​La força de l'«statu quo»

«Sense negar l'eficàcia dels factors propagandístics i policials de l'estat (mai polítics) en la davallada demoscòpica que ens ocupa, caldrà considerar també com a responsable al processisme»

| 05/08/2017 a les 22:00h
Per què baixen els partidaris d’un estat independent i l’autonomisme puja si el sobiranisme s’ha demostrat tant hàbil en la creació d’un discurs mobilitzador? Aquesta és la pregunta que plantejava Gemma Ubasart en el seu enraonat article d’ahir, en el que analitzava les dades del darrer baròmetre del CEO sobre el tema. La tensió nacional podria estar operant com un efecte boomerang sobre les aspiracions independentistes, venia a concloure l’autora sobre aquest desplaçament de l’opinió. 

La pèrdua de pes de l’opció independentista és objectivament indiscutible en la seqüència dels baròmetres. Les raons deuen ser múltiples, més enllà del errors i els canvis de rumb plantejats pels promotors del Procés. L’interrogant llançat per Ubasart és suficientment provocador i rellevant com per buscar-li el major número possible de respostes, compartint, d’entrada, la seva referència al boomerang, impulsat pel rebuig del catalanisme més tradicional a la radicalitat dels plantejaments predominants en el moviment independentista.

Des la perspectiva d’un independentista de pedra picada com Joan Manuel Tresserras, per exemple, caldria subratllar com a factors d’aquesta desmobilització a les campanyes d’intoxicació, desprestigi i negació sistemàtica de l’opció independentista i els seus actors desplegades per l’Estat i els seus aliats mediàtics, burjant en les pors individuals. Després, hi hauríem d’afegir l’actitud d’indefinició i retracció independentista practicada per formacions polítiques demòcrates i progressistes que prefereixen mantenir la seva confrontació amb l’Estat lluny del terreny proposat pel sobiranisme.

El Procés en si mateix podria ser la causa del fracàs en l’ampliació de la base social sobiranista reflectida pels baròmetres. Sense negar l’eficàcia dels factors propagandístics i policials de l’estat (mai polítics) en la davallada demoscòpica que ens ocupa, caldrà considerar també com a responsable al processisme. Els seus diferents fulls de ruta han volgut fer veure l’existència d’una via d’accés a l’estat independent molt complexa (estira arronsa jurídic per provocar la indignació, base de la mobilització) i a la vegada presentada reiteradament com a molt ràpida i segura; al 200 per cent, com diria un directiu del Barça. Les dificultats són tant evidents i la improvisació ha estat tant freqüent, moltes vegades per culpa de les diferències internes dels partits, que a mida que arriba la topada del dia D, hora H, els ciutadans sondejats en la intimitat han deixat fluir la seva tendència a la seguretat i la comoditat del statu quo.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Objectivament indiscutible
Joan García, 05/08/2017 a les 23:43
+27
-4
Quan parla d'objectivitat en quines dades es basa?
Quan parla de davallada, a quina es refereix?
Quan parla de baròmetres a quins es refereix?
Les dades cadascú les interpreta com vol, però són les que són.
El procés en sí mateix podria.... També podria no ser.....
Improvisació per diferències internes, segur? O per les reaccions del govern espanyol?
En la intimitat el Sr. Aznar parlava en català. Així que la intimitat (INTIMITAT en ciutadans sondejats) que vostè esmenta PODRIA ser semblant?
Finalment, dues preguntes: pretén encoratjar als independentistes? Pot ser que vulgui incidir positivament en la tendència i seguretat del statu quo de la gent?
Javier Perez andujar
Anònim, 06/08/2017 a les 00:17
+7
-28
Recomiendo leer el articulo parque temático del independentismo. Cambiar 2014 por 2017 ... Pues eso ... Se acabo el recreo
Fàcil
Anònim, 06/08/2017 a les 00:25
+39
-4
Tot és més fàcil.
No calen tans rius de tinta sobre tendències.
Tot és més fàcil:
Es vota i ens comptem.
No, Mercader ?
Ens oblidem d'un detall, no?
Quin pais!, 06/08/2017 a les 08:53
+11
-32
Com ara que no pots independitzar un país quan la majoria absoluta de la població no hi està d'acord.

El pecat capital del procesisme ha estat la supèrbia: d'entrada van ningunejar els qui dissentiem, i després quan van començar a rebre bufetades al 9N i el 27S i tothom va veure que el rei indepe anava en calces i no tenia cap mena de suport majoritari, van començar a denigrar els altres. Mai, i dic MAI, han preguntat, dialogat o s'han interessat de veure per què no convencen. Volen guanyar fent trampes, violant la llei i els principis democràtics, mentre acusen els altres de ser "unionistes", un nom denigrant associat als ultres protestants de l'Ulster.

Diu el nostre himne, "fem fora aquesta gent tan ufana i tan superba". Doncs sí: fem fora els processistes i tornem al guanyar el Govern de tots, per a tots!

Passi el que passi a l'octubre, ha de ser l'hora que els independentistes vegin que són minoria i que no pots menysprear, insultar i acallar amb trampes i delictes la majoria, per poc organitzada, desorientada i fastiguejada que estigui.

NO VOLEM LA INDEPENDÈNCIA I SOM LA MAJORIA, I ÉS PER AIXÒ QUE ELS PROCESSISTES FRACASSARAN MENTRE HI HAGI DEMOCRÀCIA A CATALUNYA.
No es votarà
Anònim, 06/08/2017 a les 10:36
+9
-26
L'Estat, mani qui mani a Madrid, mai admetrà que Catalunya té el dret a fer aquest referendum.
L'article dos de la Constitució es prou clar.
Una altra cosa és que no es vulgui entendre...

Per a l'anònim de les 10:36
Quin pais!, 06/08/2017 a les 11:35
+2
-9
Catalunya te dret a negociar per fer el referèndum, però cap llei reconeix el dret a fer-lo violant la llei. El dret català a l'autodeteminació no es ni mes ni menys important que el dret espanyol a la sobirania sobre el territori i la integritat territorial. Ni mes ni menys, son iguals i com que el dessitg d'independència planteja un conflicte, aquest conflicte s'ha de resoldre de forma legal mitjançant la negociació.

I si Espanya no vol negociar, s'ha d'insistir fins que vulguin o la pressió ciutadana i internacional els obligui. Pot trigar 1 any o 2 o 10 o 20, però no hi ha pressa: la independència es per sempre. I si algú te pressa... malament per ell.
Els il·luminats
Anònim, 06/08/2017 a les 11:39
+10
-1
Es interessant comprovar com la tergiversació manipuladora del comentari de les 08:50 (no cal tanta parrafada, es vota i ja està. Quin és el problema?) es respon del tot amb l'exabrupte falangista de les 10:36, per si les coses no havien quedat clares.
Demagogia espanyolista vs si es votara
Anònim, 06/08/2017 a les 11:56
+17
-1
Home Jordi Mercader, això es com voler vendre estufes en el desert, i dir que algún dia farà fred.
Que tu no combreguis amb el sobiranime, no vol dir que gemma Ubasart tingui raó en els seu plantejaments, vosaltres escombreu cap a casa vostra, es com si fa un article en contra de la llibertat de Catalunya Xavier Sardà, i li replica Albert Boadella ( Mas de lo mismo )
Si VOLEM LA INDEPENDÈNCIA, està clar en la majoria parlamentaria en el parlament català, federalistes i nacionalistes espanyols, teniu poca capacitat o nula de movilitzar la gent.
Recomiendo el 1 de octubre a toda la gente que cree en la democracia, i quiere que su opinión sea escuchada, ir a votar.
Comentari 08:53
Anònim, 06/08/2017 a les 11:58
+13
-1
Perdona, però no crec que l'himne que diu "endarrere aquesta gent tan ufana i tant superba" el puguis considerar com a propi. Primer, hauries aprés la lletra correctament. Segon, et dol aquest paràgraf perquè t'escau a tu perfectament. Tercer, saps que el tipus d'himne que cantes és dels que parlen d'oferir glories a Espanya des de la submissió.
Per a l'anònim de les 11:58
Quin pais!, 06/08/2017 a les 14:41
+0
-10
L'himne de Catalunya es de tots els catalans, fins i tot dels que n'escrivim malament la lletra. I?

Per altra banda, tens res a dir del fet de que totes les dades objectives diuen que el desitg de independència està en minoria a Catalunya?

Resposta a Per a l'anònim de les 10:36 Quin pais! 06/08/2017 11:35:57
Anònim, 06/08/2017 a les 17:32
+12
-1
El que faltava per sentir: que el dret d'un poble a l'autodeterminació és tan vàlid com el dret d'un estat estranger a impedir-ho i mantenir l'ocupació per la força de les armes (i de les lleis que es fan ells perquè a Espanya hi ha més espanyols que catalans, ves per on)

De dret sobre Catalunya, Espanya només té el que ostenta gràcies a franco i a la por als militars que hi havia el 1978.

Sabem que si no ens mateu és perquè no podeu, per ara

Sense pistoles, no sou ningú, només sou un vulgars colpistes que vau necessitar Hitler i Mussolini per derrotar el poble, sou això, res més que això,
Trampes
Anònim, 06/08/2017 a les 17:46
+7
-0
Sempre que algú -en aquesta mena d'assumptes- comença amb expressions del tipus d' «és evident que», «és objectivament indiscutible que»..., pots estar ben segur que d'evident i indiscutible res de res. I prou sabem, d' altra banda, que les enquestes posen ser un mitjà de manipulació de l'opinió pública.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 06/08/2017 a les 18:10
+7
-0
Wishful thinking, bro. Que et tornin els diners de la bola de vidre que la garantia s'acaba el proper 2 d'octubre, Madame Mercader.
Per a l'anònim de les 17:32
Quin pais!, 06/08/2017 a les 20:37
+1
-9
Segons totes les lleis nacionals i internacionals, Catalunya es part d'Espanya i els catalans som espanyols. Cap de les dues coses es pot canviar legalment sense una negociació i un referèndum pactat on la majoria de catalans decideixin canviar la situació.

Ara com ara aquesta majoria no existeix ni ha existit mai. I això es la veritat a la qual hi podue donar totes les voltes que vulgeu: un 50%+1 de catalans que facin o diguin "volem ser independents" no existeix ni ha existit mai.

Pel que fa als mitjans ilegals, tenen poc recorregut, i si no ho creus, ves a preguntar-los als rusófons de l'est de Ucraïna, a veure com els va l'exerciment del seu dret d'autoderminació defensat per les armes. Evidentment segons tu tenen tot el dret de deslliurar-se dels invasors ucraïnesos, a base d'anar matant soldats i civils ucranïnians i derribant amb míssils avions de passatgers. Però, jo diria que no se n'estan ensortint gaire...
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 06/08/2017 a les 22:12
+0
-0
A quin pais. Si, passa com amb Gibraltar, que tambe es Espanya i els gibraltarenys, espanyols.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Mercader
He treballat al Punt Diari, l'Avui i El País; a la Diputació de Barcelona, Ediciones Primera Plana, Presidència de la Generalitat i RBA. Vaig ser conseller del CAC, he escrit Mil dies amb PM i Un blanc a la nació culer. Col·laboro a El Periódico, BTV, 8TV, La Xarxa, Catalunya Ràdio i ara també aquí, entre estelades.
La missa a la Sagrada Família per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils | ACN
Jordi Bes | 1 comentari
01/01/1970
L'arquebisbe de Barcelona presideix una missa a la Sagrada Família per les víctimes dels atemptats i subratlla que "hi ha molta reserva d'humanitat a la nostra terra" | Assisteixen els reis Felip VI i Letizia, Rajoy, Puigdemont, Colau, i el president i el primer ministre de Portugal
01/01/1970
La diputada cupaire Mireia Boya explica que la llei que ha de permetre el referèndum de l'1-O s'aprovarà en el ple previst pels dies 6 i 7, segons un acord amb Junts pel Sí
La Marta i l'Uri, de 21 i 17 anys, són cosins i viuen a Barcelona | S. Santiago
Sergi Santiago
01/01/1970
L’Uri, de 17 anys, i la Marta, de 21, han improvisat una cançó per canalitzar el seu dolor | Han creat amb guixos de colors un "llibre de condol" efímer al terra del passeig
Marina Garcés, una de les veus més respectades del pensament actual | Jordi Jon Pardo
Esteve Plantada | 4 comentaris
01/01/1970
L'aclamada filòsofa forma part de "La gran regressió", un llibre que planteja un debat a través de pensadors com Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser o Ivan Krastev, entre d'altres
Corals cantant a la plaça de la Vila | Fundació Festa Major de Gràcia
Bernat Surroca
01/01/1970
Entre els actes de commemoració s'ha volgut reivindicar elements del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular| Davant d'una celebració cada cop més concorreguda, el repte dels graciencs és seguir-ne sent els protagonistes
Un jove beu aigua de la font de Canaletes sense baixar d'una plataforma elèctrica | Adrià Costa
Jordi Bes | 18 comentaris
01/01/1970
El govern d'Ada Colau prohibeix els patinets elèctrics, "segways" i "trixies" de lloguer a Ciutat Vella, excepte en alguns carrers amples, perquè està "molt saturat" | Entre les empreses hi ha qui veu una resposta de l'Ajuntament als atacs a interessos turístics: "Ha de donar algun tipus de raó per parar-ho"
Àgata Roca, en una escena d'«E.V.A.», de la companyia T de Teatre | David Ruano
Esteve Plantada
01/01/1970
La popular companyia celebra el quart de segle al Teatre Romea amb "E.V.A.", una obra amb la vivència del dolor com a protagonista