No em crec Espanya

«El rescat bancari, l'acollida de refugiats i les inversions pressupostades i no executades són només tres exemples d'un Estat sense credibilitat»

| 18/06/2017 a les 22:00h
Un dels aspectes crucials de la campanya del referèndum –ja fa dies que està en marxa, amb iniciatives a favor del "sí" com les de l'ANC i a favor del "no" com les amenaces als jubilats de Garcia Albiol– és la credibilitat de les propostes, que determinaran el sentit del vot dels indecisos. Uns indecisos que segons les enquestes acabaran decidint si Catalunya esdevindrà un nou estat d'Europa, o no.

Els partidaris del "sí" han de fer un esforç addicional per convèncer-los, perquè parlen d'una Catalunya independent que encara no existeix, la qual cosa demana en gran mesura un acte de fe en les bondats del futur estat. Per això les propostes han de ser molt directes, concretes i recolzades sobre dades certes i verificables. 

Els defensors del "no" tenen al seu favor que la seva opció és quelcom real, que existeix ara i aquí. L'inconvenient, però, és que la realitat és tan desoladora per als catalans que necessiten també prometre canvis i millores. Això fa que l'avantatge esmentat s'esvaeixi i acabin parlant també d'una Espanya que no existeix: la que respecta Catalunya i s'hi relaciona en peu d'igualtat. 

Aquí l'acte de fe esdevé titànic. És molt difícil creure's l'Espanya que acaba d'admetre alegrement que dóna per perduts 60.000 milions d'euros del rescat bancari, quan el ministre De Guindos havia assegurat –en seu parlamentària, no pas en una tertúlia– que "no es generarà cap cost per a la societat, sinó tot el contrari", i el president Rajoy –també al Congrés– que era "un crèdit a la banca que va a pagar la pròpia banca". En qualsevol democràcia homologada tots dos ja haurien renunciat i s'enfrontarien a una depuració de responsabilitats polítiques.

És impossible creure's l'Espanya que va prometre acollir 17.228 refugiats l'abril de 2015 i a hores d'ara només ha rebut un 7%, 1.236 persones. La mateixa Espanya que només executa un terç de les inversions pressupostades a Catalunya, any rere any. La que ens va prometre apoyar l'Estatut que aprovés el Parlament i després el va ribotar, retallar, escapçar i mutilar. Un Estatut aprovat mitjançant un referèndum pactat, per cert, que després l'Estat no va respectar.

No pot sorprendre ningú, enmig d'aquest panorama, que una àmplia majoria de catalans vulguin anar a votar el proper 1 d'octubre. De tots els partits, de totes les ideologies i de tots els orígens. Haurem de triar entre els independentistes que ens prometen una Catalunya nova i lliure, i els unionistes que ens asseguren que l'Espanya que mai no compleix, aquest cop sí, complirà les seves promeses. 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

nacio de nacions
Anònim, 18/06/2017 a les 23:39
+43
-8
Al Pedro Sanchez, a l'Iceta i quatre anatomistes més
Un conjunt d'ossos no és un os. Es un esquelet!!
Credebilitat
Jan Original, 19/06/2017 a les 00:04
+16
-63
Menys mal que el catalans tenim la gran sort de tenir un polítics amb molta credibilitat, oi? :))
A mi també em costa creure els espanyols
Dvornik, 19/06/2017 a les 06:11
+21
-55
L'experiència demostra que som poc creïbles, que fem les coses de cara "a la galería", sempre per interessos privats o de partit inconfessables, barrejant la gimnàsia amb la magnèsia, a partir d'uns nivells d'ignorància immensos, amb un menyspreu dels altres espanyols (als quals habitualment no coneixem) imperdonable, intentant enganyar abans de saber fins i tot què és exactament el que volem fer de debò, pensant amb les tripes i no amb el cap, i d'un infantilisme de pataleta realment espantós. A mí també em costa creure els espanyols, i per aquest motiu em costa creure tot això del referèndum, el procés, la independència, etc.: feia temps que no veia un espectacle tan genuinament espanyol!!!
Poli bo
LoPep, 19/06/2017 a les 07:28
+44
-8
Com si ho haguessin pactat, el Rajoy ha fet encara més de poli dolent perquè el Pedro Sánchez pugui fer de poli bo dient davant de la cort socialista que ens estima.

Un poli bo que ni es pren la molèstia de prometre res. Val més que calli, ell mateix no es creu tot aquest amor per Catalunya i nosaltres tampoc.
Si.
Anònim, 19/06/2017 a les 07:51
+21
-79
Sobretodo hemos de tener fe en la Cataluña de Pujol y sus descendientes políticos: Mas, Puigdemont y restos de CiU que hoy forman el Pdocat, etc.

Una Cataluña donde con el ingreso de las cotizaciones a la seguridad social ya no se cubren las pensiones catalanas. Así que tiene razón Albiol.

Una Cataluña con una deuda autonómica de 75.000ME (a la que habría que sumar su parte alícuota de la estatal) y que no puede emitir deuda porque no se la compra nadie. Es España la que tiene que financiar, vía FLA, su proceso independentista (!) y, con ello, el despilfarro de miles de millones de euros en su proyecto hacia la nada. España si emite deuda, incluso a interés negativo. Y se la compran toda. Lo del rescate bancario (Bankia, Catalunya Caixa, etc.) no fue más que un rescate de los ahorradores. Pues habría sido un desastre mucho, muchísimo peor, que los ahorradores hubieran perdido su dinero. Es de sentido común. Mire como no han rescatado a Popular.

Hoy Cataluña es la cuarta comunidad autónoma española en términos PIB per cápita, por detrás de Madrid, País Vasco y Navarra, y seguida ya de cerca por Aragón y La Rioja. Así que, como no espabilen y se pongan por fin a trabajar, su decadencia no tendrá marcha atrás. No tenemos más que multinacionales. Si estas se van, nos vamos al carajo.

Siga usted vendiendo su Catadisney a los incautos que todavía creen en las promesas de colores y sin sentido en una Cataluña que, sin el mercado español y el europeo, sería condenada a vivir en la miseria.

Bon dia.
Marxem
Dos.Pi, 19/06/2017 a les 09:02
+47
-8
El què em de fer és marxar el més aviat millor, prendre les nostres decisions com a nació i com a poble sobirà. El govern espanyol, que no tots els espanyols, ja ens ha dit per activa i per passiva que només ens volen agenollats i submisos. I doncs? Què és el que esperem? Si-us-plau marxem ja, marxem d'una Espanya on no ens deixen encaixar-hi. Ja estem tardant massa a marxar!
Moltes gràcies ...... per a res!
MIQUELET indepe, 19/06/2017 a les 09:12
Interessant
+75
-8

Estimat anònim de les 07.51
No cal que t'esforcis, ni ens mantinguis (tothom sap que Catalunya, viu a càrrec dels Espanyols (?)), només et demano que ens deixeu votar i si amb una mica de sort guanyem el referèndum, ja no us farem patir més i us traureu un pes de sobre.
Gràcies per la vostra ajuda, per preocupar-vos per la nostra cultura, segons vosaltres inexistent, i deixar-nos la vostra, que tothom sap que mai es va imposar ni tan sols quan no es posava el sol a les vostres estimades colònies, mes tard tan desagraïdes, per les vostres generoses ajudes.
Així que, no us preocupeu mes per nosaltres, ja ens espavilarem sols per les galàxies siderals.


@ 07:51
Mje, 19/06/2017 a les 09:50
Interessant
+63
-7
Us treuen Pujol de la boca i no sou rés. Pujol, ja fa molts anys que Pujol no es en política, per molt que us entesteu ja es aigua passada. En canvi Escanya segueix governada pels PP/franquistes, als que els mateixos jutges han definit com una banda mafiosa constituïda per extreure els recursos públics a l'engròs, hi de postre targetes black, cas eres Andalusia, Bankia, Castor, rescat autopistes radials ... Pel que fa al deute d'Escanya 1.000.000.000.000 € i pujant, més del 100% del PIB, sabeu perfectament que es impagable, per a quant la fallida?
El PIB?, Catalunya es la segona comunitat d'arrera de Madrit, que es la primera per els motius (seus socials empreses erradicades a Madrit) que tots sabem. Que ens fiquem ja a treballar, com creus que s'aconsegueix que Catalunya sigui, en diferencia, la primera en exportacions.
Misèria?, esperat a que Catalunya esdevingui un nou estat, tranquil que serà aviat a l'octubre, marxi i sense la seva aportació, ja veuràs qui restarà en la mès absoluta misèria, pot estar segur que no serà precisament Catalunya.
Bon vent i Barça nova. Referèndum i a votar SI !!!
@Si. Anónimo de las 07:51 h
Where are you Fromm, Erich?, 19/06/2017 a les 10:38
+22
-5
Vota "No".
Molt bon article
Berlin, 19/06/2017 a les 11:19
+42
-9
Als que diuen que els polítics catalans no tenen credibilitat els hi diria que em sembla molt bé la seva opinió i que vagin a votar NO l' 1 d' octubre i deixin de donar la tabarra amb el Pujol i companyia, perquè la llista de corruptes tots sabem on es mes llarga.
@Si. Anònim de las 07:51 h.
Where are you Fromm, Erich?, 19/06/2017 a les 11:52
+10
-3
Vota "No"
No se vosaltres...
Mje, 19/06/2017 a les 11:56
+29
-3
...però en el meu cas, últimament tot el que pugui venir de Espanya, no em mereix el més mimin interès, perquè em sona a passat llunya, dictadura, autoritarisme..... un autoritarisme que ha tornat, de les mans del PP, els seus escolanets colono's i el PSOE, que els recolza pel que fa a anar contra les justes reivindicacions de Catalunya.
En aquest moment sols i ha una veritable revolució que pugui transformar-ho tot de debò, i l'està protagonitzant Catalunya, amb l'ampli suport de les entitats civils i els polítics de JxSi i la Cup, una veritable revolució, per aconseguir que Cat esdevingui un nou estat, veritablement democràtic, i de retruc que Espanya, es pugui regenerar deixant enrrere el llast del passat.
Per tant, no hi ha més futur, referèndum i votar SI. Som-hi!!!
@només et demano que ens deixeu votar
Anònim, 19/06/2017 a les 12:08
+7
-34
"i si amb una mica de sort guanyem el referèndum, ja no us farem patir més i us traureu un pes de sobre.". I si surt que no, seguirem donant el conyàs sense descans... pesats, que sou un pesats
Donant-te el conyàs forever.........
MIQUELET indepe, 19/06/2017 a les 16:50
+20
-1

Evidentment anònim de les 12.08, això ja no té retorn, si no és ara, serà d'aquí a cinc o deu anys, fins que guanyem la independència.
Apunta-ho bé, que veig que t'agrada repetir les frases senceres, per a mi és tot un honor que les còpies i de pas aprens a argumentar, que mentre argumenteu no insulteu (aquesta és bona eh?).

VISCA CATALUNYA LLIURE !!! VISCA LA REPUBLICA CATALANA !!!
I jo tampoc...
Anònim, 19/06/2017 a les 17:26
+0
-13
Hem crec a tots els de la menjadora independentista, i més amb tants i tants pasos al costat, doncs ja som al cap del carrer...
Els drets s'exerceixen
Reflexiu, 19/06/2017 a les 19:16
+2
-17
Curiós: hi ha qui diu "deixeu-nos votar" i no s'adona que condensa en una sola frase l'essència de la submissió. Què vol dir "deixeu-nos votar"? Que facin el que vulguin ! Els drets no es pidolen ni es demanen: simplement, s'exerceixen.
es lo que hay.
Anònim, 19/06/2017 a les 20:59
+1
-10
ese sera tu problema , hermano.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Enric Juliana | Adrià Costa
Pep Martí | 5 comentaris
01/01/1970
El periodista creu que en els propers mesos es plantejarà una reedició de Junts pel Sí i no descarta que Puigdemont torni a ser candidat i que Rajoy negociarà quan li convingui: «La política és molt freda» | El director adjunt de "La Vanguardia" sosté que Madrid, construïda per l'Estat, és ciutat de motins mentre que Barcelona ho és de revoltes i ha viscut totes les utopies d'Occident
01/01/1970
La dona de 53 anys i veïna de Manresa va ser traslladada a l'Hospital Mútua de Terrassa
01/01/1970
Josep Cruanyes, qualifica la proposició de llei de reparació jurídica de "fet històric"
Els joves es concentren a la plaça del Sol de nit i beuen alcohol | Veïns de la plaça del Sol i entorns
01/01/1970
L'atracció que exerceix aquest indret per seure amb una cervesa no l'han revertida Hereu, Trias ni Colau, i els veïns denuncien la impunitat: "Fins aquí hem arribat, prou" | Un projecte europeu ha instal·lat sonòmetres en 12 habitatges que revelen que de nit hi ha més soroll en aquest indret que en un carrer transitat com la Ronda Mitre
Recull de premsa internacional
01/01/1970
Les principals capçaleres d'arreu del món segueixen amb interès l'actualitat política de Catalunya i la seva aspiració sobiranista | La recent editorial de suport al referèndum de "The New York Times" inquieta l'unionisme