​El rei va nu

«​Durant uns segons el rei em va mirar als ulls, va mirar el cartell 'Felipe, qui vol la pau no trafica amb armes' i va apartar la mirada»

| 27/08/2017 a les 06:58h
Aquesta darrera setmana ha estat de tot menys normal. L’endemà del terrible atemptat del 17 d’agost participava en nom del CIEMEN als Matins de TV3 per contextualitzar alguns aspectes no suficientment tractats pels mitjans, com són la utilització que en fa l’extrema dreta per atiar el discurs de l’odi i la islamofòbia, o del paper que tenen certs països que vulneren els drets humans en el finançament del terrorisme. Països que, curiosament, són bons clients d’empreses d’armament #MarcaEspaña incomplint la llei de control del comerç d’armes.

El divendres 18 es desplaçaven a Barcelona les màximes autoritats de l’Estat, el rei Felip VI i el Presidente Rajoy, envoltats d’una multitud que clamava #NoTincPor en acabar el minut de silenci. El clam esdevindria el símbol d’una ciutadania que ja fa temps que ha perdut la por i no està disposada a que un atemptat li canviï el tarannà. L’alcaldessa de Barcelona anunciava la convocatòria d’una manifestació el dissabte 26, convocatòria a la que s’hi afegia la Generalitat. Al meu entendre, un error, car a diferència de la majoria de mobilitzacions realitzades a Barcelona durant els darrers anys, la convocatòria partia de l’administració i no des dels moviments socials. Moviments que han estat capaços de treure la ciutadania al carrer contra la guerra el 2003, pel dret a decidir el 2006, per la sentència de l’Estatut el 2010 o a favor de l’acollida de persones refugiades el 2017, entre d’altres. No calia ser un geni per endevinar que en una convocatòria institucional s’hi voldrien afegir la monarquia i el govern de l’Estat, mentre que si hagués sortit dels moviments socials hauria estat ben diferent.

El primer round del pols del carrer es viuria aviat. Per una banda, l’intent de manifestació convocada per grups d’extrema dreta unionista i racista fracassava estrepitosament divendres a la tarda al ser expulsats de les Rambles de Barcelona per la ciutadania. Per contra, la comunitat musulmana a Catalunya feia un acte de força convocant l’endemà mateix més de dues mil cinc-centes persones, mostrant el seu rebuig al terrorisme i alertant contra el creixement de la islamofòbia. Aquest contrast mostrava la fotografia d’una ciutadania madura a l’hora de saber diferenciar entre qui vol trencar la cohesió i qui la vol preservar en la diversitat.

Durant la setmana, les associacions i els moviments socials ens vam organitzar i vam establir converses amb l’Ajuntament de Barcelona per omplir de contingut la manifestació #NoTincPor tot advertint que la manifestació no podia ser un aparador per les autoritats com ho va ser la de París després dels atemptats de gener de 2015, i vam estar d’acord amb un disseny de capçalera proposat pel consistori. I malgrat algunes reticències, vam acordar omplir de contingut la manifestació amb un bloc propi #anemdeblau tot cridant a la ciutadania a assistir per mostrar el rebuig a diverses polítiques del govern espanyol vinculades al terrorisme.

Cal dir que el paper de la monarquia fent de comercial d’empreses espanyoles d’armament no és un tema nou, i els mitjans de comunicació ja n’havien parlat abastament, en especial del paper de l’anterior rei i de la seva profunda relació amb la casa reial de l’Aràbia Saudita. I que la mateixa Secretaria d’Estat dels Estats Units havia advertit de la vinculació de l’Aràbia Saudita amb el finançament d’organitzacions terroristes tampoc era una novetat. Segurament la novetat es que aquestes relacions han esdevingut una motxilla massa pesada per al govern de Rajoy i de la mateixa monarquia, i un fet que s’ha fet evident als ulls de la ciutadania.

Durant la setmana vaig explicar algunes d’aquestes reflexions a la televisió tot dient que la manifestació no seria un passeig per al govern del PP i el monarca. Per aquesta raó, no hauria de sorprendre a ningú que dissabte 26 portés un cartell que deia "Felipe, qui vol la pau no trafica amb armes" a la manifestació #NoTincPor. El que no sabia es que em trobaria de fit a fit amb el rei entrant a la manifestació i li podria mostrar-li la pancarta mentre s’apropava. Durant uns segons em va mirar als ulls, va mirar el cartell i va apartar la mirada. Va llegir el que hi deia, crec que per primer cop, car la resta de cartells que reproduïen el text estaven massa lluny. Suposo que aleshores va entendre que els xiulets que feia estona que sentia eren per alguna cosa més que pel procés. I ves a saber si va pensar que, potser, s’havia equivocat. 

Durant la resta de la manifestació l’allau de missatges al Whatsapp i les xarxes socials va ser un no parar. La immensa majoria de felicitació i uns pocs insults i amenaces, com era d’esperar. Vaig viure en primera persona què vol dir això de l'efecte viral. Després de tants anys de manifestar-me per les més diverses causes, esdevenia protagonista accidental.

Ha estat una setmana llarga, plena de patiment, abraçades i reflexions. Potser alguns haurien preferit una reacció ciutadana visceral contra la religió o el país d’origen dels terroristes, potser fins i tot els hi hauria agradat un clam de més “mà dura” a la manifestació, si cal restringint les llibertats d’algunes comunitats religioses o migrants. Però s’han trobat que la ciutadania ha sabut desgranar el gra de la palla i ha perdut la por.

Traficar amb armes té costos, i dissabte va quedar clar que la gent vol viure en pau però no es deixa manipular.
 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

El vestit nou de l'emperador
Anònim, 27/08/2017 a les 10:41
+39
-5
El vestit nou de l'emperador és un conte de Hans Christian Andersen publicat el 1837.

Un emperador (un Felipe ?) estava obsedit per demostrar el seu poder a través del luxe i l'aparença. Va encarregar a dos sastres (un Mariano i una Soraya ?) el vestit més fi del món a canvi d'una gran recompensa.
Els dos sastres el van enganyar, dient-li que el vestit estava fet d'una tela màgica que era invisible per als estúpids. L'emperador es va emprovar l'inexistent vestit i no es va atrevir a dir que no el veia per por a ser jutjat com a ximple, i més després dels elogis que va rebre dels seus ministres, que tampoc no van gosar admetre que no veien res.
L'emperador va sortir en desfilada i la gent no deia res, tothom assabentada de les propietats de la tela, fins que un nen va exclamar que l'emperador anava nu i el públic va esclafir en rialles.
El missatge del conte és ben clar, alerta contra la vanitat, que amaga buit, i contra la hipocresia, que impedeix dir les veritats més òbvies. Només un nen, que encara no està sotmès als prejudicis socials, és capaç de cridar el que pensa sense por a l'opinió dels altres.
La crítica a la monarquia entronca també amb aquest ambient del poble llest en un entorn hostil.
DAVID MINOBES,, PARAULES I FETS EXCEL·LENTS.
Alexandre Pineda Fortuny, 27/08/2017 a les 12:09
+36
-11
NO M'ESTENC MÉS. ÉS UNA GRAN SATISFACCIÓ VEURE DONES, HOMES, TOT EL POBLE DESPLEGANT TASQUES CAP A LA DEMOCRÀCIA, VENCENT ,LES MENTIDES ESTAFA DEL REINO, COVA DE LLADRES, D'INIQUITAT MORAL MAJÚSCULA., LA CORRUPCIÓ MORAL CAP AFEGIR-HI L'ESPERIT DE GENOCIDI, QUE EL VOL CONSUMAR, A CATALUNYA I TOTA L'ANTIGA CONFEDERACIÓ, ANIHILANT-LA AMB LA SOLUCIÓ FINAL,
S'ho mereix.
Anònim, 27/08/2017 a les 13:06
+42
-7
Si, s'ho mereix que l'escridassin. No pot venir a fer l'hipòcrita aquí i esperar que la gent l'aplaudeixi.
Fer-se fotos amb les víctimes ingressades al hospital ,queda molt bé.
Com tots sabem, el rei és un gran amic de l'Aràbia Saudita i Espanya el seu proveïdor d'armes, amb les quals financen els grups terroristes.
David, et felicito per la teva pancarta !
El rei va nu perquè s'on pare ja anava nu
Anònim, 27/08/2017 a les 13:07
+35
-8
I la Constitució diu que la monarquia es hereditària pels segles dels segles.
A un president del Govern cada quatre anys el podem canviar. A la monarquia ni pensar-ho, seria inconstitucional.
Santa inocencia...
Jan Original, 27/08/2017 a les 16:08
+22
-48
Que us penseu...que els mandataris de una Catalunya independent no traficarien amb armes??? Igual aquest es un del motius importants per els que les èlits volen l'independencia. Santa inocencia...
terroristas made in Catalonia
Anònim, 27/08/2017 a les 16:24
+25
-59
Chavales musulmanes de Ripoll, que hablan catalán y dibujan esteladas en la escuela nacionalista, alquilan una Kangoo y compran 4 cuchillos de cocina, desencadenan una matanza en las Ramblas y en Cambrils antes de ser cazados a tiros por los mossos. Y la culpa de todo esto es de los reyes de España y de Arabia Saudí...

realidades paralelas made in Catalonia
terroristas made in Catalonia ??
Anònim, 27/08/2017 a les 16:55
+32
-7
La exposició del (benintencionat ?) comentari anterior oblida (intencionadanent ?) una cosa molt important: que el sapastre d'imam havia malmés (per sort nostra) la munició a Alcanar. Pel que sembla, les càrregues explosives que tenien preparades no eren " made in catalonia", mestre. Li sona un viatge llampec dels nois terroristes a Paris ? Per cert, perqué van corre tant el T.edax de la GC per a intentar entrar al xalet derruit des del primer moment ??. Coses extranyes.....
val
Anònim, 27/08/2017 a les 17:03
+15
-30
ara fas el cartell i et plantes davant de CDC i els demanes que ens tornin els calers del 3%
I ves a saber si va pensar que, potser, s’havia equivocat. 
montseberges, 27/08/2017 a les 17:12
+1
-0
" I ves a saber si va pensar que, potser, s’havia equivocat. ". en què, en anar a la mani? o en què?
Habló el que se junta con terroristas
Anònim, 27/08/2017 a les 17:16
+13
-31
Seguro que tu colega Otegi te pidió perdón por aquello de Hipercor. Hipócrita.
Veamos hipocritas
Anònim, 27/08/2017 a les 21:02
+15
-20
Es muy facil criticar al estado español porvender armas a Iran, por el contrario se defiende a los etarras que las usaron solo por que se considera a Euskadi un "pais" hermano
La hipocresia no tiene nunca pies ni cabeza. Que alguin cuente a los pacifistas independentistas catalanes, que las armas que España vende, se fabrican en Euskadi, donde estan la mayoria de fabricantes de armamento
Felip I d'Aràbia
Anònim, 27/08/2017 a les 21:28
+22
-7
Totalment d'acord amb l'article. Sembla que a l'escola de reis a la qual va anar el nostre estimat monarca, Felipe 'el preparao' no li van explicar la figura del súbdit díscol. Li van dir que un rei te garantida la submisió incondicional, els somriures entusiastes i les portades a l'Hola. Això de que la 'plebe' de sang vermella pensi, és un imprevist d'allò més molest.
Antagonics
Anònim, 27/08/2017 a les 22:24
+20
-6
A cada missatge que llegeixo en contra dels " separatistes" més clar veig que som antagonics. Cap espanyolista o unionista no enceta cap camí cap a puntsen comú. El que argumanta que els separatistes són " amics d'Otegui" o el de " terroristes made i catalonia" elshi aconsello que provi les sensacions que es té al fer " sinapsis neuronals".
N'hi que van vestits
Anònim Sensenom, 27/08/2017 a les 22:39
+13
-3
Que consti que, en part, estic d'acord amb l'autor pel que fa al tema de les armes, però... com és que en tots aquests anys ningú no s'ha esquinçat les vestidures ni ha fet cap manifestació contra un famós equip de futbol que a la seva samarreta lluïa propaganda d'un d'aquests països als que se sol acusar de facilitar armes i/o finançar el terrorisme?? Una mica estrany, no?? O és que només veiem el que volem veure?
cadascú es lliure de fer el que vulgui
jordi grau, 27/08/2017 a les 22:57
+11
-19
però cada cosa té el seu moment, i jo com a catalá vaig sentir vergonya per la seva acció de dissabte .....perquè aquest cartell demostra dos coses : o una ignorància molt gran respecte el tema d'arabia saudí i les seves al´liances a orient mitjá , o ser vostè una persona MESQUINA que aprofita el dolor dels demés per reivindicar coses que no tenen res a veure amb els aconteixements de la rambla o cambrils .....em produeix una inmensa tristor pensar que molta gent de la resta d¡espanya pugui creure que vostè representa el taranná del meu pais catalunya .....
terroristas made in Catalonia 2
Anònim, 27/08/2017 a les 23:22
+10
-23
Cuando los atentados de Al Qaida en Madrid, los explosivos robados fueron comprados con dinero procedente del menudeo de hachís, así que todos los emporrados de la CUP fueron cooperadores necesarios cada vez que pillaban una piedra.
Y si seguimos con insinuaciones conspiranocas... por qué los mossos no vieron el origen terrorista de Alcanar hasta después del atentado en las Ramblas? o lo vieron y dejaron hacer para atraer la atención internacional sobre Cataluña? Por qué mataron a todos los terroristas? Les asustaba lo que pudieran contar en la Audiencia Nacional? Necesitaba la Generalitat los atentados para presentarse internacionalmente? Para organizar una manifestación protesta que en realidad ha sido un anticipo de la Diada?
Pixar fora de test
JRRiudoms, 27/08/2017 a les 23:32
+14
-8
Sr. Minovis: sap que és pixar fora de test? Doncs, per exemple, anar a un funeral i cridar "Visquen els novis!". O en un casament, que una antigua novia del flamant acabat de casar li engalti una bofetada... Cada acció té el seu moment i la seva oportunitat. Vostès, però, amb la manifestació sectorial [de secta], han fet un exitós exercici d'entrisme.
"Potser alguns haurien preferit una reacció ciutadana visceral contra la religió o el país d’origen dels terroristes, potser fins i tot els hi hauria agradat un clam de més 'mà dura' a la manifestació, si cal restringint les llibertats d’algunes comunitats religioses o migrants". I alguns voldriem que per uns instants -o hores- el linxament polític s'hagués deixat aparcat per simple respecte a les victimes (moltes d'elles 'cristianes', i en canvi ni un sol cartell o pancarta contra la cristianofòbia!). Si volien realitzar una manifestació amb els seus arguments [arguments que tenen un gran fons de veritat objectiva], vostè sap que tenien tot el dret d'haver-la fet en total llibertat, i que seria del tot legal: no feia falta anar a pendre a l'assalt una altra manifestació. D'acord que aleshores vostès no hagueren tingut els instants de glòria que ara tenen, però reconegui que per tenir aquests instants de glòria reben molt suport -i subvencions- per part de les institucions publiques.
I no parli tant de restriccions en les llibertats religioses: una institució a la qual vostè pertany [l'ICIP] sap molt de tergiversar la realitat i invisibilitzar a les minories religioses [a totes menys a lìslam, pel què veig].

També podrien haver fet alguna crida perquè els treballadors bascos deixin de fabricar armes.

Atentament
Pq es fan aqestes concentracions?
Consciència, 28/08/2017 a les 08:29
+3
-1
Aqestes concentracions es fan per agafar consciència. No entenc els que critiquen als que volen fer agafar AUTOconsciència als líders de la seva comunitat denunciant les veritats que creuen pacíficament.
Tot plegat serveix per agafar consciència i trencar el dia a dia que ens arrossega i moltes vegades no sabem perquè.
La seva actitut "exaltat Minoves" és un despreci al dolor i les VICTIMES i els seus familiars i amics
Escarxa, 28/08/2017 a les 10:36
+3
-12
Està tot a dalt, la seva actitut a tot el mòn se deu veura repugnant...
Fantàstic Minoves
Xaviert, 28/08/2017 a les 15:55
+4
-2
Només veient la reacció curta de gambals d'aquests "ha sio la ETA" etc... és que has fet bell mig de diana. Cal tindre pebrots pel que vas fer; em trec el barret i et felicito! Tant cinisme no es pot pair, cal xiula'l i foragita'l.
A los señores fachas
Anònim, 28/08/2017 a les 20:12
+2
-1
Por favor, si nos quieren insultar o difamar a los independentistas catalanes, les ruego que lo hagan correctamente, escribiendo pulcramente en castellano. Da vergüenza ver cómo destrozan la lengua castellana usando mal la puntuación o la ortografía.
De nada

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
David Minoves
President del CIEMEN
Carles Puigdemont, en una reunió de Govern | Govern
Oriol March
01/01/1970
El president de la Generalitat assegura que hi ha "plans de contingència" previstos i crida a la participació davant dels "abusos" del PP | "Ja no és una qüestió de decidir un vincle polític amb l'Estat, sinó de si volem viure en un règim plenament democràtic", assenyala en un discurs institucional
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 21:09 Puigdemont adverteix Rajoy: «L'1 d'octubre es farà el referèndum que tenim convocat»; per Oriol March.
 21:08 El discurs institucional de Carles Puigdemont sona per megafonia a les portes del TSJC.
 20:58 Els periodistes Jordi Évole i Mònica Terribas han llegit el manifest a favor de la llibertat de premsa en la concentració d'aquest vespre organitzada pel Grup Barnils. 
 

Jordi Évole i Mònica Terribas Foto: Isaac Meler

 20:55 Un camió ha descarregat durant la tarda provisions per passar la nit al passeig Lluís Companys.
 20:41 Albano Dante Fachin s'ha mostrat optimista de cara al referèndum en el primer acte de campanya pel "sí" a Tarragona de la seva formació: "Les urnes, de moment la Guàrdia Civil no les ha trobat i això vol dir que o no existeixen o que no les troben i per tant, l'1-O s'acabarà imposant". Informa Jonathan Oca.
 20:37 VÍDEO Unes 300 persones canten "Els Segadors" davant la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.
 20:36 La consellera Meritxell Borràs ​als sindicats que blindarà la seguretat jurídica dels funcionaris.
 20:34 Els funcionaris de la Generalitat cobren la nòmina després que Hisenda n'autoritzi el pagament. 
 20:10 VÍDEO Unes 300 persones han encartellat el barri de Gràcia fins arribar a la comissaria de la Guàrdia Civil situada a Travessera de Gràcia, on s'han concentrat. En aquesta comissaria hi ha els alts càrrecs que van ser detinguts ahir. 
 

Unes 300 persones davant la comissaria de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia

 19:58 El jutge investiga si la Generalitat ha gastat 6,2 milions en el referèndum. Segons ha avançat "El País", el jutge demana intervenir tota la documentació relacionada amb l'1-O i la posada en marxa d'estructures d'estat.
 19:56 PERFIL Ramírez Sunyer, del famós jutjat d'instrucció número 13, l'ariet de la judicatura contra el referèndum; per Isaac Meler.
 19:45 ACTUALITZACIÓ Llibertat provisional per a vuit dels detinguts pels preparatius del referèndum.
 19:40 Èxit de participació de l'encartellada convocada a Gràcia. Centenars de persones omplen els carrers de la vila de cartells "prohibits" pel TC cridant a votar. 
 

Encartellada a Gràcia

 19:39 VÍDEO «Som!», dels Xeic, posa música a la recta final cap al referèndum.
 19:23 AMPLIACIÓ Prop de 300 capellans de tots els bisbats donen suport al referèndum.
 19:16 Miquel Calçada pren el micròfon a la mobilització: "No hem de caure en la provocació perquè és la fotografia que volen i que no podran tenir".
 19:16 Junqueras es reuneix amb el vicepresident de Castella-La Manxa per «defensar la democràcia i les llibertats».
 19:16 La mesa del Congrés ha donat llum verda a la creació de la comissió per modernitzar l'estat autonòmic, proposada pel PSOE. El PP hi ha donat suport, mentre que C's ha estat l'únic partit que s'hi ha oposat. ERC -que no té vot a la mesa- ja ha anunciat que no hi participarà.
 18:56 VÍDEO «Si la mobilització per l'1-O és ferma, el Govern ha d'anar fins al final»; per Oriol March.
 18:46 CRÒNICA Acampada al tribunal; per Sara González i Jordi Bes. 
 18:46 L'alcalde de Premià de Mar i president de l'Associació de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, garanteix que els alcaldes no s'espantaran, insisteix en el fet que no es farà "ni un pas enrere" de cara a l'1-O i carrega contra la Fiscalia.
 

Miquel Buch adreçant-se als manifestants Foto: José M. Gutiérrez

 18:41 Diputats britànics i estonians critiquen la repressió de Rajoy contra l'1-O. Els parlamentaris de Gran Bretanya i d'Estònia representen colors polítics molt diferents.
 18:37 La diputada d'ERC al Congrés de Diputats Ana Surra envia un avís a Luís de Guindos, que ha obert la porta a oferir més diners a Catalunya. "Ni diners ni almoina, volem justícia", insisteix Surra.
 18:35 La Guàrdia Civil atribueix a Josep Maria Jové els delictes de sedició, prevaricació, malversació i desobediència.
 18:35 Joan Rigol subratlla que qui ja té una certa edat tocarà la llibertat amb les mans, i que es construirà un nou país amb grans dosis "d'humanitat".
 18:24 L'ex president del Parlament Joan Rigol afirma: "L'arrogància i prepotència de l'Estat espanyol no ens fa por i alhora amaga una gran covardia política".
 18:23 L'alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, defensa: "Malgrat les grapes brutes d'aquesta colla de dirigents espanyols, l'1-O votarem i guanyarem".
 18:19 VÍDEO Alumnes d'un institut de Manresa es manifesten davant la Policia Nacional.
 18:14 L'alcalde de Valls, Albert Batet, també investigat i que ja ha declarat davant la Fiscalia: "Som una gran nació, i l'1 d'octubre votarem i guanyarem".
 18:14 La Guàrdia Civil concentra tots els detinguts per l'1-O a la caserna de Travessera de Gràcia de Barcelona.
 18:14 Albert Batalla recorda que ha de declarar davant la Fiscalia el 27 de setembre.
 18:14 L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que és un dels 712 alcaldes investigats per voler cedir espais municipals per al referèndum, assegura que els alcaldes estan "absolutament determinats" per col·laborar i garantir que es voti l'1-O.
 18:13 La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial aprova una declaració sobre Catalunya on afirma que la justícia no pot veure "el compliment del seu deure" sotmès a "atacs i pressions que pretenguin qüestionar la legitimitat dels jutges o influir en la seva presa de decisions".
 18:13 AMPLIACIÓ I tu, on votaràs l'1-O? El Govern fa públic el llistat de col·legis electorals. S'hi pot accedir amb el DNI, la data de naixement i el codi postal. Carles Puigdemont informa a través de Twitter dels detalls de l'operatiu l'endemà de les detencions.
 18:00 El diputat de Junts pel Sí Germà Bel aixeca una ovació quan explica que ja està disponible a Internet el lloc de votació, i una altra quan recorda que la papereta de votació es pot obtenir del DOGC.
 17:57 La Guàrdia Civil trasllada el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, a la comissaria de Travessera de Gràcia. Per ara, quatre dels alts càrrecs detinguts han estat posats en llibertat provisional. 
 17:56 Tornen els parlaments davant el TSJC. L'ex president del Parlament Ernest Benach afirma que té "amics de l'ànima" detinguts "només pel que pensen", cosa que considera "que indica la qualitat democràtica de l'Estat espanyol".
 17:51 Ambient festiu amb música de fons mentre no es fan nous parlaments polítics davant del TSJC.
 17:49 Edward Snowden, a Rajoy: «L'ús de força per aturar una votació és opressió».
 17:47 La policia espanyola carrega contra Sáenz de Santamaría pel pobre esmorzar del creuer on s'allotgen durant la seva estada a Barcelona. 
 17:44 ANÀLISI Quan les multituds intel·ligents es mobilitzen; per Karma Peiró. 
 17:39 ÚLTIMA HORA I a tu, on et toca votar l'1-O? Comprova-ho aquí. 
 17:32 «Franco lives again»: The Telegraph es fa ressò de la repressió a Catalunya.
 17:32 A diferència del matí, s'ha tallat el trànsit del passeig Lluís Companys al davant del TSJC.
 17:29 Veten un acte de Podem a Saragossa per debatre propostes sobre Catalunya.
 17:21 Altafaj reclama «coratge polític» a la Comissió Europea per fomentar el diàleg sobre Catalunya. El representant permanent del Govern davant la Unió Europea veu "insuficient i decebedora" l'actitud de Brussel·les.
 17:20 Puigdemont a The Guardian: «Espanya està violant els nostres drets». El president de la Generalitat publica un article al prestigiós rotatiu britànic l'endemà de l'ofensiva de l'Estat contra les institucions catalanes.
 17:18 La Guàrdia Civil s'emporta Lluís Salvadó de la caserna de Sant Andreu de la Barca a una destinació desconeguda. Era un comboi de dos cotxes sense logotipar i sis furgonetes; informa Albert Segura.
 17:12 El sobiranisme manté la mobilització: «Estem aturant un cop d'estat». Aquest matí s'han concentrat unes 20.000 persones al TSJC.
 16:46 

El vaixell amb les furgonetes de la Policia Nacional a l'exterior Foto: José Manuel Gutiérrez


Els estibadors dels ports de Barcelona i Tarragona es neguen a proveir els vaixells per allotjar la policia espanyola.
Entrades anteriors »
Joves a la mobilització permanent davant del TSJC | Sara González
01/01/1970
Milers de persones apuntalen la mobilització permanent fins que siguin alliberats els detingut per l'1-O | Jubilats i estudiants, però també gent que demana festa de la feina, participa de la protesta a les portes del TSJC
Manifestació indpendentista al TSJC | Josep Maria Montaner
Karma Peiró
01/01/1970
«En moments de tensió social i política com els que estem vivint, és més important que mai aplicar el sentit comú abans d’actuar de comunicadors individuals des dels nostres mòbils»
Compareixença de Puigdemont i el Govern aquest dimecres | Govern
Roger Tugas | 14 comentaris
01/01/1970
Davant les traves de l'Estat, la Sindicatura Electoral de Catalunya va modificar les dates límit previstes en la convocatòria i, per exemple, la Generalitat té fins dimarts per notificar els membres de les meses
El centre de Barcelona s'ha omplert de gent en suport de l'1-O | Adrià Costa
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«Siguis independentista o no, encara que la política cada dia et posi de més mala bava, vulguis votar o vulguis quedar-te a casa, n’hi ha per cabrejar-se bastant. I què fa la gent quan es cabreja? Sortir al carrer»
Concentració massiva a l'exterior del Departament d'Economia | Adrià Costa
01/01/1970
La Guàrdia Civil deté alts càrrecs i ocupa seus de conselleries per frenar el referèndum, i el sobiranisme civil respon amb una crida a la mobilització permanent | Milers de ciutadans condemen els actes de repressió amb una concentració davant del departament d'Economia, al centre de Barcelona