Opinió

Arran, els turistes i l’ordre

«La construcció d’aquest relat apocalíptic des dels mitjans i les trones polítiques fa molt més mal a la imatge de la ciutat que qualsevol acció de l’organització independentista»

| 05/08/2017 a les 22:00h
Les accions simbòliques d’Arran contra el turisme massiu a Barcelona, Palma i València han aixecat una enorme polseguera i han servit, entre d’altres, per a reforçar el discurs contra el sobiranisme i, alhora, reivindicar el de l’ordre.

El cas és que la premsa conservadora –quasi tota la premsa ho és- no ha pogut estar-se de relacionar l’agitprop dels joves independentistes al trist fenomen de la violència en Euskadi i, de passada, amb un Govern de la Generalitat que, a hores d’ara, assisteix atònit i amb preocupació a l’espectacle mediàtic que s’ha muntat a la seva contra.

Val a dir que de retruc també ha rebut l’alcaldessa Ada Colau a la que se li ha retret haver actuat amb tebiesa amb els xicots d’Arran malgrat que l’alcalde accidental, Jaume Collboni, ha interpretat de manera impecable el seu paper d’home de llei. Collboni, per cert, fa dies que s’ha entestat en comparar l’expressió del malestar civil amb les conseqüències del turisme massiu amb la xenofòbia. No deixa de ser, al meu parer, una exageració i una manera evident de deslegitimar aquells que més les pateixen com ell mateix gairebé admetia fa poc en una entrevista. Amb tot, sempre hi ha símils molt pitjors com voler atribuir un caràcter tribal en el sentit més pregó del terme als que protesten contra el turisme. No cal dir, i ho dic amb tot el respecte, que ni els d’Arran ni els veïns expulsats dels seus barris, són ni tenen res a veure amb els indígenes de l’Amazones ni amb els aborígens australians.

Al bombardeig mediàtic espanyol i internacional s’han apuntat també de manera gens improvisada l’Estat i el PP, alguns empresaris. La temptació era massa gran com per a desaprofitar-la o perdre el temps en buscar solucions consensuades o assumir responsabilitats davant d’un problema d’abast general.

Així les coses, el ministre d’Interior Juan Ignacio Zoido ha arribat a lamentar-se de la pèrdua de llibertats públiques a Barcelona donant a entendre, potser, que a la ciutat ja no es pot ni sortir a passejar. Altrament, el màxim responsable de la seguretat a Espanya ha advertit amb severitat que Madrid no permetrà que els radicals “decidan el futuro de los catalanes con una ilegalidad tras otra con tal de cumplir sus delirios”. I des de les files del seu mateix partit, el diputat Alberto Villagrasa, ha vinculat sense embuts el procés a la kale borroka a més de culpar indirectament al Govern de les accions d’Arran. Ben bé, és com si els del PP acusaren Puigdemont mateix o Junqueras d’haver sortit a punxar les rodes de les bicicletes del Bicing o a embrutar les parets de la ciutat amb eslògans contra els turistes. La comparació és tan retorçuda com ximple però sempre hi ha els que estan disposats a comprar-la. Res com a agitar la por en moments d’incertesa per a obtenir-ne un rèdit polític.

Determinats discursos mediàtics i el polítics estan pensats per deformar la realitat fins a extrems grotescos, per a aixecar enormes cortines de fum a fi d’ocultar els veritables problemes i defugir-ne les possibles solucions sobretot quan hi ha massa interessos en joc.
Es pot estar radicalment en contra de les accions estridents d’Arran, personalment no les comparteixo, però la veritat és que ni Barcelona, ni Palma ni València tenen res a veure amb els carrers de l’Euskadi dels anys de plom ni amb el Caracas d’avui. La construcció perfectament articulada d’aquest relat apocalíptic des dels mitjans de comunicació i des de les trones polítiques fa molt més mal a la imatge de la ciutat, de les ciutats, que qualsevol acció de l’organització independentista.

Es pot atacar els mètodes expeditius d’Arran i defensar una determinada manera d’entendre l’economia però això no farà que desaparegui de les nostres ciutats el greu problema del turisme massiu. No hem d’oblidar, les nostres administracions i els periodistes honestos menys que ningú, que més enllà de l’activisme d’Arran hi ha el patiment d’una ciutadania espantada. Hi han els veïns de Ciutat Vella, Sant Antoni, Gràcia o Poblenou a Barcelona, els del Cabanyal a València o els de Ciutat Antiga a Palma.... gentrificats tots fins al moll dels ossos. I hi ha també, és clar, els especuladors, els que en treuen profit.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

EXPLICACIONS
Anònim, 05/08/2017 a les 22:21
+17
-7
-Barcelona -Jocs Olimpics 1992 i turisme massiu posterior per tal d’ofegar la capitalitat de Catalunya i fer-la segona capital d’España.
-Efectes colaterals negatius com encariment del nivell de vida, dels lloguers, de la propietat, d’habitatges, aparició de pisos turístics, hotels a dojo, restauració i botigues destinades al turisme que es fa unic sector de la ciutat. Inversions estrangeres amb beneficis per a cert sector d’aqui i alhora expulsió de altres gent del barris. Cert, un problema de classes.
-Salaris baixos alhora que grans beneficis empresarials i grans botigues de lloc privilegiats.
-Massificacio i densificació urbana als espais públics. Comportaments incívics d’alguns visitants
-Campanyes dels mitjans de comunicació criticant el fenomen
-L’oposicio política CDC/PDECAT, PP i PSOE que van crear la criatura alabant la “Font de riquesa” i partits llavors en l’oposicio i alguns ara en l’actual govern criticats per no resoldre els desastres creats pels altres.
-La CUP, un dels pocs partits lúcids, crítics i coherents els ha despertat de la seva hipocresia.
-Els condemnaran sens dubte i res canviarà.
-Es la Catalunya i l’España que volen
Explicacions
JRRiudoms, 06/08/2017 a les 07:57
+12
-12
Algú que m'expliqui que té a veure punxar rodes de bicicleta, assaltar un bus turistic i empastifar parets amb missatges xenofobs amb el respecte que qualsevol persona (ja sigui vei o turiste [recordar, també, que qualsevol vei pot ser turista...] ha de gaudir,
Me pareix que la tajada mental d'Arran i alguns de la CUP ha fet creure que els actes vandàlics fets per unes criatures sense cap coneixement de la realitat més enllà del seu cos han esdevingut la vanguardia alliberadora [marxista leninista, amb esquitxo9s estalinistes o troscos, tant s'en refot quan són tics totalitaris] que el poble treballador espera...
I es clar:, si hom va deixant merda al darrera seu, potser algún altre galifardeu l'escampara.

La Xene i l'ajujntament ho ténen molt fácil: presentar denuncia, malgrat l'emprenyamenta de la CUP.

Atentament
Sembla que això només estigui passant a Barcelona
Anònim, 06/08/2017 a les 09:10
+25
-5
Quina falta de visió global! El mateix que patiu ara els barcelonins, ho portem patint a les costes de Girona i Tarragona i a molts poblets de muntanya. Si, totes aquestes conseqüències: pèrdua d'identitat, destrucció de paisatge, massificació, encariment dels preus dels pisos... Què passaria si a la Costa Brava ataquessim els apartaments de cap de setmana dels barcelonins?
També jo pateixen, i des de fa molt més temps ciutats com París, Londres, Roma, Florència, Amsterdam etc..
Entre l'invent dels vols de baix cost i l'augment de la població i de la classe mitjana, el turisme és un fenomen mundial. Dubto que la gent que la
queixa tant, ni vagi mai a "comarques" ni visiti mai un pais estranger, on molesten tant com a ell el'molesten els turistes que venen a Barcelona.
Els mitjans també han col·laborat a teixir aquest relat de victimisme que mai hem tingut a la Costa Brava.

El que cal es reinventar el turisme. Hi ha moltes coses que es podrien fer, entre les quals, encarir el preu de l'alcohol seria la primera, al meu parer, per foragitar el turisme de borratxera. Augmentar les taxes turístiques, fer complir escrupolosament els horaris de tancament de locals i la normativa de convivència, que hauria de ser rigorosa, tant per estrangers com per autòctons. Per descomptat, la major part dels beneficis del turisme haurien d'anar a la rehabilitació de barris marginals, dotació de serveis i habitatge social.

En comptes de quedar com a brètols, troglodites que ataquen busos carregats amb famílies, podrien aportar idees de com aprofitar i regular un fenomen que no podem destruir.
L'Empordà ha viscut mobilitzacions per a evitar la construcció d'apartaments en algunes platges gairebé intactes. No vam atacar barcelonins. Quan de temps costarà que la humanitat surti de l'estat de semi salvatgisme i arreglem els problemes sense violència? Certament això no es comparable a la kale borroka, però si jo hagués anat amb els meus fills en un autocar i aquest és aturat per hones encapuxtats ( amb la por que hi ha a un atemptat!) no m'hauria semblat cap tonteria.
Que us esperaveu? Que no aprofitessin el regal de la CUP?
Escac i mat, 06/08/2017 a les 10:14
+22
-6
Qualsevol error del sobiranisme serà explotat per l'enemic
Ximples de la CUP
Quin pais!, 06/08/2017 a les 11:56
+6
-5
Farien molta més via si es dediquessin a empaitar pisos ilegals a AirBnB o fins i tot anar a tocar els collons als seus propietaris, enlloc de perjudicar empreses legals. Si volen possar silicona als panys, que ho facin al pis X, porta Z, del número N del carrer Tal, a veure quin negoci fot el malparit especulador de torn quan hagi de canviar el pany i retornar els diners als turistes que no hi han pogut entrar.
Primera línia i... plas!
Anònim, 06/08/2017 a les 12:13
+14
-7
El primer que he pensat en llegir el subtítol, és fins on podré llegir abans de detectar una clara apologia del vandalisme arranés?
El que no m'esperava és que no pogués passar de la primera frase: "Les accions simbòliques d’Arran...".
Què entén l'autor per simbolisme? Punxar rodes reals, de bicicletes i autobusos reals, espantant i perjudicant gent real és simbolisme?
Quan els caiguin penes de presó també en direm que són simbòliques. D'acord?
No es això
Anònim, 06/08/2017 a les 12:39
+12
-6
Així no solucionarem res. Els atemptats a la llibertat d'Arran, no aporten cap solució. Calen mesures positives i que respectin els qui venen a Catalunya. El turisme es una font de riquesa. No pot ser que 4 gambirots espatllin la tasca de 30 anys de promocionar la ciutat de Barcelona.
Xenofòbia i racisme
Anònim, 06/08/2017 a les 15:56
+8
-5
Critiques que a aquestes accions contra el turisme li diguin xenofòbia, però és el mateix que dir-ho als que opinen que hi ha masses immigrants. La instal·lació massiva d'immigrants crea problemes culturals i molts d'altres. Per això no cal ser ni racista ni xenòfob per voler limitar-ne l'increment. Però els que els hi agrada que hi hagi com més immigrants millor, per combatre-ho insulten a la gent amb això.
És idèntic que qui critiqui la bogeria de mentides que diuen les feministes li diuen masclista sense ser cert.

El fill del Mayor Oreja
entranyable, 06/08/2017 a les 18:45
+6
-7
M'acaba d'arribar que el fill del Mayor Oreja s'ha infiltrat a Arran i coordina les pintades i accions del grup, tanmateix la vaga de l'aeroport, contra els interessos turístics de Barcelona. Vist el que es veu em sembla bastant fidedigne.
rifa
Anònim, 06/08/2017 a les 21:10
+9
-2
al que li ha tocat la rifa es el Collbonic, primer el fan capitost del PSOE (perdó PSC) els paquis en les primàries mes exòtiques de Europa, i ara li regalen en safata les atzagaiades de ARRAN per poder exercir la seva vocació de populista.
Quina sort que té aquest noi!!
De què ens queixem?
Anònim, 06/08/2017 a les 21:56
+15
-0
Avui fa just un mes. Les vuit del vespre. Sis joves turistes (4 noies i 2 nois) al carrer Bailèn davant del cinema Texas, a Barcelona. Els joves turistes, ben vestits, amb possibles, criden dos taxis (a tres per taxi) i llencen a terra dues llaunes de cervesa i quatre gots. Els convido amb fermesa que ho llencin a la paperera que està a dos metres (sí, dos) i se'n van fotent-se'n.
Bé, el millor de tot és que el nombrós públic que hi ha a la cua del cinema s'ho mira tan tranquil, el mateix que els nombrosos ciutadans que passen pel carrer. Ningú em fa costat. Algú somriu. M'agradaria saber quants d'aquests ciutadans tan preocupats per la massificació del turisme i que tan protesten hi havia entre tota aquella colla de catalanets poca penes i covards. Em sembla que més de quatre...
Incongruencias
Anònim, 07/08/2017 a les 18:17
+0
-0
Es cierto que hay turistas vándalos, pero en realidad, no contra estos actúa arrán. No son los que van a restaurantes y hoteles de lujo ni tienen yates en los puertos de ricos.
No solo los turistas son los guarros que tiran las cervezas al suelo, solo hay que ir donde se reunen estos vándalos y mirar después como lo dejan todo después de sus actuaciones.
No creo que sea mas bonito el destrozo de los cachorros de la CUP, que la basura de los turistas, que muchas veces no son solo turistas los que están haciendo botellón en cualquier lugar, creo que los de aquí, alguno también lo hace.
Lo peor es un artículo así y que se vaya de rositas. Este incendiario de Francesc, o es de la CUP, o tiene un hijo en arrán, pero me encantaría que en su domicilio hicieran de las suyas estos defensores del orden catalanista e independentista. Me encantaría que se viera él en medio de una trifurca con estos energúmenos con pasamontañas, navajas, martillos y todo tipo de herramientas, que creo no son las mismas que usan en el trabajo.
Me encantaría que se creara un fondo para reparar todos estos daños colaterales y ver cuanto aportaría este señor venido a mas, a tanto como periodista por lo menos.
Los martillazos en tu puerta y ventanas Francesc, las ruedas pinchadas, las de tu coche, los adornos de sprays en tu fachada, de esta forma, igual yo lo veo de otra forma, pero alentar a estos vándalos para que se lo hagan a los demás, familias con niños aterrados en un autobús que no sabían de qe se trataba, después de ver lo que ha pasado en otros paises??? solo puedes ser tan imbécil como ellos si piensas que está bien hecho
Per alguna cosa es comença
Anònim, 07/08/2017 a les 20:52
+0
-0
Que potser tenen pensat per més endavat protestar, amb accions "simbòliques" com punxar-los les rodes dels vehicles o fer-lis pintades o montar manifestacions de protesta, contra la immigració massiva o contra l'allau massiu de refugiats? Perquè per alguna cosa es comença. A més ja es practiquen excuses com "no és turismofòbia" (= "no és xenofòbia"), que si senten precedent anem apanyats. Perquè en aquests temes ben aviat una cosa porta a l'altre. Com tampoc es veu quin motiu es podria donar perquè uns si i els altres no.

D'altra banda cal suposar que ells mai no han sigut turistes ni pensen ser-ho en el futur, sinó que es quedaran a casa seva i al seu barri, perquè sinó la cosa ja aniria cap al cinisme, la hipocresia i la doble moral. Però ni que no ho siguessin ells, els catalans sí que som molt turistes arreu del món i com qui diu des de temps immemorial. I cada vegada més els catalans viatgem pel món, que tal si ens rebessin igual? Es igual que el tema dels de Barcelona a la resta de Catalunya, com si un partit qualsevol donés suport als enemics dels quemacos i dels pixapins, amb accions "simbòliques" això sí, com les citades abans.

El moment a més, ben a prop d'un moment trascendental per a Catalunya, és d'una oportunitat tal que sembla ben bé oportunisme i manipulació, ja que tindran els seus motius però just ara donen aquesta imatge intolerant i incívica de Catalunya i els catalans, ben diferent i tot al contrari del que havia sigut fins ara, tot allò pel que es veu ja superat de terra de pas, terra d'acollida, terra on tothom hi és benvingut, etc. etc. Per alguna cosa es comença i sembla que es ara que es vol començar.
no es bicing, es donkey republic
periodista honest? hahaha , 07/08/2017 a les 21:22
+0
-0
Les bicicletes punxades son de Donkey republic, una empresa PRIVADA de lloguer de bicis que aprofita i envaeix (els omple) els aparcaments PÚBLICS de.bicicletes.

Mai han punxat el bicing ni tenen res.contra el bicing els d'Arran.

Pero vaja, que sobrarà honestedat pero manca molt de rigor periodístic...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Francesc Viadel
Francesc Viadel (Algemesí, 1968). Periodista i escriptor. És doctor en Sociologia per la Universitat de València i professor de periodisme a la Facultat Blanquerna de Relacions Internacionals i Comunicació de Barcelona. Autor de diversos assajos, novel·les i llibres de poemes. A Twitter: @FrancescViadel i també a https://francescviadel.wordpress.com/.
La casa d'Alcanar on hi havia les bombones de butà amb les quals els presumptes autors de l'atemptat preparaven els explosius | Sofia Cabanes
01/01/1970
Tot i que els autors de l'atac van acabar utilitzant una furgoneta per acabar matant, com en altres atemptats recents, el pla inicial era provocar una gran explosió al centre de Barcelona
Tensió entre membres ultres i antifeixistes | Jordi Bes
Jordi Bes
01/01/1970
Dues manifestacions han coincidit a la mateixa hora a la part alta de la Rambla per l'atemptat
Míriam Hatibi, portaveu de la Fundació Ibn Battuta | Míriam Hatibi
Esteve Plantada
01/01/1970
La portaveu de la Fundació Ibn Battuta i analista de dades assegura en aquesta entrevista a NacióDigital que els terroristes busquen "estigmatitzar tota una comunitat, la dels musulmans"
Mapa dels fets de l'atemptat terrorista a Barcelona | Guillem Bellafont
01/01/1970
L'atac a la Rambla reivindicat per Estat Islàmic commociona la capital catalana | En total, hi ha 14 morts i centenars de ferits | Els Mossos abaten cinc terroristes en un intent d'atemptat a Cambrils durant la matinada
Marina Garcés, una de les veus més respectades del pensament actual | Jordi Jon Pardo
Esteve Plantada | 3 comentaris
01/01/1970
L'aclamada filòsofa forma part de "La gran regressió", un llibre que planteja un debat a través de pensadors com Zygmunt Bauman, Donatella della Porta, Nancy Fraser o Ivan Krastev, entre d'altres
Corals cantant a la plaça de la Vila | Fundació Festa Major de Gràcia
Bernat Surroca
01/01/1970
Entre els actes de commemoració s'ha volgut reivindicar elements del patrimoni arquitectònic i de la cultura popular| Davant d'una celebració cada cop més concorreguda, el repte dels graciencs és seguir-ne sent els protagonistes
Un jove beu aigua de la font de Canaletes sense baixar d'una plataforma elèctrica | Adrià Costa
Jordi Bes | 18 comentaris
01/01/1970
El govern d'Ada Colau prohibeix els patinets elèctrics, "segways" i "trixies" de lloguer a Ciutat Vella, excepte en alguns carrers amples, perquè està "molt saturat" | Entre les empreses hi ha qui veu una resposta de l'Ajuntament als atacs a interessos turístics: "Ha de donar algun tipus de raó per parar-ho"