Opinió

La província de Núria Parlon

«Perdoni, però si per un costat es reconeix la condició de nació a Catalunya, per l'altre no se li pot negar el dret a l'autodeterminació»

| 16/07/2017 a les 22:03h
La setmana passada, la senyora Núria Parlon va ser entrevistada per Antoni Bassas, a l'Ara. Un exercici del que vam tenir com a resultat el retrat d'un PSC que representa d'una manera absolutament perfecta la seva idiosincràsia provincial.

Ens assabentàvem, per exemple, que per "reconèixer el caràcter plurinacional de l’Estat", el PSC-PSOE han dissenyat un "pla d’acció amb propostes en diferents temps. Hi ha un curt, un mitjà i un llarg termini per trencar la situació de confrontació entre Catalunya i Espanya". Ja es veu que la cosa pinta bé.

Quan Bassas li pregunta quina és la proposta a curt termini, la resposta no pot ser més engrescadora: "És necessari obrir el procés de reforma de la Constitució. Volem plantejar una comissió mixta Senat-Congrés per encetar el debat sobre el nou model constitucional". Tot això ho diu la senyora Parlon el juliol del 2017, després d'algunes coses que han anat passant per Catalunya.

Però el gran moment de l'entrevista arriba després que se li pregunti "Quin mal hi ha a ser preguntats si volem o no la independència?". La senyora Parlon contesta: "Què justifica que Catalunya vulgui ser independent? Nosaltres no som una colònia. Els que no estem d’acord amb el procés no som colons a Catalunya. Els catalans i les catalanes no tenim reduïts els nostres drets en relació a la resta d’espanyols o europeus. Volem més autogovern, però no es donen les condicions per a l’autodeterminació".

Imaginem-nos que després de 1714, Catalunya, que amb el Tractat dels Pirineus havia perdut els comtats del Rosselló i la Cerdanya
, li haguessin amputat Roses i Cadqués; imaginem-nos que, també com es va pensar un temps, Tortosa i les Terres de l'Ebre se li haguessin escapçat. Imaginem-nos, més modernament, que el leridanismo hagués triomfat i Lleida avui fos una comunitat autònoma com Múrcia o La Rioja. Tot això hauria pogut passat. I ara la senyora Parlon, com a bona provinciana, estaria dient que el que havia quedat de Catalunya no té dret a l'autodeterminació. Perdoni, però si per un costat es reconeix la condició de nació a Catalunya, per l'altre no se li pot negar el dret a l'autodeterminació.

Aquests dies, s'han celebrat unes Jornades sobre el dret d'autodeterminació al segle XXI. No entendre a aquestes alçades que aquest va lligat al principi democràtic, la dignitat i la causa justa, és, senzillament, arrepapar-se darrere de les línies de les actuals demarcacions provincials espanyoles. En definitiva, ser un provincià, un defensor de les províncies.

El PSC s'ha oblidat d’un país, del seu país, i ara ho paga. Es va perdre en els laberints del poder, devorant-ho tot i desant en un calaix l’ètica i la idea de transformar i fer avançar el seu país. I ara ho paga.

Avui el PSC es troba amb una militància inflada, en estat de pànic davant de la travessa del desert que s’intueix. Cap escenari de futur els pot ser favorable, tant si surt bé l'1-O com si no. El partit es troba a la intempèrie. I a fora fa fred.

Entre la soledat i el silenci, comença la sorda lluita per aferrar-se a unes engrunes. Sarcàstic. Es pensen que poden sortir-se’n amb les estratègies  d'Il Gattopardo, canviant algunes coses perquè tot continuï igual, sense recordar que el príncep de Salina era un conservador.

L’única alternativa que té el PSC, és ser originals i tornar a l'origen dels Campalans i Serra i Moret, redescobrint altra vegada el país que van deixar enrere, comprometre-s’hi  i reprendre el camí. M’agradaria pensar que al PSC pugui algun dia haver-hi  qui defensi que Catalunya pugui ser alguna cosa més que una província espanyola condemnada a una asfíxia demencialment insuportable i que per això, precisament per això, per dignitat, per decisió democràtica, per justícia, decideix exercir el seu legítim dret d'autodeterminar-se.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I jo que pensava
Anònim, 16/07/2017 a les 23:15
Interessant
+89
-2
que Parlon parlaria diferent que l'Iceta!!
Sra. PARLON
Albert Moreno, 17/07/2017 a les 00:30
+21
-52
Dons a mi, encara que veig que el PSOE es una olla de grills, la Sra. Parlon sempre m'ha caigut molt bé. Penso que es mes intel·ligent i dialogant que el Sr. Iceta que amb tots els respectes, dona la impressió que es una paparra de la política.
Perdó per lo de paparra... Es una opinió subjectiva.
SALUT I REPÚBLICA CATALANA.(i ESPANYOLA BEN AVIAT).
Colons, sí, colons
Racs, 17/07/2017 a les 01:17
Molt interessant
+125
-1
La Parlon diu que no es donen les condicions per l'autodeterminació? On ha estat els darrers 7 anys? Que no sap qui te la majoria absoluta al parlament? Es curiós que digui que ells no son colons i mai han deixat d'actuar com a tals. Dir que Catalunya es una nació i no reconeixer-li el dret d'autodeterminació és d'un cinisme superior al del "apoyaré". Es molt fàcil estar en contre del referendum quan saps que la teva opció, el no, ja ha guanyat sense fer res, oi? Molt democrata tot plegat.
Colònia o no
Boi Grau, 17/07/2017 a les 07:57
Interessant
+55
-1
Sra Parlon, tenir un Estat propi és una aspiració i un dret per a tot poble o per a tota col·lectivitat nacional d'arreu del món, es tracti d'una colònia o no. És igual que decrets i sentències no ho contemplin: els drets no han estat contemplats en la Història fins que s'han exercit i assolit. És lògic que vostè no accepti l'aspiració de la nació catalana a tenir un Estat propi, perquè la nació amb la qual vostè es reconeix ja la té. Oi?
Le está bien empleado...
Anònim, 17/07/2017 a les 09:04
+13
-32
al PSC por intentar apaciguar a los nacionalistas con el engendro de la España plurinacional.
Imagino que la repúblca catalana ya está buscando un lugar donde reeducar a tanto equidistante y tanto colono anticatalán. Más de media población de traidores!
No arriben
Piferrer, 17/07/2017 a les 09:19
+50
-1
Molt d'acord amb aquest article. Encara que jo crec que tot és més senzill: els realment capacitats per emetre opinions raonades i documentades, que tenien un nivell intelectual més alt, son els que han fotut el camp, amb perdó per l'expressió. Els que queden actualment al PSC son persones que majoritàriament no tenen ni ofici ni benefici fora del partit, sense capacitat per argumentar d'una manera raonada, on el seu objectiu rau en continuar vivint del cuento...
CATALONIA LOVE DEMOCRACY!
John Adams, 17/07/2017 a les 09:21
+49
-1
Catalunya no pot ser governada per provincians.
Catalunya és una nació, i l'1 d'Octubre decidirà el seu futur com ho fan les nacions, amb un referèndum que escolta la veu de 5,5 milions de demòcrates amb dret a vot.

REFERENDUM IS GREATEST EXPRESSION OF DEMOCRACY!
colons no collons
Anònim, 17/07/2017 a les 09:42
+11
-47
El caso es que esa mayoría, cuando toca, no es suficiente para lo que nos interesa en cada momento. No, colons no, per collons se ha de hacer lo que esa mayoría, "que no es independentista" por mucho que la quieran pintar de colores, sea favorable a la secesión.
Que una mayoría quiera expresar su voto en las urnas, para nada quiere decir que votarían que si.
De todas formas, supongo que habrás oído mas de una vez aquella expresión de "NO NOS REPRESENTAN", que cuando conviene, queda muy bien, pero cuando no, pues eso...
En un botifarrendum ya sabemos los que asisten, los amantes de la botifarra, los que no les gusta, simplemente no van y prefieren un día de playa. La inmensa mayoría.
No me cuentes que la mayoría de los que asistan a comer botifarra serán los que decidirán. Te repito que a la mayoría, la botifarra no nos va.
Nin, Comorera, Campalans i Serra Moret s'oposaven a la secessió de Catalunya, tal com ara fan l'Iceta, la Parlon, la Colau, en Domènech i en Franco.
Anònim, 17/07/2017 a les 11:54
+47
-4
Som catalans, mai espanyols.

Visca el separatisme, enterrador del catalanisme espanyolista.
Que Catalunya no és una colònia d’Espanya?
Blai, nacionalista català., 17/07/2017 a les 12:26
Interessant
+55
-2
És la posició dels qui volen que una colònia ho continuï sent. Però els fa nosa l’epítet de colònia, neguen que ho sigui. Portugal durant seixanta anys fou una colònia hispana, fins que ho va deixar de ser gràcies al seu enèrgic moviment separatista. La Parlon segur que nega que Espanya visqui a expenses de Catalunya. Si ho admetés, de retop també admetria que Catalunya és una colònia espanyola. A Parlon i a tot el partit sociata ja li va bé que Catalunya sufragui el desenvolupament d’Andalusia i d’Extremadura; ho considera necessari i sobretot “solidari”. Espanyols i botiflers, de l’espoliació fiscal contra Catalunya, en diuen “solidaritat”.
Val a dir que el nacionalisme català ha insistint ben poc en demostrar que Catalunya és una colònia d'Espanya, ai las!
partida 2014
Ignorants, 17/07/2017 a les 21:10
+14
-1
No som una colonia. Som un país ocupat que es pitjor.
El poble de Catalunya no va decidir fa 300 anys aplicar les lleis de Castella (borboniques)
Senyora Parlon
Anònim, 18/07/2017 a les 00:41
+15
-1
En política val tot, o no.
A veure senyora socialista mesell del PSOE, si un poble rep persecució per la seva llengua, que serà, colònia o el fill pròdig del bondadós pare estat.
Miri, a Catalunya hi ha catalans, castellans i botiflers, només cal que cada un vagi al grup més idoni a les seves conviccions identitàries.
Ni vostè ni ningú esborrarà el sentiment català de qui vol ser-ho.
Vergonya pels hereus del PSC i del PSUC. Revolucionaris de pa sucat amb oli.
Posició indecent i pocavergonya
qvic, 18/07/2017 a les 09:35
+17
-1
Està Catalunya sota domini polític i explotació econòmica de l'estat espanyol? SÍ claríssimament! Només cal repassar totes les retallades a les seves competències contra la seva voluntat, tots els recursos al TC (

) i sobretot l'esquarterament de l'última voluntat majoritària dels catalans i catalanes, la reforma del seu estatut, per 4 "comissaris polítics" fumant-se un puro a la Maestranza. Només cal constatar el brutal dèficit fiscal imposat a la força que provoca el seu ofec i que fa recular la seva posició de la 3ª quant a aportació a l'estat, a la 14ª quant a repartiment de recursos i tot en nom d'una "solidaritat" imposada a la força per construir un model ruïnós, subsidiat i corrupte contra la seva voluntat i sense pal·liatius. només ninguneig i menyspreu a les veus majoritàries que s'alcen a Catalunya contra tanta indignitat, arbitrarietat i injustícia. I encara té la indecència i pocavergonya aquesta senyora de dir que no tenim dret a decidir si volem seguir així o no. Patètic el posicionament d'alguns catalans i catalanes, autèntics botxins del seu propi poble i virreis i sicaris del seu enemic.
Prou mentides o manipular la veritat Sra. Parlon.
Joana....., 18/07/2017 a les 15:12
+1
-0
El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signat per Espanya, diu –en l'article 1.3–: 'Els estats que formen part d'aquest Pacte, incloent-hi (ull viu, aquesta paraula no vol dir només, si no tot lo contrari, cosa que els unionistes es passen per alt) aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret d'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides'
La ignorancia, infantilisme o interessos economics de alguns politics, perjudican al poble
Anònim, 18/07/2017 a les 15:36
+0
-1
Sra. Parlón,...vostè tindria de saber, que no es pot posar vi novell en una bota on hi havia vi agre, per molta bona voluntat que tingui i per molt de sulfit que hi posi, cal fer una bota nova de bona fusta, i Espanya es aquesta bota podrida on tot agreja, mai funcionarà un federalisme, ni mai durarà massa temps una lll república, si es que mai res d'això s'arribes a fer, que no ho crec, mai res arrelarà sota un sol govern, llavors, quina es la ùnica solució? doncs que tots el pobles d'Iberia siguin amos del seu desti i es federin voluntariament de igual a igual, es a dir,...l'Espanya caduca es morta, i te de neixer la Federació de Repúblicas Ibericas (Portugal inclòs), tothom amo a casa seva, i federats per voluntat, només aixì es pot fer uns Estats Units forts i potents a Europa, Catalunya obre el cami amb la seva república, darrere (ni que sigui per enveja), vindran Andalucia, Euskadi, Galicia, Canaries, i tot un rosari,...que Castella i Lleó volen ser monarquía, doncs alla ells, però no ho crec,..Sra, Parlón, i s'obliden de la bota agra i fan una bota nova de bona fusta i nou format, o l'Espanya que vostè defensa va al desastre, primer guerra amb Catalunya ni que sigui de pocs dies, per tot seguit el desintegrar-se, impossible fer lo que vostès volen fer, possar vi novell en bota de fusta amarada de vi agre....
15:36.
Anònim, 20/07/2017 a les 16:34
+0
-0
No es pot tenir un peu en la independència i l'altre en la dependència, mal que sigui confederadora i peninsulosa. S'ha d'escollir, t'has de mullar. Vostè el que no vol és que Catalunya recuperi la independència. Per què no ho diu clarament o és perquè és dels Comuns? Digui clarament que opta per una tercera via; car totes tenen per missió fer que Catalunya no abandoni l'Estat espanyol. Les coses clares i la xocolota espessa.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Quim Torra
Quim Torra, editor. Va treballar d'advocat a una companyia d'assegurances durant 20 anys. Fundador de l'editorial Acontravent. Ha publicat treballs sobre Eugeni Xammar, Montserrat Roig i l'exili català. Va ser director del Born i president d'Òmnium Cultural. El seu darrer llibre: Muriel Casals i la revolució dels somriures. És el director de la Revista de Catalunya. A Twitter: @quimtorraipla.
Mossos antidisturbis, en la concentració de dimecres al Departament d'Economia | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 10 comentaris
01/01/1970
El Ministeri de l'Interior assumeix la "coordinació" de la policia catalana, Guàrdia Civil i policia espanyola a petició de la Fiscalia
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb l'1 d'octubre
 14:14 El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, creu que el control estatal dels Mossos d'Esquadra prova la "suspensió automàtica de l'autonomia" de Catalunya, segons ha dit en la presentació d'un manifest que signen representants d'esquerres d'arreu de l'Estat espanyol en defensa del referèndum català i en contra de la "repressió" de l'Estat.
 14:10 El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, a la Guàrdia Civil: «Som gent honrada, els que ordenen detencions no».
 13:59 L'històric polític sobiranista gallec Xosé Manuel Beiras defensa: «No podem tolerar que s'imposi el terrorisme d'estat». Representants d'esquerres d'arreu de l'estat espanyol signen un manifest en defensa del referèndum català i en contra de la "repressió" de l'Estat; explica Sara González.
 13:46 El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, assegura que "treure el comandament dels Mossos" no silenciarà l'independentisme, després que l'Estat hagi pres el control dels Mossos. "Ens podran treure el comandament dels Mossos, acusar-nos de sediciosos i ofegar les institucions catalanes. Però no ens silenciaran. Guanyarem!", ha publicat en el seu compte de Twitter.
 
 13:34 El govern espanyol tindrà dimecres a Catalunya 10.000 agents preparats per actuar. El Ministeri de l'Interior preveu que ja disposarà llavors dels 4.000 efectius desplaçats d'altres punts d'Espanya per reforçar la plantilla de la policia i la Guàrdia Civil.
 13:33 129 alcaldes de la Catalunya Nord, contra la "repressió" dels batlles del sud. Els primers edils reivindiquen la demanda del poble català a "expressar-se democràticament per mitjà de les urnes" l'1-O.
 13:10 El Ministeri de l'Interior espanyol rebaixa a «mecanisme de coordinació» la intervenció dels Mossos d'Esquadra.
 13:08 L'Estat pren el control dels Mossos. El fiscal en cap sol·licita la coordinació per part del Ministeri de l'Interior de la policia catalana, la Guàrdia Civil i la policia nacional espanyola; informa Joan Serra Carné.
 13:07 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, adverteix Rajoy que les il·legalitats s'han de perseguir però "els drets no es retallen".
 13:02 Junqueras carrega contra el govern espanyol per intervenir l’autogovern català: “Què té veure la factura d’un Paracetamol amb la democràcia? Què té a veure la factura dels medicaments dels nostres avis amb la democràcia? No poden aturar la democràcia tancant el finançament dels nostres centres de recerca!”.
 13:01 Oriol Junqueras s’adreça a la Guàrdia Civil en castellà: “Les persones a les quals vau detenir són gent honrada, honesta i bones persones que pertanyen a una organització política amb 86 anys d’història i cap cas de corrupció. Aquells que ordenen aquestes detencions no poden dir el mateix”.
 12:39 El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, canvia de discurs i alerta ara de la vulneració de drets fonamentals. En concret, assegura que és legítim que l'Estat intenti impedir la celebració de l'1-O però, en cap cas, la limitació de drets fonamentals. Ni entén que es prohibeixin actes públics ni que s'acusi de sedició als promotors de manifestacions. "No podem aparèixer al costat dels que volen limitar drets", ha assegurat en un acte de partit en presència del líder del PSOE, Pedro Sánchez.
 12:29 Josep Lluís Trapero, major dels Mossos, presentarà a la reunió una al·legació per evitar que l'Estat prengui el control dels Mossos d'Esquadra, segons el 324. La policia catalana defensa que és una extralimitació perquè l'ordre públic a Catalunya està controlat i argumenten que la coordinació dels cossos policials no és una competència de la Fiscalia.
 12:19 L'estratègia de l'Estat per controlar els Mossos d'Esquadra passa per aplicar dos articles de la llei de cossos de seguretat del 1986.
 12:07 L'Estat vol prendre el control dels Mossos. El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, ha citat a les dotze del migdia els comandaments de Policia, Guàrdia Civil, Mossos i la Guàrdia Urbana per comunicar-ho; explica Joan Serra Carné.
 12:06 Els col·lectius de cristians progressistes Església Plural i l'Associació Cristianisme al Segle XXI han fet públic un comunicat conjunt de rebuig de la dinàmica "repressiva i autoritària" de l'Estat per aturar el referèndum de l'1-O.
 11:39 ENTREVISTA Joan Josep Queralt: «A l'Estat hi ha molts llicenciats en dret per la universitat de Guantánamo». Queralt és catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona i expert en Dret Constitucional, i sosté que "una riuada de participació seria les absoltes del règim del 78", en una entrevista de Pep Martí.
 11:35 Els Mossos d'Esquadra investiguen l'agressió de militants d'extrema dreta a un jove independentista davant de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona.
 
 11:21 VÍDEOS Els tractors surten al carrer en defensa del referèndum. Els pagesos de Lleida i Osona anticipen aquest dissabte les tractorades que se celebraran arreu del país el proper 29 de setembre.
 11:15 La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, nega que s'estigui adoctrinant nens a les escoles o que se'ls porti a manifestacions i ha acusat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, d'"insultar la dignitat dels directors", després que els hagi enviat una carta on amenaçava els directors d'institut de responsabilitats "penals" si col·laboren amb l'1-O. També assegura que seran responsables de l'administració els qui obriran els locals de votació.
 11:10 Els alcaldes de la Garrotxa signen un manifest en defensa de la democràcia i la dignitat. Hi afirmen de forma conjunta que el referèndum convocat pel govern de la Generalitat de Catalunya no s’aturarà.
 11:06 Desenes de tractors s'apleguen al Sucre de Vic per realitzar una marxa per la capital d'Osona "en defensa de la democràcia i la llibertat".
 10:52 La intervenció del pressupost de la Generalitat atura més de 30 actuacions de Cultura; explica Esteve Plantada.
 10:51 El contundent i divertit missatge d'un alcalde en defensa de la democràcia: Àlex Mases, batlle de Linyola, assegura que Catalunya té un projecte de vida lluny de "l'enterrament de l'estat espanyol" i insta a menjar bé i a "fer l'amor"; per Àlvar Llobet.
 10:47 Investiguen un programador per duplicar el web del referèndum. Oriol Ferràndez rep la notificació a casa seva per declarar el dilluns a la comissaria de la Verneda de la policia nacional espanyola; informa Jordi Bes.
 10:37 FILIPRIM A favor de TV3; l'anàlisi de Toni Vall de la cobertura televisiva de les mobilitzacions pel referèndum. «TV3 no manipula, no desinforma, no proposa una mirada voluntàriament esbiaixada sobre la realitat que retrata. Cosa que sí fan totes les altres emissores generalistes estatals», opina Vall.
 10:16 Dissabte amb tractorades a Osona i les comarques de Ponent "en defensa de la democràcia i la llibertat".
 09:35 VÍDEO La policia espanyola envia una tanqueta amb canó d'aigua a Catalunya. El vehicle, que no s'ha utilitzat mai, té capacitat per “disparar” 7.000 litres d'aigua.
 09:22 VÍDEOS Violència ultra en una manifestació contra el referèndum. Militants d'extrema dreta van agredir un independentista i van escopir conductors.
 09:02 ÚLTIMA HORA Puigdemont desafia el TSJC i anuncia un nou web amb els punts de votació. Ahir el tribunal en va ordenar el tancament a la Guàrdia Civil.
 08:51 Aquest diumenge tornaran a desplegar la senyera més gran del món al municipi osonenc de Malla.
 08:34 ENTREVISTA Núria Picas: «Portar l'estelada no és cap provocació». La corredora de muntanya reflexiona sobre el referèndum, el compromís polític dels esportistes i la disputa de l'Ultra Pirineu aquest dissabte en una entrevista d'Aida Morales des de Berga.
 07:54 Joan Josep Nuet: «Potser dimecres ens quedem sense TV3». El diputat de Catalunya Sí que es Pot contempla la possibilitat que la Guàrdia Civil prengui el control de la televisió pública. En un col·loqui assegura que no votarà "no", però no diu si ho farà pel "sí".
 07:43 VÍDEOS El vídeo de l'agressió ultra a un jove que cridava independència. Els manifestants d'ultradreta es van desplaçar des de la seu de l'ANC a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia.
 07:24 Uns 300 estudiants passen la primera nit a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. La mobilització, "en defensa de la democràcia i el referèndum", és permanent.
 07:06 PORTADES «La maquinaria de injerencias rusa penetra la crisis catalana», a la portada d'El País. Recull dels principals diaris de paper espanyols i catalans.
 06:51 Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; crònica de Ferran Casas i Joan Serra Carné. Rajoy no ha volgut obrir el camí del 155 però ha optat per vies menys costoses políticament deixant sense autonomia financera la Generalitat i encaminant la presa de control dels Mossos. El temor a l'èxit del referèndum ha fet que opti per impedir-lo per la força amb una causa general i un desembarcament policial.
 23:30 OPINIÓ «La taca creix», l'article de Jordi Bianciotto. 
 23:29 OPINIÓ «1-O: la millor aportació catalana al projecte europeu», l'article d'Aleix Sarri. 
 23:28 OPINIÓ «Televisions i pluralisme (2)», l'article de Gemma Ubasart. 
 23:26 LA VEU DE NACIÓ «Això va de decidir», l'article d'Esteve Plantada.
 23:15 CRÒNICA Brogit policial i judicial contra l'1-O per amagar la supressió encoberta de l'autonomia; per Ferran Casas i Joan Serra Carné. 
 22:47 Mediapro habilita un espai de premsa per la nit electoral de l'1-O.
 22:43 Una jutgessa de Saragossa suspèn la cessió municipal d'un local per fer-hi una xerrada pel dret a decidir.
 22:04 Puigdemont acusa l'Estat de comportar-se com una «dictadura» per frenar l'1-O. El president de la Generalitat, en un acte de campanya del PDECat a Sant Cugat del Vallès, desafia l'Estat a explicar el cost del desplegament policial.
 21:33 Pep Guardiola: "Quan un poble demana votar, demana fer ús de la democràcia".
 21:33 Jordi Turull a Sort: "El 1 d'octubre estem convocats per defensar la diginitat d'aquest país".
 21:07 Carme Forcadell, sobre la denúncia de la Fiscalia per sedició: "A Catalunya no n'hi ha ni n'hi haurà, de violència”.
 21:06 CCOO, UGT, ANC i Òmnium impulsen una plataforma cívica contra les «agressions» de l'Estat.
 21:03 Esquerra Berga afirma que l'empresa que havia de repartir el butlletí ha sofert «coaccions».
Entrades anteriors »
01/01/1970
El vicepresident de la Generalitat demana “ovacionar l’Espanya democràtica” i crida per “l’oportunitat de fer-se valer i nàixer que té l’1-O”
La corredora de curses de muntanya Núria Picas, després de l'entrevista. | Josep M. Montaner
Aida Morales | 1 comentari
01/01/1970
La corredora de curses de muntanya, sempre compromesa amb la independència, no descarta tornar a competir pel primer lloc a l'Ultra Trail del Mont Blanc
Mercè Molist | 1 comentari
01/01/1970
El jove de 21 anys havia ajudat a fer visible a la Xarxa la informació per anar a votar l'1-O distribuint còpies "mirall"
Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu | Flickr PP
Roger Pi de Cabanyes | 15 comentaris
01/01/1970
El president espanyol desplega l’artilleria a Catalunya per mantenir ferm el seu electorat, però no té cap pla B per a l’endemà del referèndum, quan la política s’haurà d’obrir pas
Festa del Porc i la Cervesa de Manlleu. | Joan Parera
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital selecciona la Festa del Porc i la Cervesa, projeccions de cinema islandès, la Fira del Bolet i del Boletaire, la Fira de Sant Miquel, i la Fira de Calella i l'Alt Maresme