​La força de l'«statu quo»

«Sense negar l'eficàcia dels factors propagandístics i policials de l'estat (mai polítics) en la davallada demoscòpica que ens ocupa, caldrà considerar també com a responsable al processisme»

| 05/08/2017 a les 22:00h
Per què baixen els partidaris d’un estat independent i l’autonomisme puja si el sobiranisme s’ha demostrat tant hàbil en la creació d’un discurs mobilitzador? Aquesta és la pregunta que plantejava Gemma Ubasart en el seu enraonat article d’ahir, en el que analitzava les dades del darrer baròmetre del CEO sobre el tema. La tensió nacional podria estar operant com un efecte boomerang sobre les aspiracions independentistes, venia a concloure l’autora sobre aquest desplaçament de l’opinió. 

La pèrdua de pes de l’opció independentista és objectivament indiscutible en la seqüència dels baròmetres. Les raons deuen ser múltiples, més enllà del errors i els canvis de rumb plantejats pels promotors del Procés. L’interrogant llançat per Ubasart és suficientment provocador i rellevant com per buscar-li el major número possible de respostes, compartint, d’entrada, la seva referència al boomerang, impulsat pel rebuig del catalanisme més tradicional a la radicalitat dels plantejaments predominants en el moviment independentista.

Des la perspectiva d’un independentista de pedra picada com Joan Manuel Tresserras, per exemple, caldria subratllar com a factors d’aquesta desmobilització a les campanyes d’intoxicació, desprestigi i negació sistemàtica de l’opció independentista i els seus actors desplegades per l’Estat i els seus aliats mediàtics, burjant en les pors individuals. Després, hi hauríem d’afegir l’actitud d’indefinició i retracció independentista practicada per formacions polítiques demòcrates i progressistes que prefereixen mantenir la seva confrontació amb l’Estat lluny del terreny proposat pel sobiranisme.

El Procés en si mateix podria ser la causa del fracàs en l’ampliació de la base social sobiranista reflectida pels baròmetres. Sense negar l’eficàcia dels factors propagandístics i policials de l’estat (mai polítics) en la davallada demoscòpica que ens ocupa, caldrà considerar també com a responsable al processisme. Els seus diferents fulls de ruta han volgut fer veure l’existència d’una via d’accés a l’estat independent molt complexa (estira arronsa jurídic per provocar la indignació, base de la mobilització) i a la vegada presentada reiteradament com a molt ràpida i segura; al 200 per cent, com diria un directiu del Barça. Les dificultats són tant evidents i la improvisació ha estat tant freqüent, moltes vegades per culpa de les diferències internes dels partits, que a mida que arriba la topada del dia D, hora H, els ciutadans sondejats en la intimitat han deixat fluir la seva tendència a la seguretat i la comoditat del statu quo.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Objectivament indiscutible
Joan García, 05/08/2017 a les 23:43
+27
-4
Quan parla d'objectivitat en quines dades es basa?
Quan parla de davallada, a quina es refereix?
Quan parla de baròmetres a quins es refereix?
Les dades cadascú les interpreta com vol, però són les que són.
El procés en sí mateix podria.... També podria no ser.....
Improvisació per diferències internes, segur? O per les reaccions del govern espanyol?
En la intimitat el Sr. Aznar parlava en català. Així que la intimitat (INTIMITAT en ciutadans sondejats) que vostè esmenta PODRIA ser semblant?
Finalment, dues preguntes: pretén encoratjar als independentistes? Pot ser que vulgui incidir positivament en la tendència i seguretat del statu quo de la gent?
Javier Perez andujar
Anònim, 06/08/2017 a les 00:17
+7
-28
Recomiendo leer el articulo parque temático del independentismo. Cambiar 2014 por 2017 ... Pues eso ... Se acabo el recreo
Fàcil
Anònim, 06/08/2017 a les 00:25
+39
-4
Tot és més fàcil.
No calen tans rius de tinta sobre tendències.
Tot és més fàcil:
Es vota i ens comptem.
No, Mercader ?
Ens oblidem d'un detall, no?
Quin pais!, 06/08/2017 a les 08:53
+11
-32
Com ara que no pots independitzar un país quan la majoria absoluta de la població no hi està d'acord.

El pecat capital del procesisme ha estat la supèrbia: d'entrada van ningunejar els qui dissentiem, i després quan van començar a rebre bufetades al 9N i el 27S i tothom va veure que el rei indepe anava en calces i no tenia cap mena de suport majoritari, van començar a denigrar els altres. Mai, i dic MAI, han preguntat, dialogat o s'han interessat de veure per què no convencen. Volen guanyar fent trampes, violant la llei i els principis democràtics, mentre acusen els altres de ser "unionistes", un nom denigrant associat als ultres protestants de l'Ulster.

Diu el nostre himne, "fem fora aquesta gent tan ufana i tan superba". Doncs sí: fem fora els processistes i tornem al guanyar el Govern de tots, per a tots!

Passi el que passi a l'octubre, ha de ser l'hora que els independentistes vegin que són minoria i que no pots menysprear, insultar i acallar amb trampes i delictes la majoria, per poc organitzada, desorientada i fastiguejada que estigui.

NO VOLEM LA INDEPENDÈNCIA I SOM LA MAJORIA, I ÉS PER AIXÒ QUE ELS PROCESSISTES FRACASSARAN MENTRE HI HAGI DEMOCRÀCIA A CATALUNYA.
No es votarà
Anònim, 06/08/2017 a les 10:36
+9
-26
L'Estat, mani qui mani a Madrid, mai admetrà que Catalunya té el dret a fer aquest referendum.
L'article dos de la Constitució es prou clar.
Una altra cosa és que no es vulgui entendre...

Per a l'anònim de les 10:36
Quin pais!, 06/08/2017 a les 11:35
+2
-9
Catalunya te dret a negociar per fer el referèndum, però cap llei reconeix el dret a fer-lo violant la llei. El dret català a l'autodeteminació no es ni mes ni menys important que el dret espanyol a la sobirania sobre el territori i la integritat territorial. Ni mes ni menys, son iguals i com que el dessitg d'independència planteja un conflicte, aquest conflicte s'ha de resoldre de forma legal mitjançant la negociació.

I si Espanya no vol negociar, s'ha d'insistir fins que vulguin o la pressió ciutadana i internacional els obligui. Pot trigar 1 any o 2 o 10 o 20, però no hi ha pressa: la independència es per sempre. I si algú te pressa... malament per ell.
Els il·luminats
Anònim, 06/08/2017 a les 11:39
+10
-1
Es interessant comprovar com la tergiversació manipuladora del comentari de les 08:50 (no cal tanta parrafada, es vota i ja està. Quin és el problema?) es respon del tot amb l'exabrupte falangista de les 10:36, per si les coses no havien quedat clares.
Demagogia espanyolista vs si es votara
Anònim, 06/08/2017 a les 11:56
+17
-1
Home Jordi Mercader, això es com voler vendre estufes en el desert, i dir que algún dia farà fred.
Que tu no combreguis amb el sobiranime, no vol dir que gemma Ubasart tingui raó en els seu plantejaments, vosaltres escombreu cap a casa vostra, es com si fa un article en contra de la llibertat de Catalunya Xavier Sardà, i li replica Albert Boadella ( Mas de lo mismo )
Si VOLEM LA INDEPENDÈNCIA, està clar en la majoria parlamentaria en el parlament català, federalistes i nacionalistes espanyols, teniu poca capacitat o nula de movilitzar la gent.
Recomiendo el 1 de octubre a toda la gente que cree en la democracia, i quiere que su opinión sea escuchada, ir a votar.
Comentari 08:53
Anònim, 06/08/2017 a les 11:58
+13
-1
Perdona, però no crec que l'himne que diu "endarrere aquesta gent tan ufana i tant superba" el puguis considerar com a propi. Primer, hauries aprés la lletra correctament. Segon, et dol aquest paràgraf perquè t'escau a tu perfectament. Tercer, saps que el tipus d'himne que cantes és dels que parlen d'oferir glories a Espanya des de la submissió.
Per a l'anònim de les 11:58
Quin pais!, 06/08/2017 a les 14:41
+0
-10
L'himne de Catalunya es de tots els catalans, fins i tot dels que n'escrivim malament la lletra. I?

Per altra banda, tens res a dir del fet de que totes les dades objectives diuen que el desitg de independència està en minoria a Catalunya?

Resposta a Per a l'anònim de les 10:36 Quin pais! 06/08/2017 11:35:57
Anònim, 06/08/2017 a les 17:32
+12
-1
El que faltava per sentir: que el dret d'un poble a l'autodeterminació és tan vàlid com el dret d'un estat estranger a impedir-ho i mantenir l'ocupació per la força de les armes (i de les lleis que es fan ells perquè a Espanya hi ha més espanyols que catalans, ves per on)

De dret sobre Catalunya, Espanya només té el que ostenta gràcies a franco i a la por als militars que hi havia el 1978.

Sabem que si no ens mateu és perquè no podeu, per ara

Sense pistoles, no sou ningú, només sou un vulgars colpistes que vau necessitar Hitler i Mussolini per derrotar el poble, sou això, res més que això,
Trampes
Anònim, 06/08/2017 a les 17:46
+7
-0
Sempre que algú -en aquesta mena d'assumptes- comença amb expressions del tipus d' «és evident que», «és objectivament indiscutible que»..., pots estar ben segur que d'evident i indiscutible res de res. I prou sabem, d' altra banda, que les enquestes posen ser un mitjà de manipulació de l'opinió pública.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 06/08/2017 a les 18:10
+7
-0
Wishful thinking, bro. Que et tornin els diners de la bola de vidre que la garantia s'acaba el proper 2 d'octubre, Madame Mercader.
Per a l'anònim de les 17:32
Quin pais!, 06/08/2017 a les 20:37
+1
-9
Segons totes les lleis nacionals i internacionals, Catalunya es part d'Espanya i els catalans som espanyols. Cap de les dues coses es pot canviar legalment sense una negociació i un referèndum pactat on la majoria de catalans decideixin canviar la situació.

Ara com ara aquesta majoria no existeix ni ha existit mai. I això es la veritat a la qual hi podue donar totes les voltes que vulgeu: un 50%+1 de catalans que facin o diguin "volem ser independents" no existeix ni ha existit mai.

Pel que fa als mitjans ilegals, tenen poc recorregut, i si no ho creus, ves a preguntar-los als rusófons de l'est de Ucraïna, a veure com els va l'exerciment del seu dret d'autoderminació defensat per les armes. Evidentment segons tu tenen tot el dret de deslliurar-se dels invasors ucraïnesos, a base d'anar matant soldats i civils ucranïnians i derribant amb míssils avions de passatgers. Però, jo diria que no se n'estan ensortint gaire...
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 06/08/2017 a les 22:12
+0
-0
A quin pais. Si, passa com amb Gibraltar, que tambe es Espanya i els gibraltarenys, espanyols.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Mercader
He treballat al Punt Diari, l'Avui i El País; a la Diputació de Barcelona, Ediciones Primera Plana, Presidència de la Generalitat i RBA. Vaig ser conseller del CAC, he escrit Mil dies amb PM i Un blanc a la nació culer. Col·laboro a El Periódico, BTV, 8TV, La Xarxa, Catalunya Ràdio i ara també aquí, entre estelades.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
 21:35 Milers de lleidatans també surten al carrer en contra de la suspensió de l'autonomia catalana; per Àlvar Llobet.
 21:33 Milers de persones tornen a omplir el Mercadal de Reus per exigir l'alliberament dels "presos polítics"; explica Jonathan Oca.
 21:13 El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència; per Oriol March.
 21:11 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, dimiteix de la direcció del PSOE després de l'aplicació de l'article 155; informa Sara González.
 21:09 Carles Puigdemont acaba el seu discurs amb un "visca Catalunya".
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració