Opinió

El procés i l'agenda catalanista

«El “full de ruta” unilateral emprès a partir del 27S no només no hauria eixamplat les bases independentistes sinó podria haver allunyats els sectors menys identitaris»

| 04/08/2017 a les 22:05h
El moviment sobiranista/independentista ha mostrat una destacada habilitat en llegir bé els estats ànims de la ciutadania. Ha construït els seus relats de manera força exitosa amb un bon emmarcament del discurs. I s’han creat potents escenaris mobilitzadors amb una important component de transversalitat. Segurament d’aquí un temps el cas català serà present en la literatura internacional sobre moviments socials. 

Des de l’inici d’aquell moviment el 2010 fins als nostres dies importants canvis s’han experimentat al seu si: d'un primer desafiament sobiranista el 10J -manifestació contra la retallada de l’Estatut pel TC- es transita cinc anys després cap a un moviment clarament independentista que aposta per una via unilateral. Així doncs, mentre el 10J de 2010 es presenta com una gran reivindicació de Catalunya com a subjecte polític (s’hi sent interpel.lat tot l’arc parlamentari a excepció del PP); el 9N de 2014 es posa al centre la defensa del dret a decidir (mobilització que perd el suport del PSC, actor important en l’univers del catalanisme); i el 27S de 2015 són eleccions al Parlament que es presenten en clau plebiscitària per part de JxS i la CUP que segueixen un “full de ruta” unilateral.

En aquest període s’han anat produïnt transformacions d’agència, discursives o estratègiques del propi moviment, i també canvis en la pròpia opinió pública catalana. És l’objectiu d’aquest article observar alguns indicadors demoscòpics extrets del darrer baròmetre del CEO publicat el 21 de juliol per poder copsar les principals transformacions operades en la ciutadania des del darrer moment de clímax en la disputa nacional el passat 27S. Des de fa tres baròmetres, però de manera més clara en aquest darrer, es presenten tendències que sembla que es consolidarien. Donem una ullada a quatre indicadors:

Autoubicació en l’eix nacional. En el continu espanyolisme-catalanisme (0-10) la majoria de la ciutadania es situa en el punt intermedi de 5 (35,9%), tot i que la resta es reparteix principalment en posicions catalanistes (44,7% del 6-10). Durant el procés aquest indicador va moure’s cap al catalanisme però el valor actual és el més baix registrat en els últims anys. 
 

Autoubicació en l'eix nacional Foto: CEO


Sentiment de pertinença. Tradicionalment la resposta més comú en la ciutadania catalana és sentir-se tant espanyol/a com català/ana (actualment amb un 39,2%). Un 21,5% es sent més català/ana que espanyol/a i un 22,8% només català/ana. En aquest indicador es detecta una tendència similar a l’anterior. La mitjana en la identificació actual és d’un 3,51: hem d’anar fins al baròmetre de juny de 2010 (inici del procés) per detectar un registre tant baix.
 

Sentiment de pertinença Foto: CEO

 

Catalunya Estat independent. En els tres darrers baròmetres del CEO es detecta una tendència a la baixa dels partidaris de que Catalunya esdevingui un Estat independent (actualment un 49,4% a favor del NO i un 41,1% a favor del SI). 
 

Catalunya Estat independent Foto: CEO


Encaix territorial de Catalunya. Disminueix a la posició més baixa des de fa 5 anys el nombre de persones favorables a l’Estat independent (34,7%) i per contra augmenta de manera important el nombre de catalans que volen Catalunya com a CCAA (30,4%). Disminueixen també aquells que defensen un Estat dins d’una Espanya federal (21,7%).
 

Encaix territorial de Catalunya Foto: CEO


D’aquestes dades poden extreure’s un parell de conclusions provisionals:  

En l’autoubicació en l’eix nacional i en el sentiment de pertinença estaríem tornant a situar-nos en un nivell de catalanisme similar a abans del 10-J de 2010. També disminuiria el recolzament cap a la independència per part de la població catalana en general, fins tornar a posicions d’abans de l’11S de 2012. Mentre els votants d’actors polítics independentistes (JxS i CUP) continuarien apostant majoritàriament per la independència, els sectors sobiranistes/catalanistes disminuirien la seva tria independentista. El “full de ruta” unilateral emprès a partir del 27S no només no hauria eixamplat les bases independentistes sinó podria haver allunyats els sectors menys identitaris. A més, la polarització podria estar creant identitats nacionals més més tancades i menys impermeables.

En relació amb el model territorial de l’Estat, disminuiria el recolzament a la independència i estaria també reduint-se l’aposta per un model federal d’Estat. En canvi, augmentaria el recolzament a l’opció de que Catalunya continuï essent una CCAA. La tensió nacional de l’últim període podria estar fent créixer el suport a l’status quo per part dels no independentistes. Pot semblar paradoxal que un moment d’esgotament del model autonòmic la única opció que creixi sigui la de continuar tal com estem. Podria estar operant un efecte boomeran de l’aposta per l’1-O.  En definitiva, i lluny del pessimisme, es tracta de dades que posen sobre la taula reptes a tot el catalanisme per a continuar construint un sol país.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

O dit d'altre manera...
Quin pais!, 05/08/2017 a les 08:53
+11
-15
...les posicions més extremes nomes atrauen els seguidors més extrems.

L'independentisme en totes les seves formes mai ha estat majoritari a Catalunya, i evidentment les versions més radicals encara ho son menys.

S'hi possin com s'hi possin, a Catalunya no hi ha més de dos milions de votants independentistes. I amb una població votant de 5,8 milions, es impensable que l'independentisme pugui guanyar honradament per simple democràica de ser el que vol la majoria de la gent.

Ras i curt, la majoria de catalans no volem la independència. Ho diuen totes les dades objectives.
Jo ho diria d'una altra manera
Anònim, 05/08/2017 a les 09:08
+14
-7
Aquí sols hi ha dues sortides: independència o assimilació/disolució en un estat espanyol més autoritari i nacionalista castellà.
Altres explicacions
Anònim, 05/08/2017 a les 09:59
+8
-3
Una altra explicació és la presència d'un cansament, de voler fer una pausa (continuar com a CCAA) i prendre aire. La independència ja no és novetat, ja no és tema de conversa obligada, no és quelcom arrauxat i novedos, sinó que s'ha convertit en una decisió íntima.

Per això, a l'hora de la veritat, i l'1-O ho és, la raó, la reflexió, haurà de prendre una decisió. I amb el panorama actual, només hi ha una possibilitat de prosperitat i democràcia, que és la independència. Una possibilitat que també ho és per a Espanya, un Estat en fallida democràtico-social, que precisa un cop com la independència de Catalunya per refundar-se sense la tutela de les oligarquies post-franquistes. Tota la resta, tots els altres discursos, només són soroll dels immobilistes.

Dins d'Europa, sense fronteres, cap negoci o relació familiar o afectiva es veurà afectat per la independència. Els únics canvis seran més democràcia, més transparència, més control dels propis recursos, i més protecció de la cultura catalana.
identitaris ho son els del no.
Minont, 05/08/2017 a les 12:09
+7
-5
Parles que l'independentisme no ha aconseguit ampliar les bases dels sectors menys identitaris.
També del CEO es pot veure que això no és així.

Tenim la tendència a creure que l'identitari i el nacionalista és el perifèric. La realitat és que no només no és així, sinó que l'identitarisme i el nacionalisme és molt, però que molt més fort i radical en els estatalistes.
Concretament, entre els que diuen que votarien SI a la independència només un 16% ho fa per motius identitaris. Entre els que votarien NO, el 58% ho fa per motius identitaris.

De fet, és la opció del SI la que és més pragmàtica i poc identitària i la opció del NO la que és fortament identitària. Com que perdre la identitat espanyolista és molt difícil, l'independentisme no pot aspirar a convertir aquest 58% d'identitaris espanyols del NO.
L'1-O votem i fora dubtes
Niel Puig, 05/08/2017 a les 12:21
+8
-4
El 70-80% de la població a favor de votar en el referèndum. Aquesta és la tendència clarament majoritària. Desprès ja veurem els resultats.
Demagogia federalista
Anònim, 05/08/2017 a les 12:44
+11
-10
Gemma, primer de tot el que has de dir, es que tu no vols la independencia.
Ets d`aquests sectors carco- progues que veniu del mon dels comuns , que encara no heu pait que ha Catalunya si hi ha un moviment fort i consolidat es l`independentisme, i no el federalisme.
Vosaltres, encara no heu fet cap manifestació pel federalisme, perquè sabeu que sou 4 gats, una cosa es que la gent us voti, i feu bandera de l`alcaldia de Barcelona, i de que a les eleccions españoles, sou primera força política, ( sabeu perfectament que l`independentisme es primera força política, el que passa es que va dividit ) i una altra cosa es la capacitat de mobilització federalista, nula, inexistent, transparent.... Despres cal veure el trist paper i nacionalista espanyol dels teus col.legues: Rabell, cuscubiela, joan Boada que son els nens radicals del PSC i podrían fins i tot militar a ciutadans o la falange com en el cas de joan Boada, fent gestos masclistes de fel.lació a la televisió i faltant el respecte a les dones ( tu tambè ho ets ).
Gemma, Gemma, no et pasis de llesta amb les tevés estadistiques, que afavoreixen molt be el teu discurs anti-independentista i para de fer el joc a tot el nacionalisme - federalisme espanyol ( pp, psoe, ciudadanos, en comu podem, falange, monarquia, faes, etc.etc...) si no vols la independencia, que es un dret legitim, al mateix que voler-la, digue-ho clarament, i no barregis independentisme amb catalanisme, jo ja se que ets molt anti-convergent , pero ja no existeix, ara es el pdecat, no utilitzis el mateix llenguatge mesquí de Ines arrimadas ( nacionalista espanyola de Ciudadanos) que no para de dir el mateix.
Reflexiona be el que dius, que la historia no et catalogui a tu com una persona col.laboradora dels que volen fer tot el posible perque el proper 1 d`Octubre a Catalunya no es voti.
D`aqui uns anys, en els llibres sortira el moviment independentista català com a fet nacional, social, revolucionari i democratic.
No volen sentir explicacions racionals Gemma.
Anònim, 05/08/2017 a les 14:04
+9
-8
Tot el que dius és cert però com diu el dit en periodisme " no deixis que la veritat t'espatlli una bona notícia ". Aquí ho estàs amb el procès tal com és o ets un fatxa anticatalà i no veuen més enllà. Jo al menys no vull mostrar al mon un referéndum sense campanya pel no i amb menys del 50% de participació, tal com Veneçuela aquesta setmana.
L'estratègia reaccionària d'ICV dins els "comuns"
Anònim, 05/08/2017 a les 14:18
+11
-2
Del PP, del que queda del PSC i de C's ja se sap, són directament la reacció. Però: de qui no s'havia d'esperar i resulta particularment vergonyòs que traïu el massiu moviment popular per la ruptura democràtica que representarà l'èxit del referèndum popular de l'1-O davant les inacceptables prohibicions del règim del 78, és del conglomerat liderat per ICV ("comuns"/CeC/CSQP) a Catalunya (IU/Podemos a Madrid), que, mirant de dissuadir i frenar el moviment popular per a evitar que desbordi els restrictius límits repressius del règim pseudodemocràtic heredat del franquisme a través d'una participació massiva i revolucionària al referèndum, afavoriu el discurs i els objectius reaccionaris, immobilistes i continuistes del govern Rajoy i els partits del règim PP, PSC/PSOE i C's. Us heu convertit en "gent d'ordre", conservadors, salvavides del règim (per no dir una altra cosa més greu).
L'oblit
JCM, 05/08/2017 a les 15:35
+7
-6
Com pots comprovar , no et llegeix ningú. Ho he fet jo , més per llàstima que per altre cosa i demostra el que et dic. No et llegeix ningú, t'ignoren , i t'ho has ben merescut. Ens veiem l'1-O .Bon estiu ,neurones netes i via fora botiflers.
Nacionalista
Minont, 05/08/2017 a les 21:07
+2
-2
D'això... deus reconèixer que a Espanya no s'ha estimat mai massa a Catalunya.
I que per això no els hi preocupa massa la situació de la llengua catalana (o sí, en sentit que volen la seva desaparició), ni l'espoli fiscal.

I si Espanya fos un estat federal? Serà el mateix. 16 estats federals votant democràticament espoliar el 17è estat federal.

Sempre serà el mateix. Només hi ha la solució que no puguin fotre'ns, i això és només la independència. Però és clar! ets nacionalista espanyola i et pot més el sentiment que el sentit pràctic.
Lògica gilindependentista...
Quin pais!, 05/08/2017 a les 22:41
+5
-7
...els porten dades objectives i desqualifiquen la autora de l'article.

Mireu, anònims, JMC i resta de tropa indepe... Les dades són àmpliament conegudes, digueu-nos on es veu que una majoria de catalans vulgui la independència... I si no hi ha cap majoria independentista, expliqueu-nos per què el govern que hauria de ser de tots s'entesta a violar la llei i els principis democràtics per imposat un referèndum i una independència que LA MAJORIA NO VOLEM.
Carca-progres
Antonio Torío , 06/08/2017 a les 13:10
+2
-2
Esta tendencia a asimilar a todos los que no compaten el "ideario" de JxS a traidores, retrógrados, comprados por Madrid ya da hasta risa, si no hubiese debajo un sustrato autoritario, excluyente y falso. Porque carcas, carcas, carcas a patadas y por mucho que pese, los encontraremos ahí.
Parlin les urnes
Anònim, 06/08/2017 a les 17:15
+1
-0
Es mol frecuen que els calculs fets avans de unes eleccions o referendum basats en estadisticas quedin posteriormen desautorizays per la realitat. No conec a la Gemma pero, si com diu algun altre opinado, es simpatizan del mon Podemos-Colau, crec que no calcula la alta proporcio de catalanistas simpatizans i votans d,aquets.

Crec que la gen ha deixat de ser subvits i vol opina,els cuals son majoria absoluta i tindran oportunitat de fero el 1 O.

El dificil es endevinar el resultat i tambesi cuanta gen deixara de votar com consecuencia de la por. Desitjo que siguin els menors posibles
Cultura cívica i esperit democràtic, si us plau!
Un lector de Gerald Brenan., 12/08/2017 a les 18:50
+0
-0
Neguiteja comprovar com davant d'un article plantejat amb ofici científic i respecte a les diferents opinions, s'alcin comentaris despectius i sense cap fonament; l'ou de la serp no va ser una anècdota històrica, i el feixisme també va anidar en l'esquerra independentista catalana (Dencàs en fou la mostra).

Si us plau, mantingueu la cultura cívica i l'esperit democràtic i no us deixeu enlluernar per les aparents veritats de la ideologia única!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Gemma Ubasart
Gemma Ubasart González és professora de Ciència Política a la Universitat de Girona. A Twitter: @gemmaubasart.
Merkel i Rajoy, en una imatge d'arxiu | La Moncloa
Pep Martí
01/01/1970
L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure | Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 17:14 Almenys sis ajuntaments del Baix Montseny ja han convocat un ple de rebuig al 155. Exigeixen a l'Estat que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya. Per Jordi Purtí. 
 17:14 Els Bastoners de Sabadell deixen de vendre loteria de Nadal i es passen a la Grossa. La colla ha pres la decisió en un moment de tensió política.
 16:36 Espanya, Alemanya i el 155: les comparacions odioses; un reportatge de Pep Martí. L'unionisme intenta equiparar el polèmic article a un de similar de la Constitució de la República Federal, però no té res a veure. Els constitucionalistes Mercè Barceló i Xavier Arbós rebutgen que es puguin equiparar el sistema espanyol i l'alemany.
 16:18 VÍDEOS Un arxiu de vídeos recull la brutalitat policial de l’1-O. El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses". 
 15:51 Ballesteros a Puigdemont: «Per iniciar el camí de l'acord, a aquest alcalde el tindrà al seu costat». L'alcalde de Tarragona ha emès un comunicat dient que la pilota està a la teulada del president de la Generalitat per evitar que s'apliqui el 155. 
 15:12 Societat Civil Catalana es manifestarà diumenge pel «diàleg» però avala aplicar el 155. La mobilització es farà al passeig de Gràcia després que divendres el Senat hagi votat la suspensió de l'autonomia.
 15:11 L'alcalde de Blanes mostra el «rebuig total» al 155 i es planteja deixar el PSC. Els partits independentistes pengen una pancarta al balcó de l'ajuntament demanant la "llibertat dels presos polítics" amb el vistiplau de Lupiáñez.
 15:04 El Senat només ofereix dues opcions a Puigdemont per comparèixer: dijous a les 17.00 o divendres. Les dues alternatives xoquen amb la possibilitat de celebrar un ple dijous al Parlament.
 14:58 Raül Romeva afirma que els funcionaris obeiran al Govern i el Parlament i no a l'Estat. El conseller també assegura a la BBC que els membres de l'executiu no acataran el seu cessament i defensa que van ser escollits arran d'unes eleccions netes.
 14:56 Els periodistes de TVE responen amb duresa a la intervenció de TV3. El Consell d'Informatius considera que el govern espanyol vol aplicar unes mesures a la cadena catalana que encara no es compleixen a l'estatal.
 14:38 Ximo Puig assegura que les diferències entre socis sobre el 155 no afecta el pacte de govern valencià. El president de la Generalitat Valenciana confia que finalment no sigui necessària l'aplicació de l'article.
 14:24 L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, defensa que si hi ha eleccions han de ser acordades entre els dos governs perquè no siguin un "front de batalla". Des de París també assegura que alcaldes europeus i d'arreu del món li transmeten el rebuig a la unilateralitat però també a la "resposta autoritària" de l'Estat.
 14:16 ANC i Òmnium de Granollers demanen un ple urgent per l'amenaça del 155. Les dues entitats volen que l'alcalde de la ciutat, Josep Mayoral (PSC), el convoqui per instar el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya a través de l'article 155.
 14:10 VÍDEO El rei va trucar a Volkswagen per demanar que marxés de Catalunya», diu 
Martí Anglada, delegat del Govern a França, en una entrevista a CNews.
 14:07 Miquel Iceta evita aclarir si Montilla votarà a favor del 155; informa Isaac Meler. Responsabilitza Puigdemont de la suspensió de l'autogovern si no convoca eleccions o va al Senat a demanar diàleg. Afirma que el seu partit "no es trencarà" malgrat les tensions internes per la intervenció del govern espanyol a Catalunya.
 13:55 Universitats per la República convoca vaga aquest dijous contra l'aplicació de l'article 155. La plataforma també reclama la llibertat per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.
 13:54 El PDECat s'obre a trencar els pactes locals amb el PSC si fan costat al 155. La coordinadora general dels nacionalistes, Marta Pascal, exigeix als senadors socialistes catalans que votin en contra de la intervenció de l'autonomia.
 13:37 Iceta assegura que  el PSC "no es trencarà" però no aclareix si Montilla votarà a favor de l'aplicació del 155. El primer secretari socialista assegura que Puigdemont ha de convocar eleccions a Catalunya o anar al Senat per evitar la suspensió de l'autogovern.
 13:33 El PSC de Sant Hipòlit de Voltregà pot perdre l'alcaldia per una moció de censura arran del procés català. Aquesta tarda Som Voltregà i el PDECat podrien signar el document contra l'alcalde Xavier Vilamala. Informa Carles Fiter.
 13:25 ÚLTIMA HORA La Comissió Europea avala l'aplicació del 155 a Catalunya. El portaveu de la CE ha indicat que la mesura es troba “dins” de la Constitució espanyola.
 13:24 ERC avisa que qui es mantingui equidistant «s'estarà posant al costat dels repressors»; informa Roger Tugas. Sergi Sabrià alerta que és "molt difícil mantenir acords amb els que promouen el 155", en relació als acords locals amb el PSC, i aposta per proclamar la República "com la millor resposta" a l'aplicació d'aquest article.
 13:24 Ciutadans acusa Forcadell de posar el Parlament «al servei dels colpistes». Carlos Carrizosa, portaveu parlamentari dels liberals, sosté que és la presidenta de la cambra i no la Guàrdia Civil ni l'Estat qui ha "emmordassat" la institució.
 13:09 «Y tú qué mirás, mamón?»: els dos joves detinguts per la policia espanyola denuncien agressions. La noia apunta que només van dir "Fora, no us volem aquí" i neguen haver colpejat els agents.
 13:08 Així serà el ple de dijous per donar resposta a l'aplicació del 155; per Oriol March i Sara González. La cambra catalana farà un "ple específic" en el qual cada grup podrà presentar tres propostes de resolució. La gran incògnita és si es portarà o no a votació l'aixecament de la suspensió de la declaració d'independència.
 12:52 VÍDEO Els dubtes de Gabilondo sobre el 155. El periodista es fa moltes preguntes al voltant de l'aplicació del polèmic article a Catalunya.
 12:47 Puigdemont valora anar al Senat per defensar la Generalitat davant del 155; informa Oriol March. El president de la Generalitat encara no ha pres una decisió ferma. Si va a la cambra alta, ho farà pensant més en Europa que no pas en l'Estat, que ja ha decidit intervenir l'autonomia.
 12:42 La comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona aprova una proposició del Grup Demòcrata –el PDECat- que insta el govern municipal a realitzar un acte al Saló de Cent i presidit per l'alcaldessa, Ada Colau, per reconèixer associacions de mares i pares d'alumnes, docents, veïns i col·lectius que es van implicar en la realització d'activitats per tal de mantenir oberts els centres educatius l'1-O. La iniciativa ha obtingut el suport d'ERC, mentre que BComú i el PSC s'hi han abstingut. C's i PP hi han votat en contra.
 12:41 Agents de la Guàrdia Civil del ferri del port de Tarragona marxen... només durant uns dies.
 12:39 ​Josep Fèlix Ballesteros admet «discrepàncies» al PSC pel 155 i reclama una postura «única».
 12:39 El PDECat suspèn l'assemblea per decidir si trenca amb el PSC a Terrassa. Els demòcrates esgrimeixen "motius d'agenda", a causa d'una reunió de partit urgent a Barcelona.
 12:33 El ple de dijous servirà per valorar la resposta del 155. Serà un ple específic en què els grups proposats, Junts pel Sí i la CUP, argumentaran durant 30 minuts per què l'han demanat. Després intervindrà el president de la Generalitat sense límit de temps. El ple se suspendrà durant temps breu i a continuació intervindran els grups. El president respondrà i hi haurà torn de rèplica. Després es presentaran les propostes de resolució -màxim tres per grup- i es votaran.
 12:22 Soraya Sáenz de Santamaría admet que un comandament únic podria controlar l'aplicació del 155. La vicepresidenta espanyola insta Carles Puigdemont a anar al Senat a fer al·legacions i confirma l'absència de diàleg amb la Generalitat des de dissabte, però sí amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
 12:16 CCOO no cridarà a la «desobediència laboral» dels funcionaris per torpedinar el 155. El secretari general Javier Pacheco afirma que "les unilateralitats ni d'una banda ni d'altra són la solució" i afirma que només es plantejarà una vaga si el govern espanyol acomiada empleats públics.
 12:09 La xarxa dona suport, amb bon humor, als professionals dels mitjans públics que es podrien veure afectats pel 155.
 
 12:03 Albiol avisa Puigdemont que convocar noves eleccions no frenarà l'article 155. El president del PP a Catalunya insisteix que cal suspendre els programes electorals que defensin la declaració de la independència; informen Sara González i Oriol March.
 11:31 Junts pel Sí acusa l'Estat de practicar «violència institucional» i impulsa mesures penals contra el 155; informa Oriol March. Lluís Corominas, president del grup parlamentari, insisteix que el PP està actuant "com una dictadura". "Si la imposició segueix endavant, el conflicte es farà encara més gran", ha ressaltat.
 11:27 Una reproducció amb «clicks» de Playmobil de les càrregues policials de l'1-O triomfa a la fira d'Alcarràs, informa NacióLleida.
 11:10 La germana de Manuel Valls aigualeix el discurs unionista de l'ex-primer ministre francès. Sorprenent tuit de Giovanna Valls, resident a Barcelona, en contra de l'aplicació del 155.
 11:08 ÚLTIMA HORA Montilla no participarà en la comissió del 155 del Senat. La delegació socialista estarà formada per Ander Gil, Luisa Carcedo, Francisco Menacho, Begoña Nasarre, Óscar López i Tontxu Rodríguez.
 10:59 Junts pel Sí i la CUP opten per celebrar dijous el ple de resposta al 155. La cambra catalana es reuniria el dia abans del ple del Senat per dur a terme el previsible aixecament de la suspensió de la independència.
 10:48 ÚLTIMA HORA Junts pel Sí demana que el ple se celebri el dijous. També demana una comissió d'Afers Exteriors per aquest dimarts.
 10:45 Comença la junta de portaveus que ha de fixar la data del ple destinat a aixecar la suspensió de la independència.
 10:25 Albert Rivera, en declaracions a Antena3: «Les enquestes demostren que hi ha partit i que cal jugar-lo. Em nego a pensar que sempre han de governar els partits separatistes».
 10:13 El Parlament afronta la resposta a la suspensió de l'autogovern; informa Sara González. L'independentisme ultima la convocatòria del ple que ha de servir per declarar la independència. Si cal o no votar l'aixecament de la suspensió de la declaració és un dels principals debats oberts.
 09:51 Anna Simó, membre de la mesa del Parlament, considera «evident» que els grups parlamentaris facin «un pas més» per defensar les llibertats i les institucions catalanes.
 09:51 Anna Simó, en declaracions a TV3, afirma que els ciutadans de Catalunya «estem obligats a defensar allò que hem votat».
 09:19 Xavier Sabaté vol un «referèndum de la militància» del PSC per decidir si es dona suport al 155. L'exconseller de Governació assegura que els estatuts del partit diuen que hi ha decisions d'especial transcendència que s'haurien de posar a consulta interna.
 09:13 La CUP demana proclamar ja la independència contra l'aplicació del 155. Els anticapitalistes insten el Govern a no anar a "remolc" del de Mariano Rajoy davant de "la major agressió contra els dret civils, individuals i col·lectius, del poble català des de la dictadura franquista".
 08:32 VÍDEO Lo Pau de Ponts «respon» a la cançó que clama per l'empresonament de Puigdemont.
 08:02 El principal sindicat de mestres (USTEC-STEs) no reconeixerà els nous interlocutors si l'escola és intervinguda.
Entrades anteriors »
Violència policial | ND
01/01/1970
El web difon imatges de les càrregues de la policia espanyola contra els votants, just l'endemà que el ministre d'Exteriors espanyol afirmés a la BBC que "moltes fotos eren falses"
Seu del Banc Sabadell a Barcelona | Adrià Costa
01/01/1970
L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum | Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González | Adrià Costa
01/01/1970
Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis
Pedro Sánchez i Miquel Iceta a l'executiva del PSC | ACN
01/01/1970
Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya | El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy
Cal Drapaire | Adrià Costa
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa