'1 d'octubre es voti sense haver-s'hi d'involucrar. Tanmateix, resulta quasi insultant que el problema sigui reclamar al teu alcalde que es pugui votar hores abans que la Fiscalia ordeni investigar-los i amenaci amb detencions.

Les respostes dels alcaldes seran diverses des de la unitat. Quan siguin citats, tal i com han acordat l'AMI i l'ACM, explicaran a la Fiscalia que continuaran treballant pel referèndum. Alguns hi aniran voluntàriament i altres –com ja ha anunciat la CUP- no ho faran si no són detinguts. Les dues postures són legítimes i serà necessari donar el màxim suport als alcaldes i alcaldesses que s'han compromès amb el referèndum. Quan ho van fer, eren conscients que és un posicionament que els pot comportar la fi de la seva carrera política.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Añlicatell al cuento
Anònim, 13/09/2017 a les 23:47
+5
-11
Ayer te decian lo mismo los alcaldes que no querian ponerlas
Eso era mal visto y habia que coaccionarlos, ahora hay que dejar tranquilos a los que si quieren
Diferentes varas de medir
No és certa la xifra de 700 alcaldes.
Anònim, 14/09/2017 a les 08:54
+3
-9
Quan hagin passat pels jutjats sabrem exactament quina és la xifra. Ara podem dir que la de 700 no és certa, després es podrà demostrat.
Però..que us importa la Fiscalia?
Anònim, 14/09/2017 a les 09:27
+5
-15
No heu desconectat, ja?
Ai, quina caqueta!!
Volen ficar a la presó els nostres alcaldes?
Anònim, 14/09/2017 a les 10:10
+15
-1
S'emporten 15.000 milions cada any dels impostos carregats de forma indecent a Catalunya (de aquí surt la famosa frase de Rajoy: "Me gustan los catalanes porque hacen cosas".
Ens destrossen el sistema sanitari amb la connivència e impunitat de tribunals i fiscalies.
Ens inhabiliten els polítics que estan al costat dels ciutadans, als polítics que només volen posar urnes al carrer perquè la majoria del poble català li vam fer aquest encàrrec el 27S.

I com que tot això els sembla poc, ens volen atemorir i empresonar els nostres alcaldes, alcaldes que com milions de catalans, JA FA 7 ANYS QUE VAM DIR PROU!

Els alcaldes i els ajuntaments són les institucions més properes al poble català.
Ficar a la presó un alcalde elegit democràticament pels ciutadans, és molt greu, és ficar a la presó la democràcia.
És ficar a la presó als ciutadans que van ser elegits amb llibertat pel poble com servidors del poble!!
És això el que ens volen fer ara?
papistes
Anònim, 14/09/2017 a les 10:21
+2
-14
Més papistes que el papa. No volent quedar malament, han assumit una responsabilitat que no els hi pertoca. Puigdemont, l'altre astut, els hi passat la patata calenta i els altres, babaus, se la menjaran
Exacte!
Butifler, 14/09/2017 a les 10:34
+1
-17
Deixeu en pau als alcaldes. Però també als alcaldes socialistes que han estat increpats pel carrer, als funcionaris que estan assenyalats si desobeeixen a la Generalitat, als secretaris dels Ajuntaments dels pobles petits.

Aquests també deixeu-los en pau. La repressió és pot fer per la via judicial o per la via social, que és la que el Govern de la Generalitat i els seus talibans han escollit des de fa anys.
Quina quantitat de trolls tenim per aquí!
Anònim, 14/09/2017 a les 19:10
+2
-0
O són masoquistes que llegeixen diaris amb linees editorials que detesten, o són gent que gaudeix insultant o són pagats per fer merder.

Per cert, sembla un mena de broma (però és una estupidesa) gesticular tant i queixar-se pels alcaldes socialistes que -pobrets!- han hagut de patir que algun ciutadà els hagi demanat explicacions perquè no els deixen votar, quan els altres s'arrisquen a ser detinguts, perdre les seves carreres polítiques i fins i tot la presó. I el PSC apladueix aquesta iniciativa del PP! Fins i tot ha amenaçat a un alcalde socialista que vol col·laborar amb l'expulsió del partit. S'ha de ser burro per no veure la ironia.

Què passa, que la pobre alcaldessa ha de donar explicacions a un ciutadà? Doncs que ho faci, que ja n'hi ha prou de tenir la pell tan fina i creure que dedicar-se a la política és un xollo i prou. Òbviament també suposa acceptar responsabilitats i moments difícls.



els euros
fortuny, 14/09/2017 a les 19:15
+0
-2
I jo pregunto qui es fara carrec de la despesa dels 712 batlles que es desplaçaran als jutjats de Barcelona per declarar, suposo que tindran de pagar el transport i les dietes. (Que costaria tot aixo , segur que mes car que lo referèndum,)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arnau Urgell i Vidal
Cap de redacció de NacióDigital. A Twitter: @arnauurgell.
Carles Puigdemont, en una reunió de Govern | Govern
Oriol March
01/01/1970
El president de la Generalitat assegura que hi ha "plans de contingència" previstos i crida a la participació davant dels "abusos" del PP | "Ja no és una qüestió de decidir un vincle polític amb l'Estat, sinó de si volem viure en un règim plenament democràtic", assenyala en un discurs institucional
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 21:09 Puigdemont adverteix Rajoy: «L'1 d'octubre es farà el referèndum que tenim convocat»; per Oriol March.
 21:08 El discurs institucional de Carles Puigdemont sona per megafonia a les portes del TSJC.
 20:58 Els periodistes Jordi Évole i Mònica Terribas han llegit el manifest a favor de la llibertat de premsa en la concentració d'aquest vespre organitzada pel Grup Barnils. 
 

Jordi Évole i Mònica Terribas Foto: Isaac Meler

 20:55 Un camió ha descarregat durant la tarda provisions per passar la nit al passeig Lluís Companys.
 20:41 Albano Dante Fachin s'ha mostrat optimista de cara al referèndum en el primer acte de campanya pel "sí" a Tarragona de la seva formació: "Les urnes, de moment la Guàrdia Civil no les ha trobat i això vol dir que o no existeixen o que no les troben i per tant, l'1-O s'acabarà imposant". Informa Jonathan Oca.
 20:37 VÍDEO Unes 300 persones canten "Els Segadors" davant la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.
 20:36 La consellera Meritxell Borràs ​als sindicats que blindarà la seguretat jurídica dels funcionaris.
 20:34 Els funcionaris de la Generalitat cobren la nòmina després que Hisenda n'autoritzi el pagament. 
 20:10 VÍDEO Unes 300 persones han encartellat el barri de Gràcia fins arribar a la comissaria de la Guàrdia Civil situada a Travessera de Gràcia, on s'han concentrat. En aquesta comissaria hi ha els alts càrrecs que van ser detinguts ahir. 
 

Unes 300 persones davant la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia

 19:58 El jutge investiga si la Generalitat ha gastat 6,2 milions en el referèndum. Segons ha avançat "El País", el jutge demana intervenir tota la documentació relacionada amb l'1-O i la posada en marxa d'estructures d'estat.
 19:56 PERFIL Ramírez Sunyer, del famós jutjat d'instrucció número 13, l'ariet de la judicatura contra el referèndum; per Isaac Meler.
 19:45 ACTUALITZACIÓ Llibertat provisional per a vuit dels detinguts pels preparatius del referèndum.
 19:40 Èxit de participació de l'encartellada convocada a Gràcia. Centenars de persones omplen els carrers de la vila de cartells "prohibits" pel TC cridant a votar. 
 

Encartellada a Gràcia

 19:39 VÍDEO «Som!», dels Xeic, posa música a la recta final cap al referèndum.
 19:23 AMPLIACIÓ Prop de 300 capellans de tots els bisbats donen suport al referèndum.
 19:16 Miquel Calçada pren el micròfon a la mobilització: "No hem de caure en la provocació perquè és la fotografia que volen i que no podran tenir".
 19:16 Junqueras es reuneix amb el vicepresident de Castella-La Manxa per «defensar la democràcia i les llibertats».
 19:16 La mesa del Congrés ha donat llum verda a la creació de la comissió per modernitzar l'estat autonòmic, proposada pel PSOE. El PP hi ha donat suport, mentre que C's ha estat l'únic partit que s'hi ha oposat. ERC -que no té vot a la mesa- ja ha anunciat que no hi participarà.
 18:56 VÍDEO «Si la mobilització per l'1-O és ferma, el Govern ha d'anar fins al final»; per Oriol March.
 18:46 CRÒNICA Acampada al tribunal; per Sara González i Jordi Bes. 
 18:46 L'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, garanteix que els alcaldes no s'espantaran, insisteix en el fet que no es farà "ni un pas enrere" de cara a l'1-O i carrega contra la Fiscalia.
 

Miquel Buch adreçant-se als manifestants Foto: José M. Gutiérrez

 18:41 Diputats britànics i estonians critiquen la repressió de Rajoy contra l'1-O. Els parlamentaris de Gran Bretanya i d'Estònia representen colors polítics molt diferents.
 18:37 La diputada d'ERC al Congrés de Diputats Ana Surra envia un avís a Luís de Guindos, que ha obert la porta a oferir més diners a Catalunya. "Ni diners ni almoina, volem justícia", insisteix Surra.
 18:35 La Guàrdia Civil atribueix a Josep Maria Jové els delictes de sedició, prevaricació, malversació i desobediència.
 18:35 Joan Rigol subratlla que qui ja té una certa edat tocarà la llibertat amb les mans, i que es construirà un nou país amb grans dosis "d'humanitat".
 18:24 L'ex president del Parlament Joan Rigol afirma: "L'arrogància i prepotència de l'Estat espanyol no ens fa por i alhora amaga una gran covardia política".
 18:23 L'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, defensa: "Malgrat les grapes brutes d'aquesta colla de dirigents espanyols, l'1-O votarem i guanyarem".
 18:19 VÍDEO Alumnes d'un institut de Manresa es manifesten davant la Policia Nacional.
 18:14 L'alcalde de Valls, Albert Batet, també investigat i que ja ha declarat davant la Fiscalia: "Som una gran nació, i l'1 d'octubre votarem i guanyarem".
 18:14 La Guàrdia Civil concentra tots els detinguts per l'1-O a la caserna de Travessera de Gràcia de Barcelona.
 18:14 Albert Batalla recorda que ha de declarar davant la Fiscalia el 27 de setembre.
 18:14 L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que és un dels 712 alcaldes investigats per voler cedir espais municipals per al referèndum, assegura que els alcaldes estan "absolutament determinats" per col·laborar i garantir que es voti l'1-O.
 18:13 La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial aprova una declaració sobre Catalunya on afirma que la justícia no pot veure "el compliment del seu deure" sotmès a "atacs i pressions que pretenguin qüestionar la legitimitat dels jutges o influir en la seva presa de decisions".
 18:13 AMPLIACIÓ I tu, on votaràs l'1-O? El Govern fa públic el llistat de col·legis electorals. S'hi pot accedir amb el DNI, la data de naixement i el codi postal. Carles Puigdemont informa a través de Twitter dels detalls de l'operatiu l'endemà de les detencions.
 18:00 El diputat de Junts pel Sí Germà Bel aixeca una ovació quan explica que ja està disponible a Internet el lloc de votació, i una altra quan recorda que la papereta de votació es pot obtenir del DOGC.
 17:57 La Guàrdia Civil trasllada el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a la comissaria de Travessera de Gràcia. Per ara, quatre dels alts càrrecs detinguts han estat posats en llibertat provisional. 
 17:56 Tornen els parlaments davant el TSJC. L'ex president del Parlament Ernest Benach afirma que té "amics de l'ànima" detinguts "només pel que pensen", cosa que considera "que indica la qualitat democràtica de l'Estat espanyol".
 17:51 Ambient festiu amb música de fons mentre no es fan nous parlaments polítics davant del TSJC.
 17:49 Edward Snowden, a Rajoy: «L'ús de força per aturar una votació és opressió».
 17:47 La policia espanyola carrega contra Sáenz de Santamaría pel pobre esmorzar del creuer on s'allotgen durant la seva estada a Barcelona. 
 17:44 ANÀLISI Quan les multituds intel·ligents es mobilitzen; per Karma Peiró. 
 17:39 ÚLTIMA HORA I a tu, on et toca votar l'1-O? Comprova-ho aquí. 
 17:32 «Franco lives again»: The Telegraph es fa ressò de la repressió a Catalunya.
 17:32 A diferència del matí, s'ha tallat el trànsit del passeig Lluís Companys al davant del TSJC.
 17:29 Veten un acte de Podem a Saragossa per debatre propostes sobre Catalunya.
 17:21 Altafaj reclama «coratge polític» a la Comissió Europea per fomentar el diàleg sobre Catalunya. El representant permanent del Govern davant la Unió Europea veu "insuficient i decebedora" l'actitud de Brussel·les.
 17:20 Puigdemont a The Guardian: «Espanya està violant els nostres drets». El president de la Generalitat publica un article al prestigiós rotatiu britànic l'endemà de l'ofensiva de l'Estat contra les institucions catalanes.
 17:18 La Guàrdia Civil s'emporta Lluís Salvadó de la caserna de Sant Andreu de la Barca a una destinació desconeguda. Era un comboi de dos cotxes sense logotipar i sis furgonetes; informa Albert Segura.
 17:12 El sobiranisme manté la mobilització: «Estem aturant un cop d'estat». Aquest matí s'han concentrat unes 20.000 persones al TSJC.
 16:46 

El vaixell amb les furgonetes de la Policia Nacional a l'exterior Foto: José Manuel Gutiérrez


Els estibadors dels ports de Barcelona i Tarragona es neguen a proveir els vaixells per allotjar la policia espanyola.
Entrades anteriors »
Joves a la mobilització permanent davant del TSJC | Sara González
01/01/1970
Milers de persones apuntalen la mobilització permanent fins que siguin alliberats els detingut per l'1-O | Jubilats i estudiants, però també gent que demana festa de la feina, participa de la protesta a les portes del TSJC
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»
Compareixença de Puigdemont i el Govern aquest dimecres | Govern
Roger Tugas | 14 comentaris
01/01/1970
Davant les traves de l'Estat, la Sindicatura Electoral de Catalunya va modificar les dates límit previstes en la convocatòria i, per exemple, la Generalitat té fins dimarts per notificar els membres de les meses
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»
Concentració massiva a l'exterior del Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
La Guàrdia Civil deté alts càrrecs i ocupa seus de conselleries per frenar el referèndum, i el sobiranisme civil respon amb una crida a la mobilització permanent | Milers de ciutadans condemen els actes de repressió amb una concentració davant del departament d'Economia, al centre de Barcelona