la veu de nació

El «low cost» passa factura

«La mala gestió del turisme massiu és una bomba de rellotgeria que explotarà aviat si no es prenen mesures urgents»

| 12/08/2017 a les 22:00h
El turisme és un bé preuat. Els països o ciutats que no en tenen volen trobar la fórmula per aconseguir que milions de visitants gastin diners en els seus comerços i hotels. Des que Barcelona va ser mundialment coneguda pels Jocs Olímpics, el nombre de turistes interessats en la capital catalana ha anat en augment. Tot i en temps de crisi.

Catalunya va rebre l'any passat 18 milions d'estrangers, batent un nou rècord. La xifra suposa un 4% més que el 2015 i concentra el 24% de visites d'estrangers a tot l'Estat. Sis de cada deu turistes que passen per Catalunya venen per oci, tenen una edat mitjana de 42 anys, amb estudis universitaris i valoren la visita amb un 8,2 sobre 10 punts. L'estudi Caracterització dels Turistes a l'Entorn de Barcelona 2016 també destaca que la despesa per persona i dia ha crescut, superant una mitjana de 130 euros al dia.

Però d'uns anys ençà estem desbordats. Els turistes ens molesten: al carrer, a les platges, als museus i a les festes populars. Aquesta setmana ha esclatat la indignació per totes bandes. D'una part, els veïns. Estan cansats de l'especulació immobiliària, de l'incivisme i de la invasió de l'espai públic. Els de la Barceloneta s'han manifestat a peu de platja per reclamar la recuperació de la sorra que s'ha convertit en espai d'acampada per a molts estrangers que s'estalvien l'allotjament. El consistori de la ciutat ha aprovat aquests dies una ordenança per prohibir els patinets i segways, en un intent de recuperar les voreres pels vianants. I les escenes de sexe al carrer, la venda d'alcohol descontrolada o el soroll nocturn dels joves, que arriben en autocars de touroperadors fa perdre els estreps a qualsevol.

En realitat, el que molesta són els comportaments abusius d'aquells que no respecten el lloc que visiten i que, probablement, s'atreveixen a fer fora el que no farien a casa seva. A Cadaqués, i altres pobles de la costa catalana, estan farts de les baralles nocturnes, dels botellons i de la gent pixant al carrer.

Afegim a l'olla en ebullició el gran problema de fons: l'especulació amb l'habitatge i el fet que Barcelona ja sigui la ciutat de l'Estat que té els preus de lloguer més alts. A més de ser una urbs gentrificada que expulsa als residents locals cap a altres municipis perquè els pisos no baixen dels 900 euros. 

Però el turisme que estem alimentant va acompanyat de precarietat laboral perquè molts treballadors que fan possible que l'estranger gaudeixi durant les vacances, es troben en condicions contractuals miserables. La vaga dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat, n'és un exemple. Les cambreres d'hotel que netegen les habitacions o el personal dels museus són dos col·lectius més que reivindiquen millors sous des de fa temps. Darrere dels conflictes sempre hi ha externalitzacions massa ajustades, subcontractació precària, i feines molt mal pagades.

A l'Informe del Sector del Turisme a Catalunya (2009) ja s'alertava sobre la popularització i expansió del turisme de baix cost, apuntant que aquest seria incompatible amb el tan reclamat "turisme de qualitat". Però en plena crisi econòmica, qui s'atrevia a menysprear un turista? Passats els anys, valorem les conseqüències d'un low cost que ja ens passa factura amb el descontentament generalitzat.

La mala gestió que s'està fent del turisme és una bomba de rellotgeria que explotarà aviat si no es prenen mesures urgents. Cal trobar un model capaç de revertir aquesta situació: canviar la precarietat laboral per llocs de treball decents, multar els abusos i les molèsties als veïns, diversificar l'oferta perquè l'allau d'estrangers no passi sempre pel mateix carrer i apostar per un turisme sostenible i de qualitat.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 12/08/2017 a les 23:01
+18
-3
Molt bon diagnostic, i ara, la recepta: Porra electrica, multa i patada al cul immediata. Primer als que no respecten el lloc on van i despres als que no el fan respectar quan en tenen l'autoritat.
Completament d'acord
Joan García, 12/08/2017 a les 23:35
+13
-1
Sap que em sap més greu? Què amb l'anàlisi que fa vostè, qualsevol polític amb capacitat de decisió pot utilitzar-lo per millorar clarament el problema del turisme a Barcelona o a on sigui. La pregunta clau és: volen?
Estem sentant perillosos precedents
Touristes welcome! , 13/08/2017 a les 00:27
+10
-2
Ara no, però potser d'aquí a no tant es pot passar de "la mala gestió del turisme massiu" a "la mala gestió de la immigració massiva" o "la mala gestió de l'allau de refugiats massiva". No se n'adonen? Amb l'odi al turista, sota la cobertura de crítica al turisme, al "massiu" és clar, s'obre una escletxa per l'entrada del racisme, la xenofòbia i la intolerància envers el de fora, el diferent. Qui diu i per quins motius això sí (immigració, refugiats) i això no (turisme)?. Tots són estrangers entre nosaltres i quan a la massificació, doncs els mateixos motius hi hauria, o no hi ha d'haver, per queixar-se d'uns casos i no dels altres, o no? Cal ser coherents.
Es a dir, la solucio que els turistes no passin sempre pel mateix carrer!
Anònim, 13/08/2017 a les 01:18
+2
-5
I com modifica això la especulacio immobiliaria? com es controlen inversions i preus de compra i lloguers d'habitatges??
NO ES TAN FACIL COM NO PASSAR PEL MATEIX CARRER.
PEL MATEIX CARRER ES EL QUE FA AQUESTA SOCIETAT DE FA ANYS!!
RADICALISME ES ANAR A LES ARRELS!!!!
Hem regalat Barcelona, com vem regalar la Costa
Anònim, 13/08/2017 a les 10:34
+10
-1
No hem regulat res. Barra lliure, que vingui tothom i ho compri tot. No ho dubteu, el pais ja no es nostres, sinó dels consorcis internacionals.
Al de les 10:34
Anònim, 13/08/2017 a les 10:46
+3
-0
Efectivament,
Hem passat del capitalisme nacional al capitalisme internacional o global !!
NO ES EL MATEIX, 00:27
Anònim, 13/08/2017 a les 10:50
+2
-2
El turisme temporer que la immigracio o refugiats que venen amb anim de permanencia i per tant de millor convivencia!
No ens mirem tant el melic
Anònim, 13/08/2017 a les 12:39
+2
-1
Els que vivim en pobles costaners (i imagino que a muntanya també) , a l'estiu som desbordats una invasió de gent provinent de Barcelona i rodalies. I això no sembla molestar a ningú. Be, a nosaltres si. Però no li importa a ningú.
La culpa es de Madrid :))
Jan Original, 13/08/2017 a les 14:02
+1
-0
Totalment d'acord amb el resum del missatge de les 10:34

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Karma Peiró
Directora de NacióDigital
A Twitter: @kpeiro.
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum
 00:09 VÍDEO Joan Mena dóna una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
 20:43 El secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural ja són a l'escenari. Agustí Alcoberro, vicepresident de l'Assemblea, transmet "l'escalf" de Sànchez i Cuixart als manifestants, que criden: "Llibertat, llibertat!".
 20:42 
 20:37 Demanen al secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural que pugin a l'escenari organitzat a la confluència entre la Diagonal i el Passeig de Gràcia.
 20:40 
Entrades anteriors »
01/01/1970
La primera ministra britànica truca el president del govern espanyol i li deixa clar que, segons el Regne Unit, el referèndum de l'1-O no va ser legal
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 3 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 10 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat