Opinió

La tardor catalana

«El que alguns no volen entendre és que la convocatòria del referèndum no pretén fer una primavera àrab, ni vessar sang»

| 21/07/2017 a les 22:01h
Omar Weshahy és un metge cirurgià i activista egipci que va lluitar en la primavera àrab del seu país. No es presenta com un heroi; de fet intenta parlar el menys possible sobre aquesta revolució perquè els records li són massa dolorosos. Reconeix que ell va patir poques conseqüències per la repressió policial, mentre que alguns amics seus que s’hi van involucrar més van arribar a ser torturats, van perdre un ull o, fins i tot, la vida. Weshahy confessa que mai no donaria la seva vida per la terra. Perquè la terra no és res sense les persones que la trepitgen. És només això, terra.

A Catalunya el procés és ETA. El procés és nazisme i Veneçuela alhora. I els que el duen a terme són aiatol·làs. Tot allò que sona a dimoni ho barregem amb Catalunya i ja tenim una bona fórmula per deixar anar davant dels micròfons perquè ens sentin Monegros enllà. D’uns dies cap aquí, en un començament de vacances d’estiu ben calent, diversos càrrecs polítics han dut a terme una escalada del seu vocabulari més bel·ligerant arran de la recent renovació del Govern i s’han esplaiat amb comparacions amb estats totalitaris, revolucions no democràtiques i grups terroristes.

Carles Puigdemont, arran del cessament de Jordi Baiget com a conseller, va fer un tuit assegurant que vivíem en un país en què anaves a dormir nazi, et despertaves bolivarià i a l’hora de dinar eres nord-coreà. Andrea Levy, del PP, en un to sarcàstic, el va retuitejar fent broma que el “cessament fulminant per discrepar” de Baiget sí que tenia una mica de Corea del Nord.

Pocs dies després, Xavier García Albiol, l’endemà de dir que el diputat de JxSí Lluís Llach estava més còmode en el franquisme fent-se’n la víctima, va titllar de “càsting de màrtirs radicals” la cerca de nous consellers de la Generalitat i va acusar el Govern de voler fer un “cop d’estat”. Albiol, lluny de mossegar-se la llengua, també va demanar que no posessin “un talibà fanatitzat” com a cap de la policia i va admetre que, per ell, el període actual era el pitjor de Catalunya dels últims 100 anys ja que, “almenys durant el franquisme teníem un president a l’exili que mantenia la dignitat de la institució”. Les referències amb Veneçuela, d’altra banda, les completava el seu company de partit Pablo Casado matant dos pardals d’un tret etzibant que “els mateixos que justifiquen ETA són els que justifiquen els totalitaris a Catalunya i els dictadors a Veneçuela”.

Però no solament el PP s’ha apuntat al carro del llenguatge bèl·lic. Jaume Collboni, del PSC, va parlar també dels canvis dels consellers com membres d’un govern d’“aiatol·làs” que havien de tenir fe en el procés i “immolar-se”. Com si deixar de ser conseller fos el mateix que lligar-se un cinturó de bombes al pit i morir matant.

El que alguns no volen entendre –o sí, però s’entesten a voler-hi canviar expressament el sentit– és que la convocatòria del referèndum no pretén fer una primavera àrab, ni vessar sang. En tot cas, una tardor catalana tranquil·la i democràtica on poder votar Sí o No. Perquè la terra sense les persones és només terra.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

D'acord, però...
Ginestaflorida, 22/07/2017 a les 07:23
+12
-22
Estic d'acord que totes aquestes expressions són estúpides, completament excessives, desproporcionades, mancades de mesura, etc, etc, etc. Ara bé, qui no tingui culpa que tiri la primera pedra... No diré (per no caure en la mateixa trampa) que l'independentisme ha inventat la desqualificació sumària, excessiva i desproporcionada, el fanatisme verbal i la mentida sistemàtica en els mitjans, perquè totes aquestes coses i unes quantes més fa molt de temps que estan inventades. Però l'independentisme les ha usades amb la mateixa desvergonya i mesquinesa que els seus adversaris. Aquí ningú no argumenta, o només molt pocs ho fan; aquí només es crida i es fan les coses "per collons". Lamentable. Un exemple ben recent: l'article del lletrat major del Parlament, Dr. Bayona Rocamora. Després dels titulars, desaparegut d'escena, quan hauria d'estar sent comentat i discutit a tot Catalunya durant setmanes. Aquí ningú no vol llegir ni, encara menys, pensar.
I què me'n diu dels "unionistes"?
Quin pais!, 22/07/2017 a les 08:12
+9
-12
Tenint en compte que l'independentisme ha basat la seva estratègia en primer ningunejar els qui no menjen, beuen, pixen i caguen independència i després del plebiscit que no era un plebiscit s'ha dedicat a qualificar de "unionistes" els qui seguim sense combregar amb la pedra de molí que els mitjans catalans esbomben nit i dia...

De debò ens vol fer creure que el problema són els comentaris polítics d'uns quants? Amb la mà d'insults que rep qualsevol que discrepi als comentaris? Amb la mena de resposta, censura inclosa aquí a DN, que rep qualsevol crítica raonada o raonable al discurs únic de l'independentisme? Amb el to i expressions que es fan servir contra Espanya i els espanyols, dia si i dia també?

Miri senyora Gumbau, discrepar sense caure en l'insult i la desqualificació es un esport que no va amb la nostra cultura ni la nostra precària experiència democràtica... I en aquest assumpte concret, la iniciativa la tenen els independentistes. Ells són els qui volen demonitzar la majoria que s'oposa a la seva ideologia.
censura
Anònim, 22/07/2017 a les 12:49
+7
-4
Censuran a Morán por criticar a la prensa “del Movimiento Nacional Catalán”, llamar “talibán de barretina” al nuevo jefe de los Mossos, y avisar de un “conflicto violento”.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Ruth Gumbau
Treballo a La Xarxa de Comunicació Local on he presentat informatius, especials nits electorals, programes esportius i la sèrie sobre refugiats Obre els Ulls. Escric per a les revistes Catalan International View i ONGC i per a Mèdia.cat. Soc professora associada del Grau de Comunicació de la UOC. A Twitter: @ruthgumbau
La plaça del Cinc d'Oros, plena en solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert un tram de la Diagonal per exigir que els presidents de l'ANC i Òmnium Cultural surtin de la presó | Alcoberro assegura que estan "disposats a continuar la lluita des de la presó" i Marcel Mauri recorda que ni el franquisme es va atrevir a engarjolar el president d'Òmnium
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el referèndum
 00:09 VÍDEO Joan Mena dóna una lliçó a C's sobre l'escola catalana: «Vostès van néixer per dividir». El diputat d'En Comú Podem al Congrés deixa en evidència Toni Cantó en una contundent intervenció a la cambra espanyola.
 23:34 Més de 2.000 persones il·luminen la Porxada de Granollers per la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Crònica de Jaume Ventura.
 23:29 Desenes de persones es concentren davant la delegació del govern espanyol a Barcelona. Els manifestants protesten per l'empresonament de Sànchez i Cuixart i en demanen el seu alliberament. 
 23:07 VÍDEO Barcelona recupera el «Què volen aquesta gent», el cant contra la repressió franquista. Desenes de persones han entonat el cant que l'any 1968 va composar Maria del Mar Bonet.
 23:01 «La Razón» intenta trolejar el vídeo de «Help Catalonia» d'Òmnium. El diari espanyol publica una piulada animant els seus lectors a boicotejar el vídeo a YouTube.
 23:01 La plaça de Prim de Reus queda petita en la concentració per rebutjar l'empresonament de Cuixart i Sànchez. Més de 5.000 persones han exigit democràcia i l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Per Jonathan Oca. 
 22:44 GALERIA DE FOTOS Concentració multitudinària a Sabadell per l'alliberament de Cuixart i Sànchez; fotografies de Juanma Peláez. 
 22:27 Les espelmes s'encenen al Berguedà contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart. Centenars de persones criden a Berga per demanar la llibertat dels presidents d'Òmnium i l'ANC.
 22:25 Unes 18.000 persones es manifesten a Lleida per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Els participants, molts amb espelmes a la mà, han expressat el seu rebuig a l'empresonament dels presidents de l'ANC i Òmnium, als quals han qualificat de "presos polítics".
 22:03 CRÒNICA Primer suport multitudinari del carrer a la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Sara González, Isaac Meler, Oriol March i Roger Tugas.
 21:45 
 21:44 Els carrers del Pallars s’omplen de llum per exigir la llibertat de Sànchez i Cuixart. Les places i els carrers de les poblacions pallareses es tornen a omplir, aquest cop amb espelmes. Crònica de Jordi Ubach. 
 21:42 Fins a 15.000 persones marxen de la plaça de la Constitució cap a la de la Independència a Girona. Crònica de Xavier Borràs. 
 21:40 CRÒNICA Unes 5.000 persones demanen des de Terrassa la llibertat de Sànchez i Cuixart. El raval de Montserrat s'ha omplert d'espelmes, cassoles i cartells contra l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i l'ANC. Per Albert Prieto. 
 21:37 Les places del Baix Montseny d'omplen en solidaritat amb Sànchez i Cuixart. A les places dels municipis s'ha reclamat la llibertat dels dos empresonats.
 21:29 Els manifestants envolten d'espelmes la plaça de Francesc Macià per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez.
 21:37 Concentracions massives davant els ajuntaments ebrencs contra l'empresonament de Sànchez i Cuixart.
 21:20 Els manifestants de Barcelona es comencen a dissoldre, després de pràcticament dues hores de mobilització. Hi han participat 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.
 21:17 Els manifestants reunits a Barcelona canten "Els Segadors".
 21:15 "Avui no parlem de full de ruta, ni de 155: avui parlem de democràcia i de llibertat", assegura Camil Ros, secretari general de la UGT. Segons Javier Pacheco, el seu homòleg de CCOO, el poble de Catalunya està "donant una lliçó" sobre com gestionar el conflicte polític.
 21:16 
 21:13 Una cinquantena de persones s'han congregat a la Plaza del Sol de Madrid per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.
 21:12 Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM): "Després de les detencions, l'únic camí que hi ha és la independència".
 21:13 
 21:06 Els congregats a Barcelona porten cinc minuts en silenci des que han acabat els parlaments de l'ANC i Òmnium Cultural. Només crits a favor de la independència i el cant de Què volen aquesta gent han irromput en la calma general.
 21:07 CRÒNICA La plaça Major de Vic s'il·lumina per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart; per Carles Fiter.  
 21:05 "Per tot plegat, avui i aquí volem deixar clar que les mesures decretades per l'Audiència Nacional espanyola no només són injustes sinó que també són il·legals. Per tant, demanem la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. No demanem clemència. Exigim justícia", conclou el manifest entre els aplaudiments del públic.
 21:05 Més de 1.000 persones omplen Olot per la llibertat dels presos i per la república; crònica de Xavier Borràs.
 21:04 "Som un sol poble unit i conjurat per blindar la democràcia i la llibertat. Encara no han entès que això no va de noms propis. Aquest procés neix del poble i així seguirà sent. El mandat democràtic de l'1 d'octubre és inepel·lable i més vigent que mai", llegeix Sílvia Bel davant de les 200.000 persones congregades.
 21:04 ÚLTIMA HORA Unes 200.000 persones es concentren a la Diagonal de Barcelona en contra de l'empresonament de Sànchez i Cuixart. 
 21:04 "L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", recalca el document de les entitats.
 21:03 "No ens cansarem de dir-ho. Les entitats no hem comès cap delicte. Jordi Sànchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Si empresonen els dos Jordis, ens empresonen a tots", assegura el manifest.
 21:02 L'actriu Sílvia Bel llegeix el manifest de la concentració: "L'Estat espanyol ha tornat a creuar una línia vermella en qualsevol democràcia a l'Europa del segle XXI. Empresonar els presidents d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana per manifestar-se pacíficament és un gran error, que posa en risc els valors democràtics que crèiem que eren la base de la Constitució de 1978".
 21:00 Segons la Guàrdia Civil, 200.000 persones s'han congregat aquest dimarts a la Diagonal de Barcelona per reclamar la llibertat de Sànchez i de Cuixart.
 20:59 VÍDEOS Més de 3.000 persones omplen la plaça Doctor Robert de Sabadell per exigir l’alliberament de Cuixart i Sànchez; per Albert Segura. 
 20:57 El portaveu d'Òmnium: "Ni tan sols el franquisme va tenir la barra de tancar el president de l'entitat a la presó". "Hem de sortir al carrer per defensar la democràcia i el que vam decidir l'1-O. Això ningú ens ho podrà prohibir mai", recalca.
 20:57 VÍDEO "Llibertat!", la plaça de l'Ajuntament de Ripoll s'omple per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Per Xevi Pujol. 
 20:56 Prop de 5.000 persones exigeixen la llibertat de Cuixart i Sànchez a Tarragona. Des de la plaça Imperial Tarraco s'ha demanat al Govern que aixequi la suspensió de la declaració d'independència. Per Jonathan Oca. 
 20:56 "Estem fotuts però determinats. La revolució democràtica que vam començar al carrer acabarà també al carrer", assegura Mauri. "Han tancat a la presó dues veus de diàleg, pau i democràcia", destaca.
 20:55 Mauri: "Som aquí per demanar l'alliberament dels presidents d'Òmnium i de l'ANC. Mentre els Jordis siguin a la presó, qualsevol dels que som aquí pujarem dalt de l'escenari".
 20:53 Alcoberro diu que, per cada "represaliat", s'aixecaran "cinc veus més" a favor de la democràcia i de la República. Li agafa el relleu Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural.
 20:51 "Per moltes persones que ens empresonin, sempre tindrem relleu. Tenim una magnífica pedrera, que és el poble de Catalunya", insisteix Alcoberro, interromput constantment per crits d'independència i de "no tinc por".
 20:50 "L'empresonament és una peça més de la deriva antidemocràtica del govern espanyol", lamenta el vicepresident de l'ANC. Avisa que no admetran que es segueixin conculcant drets com el de reunió o el d'associació.
 20:49 El vicepresident de l'ANC sosté que Sànchez i Cuixart són presos polítics i "hostatges del regne d'Espanya".
 20:48 Alcoberro: "Poden passar quatre anys a la presó sense que s'hagi produït el judici. Si algú dubtava, queda clar que el poder judicial del regne d'Espanya no és independent ni imparcial".
 20:47 "Estan forts i segurs, tenen el coratge i la moral elevada. Disposats a continuar la lluita des de la presó", assegura Alcoberro.
 20:43 El secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural ja són a l'escenari. Agustí Alcoberro, vicepresident de l'Assemblea, transmet "l'escalf" de Sànchez i Cuixart als manifestants, que criden: "Llibertat, llibertat!".
 20:42 
 20:37 Demanen al secretariat de l'ANC i la junta d'Òmnium Cultural que pugin a l'escenari organitzat a la confluència entre la Diagonal i el Passeig de Gràcia.
 20:40 
Entrades anteriors »
01/01/1970
La primera ministra britànica truca el president del govern espanyol i li deixa clar que, segons el Regne Unit, el referèndum de l'1-O no va ser legal
Dan Brown, a Barcelona | Adrià Costa
Esteve Plantada | 3 comentaris
01/01/1970
L'autor d'"El codi Da Vinci" presenta a Barcelona la seva darrera novel·la, "Origen", una història ambientada en part a Barcelona i Montserrat
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a la manifestació en protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«Tots gasten la paraula “democràcia” fins que serà un paper rebregat i inservible. Ja hi ha presos polítics, persones empresonades per les seves idees. Inacceptable»
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, durant la manifestació davant de la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Oriol March | 28 comentaris
01/01/1970
El Govern assegura que la decisió de l'Audiència Nacional "estripa les cartes" del diàleg i Puigdemont prendrà mesures en les properes hores | Trapero esquiva la presó per un presumpte delicte de sedició però ha d'entregar el passaport davant la jutge Lamela
Alumnes durant una classe | Adrià Costa
Irene Ramentol | 10 comentaris
01/01/1970
Estudis d'Ensenyament i també internacionals, com l'informe PISA, evidencien la tendència en augment dels bons resultats del model educatiu a Catalunya que prioritza la competència lingüística, també en castellà, la cohesió social i el nivell acadèmic de l'alumnat