Opinió

Mèrits per a l'Agència Europea del Medicament

«Catalunya ha construït en 37 anys un bon sistema de salut, un sistema d'informació robust i solvent, i un model de recerca sòlid»

| 01/08/2017 a les 22:00h
Durant els darrers mesos s'ha produït un fet que si bé hauria de ser normal, ha resultat extraordinari: l'aliança institucional i del sector salut per aconseguir que Barcelona opti a ser la seu de l'Agència Europea del Medicament, substituint la de Londres, en l'etapa post "Brexit". El govern espanyol, el govern de la Generalitat i el govern de la ciutat de Barcelona, junts, i juntament amb el sector de la salut -xarxes sanitàries, professionals sanitaris, centres de recerca i empreses- per explicar a Europa que estem preparats per tenir aquesta responsabilitat. 
 
Quins són els actius que podem aportar?
 
Catalunya ha construït en 37 anys un bon sistema de salut, un sistema d'informació robust i solvent, i un model de recerca sòlid, i ofereix uns professionals sanitaris altament qualificats que han arrossegat un sector econòmic industrial i de serveis d'alt valor en coneixement i en llocs de treball. Tot en estàndards internacionals. Podem competir amb les ciutats europees que reclamen la seu de l'Agència Europea del Medicament. 

Catalunya disposa dels elements d'un ecosistema de les ciències de la vida i de la salut: xarxa sanitària, universitats, centres de recerca, empreses farmacèutiques (de llarga tradició local i internacionals), biotecnològiques i tecnològiques, consultories i serveis de suport al sector salut. Catalunya és, doncs, una  com Holanda, Bèlgica, Finlàndia o Israel. Els sectors empresarials vinculats a salut varen facturar l'any 2015, 14.360 milions d'euros, un 7% del PIB de Catalunya. El sector farmacèutic representava un 58% i el sector biotecnològic un 20%. La major part d'empreses estan internacionalitzades i el 51% tenen la seu a Barcelona, amb una forta implementació als vallesos i a l'àrea metropolitana.

Barcelona-Catalunya suposa un hub d'atracció de la salut arrossegant un sector empresarial divers i múltiples congressos i convencions. L'any 2006 es va crear BioCat, Fundació entre la Generalitat, l'Ajuntament de BCN i els sectors empresarials biomèdics per l'impuls de la Bioregió de Catalunya i ajudar a crear, a estabilitzar empreses i buscar fons d'inversions per aquestes, la majoria spin-off o pimes.

- Sistema sanitari sòlid amb bons resultats en salut, en comparacions internacionals. Cobertura universal, amb alta equitat, qualitat i eficiència des del sistema sanitari públic i complementat amb un fort sistema sanitari privat. El sistema sanitari català està ben posicionat a nivell mundial amb un molt bon nivell de professionalisme i de gestió, i un  important nombre de projectes de recerca i innovació i assajos clínics en xarxes internacionals de primer nivell. En àrees com el càncer, la SIDA, la malària i malalties transmissibles per vectors, hepatologia, malalties hematològiques, trasplantaments, patologia cardíaca, neurociències, epidemiologia i salut pública, entre altres, Catalunya és al primer nivell de recerca. Així mateix, la innovació tecnològica a l'abast de tota la població genera oportunitats per les empreses del sector.

- Catalunya, a més, pot aportar un conjunt ordenat, estandarditzat de Sistemes d'Informació Sanitària que comparteix Catalunya amb un big data al servei de la construcció de salut. La Història Clínica Electrònica dels catalans i un model d'interoperabilitat i connectivitat que ha permès disposar de moltes dades poblacionals, telemàtiques, d'imatge mèdica, histologia i imatges clíniques. Totes elles configuren una base de dades (amb l'adequada protecció i confidencialitat), que és una de les sèries mundials més ordenades i útils per la recerca en salut. La Fundació TIC Salut i Social, és un instrument per l’evolució avaluativa i la internacionalització.
 
- Sistema de recerca en salut biomèdica amb qualitat internacional. El model de la recerca modern del sistema sanitari s'inicià ja el 1996 a l'Hospital Clínic de Barcelona amb la creació de l'IDIBAPS, l'Institut de Recerca Biomèdic August Pi Sunyer. Es tracta d'un consorci públic integrat per la Generalitat, l'Hospital Clínic Barcelona, la facultat Medicina i el CSIC (Centre Superior d'Investigacions Científiques). Un pacte entre la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic, la Generalitat i el govern espanyol. Aquest model, conjuntament amb la creació dels instituts clínics per grans àrees de les patologies més freqüents i la vocació d'internacionalització, han fet del Clínic el líder espanyol en recerca i competint clarament per a l'excel·lència. Sistema sanitari i universitats junts.

La xarxa sanitària pública, amb llarga tradició de recerca, incorpora entre l'any 2005 i fins a l'actualitat aquest model amb autonomia dels Instituts de Recerca Biomèdics. Avui en dia, el mapa dels 9 Instituts de Recerca Biomèdics el formen: IDIBAPS, IDIBELL (Bellvitge), VHIR (Vall d'Hebron), Parc de Salut Mar, IDIBGI (Trueta, Girona), IRB Lleida, IRB Pere Virgili (Tarragona) i IRB Germans Trias Pujol (Badalona). En tots els casos, la fortalesa és un model de governança compartit entre el sistema sanitari i la universitat.

Els instituts de recerca en sSalut, biomèdics, són un revulsiu per a la qualitat del servei sanitari, de la docència i de la formació continuada, i alhora un motor per a l'equitat i la competitivitat territorial. Això és més visible en els tres Instituts recerca biomèdica de Girona, Tarragona i Lleida. Per aquest motiu, i per tancar el mapa de recerca en salut a Catalunya, caldria concretar un Institut a la Catalunya Central vinculat a la Universitat de Vic-Central de Catalunya, i al Vallès Occidental amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'any 2006, el Departament de Salut elaborà el Pla Director Recerca en Ciències de la Salut implicant-se en molts centres de recerca i captant talent aprofitant el programa ICREA (2001). L'any 2010 es creà el sistema CERCA (format per tots el centres de recerca amb autonomia). Dels actuals 41 centres, més de la meitat estan vinculats a la salut i molt altres hi tenen relació indirecte. Centres com el VHIO (Centre recerca oncologia Vall Hebron creat amb doctor Baselga) o l'IRB (Institut de recerca Biomèdica, amb el doctor Massagué), estan sota el paraigües dels 9 instituts abans esmentats. La recerca en salut rep fons de mecenatge que cal valorar i potenciar. Per exemple, de la mà de la Fundació Josep Carreras, la Fundació Cellex del gran mecenes Pere Mir, recentment traspassat, la Fundació la Caixa, la Marató TV3...
 
En recerca s'han donat les complicitats polítiques pel consens. L'any 2008 tots el sector i grups polítics de representació parlamentària van firmar el Pacte Nacional de Recerca i Innovació 2008-2020. D'altra banda, la crisi econòmica també ha afectat a la recerca i ara s'està renovant el compromís (amb el PERIS, el pla estratègic de recerca i innovació en Salut, per exemple) però s'ha de garantir també el model de governança, d'autonomia de funcionament que han resultat claus pels resultats i han fet que, malgrat la debilitat financera, sigui competitiu.

Conservar l'ambició de bons resultats en salut, docència i recerca en la base i punts excel·lència, requereix mirada i lideratges clars i cooperatius a curt i mig termini, així com finançament plurianual estable. A més el sector salut és un dels sectors més dinàmics del coneixement i aporta valor afegit a sectors productius.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Merits
Jan Original, 01/08/2017 a les 22:56
+1
-24
Si, Sra Geli, tenim molts mèrits, igual que moltes altres regions europees, però això no va sols de mèrits i vosté, com a polític, ho sap molt be.
Això es guanya -o es perd- a un altre nivell, i en aquests moments... a Catalunya tenim un problema!
Tot bè menys per un petit detall..
Quin pais!, 02/08/2017 a les 22:06
+0
-1
...a saber, aquesta mania dels darres governs de dir que volen marxar de la UE per no se sap quins set sous de "independència".

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre
Cal Drapaire | Adrià Costa
Dani Cortijo | 4 comentaris
01/01/1970
Allò que pot semblar contradictori és el nom: “Cal drapaire” o “Les cases del drapaire” per a una obra de dimensions en aquell moment faraòniques, i no, no ve de cap broma ni joc de paraules
01/01/1970
Recull d'imatges d'Adrià Costa
La junta de portaveus, en una reunió recent al Parlament. | ACN
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
JxSí i la CUP registren un text on s'exigeix aturar també el procés contra Trapero i "que s'aturi la repressió i la vulneració de drets i llibertats fonamentals que estan portant a terme les institucions de l'estat espanyol"
Un dels balls de la Fira de la Transhumància, a Santa Margarida i els Monjos. | Aj.Santa Margarida i els Monjos
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira de la Transhumància, el Festival Protesta, la Festa del Modernisme de la Colònia Güell, el Filmets de Badalona, i l'UtopiaMarkets Il·lustració